Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Bez koje opreme se pada na tehničkom pregledu?

Bez koje opreme se pada na tehničkom pregledu?
Postavljeno 18.10.2021. u 17:17
Autor: Dragan Romčević

Pošto je tehnički pregled postao prava komplikacija za mnoge vozače, ponovićemo šta spada pod obaveznu opremu bez koje tehnički ne može da se prođe.

Napomenimo da nije samo tehnički pregled u pitanju, pošto bez te opreme možete da budete kažnjeni i prilikom rutinske kontrole od strane saobraćajne policije.

Tu je i praktična strana čitave priče – na primer, bez sigurnosnog trougla i reflektujućeg prsluka znatno povećavate šansu da neko naleti na vas ako ste prisiljeni da se zaustavite zbog kvara, naročito pri uslovima kada je smanjena vidljivost.

Krenimo stavku po stavku.

1)    Sajla (uže) za vuču

OBAVEZNA - Po propisima: „Uže ili poluga za vuču vozila, koja mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3 m do 5 m kada se koristi uže, odnosno do 3 m kada se koristi poluga, mora postojati, na dostupnom mestu, u putničkim automobilima proizvedenim, odnosno prvi put registrovanim nakon 1. januara 1984. godine“.

2)    Reflektujući (svetloodbojni) prsluk

OBAVEZAN - Ako se nalazite na asfaltu (tj. na kolovozu, putu...) van svog vozila, morate da imate na sebi reflektujući prsluk.

Prsluk treba da vam bude pri ruci! Zato je bolje da ga držite u negde u kabini, na dohvat ruke, nego u prtljažniku, naročito ako je prtljažnik pun tereta, torbi, kofera...

Razlog je jednostavan – auto vam stane (probušena guma, kvar...), vi izađete iz auta i spremate se da počnete da ga tražite u gepeku, veća je šansa da vas neko udari zato što vas nije uočio na vreme, posebno ako je magla, pada kiša ili sneg, noću...

Takođe može da naiđe policija i da vas kazni. Stoga je bolje da možete da ga obučete dok ste još u automobilu i da tek onda izađete.

3)    Sigurnosni trougao

OBAVEZAN – Kao i kad je u pitanju reflektujući prsluk, korisno je da vam i trougao bude pri ruci, kako biste mogli što pre da ga postavite.

Ukoliko ste prinuđeni ste da se zaustavite na kolovozu, naročito na nekom rizičnom mestu ili kada je loša vidljivost, prvo upalite sva četiri migavca, obucite reflektujući prsluk i postavite trougao iza auta. Trougao se postavlja:

  • van naselja na udaljenosti ne manjoj od 50 metara
  • u naselju na udaljenosti ne manjoj od 10 metara

Postoje i Zakonom određeni uslovi prema kojima se postavlja trougao, ali o tome drugom prilikom.

4)    Prva pomoć

OBAVEZNA – Pre odlaska na tehnički pregled pogledajte rok trajanja prve pomoći. Rok trajanja prve pomoći može da vam proveri i policija na rutinskom pregledu. Podsetimo se da komplet prve pomoći mora da bude tip „B“, odnosno da odgovara standardu SRPS Z.B2.001.

5)    Rezervni točak

OBAVEZAN, ALI NE KOD SVIH VOZILA – rezervni točak je obavezan OSIM ukoliko auto ima run-flat gume ili bilo kakvo sredstvo koje može da posluži za privremenu popravku probušene gume, kao npr. sprej ili penu u boci s pritskom, set za popravku gume, ili kako god drugačije da nazivamo set za popravku probušene gume.

6)    Dizalica

Nije obavezna - ipak, ako u nekom trenutku dođete u situaciju da morate da menjate točak, kako ćete da podignete auto?

7)    Rezervne sijalice

Nisu obavezne - nekada su bile obavezne, pošto je prosečan vozač mogao da zameni većinu sijalica, a danas to kod neki automobila predstavlja nemoguću misiju.

Ipak savetujemo da ih imate u automobilu, čak i ukoliko ne umete sami da ih zamenite, pošto možete da naiđete na nekoga ko to može da uradi. Naravno da se to ne odnosi na ksenonske ili LED farove i slično.

8)    Aparat za gašenje požara

Nije obavezan - iako nije obavezan, preporučuje se njegovo posedovanje, naročito ako putujete u zemlje u kojima jeste obavezan. Prema trenutno dostupnim informacijama obavezan je u Grčkoj, Bugarskoj i Mađarskoj. Informišite se detaljnije pre puta za slučaj da je došlo do promena.

