Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

SUV/krosover ili karavan – šta je praktičniji i korisniji izbor

SUV/krosover ili karavan – šta je praktičniji i korisniji izbor
Postavljeno 07.04.2021. u 14:05
Autor: Dragan Romčević

Vozači kojima je potrebno praktično porodično vozilo, sa većim prtljažnikom, često se dvoume između SUV-a, krosovera i klasičnog karavana.

Međutim, šta je to uopšte krosover? Recimo da tu svrstavamo sva vozila koja nisu SUV-ovi, ali liče na njih, odnosno imaju neke njihove karakteristike. Nema jasne granice.

Po pitanju pogona takođe nema pravila – neki su dostupni isključivo sa pogonom na svim točkovima, kod drugih može da se bira, treći mogu da se kupe samo sa prednjim pogonom.

Krosover može da bude čak i „prepravljena“ verzija klasičnog karavana koji dobije pogon na svim točkovima, drugačije branike, plastične zaštitne obloge (na pragovima, donjem delu vrata, oko rubova „blatobrana“), zaštitu ispod vozila, off-road mod vožnje, povećan klirens, veće felne i gume...

Tako je spreman i za ozbiljniji silazak sa asfalta, a neki primeri su Mercedes-Benz E 200 4M T All-Terrain, Audi A6 allroad, Volvo V90 Cross Country, Škoda Superb Scout...

Zato nećemo da ulazimo u ovu problematiku, nego ćemo u ovom tekstu da ih stavimo u jedan „tim“: SUV/krosover.

Praktičnost ili imidž?

Ako vam je praktičnost zaista na prvom mestu, a ne služi vam samo kao izgovor da biste kupili nešto što liči na „džipa“, onda krenimo korak po korak.

1)    Veličina prtljažnika

Generalno – karavan je u prednosti ako ga sa SUV/krosoverom poredimo na osnovu dimenzija, mase i cene.

SUV/krosoveri neretko razočaraju potencijalne vlasnike prtljažnim prostorom. Vozač na osnovu njihove veličine, odnosno bolje reći visine, očekuje zaista mnogo prostora za prtljag, ali se ubrzo razočara.

Jedan od problema je to što vozila sa pogonom na svim točkovima imaju zadnji diferencijal koji „otima“ određenu količinu prostora od prtljažnika. Tu su i drugi faktori, kao npr. veći hod točkova (po visini).

Naravno, postoje SUV/krosoveri bez pogona na svim točkovima (opciono ili standardno), kao i klasični karavani sa pogonom na svim točkovima (i njima zadnji diferencijal zauzima prostor), pa je svaka generalizacija nezahvalna.

Jednostavno, sve zavisi od toga kako su konstruktori odlučili da naprave vozilo.

Zato sami proverite uživo koliki je prtljažnik. Zvanične podatke uzmite sa velikom dozom rezerve, pošto je merenje zapremine prtljažnika prilično „siva“ zona.

Takođe, uzalud impresivna zapremina ako je otvor prtljažnika suviše uzak, prag previsok, unutrašnjost takvog oblika da ne mogu da se ubace veliki/široki predmeti...

Interesuje nas upotrebljivost u praksi. Obratite pažnju na sledeće, bez obzira da li je u pitanju SUV/krosover ili karavan:

    a)    Točkovi „kradu“ prtljažni prostor. Proverite koliko točkovi „prodiru“ u prtljažnik, a naročito na to kolika je širina između lukova u kojima su točkovi. Impresivna maksimalna širina prtljažnika ne znači vam mnogo ukoliko lukovi oduzmu mnogo prostora na sredini, odnosno praktično mu toliko smanje širinu na tom delu da postaje neupotrebljiv za transport širokih predmeta.

    b)    Dimenzije i oblik otvora prtljažnika. Idealno bi bilo da je otvor prtljažnika što viši i širi, da ima pravilan oblik i da ima što niži tovarni prag (kao npr. VW Caddy ili Citroen Berlingo).

