Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

„All Season“ gume – odlično rešenje ili loš kompromis?

„All Season“ gume – odlično rešenje ili loš kompromis?
Postavljeno 10.05.2021. u 14:45
Autor: Dragan Romčević

Gume koje mogu da se koriste i zimi i leti, odnosno „All Season“ gume – postaju sve popularnije i kod nas i širom Evrope.

To pokazuje i rast prodaje, kao i sve veći izbor guma – tu su gume brojnih proizvođača, u sve većem broju dimenzija i u širokom cenovnom rangu.

Zašto su „All Season“ gume dobar izbor?

Zato što su zime sve toplije, sa sve manje snega. Često imamo i duže sunčane periode sa vrlo visokim temperaturama za zimsko doba godine.

Istina, ponekad noću i rano ujutro može da se naleti na neočekivanu poledicu, a onda poslepodne bukvalno imamo osećaj kao da smo usred leta.

Međutim, sneg može da nas iznenadi i u aprilu, što smo doživeli ove (2021.) godine. Jasno je, dakle, da tokom kalendarske jeseni, zime i proleća mogu da nas iznenade razni „ekstremi“.

Od neverovatno visokih temperatura tokom zime, kada dolazimo u situaciju da se „usijaju“ i asfalt i naše zimske gume, koje se tako ubrzano habaju i gube svojstva neophodna za borbu sa snegom i ledom....

Do „neprirodno“ niskih temperatura tokom jeseni i proleća, kao i snega i leda kad im vreme nije...

Zato se „All Season“ ili tzv. univerzalne gume nameću kao sasvim logičan izbor.

Da li je sve tako jednostavno?

Naravno da nije. Nisu sve „All Season“ gume iste – postoje drastične razlike između njih.

Da bi jedna guma mogla da se koristi i na snegu i na vrelom asfaltu, treba napraviti razne kompromise. Tu na scenu stupaju proizvođači koji u zavisnosti od raznih faktora odlučuju da li će napraviti gumu koja će se bolje ponašati na snegu ili na vrelom asfaltu, ali i da naprave čitav niz drugih kompromisa.

Kada u obzir uzmemo i ponašanje gume na suvom i vlažnom asfaltu (sa više ili manje vode), pri višim ili nižim temperaturama, kao i razne druge karakteristike, tek onda shvatamo koliko je teško napraviti kvalitetnu „All Season“, odnosno univerzalnu gumu.

Još kada u priču ubacimo i trošenje gume, odnosno njen životni vek, situacija postaje zaista nezgodna.

„All season“ guma ne sme suviše da se stvrdne pri niskim temperaturama kako bi zimi imala dobru trakciju i po snegu i po suvom asfaltu, ali ne sme ni da postane suviše meka leti da se ne bi prebrzo potrošio gazeći sloj.

Podsetimo se, već smo pisali o korišćenju zimskih guma leti u tekstu “Ne uništavajte zimske gume vozeći po vrelom asfaltu”.

Na sreću, današnje „All Season“ gume drastično su napredovale u odnosu na nekadašnje. Primetan je veliki napredak i u odnosu na one koje su se koristile pre samo 10 ili 15 godina, mada je tada izbor univerzalnih guma bio neuporedivo manji.

Leti će biti gore od letnjih, zimi lošije od zimskih, zar ne?

Ne obavezno. Zavisi koju „All Season“ gumu i koju letnju ili zimsku gumu poredimo.

Tehnologija i materijali napredovali toliko da danas imamo zaista široku ponudu „All Season“ guma i to takvih koje u direktnom poređenju nadmašuju neke prave letnje ili zimske gume.

Na primer, na snegu se generalno ne ponašaju uopšte loše. Naprotiv, na testovima se najkvalitetnije univerzalne gume ponašaju gotovo kao prave zimske gume, a neretko nadmaše i prosečne prave zimske gume, mada i to u velikoj meri zavisi od vrste testa i uslova u kojima se obavlja.

