Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Isplati li se plin i dalje – pošto postaje sve skuplji?

Isplati li se plin i dalje – pošto postaje sve skuplji?
Postavljeno 21.10.2021. u 18:46
Autor: Dragan Romčević

Cena plina je stigla do 97 dinara na pojedinim pumpama. U odnosu na oko 75 dinara iz 2016. godine, ovakvo poskupljenje mnoge vozače dovodi u dilemu isplati li se uopšte korišćenje plina kao goriva.

Stoga smo ponovo napravili računicu kako bismo videli da li se i dalje isplati ugradnja plina.

Ovih dana gorivo može da se kupi po sledećim cenama:

a)  Plin:         96,00 din
b)  Benzin:  165,50 din
c)  Dizel:      170,50 din

Podsećamo da se cene menjaju iz dana u dan i da mogu drastično da se razlikuju od pumpe do pumpe, čak i u okviru iste „firme“. Stoga ove cene uzmite isključivo kao primer.

Tako smo tokom analize cena na pumpama plin nalazili u rasponu od 93 do 97 dinara.

Uglavnom, ukoliko spadate u one koji uglavnom toče za hiljadu dinara, danas za jednu „crvenu“ možete da kupite oko:

a)   10,4 litara plina
b)   6,0 litara benzina
c)   5,8 litara dizela

Šta to znači u praksi?

Kao primer uzećemo automobil koji u proseku troši 8 l/100 km benzina.

Kada mu ugradimo TNG uređaj, pretpostavićemo da troši 10 l/100 km plina. Ukoliko bi isti automobil imao dizel motor slične snage, uzimamo pretpostavku da bi trošio oko 6 l/100 km dizela.

To znači da 100 pređenih kilometara košta:

1)   na plin:       960 din
2)   na benzin: 1.324 din
3)   na dizel:    1.023 din

Da napravimo malo "širu sliku" – pogledajte tabelu ispod:

Auto „na plin“ ipak troši i benzin!

Da, automobil sa TNG uređajem ipak troši i određenu količinu benzina, ali tu količinu je teško ili bolje reći, nemoguće proceniti, pošto ta stavka zavisi od brojnih faktora, kao što su:

a)   Temperatura, odnosno vremenski uslovi. Zimi pri -10 °C ili -5 °C motor će potrošiti mnogo više benzina da dostigne temperaturu na kojoj se automatski prebacuje na plin nego leti.

b)   Način zagrevanja motora. Mnogi vozači vole zimi da ostave auto da radi u mestu i po 10 minuta, a za to vreme dobar broj automobila neće se prebaciti na plin. Drugi krenu posle minut-dva i auto im prebaci na plin posle još minut-dva.

Inače, motor se znatno brže zagreva u vožnji nego u leru.

Ali pitanje je koliko goriva auto troši u leru? Prosek je od 0,5 do 1 litar po jednom satu rada u leru (u mestu).

Ovaj prosek smo “utvrdili” za motore kubikaže od 1.400 do 2.000 kubika. Naravno da potrošnja u leru takođe zavisi od raznih faktora: temperatura motora, temperatura vazduha, kubikaža, tip/vrsta motora, stanje motora…

Podsetimo ovom prilikom i da se ne može 100% verovati putnom kompjuteru kada vam pokazuje potrošnju u leru, isto kao što ne možete da mu verujete po pitanju potrošnje u vožnji.

c)   Podešenost plinskog uređaja. Kada motor, odnosno rashladna tečnost, dostigne određenu temperaturu, doći će do automatskog prebacivanja na plin.