Nažalost, zbog konstrukcionih rešenja (povećanje krutosti karoserije uz istovremeno smanjenje mase, bezbednost, aerodinamika, itd.), ali i atraktivnijeg dizajna (npr. spuštena linija krova pozadi da bi vozilo izgledalo „sportskije“), mnoga vozila imaju neočekivano mali otvor prtljažnika, tako da ubacivanje većih predmeta predstavlja pravu agoniju.

    c)    Duplo dno i dodatne pregrade. Neka vozila imaju multifunkcionalnu konfiguraciju prtljažnika, pa vozač može da bira. Npr, želite li da pod bude u ravni sa tovarnim pragom uz dodatni prostor ispod ili „dublji“ prtljažnik koji može da primi veće predmete ali bez dodatnog prostora ispod poda?

Mnogo je varijacija na ovu temu, pa se unapred upoznajte sa raznim mogućnostima i opcijama. Neke opcije se doplaćuju, pa nije ista situacija kod svih primeraka određenog modela.

Kod karavana pod je niži, pa je lakše ubacivati teže i kabastije predmete. Naravno, džaba niži pod ako teret morate da prebacite preko visokog tovarnog praga, koji neki karavani imaju.

    d)    Obaranje naslona zadnje klupe. Kod nekih vozila ostaje ravna površina kada se obore nasloni zadnje klupe, kod nekih ne – zato proverite tu stavku (ukoliko vam je važna).

Za većinu savremenih vozila na internetu možete da nađete razne podatke po pitanju dimenzija prtljažnika, kao što su:

  • visina tovarnog praga
  • visina od poda prtljažnika do vrha naslona zadnje klupe, odnosno roletne, daske, police ili kako god da nazivamo ono što pokriva prtljažni prostor
  • širina prtljažnika na različitim mestima
  • dužina prtljažnog prostora
  • dužina prtljažnog prostora sa oborenim naslonom zadnje klupe
  • širina otvora prtljažnika (širina nije ista svuda – pri dnu otvor može da bude uži, zatim se širi, pa ponovo sužava)
  • visina otvora prtljažnika
  • itd.

Ti podaci važni isto koliko i ukupna zapremina zbog mogućnosti prevoza većih predmeta, kao što su dečja kolica, bicikl, itd.

2)    Lakši ulazak i izlazak

Visoka pozicija sedišta u velikoj meri olakšava ulazak i izlazak iz vozila. Mlađi vozači ovo obično ne razumeju, ali razumeće kada dođu u određene godine...

Šalu na stranu, tu je SUV/krosover u velikoj prednosti. Postoje značajne razlike i među njima, ali u odnosu na prosečan karavan, situacija je znatno bolja.

Kod nekih karavana imate osećaj kao da se „uvlačite“ u sportski kupe bez obzira što je sedište maksimalno podignuto, a pozadi situacija može da bude još gora.

3)    Lakše ubacivanje dece u dečja sedišta

I ovde je SUV/krosover u velikoj prednosti. Što je dečje sedište niže postavljeno, to morate više da savijate kičmu kako biste ubacili dete u njega.

4)    Tri dečja sedišta na zadnjoj klupi

Ukoliko imate troje dece koja moraju da se voze u dečjim sedištima, ne donosite preuranjen zaključak da je u tom slučaju logičan izbor neki SUV pošto je veći i širi od klasičnog automobila.

Jedini način da proverite mogu li tri dečja sedišta da se montiraju na zadnju klupu određenog vozila jeste da pokušate da ih montirate.

Čak i ako na internetu nađete listu takvih vozila, savetujemo da pre kupovine lično proverite, pošto nisu sva dečja sedišta istih dimenzija, pa možete da se nađete u vrlo neprijatnoj situaciji. 

5)    Bolji pregled puta iz SUV/krosovera

Zbog visoke pozicije sedenja vozač u SUV/krosoveru može bolje da vidi situaciju ispred sebe, odnosno ispred vozila koje je direktno ispred njega, što može da mu pomogne da brže reaguje (uspori ili zakoči).

Vozač u karavanu sedi nisko, pa vožnja iza nekog SUV/krosovera ili drugog auta sa zatamnjenim staklima može da bude prilično neprijatna.

6)    Prostor na zadnjoj klupi

Ovde nema pravila. Napomenimo ipak da, kao i kada je u pitanju prtljažni prostor, neki SUV-ovi mogu vrlo neprijatno da iznenade manjom ponudom prostora na zadnjoj klupi od onoga što potencijalni kupac očekuje.