9)    Zimske gume

Situacija sa zimskim gumama i tehničkim pregledom nije konkretno definisana.

Podsetimo se – zimske gume su obavezne od 1. novembra do 1. aprila – ALI SAMO ako su na putu sneg, led ili poledica. Morate da imate sve četiri zimske gume, ne samo na pogonskoj osovini. Šara gazećeg sloja mora biti dubine najmanje 4 milimetra.

Stoga, ako u „problematičnom“ periodu idete na tehnički, a nemate zimske gume, idite kada na putu nema snega, leda i poledice.

O zimskim gumama smo pisali u tekstu: Šta znači M+S, a šta su prave zimske gume?

10)    Lanci za sneg

Nisu obavezni – bez obzira na vremenske prilike u zimskom periodu, u naselju u svakom slučaju ne morate da ih imate.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 19
Pregleda: 23043
Ocena: 4.9
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Zlatko Rahimić

Na tehničkom pregledu sam morao da zamenim stari sigurnosni trougao za novi, jer moj nije po nekim novim standardima, iako je čuvan u kutiji i ima odličnu refleksiju. Nigde ne stoji da mora da ima dodatnu reflektujuću traku uz unutrašnje ivice trougla. A, ne mogu nigde naći pravilnik po kojem tehnički pregled proverava vozilo, jer smatram da se tumači proizvoljno i to ide na štetu svih nas. Morao sam da se vratim kući i da ubacim 6. i 7. sedište u auto, jer onda nije vozilo tehnički ispravno. Ja pitam kontrolora i vlasnika da li će me Policija poslati na vanredni tehnički pregled jer vozilo nije ispravno ukoliko povadim sva sedišta (osim vozača i suvozača) da bih preneo nešto (auto sa 7 sedišta) oni ne znaju da mi odgovore. Molim da ako neko zna gde se može naći taj pravialnik, po kome kontrolori stiču Licencu da postave u komentar.

Odgovori

M M

Ja sam otišao da registrujem auto iz uvoza i zaboravio da ubacim komplet obaveznu opremu,skinuo zadnji brisač jel ne radi i ručna radi ali na zadnjem levom tocku ne hvata kao na desnom. Komentar radnika na tehničkom:auto je raketa. Sve se može kad se hoće . Sve sam ja to napravio posle zbog sebe ali opet sve može.

Odgovori

Dalibor Božić

@polovni automobili predlozio bih vam kada pisete strucne tekstove na aktuelne teme procitate (u ovom slucaju) Pravilnik o podeli vozila ( sajt paragraf.rs redovno azurira izmene i dopune) . Npr clan 111 pomenutog pravilnika kaze: "Svetloodbojni prsluk mora odgovarati standardu SRPS EN 471:2010 ("Sluzbeni glasnik RS" , broj3/11). Sto ce reci da prsluk NEmora biti u vozilu za vreme vrsenja t. pregleda A ukoliko ga imate mora odgovarati zadatom standardu. Član 108 istog pravilnika propisuje standard prve pomoci i velicinu pakovanja prema vrsti vozila ali NIGDE se ne spominje datum proizvodnje/isteka, tako da prilikom vrsenja t.p. ista mora da postoji, odgovara standardu i kraj. Pricam iskljucivo o tehnickom pregledu.

Odgovori

Pijandurista

Reflektujujuci prusluk imate za 100din kod brata Ajrika na OTC Pancevo. Ja ga i na biciklu imam u torbici. Sto se tice roka trajanja prve pomoci to je cist bezobrazluk.

Marko

Piše u Zakonu ako ne piše u Pravilniku. Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, Član 30, kaže: Kada vozilo učestvuje u saobraćaju na putu, u putničkom, teretnom vozilu i autobusu se mora nalaziti odgovarajući svetloodbojni prsluk.

Vlada

@Polovni automobili..Sta god da zakon kaze,zna se da je zimska guma za zimu,bilo snega ili ne..Stavis i vise ne razmisljas o toj temi.

Odgovori

Miloš

Da li je dozvoljeno ugraditi pojačalo i vufer? Ako nije, kakva je kazna?

Odgovori

Polovni Automobili

Nije nam poznato. Najbolje odvezite auto do tehničkog pregleda i pitajte na licu mesta. Ako na jednom mestu ne može, možda na drugom može.

Polovni Automobili

Nije nam poznato. Najbolje odvezite auto do tehničkog pregleda i pitajte na licu mesta. Ako na jednom mestu ne može, možda na drugom može.