Kada automobilski mediji ili razne organizacije (npr. nemački ADAC) rade ozbiljnija testiranja all-season guma, obično se istovremeno i pod istim uslovima testiraju jedna prava zimska i jedna prava letnja guma, da bi se videlo kako se univerzalne gume ponašaju u odnosu na njih u raznim uslovima.

Tu se javlja jedan veliki problem – nekad ne znamo koja je konkretno zimska ili letnja guma u pitanju, a nekad znamo. Ako se kao referentna zimska guma uzme neka jeftinija sa prilično lošim karakteristikama, onda ne treba da čudi što u nekim testovima na snegu mogu da je nadmaše pojedine „All Season“ gume.

A pošto ne koriste svi iste referentne zimske i letnje gume prilikom testiranja, ne budite iznenađeni time što u jednom testu ista guma briljira, dok u drugom postigne sasvim prosečan rezultat.

Ne rade se ni sva testiranja u standardizovanim uslovima. Stoga sve testove „All Season“ guma uzmite sa dozom rezerve.

Testovi „All Season“ guma

Nađite ih što više, uporedite rezultate i proverite koja guma konstantno ostvaruje dobre rezultate.

Takođe je veoma važno da pogledate rezultate svih testiranja, na različitim podlogama i u različitim uslovima.

Ne zaboravite da ne kupujete samo zimsku gumu koja može da se vozi i leti – treba da vas interesuje kako se ta guma ponaša pri kočenju i skretanju po suvom i vlažnom asfaltu, koliko je „otporna“ na akvaplaning i slično.

Čak i među onim najkvalitetnijim univerzalnim gumama mogu da postoje drastične razlike u ponašanju u različitim uslovima.

Jedna guma može da bude fantastična po snegu i na suvom, ali zato da ozbiljno podbaci u testovima na mokrom asfaltu. Druga može da ima prosečne karakteristike po snegu, dok će odlično da se pokaže u kišnim uslovima.

Testove guma (na engleskom i nemačkom) za sve sezone možete da nađete npr. ovde:

Ali gde naći testove jeftinijih „All Season“ guma? Kao npr. Tigar All Season?

Teško pitanje. Poseban problem je u tome što mnogi automobilski mediji ili razne organizacije u startu na osnovu neke karakteristike diskvalifikuju najjeftinije gume ili jednostavno ne žele uopšte da ih testiraju.

Na primer, jedan poznati nemački časopis pre glavnog testiranja prvo proverava kako gume koče na suvom i vlažnom asfaltu i ako tu ne prođu – automatski ih diskvalifikuje, što znači da ne idu na ostatak testiranja.

Koliko uopšte koštaju „All Season“ gume?

Cene guma za sve sezone možete da pogledate na sajtu www.internet-prodaja-guma.com (All Season).

Daćemo i neke primere cena u dimenziji 195/65 R15:

  1. Taurus All Season 95V - 4.840 din
  2. Matador MP62 All Weather EVO 91H - 4.840 din
  3. Viking FourTech 91H - 4.900 din
  4. Sava Adapto HP 91H M+S - 5.100 din
  5. Sava Allweather 91H - 5.300 din
  6. Riken All Season 95V XL - 5.300 din
  7. Tigar All Season 91H - 5.350 din
  8. Kleber Quadraxer 2 91H - 5.600 din
  9. Fulda MultiControl 91H - 5.850 din
  10. BF Goodrich G-Grip All Season 2 GO 91H - 6.400 din
  11. Dunlop Sport All Season 91T - 6.650 din
  12. Goodyear Vector 4Seasons 91H - 7.550 din
  13. Michelin CrossClimate+ 91H - 8.230 din

Zbog velikog broja dimenzija, proizvođača i modela nećemo navoditi više primera, ali ako vas interesuju cene guma u dimenzijama koje vama trebaju, kliknite na ovaj link i izaberite dimenzije, a možete da filtrirate gume i po proizvođaču, indeksu brzine i drugim parametrima.

