Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako se proverava nivo ulja u motoru

Kako se proverava nivo ulja u motoru
Postavljeno 06.03.2021. u 18:58
Autor: Dragan Romčević

Svaki vozač bi trebalo da zna kako se proverava nivo ulja u motoru. Nažalost, mnogi ne znaju, a nisu svesni koliko je to važno.

Iako ova tema iole iskusnijim vozačima deluje banalno, čak se i među onim najiskusnijima biju bitke oko toga kako se pravilno meri nivo motornog ulja. Ne slažu se međusobno čak ni majstori.

Na sreću, tu su fabrička uputstva koja stižu uz automobil. Ali ova sreća kratko traje kada ih iščitate nekoliko desetina - za modele različitih marki i to iz različitih perioda.

Problem je u tome što ne savetuju svi proizvođači proveru nivoa motornog ulja na isti način.

Opet na sreću, prihvatljiv nivo ulja ima solidnu toleranciju, pa čak i ako ne uradite sve onako kako je propisao proizvođač, uglavnom neće biti problema.

Pre svega – pročitajte uputstvo za vaš auto

Nije svaki motor iste konstrukcije, ne koristi istu količinu ulja, ne koristi isto ulje i slično, pa svi ti faktori mogu da utiču na brzinu slivanja ulja u karter nakon gašenja motora.

Zato pročitajte ono što preporučuje proizvođač automobila.

Korak po korak

1)   Dovedite motor na radnu temperaturu – to ćete najbrže uraditi vožnjom. (Postoje izuzeci kod kojih se nivo ulja meri sa hladnim motorom)
2)   Parkirajte auto na horizontalnu površinu.
3)   Ugasite motor.
4)   Sačekajte od 5 do 10 minuta.
5)   Izvadite šipku za merenje nivoa ulja.
6)   Obrišite je čistom krpom ili maramicom/salvetom.
7)   Vratite šipku nazad odakle ste je izvadili.
8)   Nakon sekund-dva, ponovo je izvadite.
9)   Pogledajte dokle se šipka (merni deo) „umočila“ u ulje.

Recimo da je idealno da bude između sredine i maksimuma mernog dela. Merni deo može da bude izveden na razne načine, ali prepoznaćete ga. Uglavnom, ima oznake za minimum i maksimum.

Ukoliko ima nedovoljno ulja, dolijte ga ALI ne previše! Sačekajte malo, pa ponovo proverite.

Neki proizvođači savetuju sledeći način dolivanja. Dolijete ulje, startujte motor i pustite ga da radi nekoliko sekundi, ugasite ga, zatim sačekate nekoliko minuta i ponovo proverite nivo.

Ovakav način dolivanja neki smatraju potpuno nepotrebnim, mada proizvođači koji kažu da se u njihova vozila tako doliva ulje verovatno imaju neki razlog za to. Nama ostaje samo da vam damo savet da poslušate proizvođača.

Zašto se nivo ulja ne meri na hladno – kada se svo ulje slilo u karter?

Iz vrlo praktičnih razloga. Šipka za merenje je „kalibrisana“ tako da pokazuje nivo vrelog ulja koje se slije u karter 5-10 minuta nakon gašenja motora.

Zahvaljujući tome možete da proverite ulje u svakom trenutku prilikom vožnje, npr. ukoliko posumnjate da nešto nije u redu ili čisto preventivno. Zamislite da idete na duži put i da nakon više stotina kilometara želite da proverite nivo ulja. Koliko dugo biste usred leta morali da čekate da se motor ohladi?

Ipak, postoje motori kod kojih se nivo ulja meri kada se motor ohladi.

Višak ulja je opasan

Kada dolivate ulje, ne preterujte. Višak ulja može da dovede do raznih problema i veoma skupih kvarova.

Zato nivo ulja nipošto ne sme da ide preko maksimuma.

Neki automobili nemaju šipku za merenje nivoa ulja

Kod njih se ulje meri automatski i u slučaju potrebe vozač se obaveštava da je neophodno dolivanje ulja.

Sa jedne strane, ovo je odlično zato što će vozač biti na vreme obavešten, pošto mnogi zaborave da ulje mora da se proverava između malih servisa.