A to zavisi od toga kako je podešen plinski uređaj, odnosno na kojoj temperaturi će „oživeti“ i od toga koliko brzo će motor dostići tu temperaturu.

d)   Vrsta ubrizgavanja goriva - kod nekih sistema je neophodno da se kroz benzinske dizne ubacuje određena količina benzina kako bi se dizne hladile, tako da se istovremeno sa korišćenjem plina troši i benzin. O tome smo pisali u tekstu: Može li plin u motor sa direktnim ubrizgavanjem (FSI, TFSI, GDI...) i da li se to isplati

e)   Broj startovanja motora. Pošto se motor startuje na benzin, a zatim prebacuje na plin, prilikom svakog startovanja potrošiće se određena količina benzina. Koliko će se nakon startovanja auto voziti na benzin pre nego što pređe na plin, opet zavisi od gore navedenih uslova.

Koliko plina auto više troši u odnosu na benzin? 

Razlika u potrošnji zavisi od više faktora, ali najviše od vrste TNG uređaja, odnosno sistema za korišćenje plina. Što je savremeniji i sofisticiraniji sistem, razlika će biti manja.

Kod nekih će potrošnjom plina biti veća za 10%, kod nekih za 15% ili 20%... A kod nekih samo 5%, odnosno gotovo neosetno. Ipak, praksa pokazuje da čak i potpuno novi automobili sa fabrički ugrađenim sistemom pokazuju osetnu razliku u potrošnji između benzina i plina. Ukoliko je sistem loše podešen, potrošnja može da bude ekstremno uvećana u odnosu na benzin.

A šta je sa cenom ugradnje, atesta, reatesta, servisiranja i čišćenja?

To su stavke koje zavise od slučaja do slučaja, tako da ne postoji način da ih ubacimo u računicu koja bi podjednako važila za sve. 

Neko kupi “čistog” benzinca pa mu ugradi plin, neko već kupi auto sa plinom ali vrlo brzo mora da obavi reatest i da kupi novi rezervoar (bocu), dok neko nađe auto kojem je upravo stavljena nova boca i urađen reatest.

Podsetimo se da je “rok trajanja” boce za plin 10 godina od dana proizvodnje (ne od dana ugradnje).

Što se tiče troškova održavanja plinske instalacije, tu je sve haotično. Neki vozači ništa ne diraju dok auto drastično ne izgubi snagu, poveća potrošnju ili počne da se guši pri pokušaju oštrijeg ubrzavanja ili pri višim obrtajima, drugi sami menjaju filtere i sređuju isparivač. 

Inače, u servisima koji se bave ugradnjom kažu da bi redovni servisi trebalo da se rade na svakih 10.000 ili 15.000 kilometara, kada se obavlja zamena filtera i podešavanje sistema. Cena tih servisa se drastično razlikuje, pa nećemo ni navoditi primere.  

Zaključak

Mnogim vozačima se i dalje u velikoj meri isplati da voze na plin, uprkos poskupljenju i svim pratećim troškovima. Ne zaboravimo da često istovremeno poskupljuju i benzin i dizel.

Zato morate da napravite sopstvenu računicu. Jednostavno ne postoji univerzalna formula kome se više isplati da vozi na benzin, dizel ili plin.

U tabeli smo dali okviran primer, a na svakom vozaču je da “na papir” stavi mane i prednosti svakog goriva, troškove, cene i slično, pa da na osnovu toga donese odluku koja njemu najviše odgovara.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 39
Pregleda: 20895
Ocena: 4.4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Vlada Flash

Na plin se kuva,na naftu ore a na benzin vozi.

Odgovori

Жељко

Pozdrav svima. Koristim plin kao pogonsko gorivo na PVozilu market fijat , opel, ford.Razmisljam i o vodoniku.U svemu je najvaznije redovno odrzavanje.

Odgovori

Leo

Da je dobar,kola bi se pravila na plin,ko da čovek živi na vodi,može ali barem 2x u sedmici treba ga voziti gorivom,ode motor itd. I opet iz iskustva...

Odgovori

nemanja

ma kakav plin, da vozim na atomskoj bombi i molim boga da mi ne eksplodira ma bezi bre.Bezbednost nema cenu a ionako sad kad se sve sagleda uposte nije isplativo a glava vam u torbi.Nikakvi gasovi ne dolaze u obzir jer nemam poverenja u njih zbog bezbednosti.