7)    SUV/krosoveri bolje podnose loše puteve

U suštini da, mada nije sve tako jednostavno. Savremeni SUV/krosover nije vozilo pripremljeno za off-road trke, što znači da mu razni elementi vešanja stradaju isto kao i kod karavana.

Kod nekih je vešanje značajno izdržljivije i otpornije na habanje i oštećenja prilikom prelaska preko udarnih rupa i šahtova, penjanja uz ivičnjake i slično – ali kod drugih nije. Zavisi od modela do modela. Zavisi i od vrste vešanja, kao i od dimenzija guma.

8)    Vožnja po snegu

Pošto ima veći klirens, SUV/krosoveru manje smeta neočišćen put kada padne sneg, čak i ako nema pogon na svim točkovima, manja je mogućnost oštećenja prilikom parkiranja na snegom pokrivenom parking mestu, a treba li uopšte pominjati odlazak u planinske predele...

Naravno, mnogi karavani mogu da imaju pogon na svim točkovima, ali su ipak niski, pa sneg može da predstavlja problem.

9)    Silazak sa asfalta

Čak i ukoliko vam ne pada na pamet da prljate, grebete i „mučite“ svoj SUV/krosover nekim off-road avanturama, ipak imate veću dozu sigurnosti da ćete moći da se izvučete iz raznih nepredviđenih situacija ili prođete neku prepreku koja bi zaustavila karavan.   

Kako odlučiti?

Bez poređenja dva konkretna rivala ne možemo da proglasimo pobednika.

Zato, ukoliko ste u dilemi između ove dve (ili tri) kategorije vozila, savetujemo da stavite na papir svoje želje, realne potrebe i finansijske mogućnosti, pa napravite „široku“ listu kandidata.

Zatim polako skidajte sa liste one koji ne ispunjavaju neke vama važne kriterijume...

Foto: Shutterstock.com 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 38
Pregleda: 21155
Ocena: 3.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Losmi

Po meni,karavani su prakticni za ove sto bas imaju nesto stalno da tegle i da trpaju nazad...ako covek nema takve potrebe, suv je logicniji izbor(preglednost,robusnost,laksi ulazak/izlazak,komforan,trenutno aktuelan a verovatno i ubuduce)...naravno,ako ne vozi trke,gde ce se isprevrtati

Odgovori

Dragan Tomic

Dzip je dzip ja najviše nji volim 4×4 pogon

Odgovori

kole

Sto rece Deremi Klarkson; prvo motor, pa sportski kabrio, pa sportska berlina, pa poslovna limuzina, pa SUV, pa mini ven i sahrana. Sve u svoje vreme.

Odgovori

Dejan

Klarkson kao arogantni glumac kojem je posao da uradi ili kaže nešto što će da privuče pažnju zaista ima kredibilitet da kaže bilo šta što bi bilo relevantno prosečnom čoveku.

Filip

Kao neko ko je ljubitelj SUV vozila, nije mi jasno zašto je potrebno da se opravdava njihova kupovina raznoraznim predrasudama da su praktičniji (mogu, a i ne moraju da budu), bolja preglednost (to što je vozačka pozicija malo izdignuta ne znači da je preglednost dobra ako su npr. A stubovi predebeli), offroad mogućnosti (koje su često smešne jer je pogon na svim točkovima tek možda petina onoga što ti treba za offroad, a 90% tipičnih AWD sistema ionako nije preterano koristan za offroad), veliki gepek (karavani, monovolumeni i pikapovi su bolji uglavnom). Vozim SUV-a jer mi se sviđa i to je cela filozofija. Pa niko se ne pravda zato što vozi roadstera ili kupea, zašto se onda SUV vozači pravdaju... P.S. Na SUV-a bez AWD gledam kao na transvestita = možda i liči na žensko, ali to realno nije i ne uzimam ga u razmatranje.

Odgovori

Milor@d

A mozemo li o bezbednosti malo?? Svi o gumama i prtljazniku i potrosnji..... sta je najbezbednije od ove grupe vozila? Ako je dzip najbezbezbedniji za porodicu onda je to valjda najbitnije zar ne? Stvarno ne znam sta je najbezbednije ali ako neko zna, pa i clanovi ovog sajta, molim Vas napisite. Sve najbolje vam zelim. Pozdrav.