Sa druge strane, ovo je još jedan „genijalan“ način da zbog kvara nekog senzora ili generalno elektronike strada i čitav motor plus još neke prateće komponente/sistemi i tako nastane katastrofalna šteta.

Zato je najbolja kombinacija postojanje klasične šipke za merenje i elektronskog sistema za upozorenje na nizak nivo ulja.

Preterana potrošnja ulja nije stvar prošlosti – upravo suprotno...

Deluje paradoksalno, ali mnogi vozači su ubeđeni da su problem sa značajnom potrošnjom ulja i neophodnim čestim proverama „rezervisani“ samo za stare automobile i one kojima je motor u lošem stanju.

Nažalost, čak i skoro potpuno novi automobili danas mogu da troše toliko ulja, da je potrebno proveravati nivo ulja bukvalno na pređenih 500 kilometara.

I ne, ovo ne važi samo za neke „jeftine“ marke – velika potrošnja ulja kod godinu dana starog i potpuno ispravnog vozila može da bude prisutna i kod najluksuznijih automobila premium proizvođača ili npr. nekih iz azijskih zemalja koji se generalno smatraju najpouzdanijim.

Dakle – visoka potrošnja ulja nema veze sa time koliko je auto star, u kakvom je stanju, koji je proizvođač, model ili gorivo u pitanju!

U uputstvu za upotrebu mnogih automobila piše da je potpuno normalno da auto potroši npr. pola litra ulja na 1.000 kilometara, a kod nekih i čitav litar! Dakle, kod određenih vozila se ne smatra problemom čak i ukoliko na 1.000 pređenih kilometara iz motora „nestane“ npr. 0,8 litara ulja.

Shvatate li sada koliko je važno da se redovno proverava nivo motornog ulja?

Zaključak

Na sreću svih vozača, motori su prilično tolerantni na razlike u količini ulja kojom raspolažu, pa čak i ako pogrešno merite nivo ulja, male su šanse da ćete uništiti motor ili nešto drugo sve dok nivo ulja držite između minimuma i maksimuma.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 21
Pregleda: 34560
Ocena: 4.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Vlada

Vodite računa o količini ulja, naročito ako auto često vozite na drugim relacijama i pri većim brojem obrtaja. Tada bi najidealnija mera bila kada je hladan motor između min. I max. jer ako preterate može doći do hidro udara! Mala količina ulja diže radnu temperaturu motora tako da je moj savet svim vozačima da se drže bar osnovnih preporuka...

Odgovori

Vesna V

Baš me zanima odgovor. Pozdrav

Odgovori

Vesna V

Zanima me za C3 dizel, 1.4, 2004.god. Nemam šipku, treba da je naručim, vozim auto tel 3 meseci. Majstle mi je rekao da mogu da proverim i tako što ću na pola ključa na kontrolnoj tabli videti 6 kockica i ako su 3 pune ili 4 to je ok a ostalo crtice. To sam praktokovala do sada. Da li je to ok? E sada da a li na hladan motor ili ne? To nisam pitala

Odgovori

pochaby

ako preterana potrosnja ulja nije proslost nego suprotno, onda ja vozim najsavremeniji auto, bez obzira sto je punoletan!

Odgovori

VVTi

Možete sa interneta skinuti upustvo za upotrebu za većinu automobila, čak i detaljno servisno uputstvo često i džabe za starija vozila, koja mi uglavnom vozimo. Ja sam za moj skinuo jer originalno uputstvo na srpskom nije bas poptuno. U uputsvu pise jedna zanimljiva stvar, a to je da je određena potrosnja ulja normalna, a drugo da zbog rastvaranja benzina u ulju kada se automobil cesto koristi na kratkim relacijama, nivo ulja moze ostati prividno "isti" iako je zapravo dobar deo potrosen, tako da treba i to imati na umu. Takođe oni preporučeni fabrički servisni intervali važe samo ako ne koristite automobil većinom za gradsku vožnju, u tom slučaju se skraćuju neretno i duplo! Tako da proveravajte redovno nivo ulja, ako se baš oseti na gorivo onda ga zamenite bez obriza sto je nivo ok, boja deluje ok i što je prešlo ,,samo" 6.000km. Takođe, gledajte specifikacije proizvođača, a ne marku ili cenu ulja, to uopšte nije pokazatelj kvaliteta.