Odgovori

Дејан

Мој пунто троши 30% више плина у односу на бензин. Уградио сам BRC уређај који сам 2009. године платио 1000 евра. У једном смеру до посла возим 10 километра. Зими барем 3 километра пређем на бензину. Једном, било је страшно хладно, па се није упалио плин све до циља. Поред плина сипам барем два резервоара бензина годишње, а прелазим 15 хиљада годишње. Када се урачунају редовни сервиси и трошкови реатеста и замена боце, не бих препоручио уградњу осим ако не прелазите много већу километражу и немате пуно паљења и гашења.

Odgovori

Stefan

Zašto ovde niste stavili u poređenje i METAN??? Vozio sam svašta od auta , i dizel i benzinske motore, i na plin, i na zejtin sam vozio hdi motor, sve je to lepo, ali kod nas jedino šta može da uštedi novac je metan (fabrički) naravno. Vozio sam Grande Punta 2008 godište na metan, sada imam Punto Evo 2012 godište isto na fabrički metan (Natural Power) 1.4 motor 77ks, sasvim dovoljno za sve, održavanje metana ne postoji, to da se čeka da se zagreje motor da bi prebacio na metan je takođe zabluda jer je to fabrika napravila, na -10 napolju pali na benzin, posle tačno 5 sekundi rada prebacuje na metan... Veliki servis auta košta 80e, nema skupe kvarove, ima prost motor koji radi, i na auto putu ide pristojno 120-130 i do sad se nagledao mnogo skupljih i izvikanih brendova sa svojim tdi, jtd, hdi i ostalim fap mašinama kako čekaju šlep službu pored puta zbog nekog glupog senzora ili dizne..... Auto troši 300-350 dinara na 100km otvoreno, 450 din grad....

Odgovori

Vlada

@Stefan,metan je prava stvar,fabricki ugradjen naravno..Tu je jedina prava usteda..Bice usteda dok ne pocne masovno da se koristi.

Polovni Automobili

Pisaćemo uskoro i o metanu. Već smo više puta pisali o njemu. Međutim, u ovom tekstu smo se fokusirali na plin.

Polovni Automobili

Pisaćemo uskoro i o metanu. Već smo više puta pisali o njemu. Međutim, u ovom tekstu smo se fokusirali na plin.

Ja

Ja planiram da kupim dva sarca i spediter pa necu vise da punim lopovske dzepove pozdrav svim vozacia.

Zoran

Ugradnja plina i atest upis u saobraćajnu je preskupo i neisplativo

Odgovori

Miloš

Nema nikakvih olakšica za vozače na plin. U jednoj zemlji sam video na vozilima zalepljenu zelenu lisku i neki natpis u vezi manjeg zagadjenja ili tako nešto ne sećam se tačno. Imaju neke pogodnosti u vezi osiguranja i slično...

Odgovori

Sava

Od nove godine obavezni svi tehnički da proveravaju greške na kompjuteru, i da pri tim odštampaju ispis sa istog.Evo neka polovni automobili provere informaciju.

Odgovori

Proka

Nije mi jasno zašto se vozači na dizel toliko uzbuđuju čim se spomene vožnja na plin? Teše se ili šta? Plin je sada nekorektno poskupeo, inače je odnos cene dizel - plin uvek bio 2:1 plus 5 dinara. I ova postavka 10:8:6 vam je glupa, to ne važi za istu marku automobila. Moja matora omega troši 12 l plina grad - otvoreno 50:50. Vozio sam je nekad na benzin, bilo je to jedva litar manje u proseku. Omega dizel iste snage u kw troši 9 l u istom režimu, mereno od čepa do čepa.

Odgovori

M M

Šta je to Omega? Margarin?