Naravno, ako koristite veće točkove, npr. 17-ice, 18-ice i veće, računajte i na osetno veće cene guma, naročito ukoliko želite nešto od poznatijih proizvođača kao što su Michelin, Continental i slično.

Što se tiče najjeftinijih, mogu da budu zaista jeftine, naročito u najmanjim dimenzijama koje idu na vozila kao što su npr. Fiat Punto i Opel Corsa. Cene za njih mogu da budu i manje od 4.000 dinara, a tu su proizvođači kao što su Taurus, Riken, Orion i Tigar (koji posluju u okviru Michelin grupacije), zatim Sailun, Waterfall, Kleber, Viking, Sava, Matador, Falken...

Kako prepoznati „All Season“ gumu?

Treba da bude jasno naznačeno da je reč o gumi za sve sezone. „All Season“ guma treba da ima i M+S (ili M&S ili MS) oznaku i znak planine sa tri vrha i snežnom pahuljicom u njoj da biste bili sigurni da će se dobro ponašati na snegu.

Kod mnogih u samom nazivu modela gume stoje izrazi kao što su All Season, All Weather, 4Seasons, itd. Takođe mogu da imaju i niz sledećih simbola: sunce, list, oblak sa kišom i snežna pahulja ili nešto slično.

U svakom slučaju, proverite sa prodavcem i na druge načine da li je zaista reč o „All Season“ gumi, a savetujemo i da pronađete neki njen test.

Naglašavamo - sama oznaka M+S ne znači da je to "All Season" guma.

Oznaka M+S može da se stavlja i na zimske, i na univerzalne, pa čak i na letnje gume.

Da li gume za sve sezone mogu po zakonu da se koriste zimi kao zimske gume?

Da, mogu. Naime, gume koje imaju oznaku M+S (ili M&S ili MS), mogu da se koriste u zakonski određenom periodu kada su obavezne zimske gume po snegu, ledu i poledici, kao zimske gume.

Zaključak – da li se isplate „All Season“ gume?

Nekome se isplate, nekome ne – jednostavno je nemoguće dati univerzalan odgovor. Previše je faktora u igri:

  • Koje gume planirate da kupite? Neke mogu da budu duplo i više skuplje od drugih. Neke će se brže potrošiti od drugih. Koliko je vama uopšte važan kvalitet guma i koliko ste novca spremni da izdvojite? Pritom, za neke dimenzije guma izbor nije baš velik...
  • Koliku kilometražu prelazite godišnje?
  • U kakvim uslovima vozite?
  • Na kakve kompromise ste spremni?
  • Treba da budete svesni činjenice da razlike između „All Season“ guma mogu da budu drastične – na snegu, zimi na čistom i suvom asfaltu, po kiši, leti na vrelom asfaltu... Hoćete li da se upustite u detaljno upoređivanje ili ćete uzeti one koje vam na prvi pogled deluju kao najbolji odnos uloženo/dobijeno?

Uglavnom, ukoliko 90% ili više odsto vremena za volanom provedete u gradu i to najčešće u saobraćajnom špicu, naročito ako živite u gradu u kojem ne pada mnogo snega, ne prelazite velike kilometraže, ne idete na duža putovanja (osim npr. na more), onda i neke od najjeftinijih „All-Season“ guma mogu da budu dobar izbor.

Sa druge strane, ukoliko se odlučite za neke sa vrha ponude, da ne kažemo najskuplje, njihove karakteristike su po snegu više nego zadovoljavajuće, a ne morate mnogo da brinete ni za njihovo ponašanje u drugim uslovima.

Dakle – ne mogu sve „All Season“ gume da se strpaju u istu korpu. Svaki proizvođač je prilikom određivanja karakteristika nekog konkretnog modela gume i njenog konstruisanja pratio svoju „filozofiju“.