Odgovori

Realista

Bezbednost je vrlo siroka kategorija. Ako govorimo o bezbednosti prilikom sudara onda je verovatno SUV u prednosti, ali ako govorimo o stabilnosti vozila i ponasanju u manevrima prilikom kriticne situacije, opasnost od prevrtanja, onda je karavan u prednosti. Sve to pod pretpostavkom da poredimo vozila iste klase(da neko ne pomisli da poredi npr. Bmw x5 i daciju karavan). Sve zavisi ko daje veci znacaj kojoj kategoriji bezbednosti.

Milor@d

Ok uporedimo bmw x5 i bmw 520 karavan, koji od ova dva auta je vise bezbedniji? Po meni je x5. Jeste skuplji za odrzavanje i manji gepek, skupe gume ali ako cemo gledati na troskove zasto uopste uzeti 520 a ne 320 i tako unazad...? Ako me shvatate sta hocu da kazem...

Realista

Bezbednost auta ne moze da se posmatra kroz samo jednu kategoriju tj. kroz pasivnu bezbednost(ponasanje automobila u slucaju sudara sa nekim objektom) Ako poredimo ta 2 automobila, tacno je da ce verovatno X5 bolje proci u momentu sudara sa nekim objektom. Medjutim, bmw 5 ima nize teziste, vecu stabilnost u krivinama i bolje se ponasa u iznenadnim manevrima promene pravca tj. izbegavanja(vadjenja) iz kriticne situacije. Tako da je u smislu voznih karakteristika karavanski oblik u prednosti, a samim tim je i bezbedniji u kriticnim situacijama. Vrlo je tesko povuci paralelu koji oblik karoserije je bezbedniji. Ako bi gledali tako jednosmerno, onda je Gaz Tigar sa svojih 7,5 tona daleko bezbedniji automobil od pomenute x5-ice. Sad malo karikiram, ali ne moze se posmatrati samo jedan parametar bezbednosti, a iskljuciti drugi. Tako da potpuno tacan odgovor na to pitanje ne postoji, tj. svaki karoserijski oblik ima svoje prednosti i mane.

Слободан

@ Milor@d X5 је безбеднији уколико се судари фронтално са 520, и уколико га 520 удари бочно, јер је X5 виши, и 600 килограма тежи од 520. Али је 520 (због 600 килограма мање масе) безбеднији уколико се са њим уради у зид или у бандеру, дрво и слично, или се аутомобил преврне.

Boban

Opšta bezbednost je ispunjena onoliko koliko je jaka najslabija karika. Ako poredimo X5 i 520 karavan, najslabija karika je reakcija vozača. Neće se svaki vozač izvaditi iz nebezvedne situacije, bez obzira koliko njegovo vozilo bilo sposobno za to. Ako je vozač trebao da odreaguje, a (iz bilo kog razloga) nije, međusobna poređenja o upravljivosti padaju u vodu.

Dejan

@Boban - A šta ako se vozač uopšte nije rodio? U tom slučaju neće moći ni da kupi auto...

Realista

Na zvanicnom sajtu euro ncap organizacije se mogu pogledati detaljni podaci sa testiranja automobila. Izdvajaju se 4 kategorije testiranja(bezbednost putnika, dece, pesaka i sistemi bezbednosne asistencije) Poredeci bmw 520 i x5 ispostavlja se da je za putnike u vozilu bezbedniji 520. Moram priznati da je za mene to bilo iznenadjujuce. Napomenuo bih da je u x5 bio 3.0 dizel, a u 5-ici 2.0 dizel.(moguce da bi 5-ica sa 3.0 motorom imala jos bolji rezultat). Slazem se da ni rezultati ncap kres testova nisu apsolutni pokazatelj, ali ipak daju neki osvrt na pitanje bezbednosti auta prilikom sudara i to rade verovatno mnogo bolje od nasih pretpostavki.

Stefan

Ne mozemo o bezbednosti jer bezbednost kod vozila ne postoji. Pravilan izraz je SIGURNOST. BEZBEDNOST JE POTPUNO DRUGA STVAR (VOJSKA, POLICIJA, BIA --> BEZBEDNOST, SAOBRACAJNA POLICIJA, VATROGASCI, ZASTITA NA RADU --> SIGURNOST).