Vlada

@Proka..Tvoja Omega je nekadasnji san vecine Yugoslovena.Mercedes u Opel verziji..Kao veliki automobil,velike kubikaze,trosila je domacinski.No, tad je bila direktorski auto,pa niko nije mario za potrosnju..U sadasnjim uslovima,tolika potrosnja jeste,u malim mestima,poput Vranja,Babusnice,ili Zajecara.A u velikim gradovima,gradska voznja minimum 15 -18 litara benzina.Na otvorenom desetak litara..U svakom slucaju,ladja od automobila..

Gagi

Ne znam da li je namerno da odvraćate vozače od plina, uzeli ste najveću cenu za plin a benzin i dizel ste pojeftinli skoro 10din. Prešao sam na plin 150.000 sa minimalnim održavanjem, a za modernije dizele samo filteri goriva koštaju kao atest 50€ koji se menja na godišnjem nivou

Odgovori

Polovni Automobili

Ne odvraćamo nikoga od plina - napisali smo u tekstu: "Podsećamo da se cene menjaju iz dana u dan i da mogu drastično da se razlikuju od pumpe do pumpe, čak i u okviru iste „firme“. Stoga ove cene uzmite isključivo kao primer. Tako smo tokom analize cena na pumpama plin nalazili u rasponu od 93 do 97 dinara."

pochaby

svako normalan i sa malo mozga ce se se sam odvratiti od plina, i vozice na dizel, jer je racunica jasna i jednostavna!

Golas

Vozio sam 9godina auto na tng, kada sam ga prodao, zarekao sam se,"nikada više" sada vozim na dizel, odmorio sam se i sipanja benzina i plina, odmorio sam se reatesta i svega vezanog za tng... A vama želim da vas služi i bolje nego do sada...

ZNBg

Računica je zaista vrlo jednostavna: Na svakom dizalašu počev od EURO4 standarda vreba po 4-5 kvarova koji svaki za sebe koštaju kao ceo plinski uređaj.

Sava

Blago tebi Dejane...a onda na sledećem tehničkom kada prikopčaju na kompjuter izbaci nekoliko grešaka na motoru, a tebi ne pokazuje ništa na instrument tabli.E onda ćeš da vidiš da li uopšte može proći tehnički, pa onda sračunaš kolika je štednja.Tehnički je svake godine gori, i uvek se nešto novo uvodi...

Odgovori

Dejan

Bio sam na tehnickom pre oko 2 nedelje i prosao bez problema, osim sto su kocnice bile na samoj granici. Mada auto po mom misljenju koci sasvim dobro. Ko zna, mozda na sledecem necu moci da prodjem, posto realno vozim star auto. Za sada je sve OK. I siguran sam da manje zagadjujem od vecine novijih dizela. Ali na stranu to, iskreno, da imam vise para, kupio bih novog dizelasa i zamenio ga opet novim posle tri godine. Ovo nije stvar ideologije, religije, politike... Ovo je stvar ustede - sa plinom najmanje potrosim na gorivo i to je to. Racunao milion puta u protekle dve decenije.

zvekan

Koji to tehnicki sme da ceprka po kompu automobila i glavno pitanje zasto bi to radili ako nijedna lampica ne svetli, ako i svetli samo ce da te vrate nazad i kraj price.

Vlada

@Zvekan..Nijedan tehnicki pregled,u svetu,nema ovlascenja da ceprka po kompjuteru..Moci ce ako se donese podzakonski akt koji regulise tu oblast,pa se istovremeno nalozi svim tehn.pregledima,da moraju da zaposle licenciranog elektronicara,pa nabavka odgovarajucih programa.itd,itd..Situacija po tom pitanju je kompleksna,i zato nista ne moze preko noci..

Sava

Nekada davno Zastava i Yugo sa plinom, potrošnja benzina 8 l, a plina do 10.Posle toga Vw polo benzina 6 l, a plina 9-10, atesti, kvarovi kompjutera...jedino je isplativo u atmosferske (koji polako nestaju).A da ne pričamo o užasnom kvalitetu tng-a.Sad imam dizela koji troši od 5 do 7 l, tako da plin izađe skuplje, osim onom ko ima Yuga ili Golfa 2.

