Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kontrolisanje tačnosti manometara na benzinskim pumpama

Kontrolisanje tačnosti manometara na benzinskim pumpama
Postavljeno 26.02.2021. u 15:38
Autor: Dragan Romčević

Ispravan pritisak u gumama je izuzetno važan kod svakog automobila. Pritisak utiče na:

  • potrošnju goriva
  • kočenje
  • ubrzano i nepravilno habanje guma
  • ubrzavanje
  • ponašanje u krivinama, naročito pri oštrijem skretanju i pri višim brzinama
  • itd.

O tome smo detaljno pisali u tekstu: Zašto je toliko važan pritisak u gumama

Da li benzinske pumpe moraju da imaju manometre i kompresore za naduvavanje guma?

Ne moraju.

Međutim, ako ih imaju, onda manometri na njima moraju da budu baždareni – overeni od strane ovlašćene laboratorije.

Da li manometri kod vulkanizera moraju da se overavaju?

Ne, manometri kod vulkanizera ne moraju da se overavaju. To ne znači da vulkanizeri ne mogu samoinicijativno da pozovu ovlašćenu laboratoriju da im proveri tačnost manometra i da potvrdu da je manometar tačan, odnosno praktično da ga overe.

Manometri moraju da se overavaju jednom godišnje

Pravilnikom o vrstama merila koja podležu zakonskoj kontroli propisano je da vremenski interval periodičnog overavanja manometara za merenje pritiska u pneumaticima iznosi jednu godinu.

Inače, manometre proveravaju i overavaju (stavljaju žig) ovlašćena tela (laboratorije/firme, kao npr. Centar za motorna vozila AMSS) koja su dobila odobrenje od Direkcije za mere i dragocene metale.

Međutim, ta tela, tj. laboratorije ili firme idu da proveravaju manometre samo kad ih pozovu sa benzinske pumpe – ne mogu da idu da ih proveravaju samoinicijativno, bez poziva.

„Direkcija za mere i dragocene metale“ između ostalog vrši proveru da li su manometri na pumpama overeni.

Kako da znam da je manometar overen?

Overen manometar na sebi mora da ima žig, tj. nalepnicu kvadratnog oblika – ona je podeljena u četiri manja kvadrata, pri čemu svaki predstavlja po jedan kvartal u godini, a godina je napisana u sredini.

Kvartali su obeleženi rimskim brojevima, a nalepnica (tj. žig) je važeća do kvartala koji umesto rimskog broja ima kružić.

Kada overa (žig) prestaje da važi?

Žig (overa) prestaje da važi ako je:

  • istekao rok na koji je manometar overen
  • na manometru izvršena prepravka, odnosno popravka koja može uticati na njegove metrološke karakteristike
  • manometar oštećen na takav način da je mogao da izgubi neko svojstvo bitno za overavanje
  • žig uništen, uklonjen ili na bilo koji drugi način oštećen
  • manometar promenom mesta ugradnje izgubio svoje metrološke karakteristike

Manometar čiji je žig, odnosno uverenje o overavanju, prestao da važi ne sme se upotrebljavati.

Ko vrši kontrolu da li su manometri na pumpama overeni (žigosani)?

Nadzor nad manometrima vrši „Direkcija za mere i dragocene metale“, u skladu sa odredbama Zakona o metrologiji, Zakona o inspekcijskom nadzoru i planovima nadzora, a u zavisnosti od procene rizika.

Pitali smo kakvi su bili rezultati kontrole u 2019. godini i dobili sledeći odgovor:

„U 2019. godini ovlašćena tela overila su 2.485 manometara, dok je zbog nedovoljnog nivoa tačnosti odbijeno, odnosno, žig nije dobilo 23 manometara. Od navedenog broja, 826 manometara overeno je na benzinskim pumpama, a odbijeno je overavanje 19 manometara.

Napominjemo i da je Direkcija za mere i dragocene metale u 2019. obavila meterološki nadzor nad ukupno 179 manometara u upotrebi, a da je kod 6 pronađena neusaglašenost.“

Kome vozači mogu da se obrate ukoliko posumnjaju da manometar nije ispravan, primete da nije overen (nema žig) ili je rok overe istekao?