Odgovori

Turbo benzin

Vezano za potrosnju ulja u mom slucaju,vozim auto sa turbo benzin motorom,auto je trosio oko 400g na sto kilometara 5w40 ulja,svaki majstor kod kog sam otisao mi je rekao da je to normalno,ali po nekoj mojoj logici nije,posle pregleda kod strucnog majstora utvrdjeno je da su karike otisle,zamenom istih auto ne trosi ulje,i toj jos redje ulje 5w30.Tako da potrosnja ulja od 500-1000g po meni nije normalna tj. neki mehanicki kvar postoji,nadam se da ce nekom koristiti komentar.Pozdrav

Odgovori

bojke

delimicno se slaz sa tobom, ali bas zato se proizvodjac ogranicava i ogradjuje od eventualne popravke ili zamene motora o svom trosku usled potrosnje ulja.. da li je potrosnja ulja od 1l na 1000km normalna, pa verovatno nije, ali izgleda da je to tako predvidjeno kao dobro..

Bocko

Na zalost,moze nivo ulja da bude ispravan i u OK stanju,ako ste sipali plagijat,tj.kopiju originala,a danas ih ima na svakom mestu,dzabe Vam je sve....ode mas u propas.

Odgovori

Milisav

Stvarno ne razumem sta je razlika hladan motor ili motor posle 10 min sto se tice merenja nivoa ulja, ima neko objasnjenje?

Odgovori

Dejan

Ima raznih objašnjenja. Kad ugasiš motor, ne slije se svo ulje u karter nego neka određena količina ostane i dalje po raznim delovima motora. Ali to zavisi od toga koji je motor u pitanju, koje ulje koristiš, na kojoj temperaturi je ulje - pošto navodno kad motor dođe do radne temperature, ulje je i dalje ispod radne temperature, pošto mu treba više vremena da se zagreje, a ima i drugih stvari koje sam čitao i slušao od majstora. Na kraju, ni sam ne znam kako da precizno i tačno merim. U stvari, ne znam kome da verujem i na osnovu čega da mu verujem. Na primer, na Totalovom sajtu piše da nivo ulja u motoru može da se meri i kad je motor hladan i kad je zagrejan... Ali dobro, oni samo prave ulje, ne prave motore. Uputstvo za moj auto je toliko glupo napisano da nije uopšte od pdomoći.

Milisav

Pa znam Deki ne slije se odmah kad ugasis, ali posle 10min je otprilike svo sislo u karter i sta je onda razlika nakon 10min ili nakon dva sata kad se motor ohladi, to prvi put cujem, jer ako im je logika da ce i posle 10min ipak nesto da ostane koje kuda po motoru onda kad se slije i to nakon par sati ima da ga bude preko max ako je nakon 10 min bilo na max i jos ispada da ne mozes da proveris ulje pred put dok auto jos nije upaljen sto sam ja obicno radio pred duza putovanja

kole

Cerka i zet me pre par dana uspaniceno zovu jer njihov Golf nepravilno radi i trese se kad upali. Pitam ih dali su kontrolisali nivo ulja u motoru, a oni me pitaju kako se to gleda i kako se kontrolise. Ne mogu da verujem. Ja, covek koji je osedeo na Bubanj Potoku, posle nekoliko stotina prodatih auta, posle dana i noci provedenih u kanalu gde sam radio sve moguce popravke na motoru, vesanju, kocionom sistemu, pa sve do kompletnog farbanja citave karoserije, nisam svoju decu naucio kako se kontrolise ulje u motoru. Nisu deca kriva, nego mi stariji smo jer ih nismo naucili. Sipali su litar ulja i motor je veselo zapevao. Hoce li biti posledica, ne znam. Bog gleda i cuva budale, pa ce verovatno sve biti OK. Za vas koji niste sigurni kako se to kontrolise, gledajte da ulje bude kvalitetno, da ga menjate na najvise 10.000 km. za vozila koja su presla preko 200.000km. Vozite ga postujuci njegove godine i predjene km. Ne mozete jahati starca i terati ga da galopira.