Odgovori

Aleksandar

Potrosnja plains zavisi od brzine I kvaliteta plina. Vise od 25.godina vozim na plin I mogu vam reci da se potrosnja razlikuje od pumpe do pumpe a takodje I Cena. Kada sipam plin u madjarskoj auto dobije vecu snagu a I potrosnja se smanji. Cini mi se da Los kvalitet plina izaziva vecu potrosnja I dve manje predjenu kilometrazu.

Odgovori

Vlada

@Polovni automobili..Plin se mozda isplati samo dok je automobilu perfektan motor,a plinski uredjaj starosti do 5 godina.Naravno i stanovnicima pogranicnih gradova ka Republici Srpskoj,Makedoniji,gde je tng drasticno jeftiniji od naseg..Sve ostalo je presipanje iz supljeg u prazno..Po svim ovim racunicama,izgleda da je najbolje voziti na benzin.Nema dodatnih ulaganja i troskova,samo vozi,pa koliko potrosi..

Darko

U principu je najneisplativije voziti na benzin, dok je izmedju plina i dizela trenutno mrtva trka. Tako da se izbor svodi na stvar ukusa. Plin ce iziskivati periodicno atestiranje i servisiranje, dok dizel povlaci s sobom komplikovanije odrzavanje. Dok drzava ne smanji akcizu na plin i ne uvede neke subvencije - bice mrtva trka izmedju dizela i plina sto se isplativosti tice.

Dejan

Meni se i dalje isplati. Inače, vozim na plin skoro 20 godina i pamtim ona stara dobra vremena kad je koštao nešto smešno.

Odgovori

Nedzo

Majke ti ksko ti sd isplati kada auto na plin trosi id litar ipo do dva litra umesto benzina pa tako ispada d js csk i skuplja voznja plinom nego benzinom, da ne govorim koliko kosta plinski uredjsj, pa sppecijalni servis za ugradnju pa atest na svakih 5 godina pa placanje atestiranhs koji je do pre dve godine bilo preko 20.000 sa raznim dazbinama i mukotrpnim cekanjem da li ce iz beograda ofobriti a to sd oduzi na dve nedelje, a ne smete ga vozitu ni na benzin jer plin nije atestiran. Sada po novom zakonu o tehnickon vam proveravaju i zagadjenost izduvnih gasova kako na benzin tako i na plin i oba uredjaja moraju biti ispravni. To si mozda od nekoga cuo samo da ti proda auto, imso dvy vozila audi a3 2004 i atestiranje plina a bio je 1,6, ogromna potrosnja kako benzina tako i plina. Zatim menjao za opel vectra c 1,8 benzin i ugradio plin . Auto koji se nsjbolje ponasao na otvorenomal po grafu kstastrofa za potrosnju, sada uzeo mazdu 6 2006 2,0 dizel, potrosnja jako smesna

Vlada

@Nedzo,brzo ce te zaboleti glava od tog auta iz 2006.god.Neko pametan ga se oslobodio,jer sad dolaze na red teski kvarovi,s obzirom da je vozilo staro 15 godina.Bolje da si uzeo benzinca bez plina,jer japanci ionako ne podnose plin,veca potrosnja benzina a vrlo malo muke..Videces, uostalom..

Dejan

I po racunici iz ovog teksta ja na 10.000 km ustedim od 30.000 do 35.000 dinara. A prelazim godisnje oko 20.000 km. Naravno da imam ja svoju racunicu, ali sam 100% siguran da mi se isplati.