Foto: Shutterstock.com  

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 40
Pregleda: 35170
Ocena: 4.9
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Bane

Michelin CrossClimate je bila prva letnja guma sa zimskom sertifikacijom. Zatim dolazi CrossClimate+ , pa ih prati CrossClimate 2. Cak i bez zimskog sertifikata, licno iskustvo sa Michelin Sport Pilot Plus A/S 3 je izvrsno.

Odgovori

Piter

Ja imam upravo prvu generaciju, kupljene u zimu 2015/6, prešle oko 40k i sada bi tek mogle da se menjaju. Trpele su svakojaki asfalt, odlično se pokazale i leti i zimi, jedina situaciju za koju nisu idealne jeste raskvašeni sneg (dakle, tamo gde idu M+S). Planiram da ih zamenim još jednim kompletom, tražim dvojku, ali nalazim samo +, ali to je muka sirotinjskog tržišta na kom ljudi kupuju polovne gume i ostavljaju komentare o stvarima koje nikada nisu ni probali.

Marko Marko

Do skoro nismo znali sta je letnja a sta zimska guma a sad imamo za sve sezone, kako smo vozili pre nego sto su uveli zakon, nije mi jasno, znam samo da kad smo kupili jos jedan set guma slavili smo celu noc, jer smo sirotinja.

Odgovori

jozsef

tacno,i sa all season gumama vracamo se na isto....sto su onda uveli zimske i letnje?

Velja

Za auto sa prednjom vučom i neagresivnim vozačem ove gume su dušu dale. Vozi po ograničenju, bez divljanja i potpisivanja i trajaće dugo (zavisi od proizvođača). Za taksiste idealne. Onaj ko hoće od auta nešto više ... e pa taj mora i da plati dva seta guma.

Odgovori

Nick

Baš tako. Kupi srednju ili višu klasu tih guma i miran je 5 godina ili bar 40.000-50.000km mozda i vise

samo

Kod nas, kao i za sve drugo tako i za letnje - zimske gume, donet je zakon samo da bi se narodu izvrnuli dzepovi, jer da je bezbednost u pitanju, zakrpili bi rupe koje unistavaju ne samo gume nego i felne, o tome koliko su nebezbedne da ne komentarisemo. ..

Odgovori

Miloš

A i kada zakrpe rupu, potapšu malo lopatom i to je to... a šahte ili su potonule 4-5cm, ili vire 4-5 cm (nije mi jasno kako nikako ne mogu da pogode).

Trifun

Šahte su takve zato što izvođač ukrade 5 cm asfalta, izlije 5 cm umesto 10 a pare od ostatka strpa sebi u džep, zato su ivičnjaci ko ograde visoki, a oni oboreni ispred ulaza visine kao normalan ivičnjak, ne možeš u rođeno dvorište da uđeš a da ti se amortizeri ne zabiju u haubu. A tamo gde su upuštene šahte nasipali su više rizle da bi potrošili manje asfalta, pa se preračunali jer se ona ne sabija pod valjkom toliko koliko bi asfalt.

VVTi

Imao sam jeftine sezonske, sada malo kvalitetnije all season Kleber i mnogo vise sam zadovoljan sa All season gumama. Auto se vozi 90% vremena u Novom Sadu, gde i kada padne sneg, ociste ga brzo, godisnje se predje manje od 10.000km. Autoputem 130km/h se manje cuju nego wintere na 80km/h i daleko bolje se ponasaju na suvom i mokrom, auto i osetno manje goriva trosi. Za masinu sa jedva preko 100ks sa kojim se ne ide na Kopaonik sasvim dobro i bezbedno resenje. U koliko vozite jako puno, imate snazniji automobil, ili zivite negde na planini, onda te gume nisu za vas, ali to vec znate. U koliko ste vecinom u gradu, vozite "normalno", necete pogresiti sa all season, samo nemojte uzeti one najjeftinije.

Odgovori

IDEJA

Evo jedna top fiks ideja za većinu putničkih automobila: na pogonskoj osovini set sezonskih-letnje/zimske, a na drugoj osovini set AllSeason guma!