Vozači koji posumnjaju u ispravnost manometra ili primete da manometar nije propisno žigosan mogu da se obrate Direkciji za mere i dragocene metale na mejl [email protected]

Foto: Shutterstock.com 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 11
Pregleda: 6788
Ocena: 3.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Jovica Dabic

Konkretno u Požarevcu, svratim do NIS pumpe, pokazuje mi da su mi sve 4 gume oko 1.5, 1.6. Dopumpam ih sve na 2 bara, odem posle 15 minuta, bilo mi je usput, ka kući, svratim na Lukoil pumpu, na njihovom barometru mi pokazuje sve da su na 2.6 E sad, čiji li su tačni a čiji nisu, sam Bog to zna..

Odgovori

Filip

U toku vožnje se vazduh u gumi greje, tako da i pritisak raste. Sa svojim manometrom sam merio 2,4 bara pre početka vožnje do 3,1 bar posle ~100 km vožnje (oko 10°C spoljna temperatura). Ne tvrdim da se isto desilo i u tvom slučaju, ali mogućnost postoji.

Aaaa

Generalno preporucuje se da se uvek dopumpaju gume za 0,2 ili 0,3 bara vise od propisanog zato sto fabrika uvek testira auto u idealnim uslovima

Bbbb

@Aaaa Ma naravno, provalio Srbin da fabrike namerno propisuju 0,2-0,3 bara niži pritisak od potrebnog!

vozač

Redovno čitam ovde tekstove ali bez ovog smo zaista mogli opstati... A slika reprezentativna: na autu gume izlizane potpuno (vidi se da nisu neki besni letnji slikovi) -kršine, a momčina u papučicama vozi, samo još da je u kupaćim gaćama.

Odgovori

Milivoj

To nije kod nas vidis da pise AIR, a ne VAZDUH, tako da sta te briga za Engleze sem ako nisi neki filantrop kao Bili

Dejan

Dakle, pritisak u gumama nam je totalno nebitan? Naravno da možemo da opstanemo bez ispravnih manometara - samo pritisneš gumu nogom i vidiš da li je pritisak dobar... Naravno da sam sarkastičan i mislim da je ovo OGROMAN problem pošto mene izuzetno zanima gde mogu precizno da proverim pritisak u gumama. To što ostale vozače ne interesuje pritisak u gumama koji UTIČE NA TO KAKO SE PONAŠA AUTO KAD KOČIŠ, KAD SKREĆEŠ I U SVIM DRUGIM SITUACIJAMA, to mene ne interesuje. Ali zato bih uveo proveru pritiska u slučaju udesa. Neko me udari. Dođe policija na uviđaj i lepo mu provere pritisak u gumama. Pritisak niži za 40% od predviđenog - sledi mnogo oštrija kazna. Plus meni velika odšteta zbog stresa, gubitka vremena, pada vrednosti udarenog vozila...

Dejan

A posebno mi nije jasno zbog čega si u priču ubacio glupavu sliku...

Vulin

Dejane pa razmisli malo prof oboljenje, sliku je ubacio u pricu jer su mu zapale za oko celave gume i papuce verovatno je neki saobracajac, a to im je zagarntovani rucak, ako kasni naknada za topli obrok

Bocko

Na vecini benzinskih pumpi duz autoputa,vlasnistvo NIS petrola,imaju kompresore za naduvavanje guma i svi manometri su bazdareni. Ostale stanice,kako-tako,mada su manometri pretezno tacni i bez kalibrisanja.

Odgovori

blingaro

Letos svratim na NIS-ovu pumpu u Grčića Milenka. Tamo je analogni manometar. Stavim na gume i on pokaza 2,5 bara. Istog trena sam skinuo 0,3 bara. Da dodam samo da su gume bile hladne i da auto pre toga nije bio vožen. Potom sam otišao na NIS-ovu pumpu u Južnom bulevaru. Tamo mi je digitalni manometar pokazao 1,9. Ja, šta ću, vratim ona 0,3 bara što sam malo pre skinuo. Pa ti sad budi pametan.