Darko

U principu je najneisplativije voziti na benzin, dok je izmedju plina i dizela trenutno mrtva trka. Tako da se izbor svodi na stvar ukusa. Plin ce iziskivati periodicno atestiranje i servisiranje, dok dizel povlaci s sobom komplikovanije odrzavanje. Dok drzava ne smanji akcizu na plin i ne uvede neke subvencije - bice mrtva trka izmedju dizela i plina sto se isplativosti tice. Licno vozim na plin i veoma sam zadovoljan. Vozim na plin jer volim benzince i generalno manjak glavobolje oko odrzavanja, dizele ne volim jednostavno kao koncept i osecaj voznje. Kao sto rekoh, stvar ukusa ali je na benzin voznja najneisplativija kako god se okrene. Hibride i najmodernije benzince ne racunam, jer su oni van domasaja prosecne platezne moci velikoj vecini vozaca u ovoj zemlji.

bećar

Imas ti svoju racunicu, jedino zato sto nisi vozio dizela! Bilo koji 1.5 dci ne prelazi 5 l dizela, a to je ravno 9 l plina za neki 1.6 benzinski motor da bi performanse bile iste, i gde ti je tu usteda? O ugranji uredjaja, atestu, reatestu da ne pricamo, i sto je textu navedeno, ona potrosnja benzina!

Dejan

A da ja kao argument protiv dizela uzmem: kvarovi na turbo punjaču, osetljive dizne koje mogu da budu ekstremno skupe i nekad se menjaju u paru, plivajući zamajac koji se mnogima ekstremno brzo raspada zato što ne znaju da voze i potapaju gas, EGR ventil - da ne počinjem o njemu, DPF - tek o njemu da ne počinjem, pa kod novijih kod kojih nekim čudom još uvek nisu blokiran EGR i skinut DPF - šta se dešava sa uljem zbog regeneracija DPF-a (razređuje se gorivom), pa pumpa visokog pritiska... Imam mnogo vlasnika dizelaša u najbližem okruženju i znam mnogo toga o njihovim problemima. Da ne pominjem ribolovačke priče o potrošnji koje važe sve dok ne treba negde da se ide, a ja ću da platim gorivo, pa onda odjednom ne troši više 4-4,5 litara. I opet kažem da gorivo za mene nije fudbalski klub pa da navijam za plin ili dizel! Da imam keša kupio bih BMW X5 3.0d ili bar novi 320d i ne bih suzu pustio što ne vozim na plin. Ali kod nas sve mora da bude neka bolesna ideologija. Crna magija? :)

bećar

Pricas gluposti, kao da se podrazumeva da na svakom dizelasu, kada se pazari, menja se sve to sto si naveo. Te stvari se mogu pripisati i benzincu, dizne, katalizator, plivajuci sa setom kvacila, bobine i jos milion malih gluposti koje mogu da riknu! Ajte molim te, prvo iskusi pa pricaj!

Dejan

@Bećar - tipičan sektaš po pitanju goriva - ne vredi da se priča, pošto on nije ni pročitao šta sam ja napisao. I šta sad ja da kažem?? Da se svađam sa njim? Znam ja i za muku oko novih turbo benzinaca, nije to problem, tek njih se plašim. Turbo, direktno ubrizgavanje, filter sličan kao DPF, sve ja to znam, ali takvi su još daleko od moje plate. Za sada sam i dalje na atmosferskim benzincima bez direktnog ubrizgavanja. I iskreno se nadam da ću još dugo biti. Pošto pratim sve šta se dešava. Da imam para na bacanje, bolelo bi me uvo, ali nemam!!! To je problem. Kupio bih sutra Teslu, ali mi fali 70.000 evra ili koliko god košta.

dragan Aleksic

Imam opel corsu.c 1.2 benzinac planiram da ugradim polovan plinski uredaj STAG.200 go fast za koji mi traze100e+50e za ugradnju i oko 30e za cevke i zice to mi izilazi oko180e i dobijam bocu koja vazi do 2027.god. pa na registraciju da odradim atest koji kazu kosta oko devet hiljade dinara. Prolazim oko 800km. Mesecno pa me interesuje dali mi se isplati da ugradim plin.hvala