Odgovori

Ivan

jos ne placas vulkanizera da montira, balansira svakih 6 meseci ;)

IDEJA

6 felni i 6 guma je i dalje povoljnije od 8 felni i 8 guma!

Su-57

Obozavam ovakve tekstove. U komentarima se vode prave bitke za misljenje svakog ucesnika. Ova tema je odlicna za beskrajne rasprave. Predlozio bih redakciji temu nove vs polovne gume. Takodje svaka tema u kojoj se pominje VW ce biti jako citana i vodice se bespostedna borba u komentarima...Srbadijo, samo demokratski, udri svako na svakoga.

Odgovori

Dusko

Kao dugogodisnji korisnik Michelin Crossclimate prezadovoljan.Prakticno cim su se pojavile na nasem trzistu pocetkom 2015. poceo da ih koristim.Godisnje prelazim oko 15000 km.Zivim u NS, u gradu 5-6000 km ostalo putovanja.Vise puta godisnje Divcibare, Jahorina,Kopaonik,rodbina po Srbiji,Makedoniji,Hercegovini,more...U sred jula putujes na more preko Srpske i kod Sokoca 5 stepeni i susnezica ili krenes na zimovanje na Kopaonik a u NS pocetkom februara 21 stepen.Nema te zimske odnosno letnje gume koja ce to da iznivelise.Zato je po meni allseason guma idealna za nase podneblje.Sa prvim setom presao malo preko 50000 i sada opet trosim Crossclimate+, opet prezadovoljan.Leti jedina razlika koju sam primetio oko 0.7 L veca potrosnja u odnosu na Michelin Energy Saver, ne skripe kad je toplo kao zimske.U odnosu na zimske nisam primetio neku razliku u ponasanju na snegu ili potrosnji.Verovatno ima razlike ali su one suvise male za jednog prosecnog vozaca, inace vozim auto sa 150 konja.

Odgovori

Nevolem

Situacija je jasna: ili voziš penzionerski, laganica bez besnih ubrzavanja i kočenja i koristiš jedan set guma ili kupiš dva seta guma (odlično bi bilo i dva seta felni) i onda voziš auto kao svoj.

Odgovori

Bane

Koristim Kleber all season gume već tri godine, prešao sam sa njima oko 40000km i prezadovoljan sam njihovim ponašanjem i na snegu i leti. Čak sam i na drugom svom autu kupio iste. Svakome ih preporučujem.

Odgovori

Nick

Moze i all season gume leti, samo u normalnom tempu voznje, ako cete da gazite auto, ispaljujete s semafora itd, zaboravite na te gume leti... Pocepace ih svaki auto s vise od 250Nm obrtnog momenta.

Odgovori

Zoran Pavlovic

Цела америка вози гуме за све сезоне. Тј када купите нов ауто на њему добијате All-Season гуме. Не знам како је у Европи. Иначе људи научите се већ једном да M+S znaci “mood and snow” блато и снег, а не “All Season” . Ја на мојим аутомобилима само All Season трошим и никаквих проблема немам

Odgovori

zzz

Piše se "Mud and Snow". "Mood" znači nešto drugo, "raspoloženje". To bi Vi kao "Amerikanac" trebalo da znate.

Ispravnim

Naučite… Haha… Nije “mood” legendo, već “mud” (eng. Blato). Kakav kralj…. Hehehe

Dejan

Amerikanac, nauči engleski... :)

Goran

Moje iskustvo je bilo jako lose - kupljen nov auto, dobijene M+S Michelin gume..buduci da sam hteo da uzmem neke druge felne tu zimu sam odlucio da ostanem na tim gumama misleci da cu moci da preguram zimu jer kanda malo vozim kola..citaj ``zmija mi iz dzepa viri``...Elem odlucimo da odemo na vikend odmor u Madjarsku.Pocne da pada ozbiljan sneg, ja na kruznom toku proklizam celim zadnjim krajem i na srecu se ne slupam.Jedva se nekako vratim kuci..Sad lepo 2 seta felni sa 2 seta guma...