Odgovori

Lazar Simic

Nema potrebe vi da ih ucite. Auto skola-prvi cas upoznavanje sa automobilom,njegovim najvaznijim delovima,provera nivoa svih tecnosti. E sad sto neko blene u nebo dok mu to pricaju ,to je druga stvar....

Marko Jovic

Nije Kole nista pogresno napisao naprotiv , a oslanjati se na auto skole da ce ih nauciti odrzavanju svog vozila je u najmanju ruku naivno , zar ih tamo ne uce da na uzbrdici drze auto na pola kvacila ?

Marko Jovic

"Vozite ga postujuci njegove godine i predjene km. Ne mozete jahati starca i terati ga da galopira" ... odlican savet

Lazar Simic

@ Marko Jovic "a oslanjati se na auto skole da ce ih nauciti odrzavanju svog vozila je u najmanju ruku naivno" Ako je za vas provera nivoa tecnosti "odrzavanje vozila" onda i vi spadatu u grupu gorepomenutih cerke i zeta. Tacno se secam svog prvog casa. Instuktor je otvorio haubu i ispricao. Ovde proveravas nivo ulja,ovde kocionog ulja,ovde antifriza,ovde su ti osiguraci,ovde su ti svecice itd. Tek onda mi je dozvolio da upalim auto ,a nije to tako davno bilo (pre 10 god.) Znaci Marko vi VODITE racuna o vozilu , a ODRZAVAJU ga majstori.

Somsomar

to sto golf trese, to cesto bude i normalno, imam i ja golfa pa znam, nego nemati pojma o stanju ulja u motoru, to je vec tezi oblik kvara, naravno ne kod golfa!

dzordz

da je to samo nivo ulja.bezbroj majstora misli da se ulje deli smao na xWyz, ne znaju specifikacije acea ili po proizvodjadjkim uputstvima, koliko njih ne zna da PD vw motori traze 505.01 ulje, ili motori sa dpf fap kako god..traze ulje predvidjeno za te motore.da nekazemo za strucnjake koji se oglusuju o preporuku prozivodjaca vezano za fullsynt vec stavljaju semisynt jer eto ima kilometara pa mu treba "gusce" ulje.

Odgovori

sasa

Mene kao majstora nezanima koje ulje ide u tvoj auto dali si svestan koliko vrsta auta ima i bas me interesuje koji majstor zna u koji auto ide koje ulje zato postoji uputstvo proizvodaca koje ulje on preporucuje a do skora u zemlji srbiji uvezen auto ide na doradu jer sve su to krsevi sa ozbiljnim kvarovima i odmah se vadi dpf katalizator gasi eger sto priznaces menja strukturu sklopa tog motora kako je on predviden da radi sa emisijama stetnih gasova pa nije vise euro 5 nego euro nista tako da ti motori pocnu da trose sintetiku pa je neko sipao polu sintetiku i motor je prestao da trosi ulje a neuzima u obzir koliko je taj motor presao kilometara i ako pocne da trosi ulje i da je verovatno potrebno da taj motor bude uraden ali standard diktira mnogo toga

dzordz

@sasa sve dobro kazes, no nekad i tacku i zarez, da se ne izgubi smisao...tvojih reci.ne znamo da li opravdavas, podrzavas ili konstatujes samo itd. no ako kazes da gledas uputstvo proizvodjaca za ulje onda si ok :)

Milan

@Sasa A dali si ti svestan da ja auto dovezem kod tebe na mali servis i da ti ja to plaćam!? Ti tvrdiš da si majstor, znači profesionalac. E pa kad je tako onda kupi kompjuter ili u tabletu neku exel tabelu pa piši u koji auto koje ulje ide, šta kaže uputstvo! I ne samo to, nego da imaš podatak koji je ovlašteni uvoznik i gde u tvom mestu provereno ima da se kupi original ulje, a ne tako kako ti radiš. Ja kod tebe nikad nebi doterao auto!