Dejan

@Stefan - jezik je živ i menja se, sve brže i brže. Reči menjaju značenje - bukvalno. To je neizbežno. Uzroci su razni, to je posebna tema. Ne kažem da je to dobro, ali tako je i ne možemo to da zaustavimo. A generalno, naš narod je toliko FUNKCIONALNO nepismen po svim pitanjima, da nam je najmanji problem razlika između bezbednosti i sigurnosti.

Realista

Stefane, pogledaj malo definiciju sigurnosti tj. bezbednosti. Ako bi analizirali tvoj rezon, onda on i nije bas odrziv. Zato na primer zapadni susedi tj. Hrvati imaju SOA(sigurnosno obavestajna agencija) sigurnost i bezbednost su sinonimi, pa tako postoji obavestajna sigurnost, nacionalna, javna, informaciona itd...Vrlo je tesko(verovatno i nemoguce) napraviti jasnu razliku. Tako na ncap crash testu postoji "frontal crash protection" pa bi to u bukvalnom prevodu bila zastita od frontalnog sudara. U engleskom recniku safety, security, safeness su sinonimi, a u prevodu su sigurnost, bezbednost, obezbedjenje i bezopasnost.

Guliver

@Realista: Safety and Security nemaju isto znacenje u engleskom jeziku. Safety: zastita od nenamerno izazvanih nezgoda Security: zastita protiv namerno izazvanih pretnji i opasnosti "The most notable difference between security and safety is that security is the protection against deliberate threats while safety is the aspect of being secure against unintended threats."

nbgd

Sto se tice prtljaznika i prakticnosti, nema karavan premca. Godinama radeci u rent-a-caru, pakovali smo ljude sa mnogo stvari u karavane sto ni priblizno nije stajalo u dzipove tipa Mazde CX5, Nissan Xtrail i sl...Za crossovere da ne pominjem

Odgovori

Seljadin

Karavan nema premca a svaki minivan ga pakuje u svoj gepek zajedno sa svim stvarima

Sadmir

Moj izbor bi bio Volvo xc 70 karavan 4x4 i rešen problem za svaku priliku.

Odgovori

Ivan Ivan

Ne znam sta da vam kazem, ja auto kupujem srcem! Ako mi se svidja i uzivam dok ga vozim, ne marim ni za potrosnju, ne stedim na odrzavanju, perem jednom nedeljno... A ako mi se ne svidja (kao sto mi se desilo sa mercedes A klasom) onda mi je zao da dam i 10e za njega! Dzaba sto mi trosio duplo manje od e39-ke, sto je bolji za grad 3x (80% moje voznje), sto je za mnoge stvari prakticniji... Jedino sam tuzan kad je registracija u pitanju, to mi uvek tesko pada! :D

Odgovori

Su-57

Slicno poredjenje je radio nemacki ADAC, s tim sto su u poredjenju bili monovolumeni. Kao konacni pobednik izasao je karavanski oblik karoserije. Pobednik je bio u skoro svim kategorijama osim u prostoru za putnike na zadnjoj klupi. Licno mislim da u odluci na kraju najvise utice novac i licni afiniteti. Poredeci cene polovnih automobila (ford kuga- mondeo vw passat-tiguan opel insighnia-crossland skoda superb-karoq itd da ne nabrajam) moze se videti da imaju priblizno iste cene, a poredimo ozbiljna vozila D segmenta sa SUV(crossover) vozilima koja su za klasu niza. Tako da sa moje tacke gledista, vozila D segmenta imaju prednost u odnosu na SUV nize klase. Licno mi se dopadaju SUV vozila, ali bi ih uzeo u razmatranje jedino kada ne bih bio ogranicen finansijama. Crossoveri su po meni fejk i ne bi ih ni uzimao u razmatranje. Opet kazem...to je moje misljenje.

Odgovori

Dejan Vukadinovic

Uvek i samo SUV/krosover, baš zbog, posle pola veka ... BRVNARA, PAS, SUV 4×4. i dobra cena. ZNAJUCI koja je kuća u pitanju, NE SUMNJAM. RESPEKT

Odgovori

Nikola

Mnogi kupe "SUV" tj crossover pod izgovorom da je prakticniji ili se lakse ulazi i izlazi iz njega ili lakse se vozi zbog visokog polozaja sedenja i preglednosti.. - po meni budalastine, vec svi zele da kazu da voze "DZIPA"

Odgovori

DadA

Bas tako... A dzipa nigde videlo...