Odgovori

Слободан

M+S нису гуме за све сезоне...

Ljuba

Koristim samo i isključivo all season gume. Niti imamo afrička leta niti Švedske zime, pa da su nam neophodne posebni pneumatici. Od toga imaju najveću korist prodavci i vulkanizeri. Kad naiđe jaka zima i snežna mećava, onda uglavnom ne izlaziš iz kuće, a ako baš moraš, neće ti pomoći nikakva super zimski pneumatik. Možda samo dobar 4x4 sistem. Uostalom takva zima i mećava traju samo par dana. Usput, ja prelazim puno km. Godišnje oko 35.000km. Jedino što bih zamolio redakciju: Molim vas objasnite da M S ne znači all season. Ako već niste. A i ako jeste, ponovite.

Odgovori

Mark

Na zapadu je posedovanje 2 seta guma sa felnama(letnji i zimski) normalnost. Ta kombinacija je ubedljivo najbolja, posebno ako se planira zadrzavanje konkretnog auta vise godina. Allseason gume su samo solidan kompromis za ljude koji ne prelaze veliku kilometrazu, ne voze automobil u krajevima sa vise snega i nemaju prevelika ocekivanja u pogledu ponasanja i buke guma na suvom i mokrom kolovozu. Takodje, vrlo bitan faktor koji tekst nije obradio je odsustvo prostora za cuvanje 2 seta guma kod nekih ljudi i previsoku cenu vulkanizerskih usluga, montaze tj. balansiranja na kraju svake sezone(za one koji nemaju drugi set felni).

Odgovori

Dejan

Nije baš tako. Ima sad mnogo naših ljudi preko, a i tu je interent, tako da oni koji odu u Švabiju ne mogu više da ljudima u Srbiji prodaju priče o tome kako funkcioniše nešto na Zapadu i kako je tamo sve super uređeno i baš je sve kako treba. Neću da ulazim u detalje, ali pogledaj malo testove za neke allseason gume i videćeš da mogu odlično da posluže ljudima koji prelaze velike kilometraže. Govorim o iole kvalitetnijim gumama. Isto tako, odlične su po snegu. Pogledaj testove. A što se tiče čuvanja guma, postoji i u Srbiji mnogo vulkanizera kod kojih možeš da čuvaš gume.

Zoran Pavlovic

А на ком то Западу? У Америци ретко ко има 2 сета гума. Кад купиш нов ауто добијаш All Season гуме

Mark

Dejane, kada sam pomenuo cuvanje guma, odlicno znam da vulkanizeri imaju uslugu cuvanja. Ali ona kosta, i to ne tako malo. A sto se testova tice, voleo bih da vidim bar jedan test gde je letnja ili zimska guma pobedjena od strane univerzalne gume, pod uslovom da pripadaju istom cenovnom rangu(tigar porediti sa tigrom, miselin sa miselinom itd). Nikako ne mogu da razumem logiku da su 2 seta univerzalnih guma bolje resenje od dva seta letnjih i zimskih. Kao sto rekoh, osim u slucaju voznje u manje zahtevnim uslovima gde su zime blage i nema velikih zahteva u pogledu ponasanja leti, kao i odsustva prostora za cuvanje(cuvanje kod vulkanizera je skupo). I da neko ne kaze "ja prelazim 50.000 godisnje, vozim na Alpima itd" Pa ranije su svi vozili jugice sa mogucnoscu izbora izmedju 3 proizvaca guma, i stizali su svuda. To nije merilo...rec je o najboljem resenju, a allseason gume nisu najbolje resenje vec solidan kompromis, za odredjen broj ljudi.

Dejan

Takav test bih i ja voleo da vidim, ali ne verujem da ćemo ga ikad videti. Ja sam svestan da su univerzalne gume kompromis, ali meni bi taj kompromis baš odgovarao. Zato što je mnogo dana kada je ujutro ispod ili malo iznad nule, a preko dana bude kao da je leto. Ne razumem ovaj deo što si napisao o 2 seta univerzalnih guma?