Stefan

Sve je ovo lepo ali ste zaboravili jednu bitnu stvar: Zimske gume nisu obavezne kada na putu nema snega, to ste u pravu, ALI zašto niste stavili napomenu šta dalje kaže zakon? Ako se desi bilo kakva saobraćajna nezgoda u kojoj vi niste krivi nego je kriv drugi učesnik, ipak ste VI automatski krivi jer niste imali zimske gume koje su obavezne u tom periodu godine kada ste vozili sa letnjim gumama, tako da drugi vozač koji je zaspao ili je pijan ili šta god, udari u vas, kriv je, ali ne ne , krivi ste vi zbog letnjih guma...... Na kraju to ispadne skuplje nego kupovina 4 zimske gume...

Odgovori

Polovni Automobili

Da li Vam je poznat neki takav slučaj? Po svim propisima koji su nam poznati, ako vozite po asfaltu bez snega, leda i poledice sa letnjim gumama u zimskom periodu, u slučaju saobraćajne nezgode to vozilo se smatra potpuno ispravnim po pitanju guma, odnosno ne može se na vozača auta sa letnjim gumama svaliti krivica.

DrGan

Ja vec glupost nisam procitao! Moze ti policija praviti problem ako vozis zimi letnjim gumama van naselja, jer "Sta ako padne sneg kad se budes vracao?".

Dejan

@Stefan - to je apsolutno netačno. Čak i po snegu ako neko vozi sa letnjim gumama, a neko sa zimskim se zakuca u njegov zadnji kraj, biće kriv onaj sa zimskim gumama pošto ovaj sa letnjim nije nikako uticao na to da dođe do udesa. Bar znam da su tako pričali na TV-u razni likovi (pravnici, stručnjaci i "stručnjaci"), a šta može u praksi da se desi na sudu i sa osiguranjima to je već druga priča, pošto je ovo ipak bio tehnički neispravan auto na putu, pa to može da se uzme kao argument, dokaz ili kako se to već definiše...

Stefan

Konkretno, drugar je platio jednoj ženi ceo prednji kraj opel corse d zato što je ona pričala na telefon i nije gledala kad je izlazila iz svog dvorišta, iako je njemu celu desnu stranu "svukla" ipak je on bio kriv, jer je na okolnim njivama i travnjacima bio sneg a napolju -3 stepena, iako na putu nije bilo snega uopšte, nema veze "uslovi puta su za zimske gume a ne za letnje" to je bilo objašnjenje. Svi znaju da se kod nas zakon tumači kako kome odgovara, tako da lakše dati 150e za 4 nove zimske gume nego plaćati štetu na nečijem autu od 50 000e

Слободан

Ланци су обавезни ван насеља.

Odgovori

Djolec

I ja mislim da su obavezni van naseljenog mesta, osim ako nisu nešto skorije menjali. Pre 2-3 godine sam platio kaznu jer ih nisam imao u gepeku, iako je napolju bilo 15 stepeni, a na autu sve 4 nove zimske gume. Na moje pitanje zar nisu zimske gume obavezne, kaže policajac, “Ne, ne, možeš i letnje da imaš ako nema snega i leda na putu, bitno da je šara preko 4mm, ali lance moraš da imaš u gepeku!” - Nebuloza!

Слободан

Мени су на техничком прегледу рекли да рефлектујући прслук и шраф за вучу возила морају бити у гепеку међу осталом обавезном опремом. Па сам морао да премештам прслук из кабине у гепек, и из гепека да шраф за вучу са фабричког носача скинем и ставим међу обавезну опрему, док се не заврши преглед.

Odgovori

samo

Zanimljivo ovo za rezervni tocak, u Srbiji vise stradaju gume od udarnih rupa nego sto se probuse, a u tom slucaju ran flet ili sprej za krpljenje nema apsulutno nikakvog efekta. Ocito da proizvodjaci automobila se nisu setili, ili nisu znali kakvi su putevi kod nas, cim su izostavili rezervni tocak!

Odgovori

Dejan

To definitivno, ili zamisli u sred noći negde naletiš na kameni razvališ i gumu i felnu. Da zovem šlep službu? Mogu samo da me spakuju na kamion i da odvezu auto negde. A šta sa ostalim putnicima u autu? Oni ne smeju da ostanu u autu, a ne mogu ni svi u kamion. I onda tek sutradan jurim nekog vulkanizera ko zna gde i pitanje kakvu gumu ću da stavim - a moram da kupim i gumu i felnu. Zato je rezervni točak uvek u gepeku.