Saša Živković

Najbolje je onda kombi sa 4x4 pogonom i svi parametri zadovoljeni.

Odgovori

Baka Prase

Pa naravno SUV. Benzinac se podrazumeva.

Odgovori

Deka prase

I naravno...preko 3000 cm

Vladimir

Mislim da je greska poredjenje ova dva tipa vozila.Karavan kupuju normalni tj. prakticni ljudi radi ekonomicnosti u svakom pogledu dok SUV/krosover kupuju oni koji hoće da pokažu kako imaju para da nekažem ružniji izraz za čega im treba.Na kraju krajeva šta će mu dzip u gradu na asfaltu.

Odgovori

Boban

Hvala Bogu na ovom internetu pa je svakome dao mogućnost da našvrlja šta god hoće i da određuje koji su normalni a koji nisu. Polovan karavan kupuju ljudi koji nemaju para za limuzinu a hoće po svaku cenu da kupe nešto sa lepim, da ne kažem zvučnim, znakom na haubi. Ko bi inače kupio BMW karavan? Ko bi inače kupio bilo koji karavan pre nego isti model limuzine? Zbog XYZ litara prtljažnog prostora, je l? Oni koji kupe nov karavan i plate ga skuplje nego limuzinu, tek za njih ne mogu reći da su normalni. Ako se priča o praktičnosti nije ni karavan vozilo bez mane i bez konkurencije. E sad, ovi drugi... što im ne treba "dzip u gradu na asfaltu"... Njihova psihološka analiza je mnogo jednostavna - može im se. Izvinjavam se ako sam bio malo grub, ali mnogo brate brinete o ekonomiji i praktičnosti vozila i izrazu lica onih koji samo kupuju ono što se njima sviđa i mogu to da plate.

Ljuba

A, monovolumeni? Čak i oni manji imaju vrlo zavidan prtljažni prostor i praktičan ulaz u njega. Takođe su i viši, pa poprimaju osobine SUV-a. Zašto njih niste stavili u razmatranje?

Odgovori

Polovni Automobili

U pravu ste, ali cilj ovog teksta nije bio da nađemo najpraktičniju i najmultifunkcionalniju kategoriju vozila, već upravo da poredimo direktno karavane i SUV/krosovere.

branko

ja licno imam karavana zbog posla a cerka vozi xsaru pikaso i kada sednem tamo osecam se kao u autobusu,visoko se sedi ,lako se izlazi i ulazi i ima odlicnu preglednost a iz karavana mi se ne izlazi tj tesko izadjem a lako se udje mnogo se nisko sedi u pitnju je xsara karavan

petar

Kupis lepo a6 allroad i resis stvar.

Odgovori

Urke

U 95% slucajeva ljudima koji kupe SUV bi vise odgovarao karavan ili monovolumen. Niza cena, laksi, jeftinije gume, manja potrosnja. Onih 5% su ljudi koji cesto voze van puta zbog lova/pecanja/vikendice itd. i tu je SUV na mestu.

Odgovori

Nevolem

Malo je 5% za korisnike SUV vozila jer tu spadaju i ljubitelji Toyote LandCruiser-a koji obožavaju da stave PAM na krov, redenike municije i par kartona limenki u tovarni prostor. Ja SUV vozila ipak iz milošte zovem "poljoprivredne mašine", vojvođanin, šta ćeš.

pochaby

Licno znam par njih, voze vw tuareg i mercedes ml, gume kupuju uvek polovne, a sa asfalta opste ne silaze, registracija na ivalida ili u nekoj drugoj zemlji! To je sto znam, a o servisiranju tih vozila, mogu samo da mislim koliko je na "vreme" i "kvalitetno"

Dejan

@Nevolem - PAM, tj. protiv-avionski mitraljez se stavlja na pikapove, ili kamionete, kao Toyota Hilux i slično. Gde ćeš PAM na Lendkruzera?! A i šta lovite vi to??? Fruškogorskog grizlija ili rokate krdo sremskih bizona? Šalim se, znam da nije mitraljez, ali i dalje ne znam šta je PAM :)