Mark

Ovaj deo o 2 seta univerzalnih guma se odnose na cinjenicu da ce set letnjih i set zimskih trajati 80-100hiljada km(proizvoljan podatak) Da bi presao tu kilometrazu, potrebno je da bar jednom zamenis univerzalne gume, tj potrebna su 2 seta. To sam napomenuo zbog cinjenice da se pojedinim ljudima cini da ih 2 seta(letnji i zimski) kostaju vise, ali zaboravljaju na cinjenicu da ce za to vreme morati da kupe jos jedan set univerzalnih. I tu dolazimo do mog prvog komentara da se univerzalne gume isplate ljudima koji ne planiraju da zadrze trenutni auto duze vreme.

Guliver

Na kom zapadu?

Миле

@Mark Ових 80-100 хиљада км је за неког ко прелази 10 000 км годишње 8-10 година. Свеједно гума пропада временом, тако да мислим да су универзалне боље решење, макар и два сета, након 5 година имаш опет нове.

Dejan

Realno, ujutro bude ispod nule, bukvalno poledica na parkingu, poslepodne skoci na preko 17 stepeni, sunce przi ko laser, a ja vozim 130 km/h na autoputu. U takvoj situaciji mi se bukvalno place sto unistavam zimske gume. Zato ozbiljno razmisljam o ovim univerzalnim, ali pojma nemam koje da uzmem. Cuo sam da su Michelin Crossclimate+ najbolje, ali su zato i najskuplje - toliko para definitivno niti mogu niti zelim da dam. Zna li neko kakve su ove sa sredine, na primer, Kleber, Fulda i slično?

Odgovori

Al

Ja imam iskustva sa Goodrich g Grip All Season 2 (ista firma Kleber, ista sara)Platio sam ih 2019.god negde oko 6500dn(komad-nova). Prelazim godisnje oko 10000km, zadovoljan sa gumom. Drzim ih pozadi zimi, a napred zimske i nije bilo nikakvih problema zimus.

Слободан

Да, Michelin CrossClimate+ су тренутно најбоље гуме за све сезоне. Ту су и Continental AllSeasonContact и GoodYear Vector 4 Seasons. Чекам да се појави Pirelli Cinturato All Season SF2, да видим да ли су боље од CrossClimate+ (такође треба да стигну и CrossClimate 2). То су најбоље гуме. Само њих бих куповао. Има доста гума од произвођача средње класе, али на гумама не бих штедео, то је најважнији део на аутомобилу.

Zigi

Sve je to lepo ali Cross Climate 2 u recimo 17" dimenziji kosta 20.000+ din po komadu. Za te pare odlicna letnja i odlicna zimska guma po komadu, sto je IPAK bolje od univerzalne pa makar i najbolje.

pikl cera

Zivele tigar wintera m+s.

Odgovori

Nikola K.

Dobar test guma za sve sezone, a na našem podneblju, imate u komšiluku: https://revijahak.hr/2020/10/14/cjelogodisnje/ Probao sam da vozim sa Fulda Multicontrol gumama, znači neka srednja klasa, nisam bio zadovoljan i vratio sam se na dva seta (letnje-zimske) varijantu - na moje iznenađenje Fulda gume su ispucale sa strane nakon nepune 2 godine i samo oko 12000 km.

Odgovori

iskustvo

iskreno pozitivno iskustvo sa all-seasons gumama, konkretno u pitanju su bile miselinke 225/45/17 i moj prvi susret sa all-season gumama, trenutno na vozilu imam goodrich takojde all season.. da napomenem u toku godine vozim na raznim terenima, od Vojvodine pa do Jahorine i u svim vremenskim uslovima.. jednostavno preporuka! i jos nesto : nemojte stediti na gumama.. pozdrav

Odgovori