Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Auto-kamera – svedok neprocenjive vrednosti

Auto-kamera – svedok neprocenjive vrednosti
Postavljeno 24.11.2020. u 17:03
Autor: Dragan Romčević

Nakon saobraćajne nezgode možete da se nađete u situaciji da budete proglašeni krivim iako niste krivi.

Na primer, ako se sudarite sa nekim ko je prošao kroz crveno svetlo na semaforu, biće vaša reč protiv njegove. Kako dokazati da niste vi krivi?

Sličnih primera je mnogo, a posledice mogu da budu vrlo „neprijatne“.

Kako bi predupredili ovakve situacije, da bez svoje krivice plaćaju kazne, advokate, odštete i slično, ostanu bez dozvole ili čak završe u zatvoru, neki vozači ugrađuju kamere u svoje automobile.

Zato odgovaramo na pitanje - da li snimak sa auto-kamere može da dokaže na sudu da niste vi krivi za saobraćajnu nezgodu?

Sme li uopšte da se snima auto-kamerom?

Da - auto-kamere smeju da se koriste. Tu nema nikakve diskusije.

Međutim, pravila o korišćenju auto-kamere, kao i o prihvatanju snimka na sudu kao dokaza razlikuju se od države do države. Zato nije na odmet da se pre odlaska u inostranstvo informišete na tu temu.

Da li video snimak može da se koristi kao dokaz na sudu?

Da – video snimak sa auto-kamere može da se koristi kao dokaz na sudu. Za taj snimak važe ista pravila kao i za sve druge dokaze.

Na sudu je da odredi relevantnost video snimka i da u slučaju potrebe pozove veštake koji će proceniti originalnost snimka i vreme snimanja, identifikovati vozila na snimku i slično.

Da li sud može da odbije video snimak kao dokaz?

Može – ali tada treba u presudi da obrazloži zbog čega nije prihvatio video snimak kao dokaz.

Nažalost, sudija ima pravo i da ne obrazloži odbijanje video snimka (koliko god nelogično i nepravedno to delovalo).

Ali zato u tom slučaju vi imate pravo da uložite žalbu, kako bi ste iskoristili mogućnost da „dobijete“ ponovno suđenje – to ipak ne znači da će vaša žalba sigurno biti prihvaćena.

Video snimak ne garantuje oslobađanje

I u slučaju kada sud prihvati video snimak sa vaše auto-kamere kao dokaz, to ne znači da će automatski na osnovu njega da vas oslobodi krivice.

Jednostavno – ne postoje konkretna pravila po kojima se postupa u ovakvim situacijama. Sudija procenjuje video snimak isto kao i svaki drugi dokaz.

Možda će proceniti da se incident, udes, prekršaj ili o čemu god da je reč, ne vide dovoljno jasno na snimku da bi se doneo bilo kakav zaključak. Možda će u pitanju biti neki drugi razlog.

Treba imati u vidu da je ovo još uvek nova i nedovoljno prisutna problematika u Srbiji, pošto malo automobila ima kamere i snimci se retko koriste na sudu.

Dakle, zakon ništa konkretno i precizno ne određuje?

Upravo tako – video snimak sa auto-kamere se tretira isto kao svaki drugi dokaz. Sudija može u startu i bez gledanja da ga prihvati ili odbije, može da ga prihvati, pa da ga ne prihvati kao relevantan dokaz, itd.

Ukoliko ste sigurni da snimak dokazuje da niste vi krivi – na vama je da iskoristite sve zakonske mogućnosti kako bi taj snimak bio prihvaćen kao dokaz i dokazao na sudu da ste nevini.

Da li kamerom mogu da dokažem da nisam prošao kroz crveno na semaforu?

Možete, ali samo u slučaju da vam je kaznu pisao policajac.

Ako vas je snimila saobraćajna kamera, tako da postoje snimci da ste prošli kroz crveno, onda će i vaš snimak pokazati isto, zar ne?

Da li auto kamerom mogu da dokažem da nisam prekoračio brzinu?

Napredne auto-kamere mogu da imaju zaista brojne funkcije, npr. veome osetljive senzore G sile (pokazuje intenzitet ubrzavanja, kočenja, skretanja), GPS sistem, itd.

Međutim, brzina kretanja zabeležena na kameri ne može da „kontrira“ brzini koju je zabeležila policijska patrola svojim uređajem ili saobraćajna kamera koja automatski snima vozila koja su probila ograničenje.

Za koliko novca može da se kupi auto kamera?

Auto-kamera danas može da se kupi vrlo jeftino, ali s obzirom da može da vas spasi visokih novčanih kazni, zabrane vožnje, pa čak i odlaska u zatvor, bolje je dati malo više novca i kupiti bolju kameru.

U krajnjem slučaju, možete i mobilni telefon da koristite kao auto-kameru. Postoje razne aplikacije i opcije – informišite se detaljnije na tu temu. Bolje da imate kakav-takav snimak koji može da pomogne na suđenju, nego nikakav.

Cene kreću od oko 3.000 dinara, pa naviše. Ali viša cena ne garantuje kvalitetniji snimak!

Zato pre kupovine obavezno proverite uz pomoć primera na YouTube kakav snimak ima kamera.

Međutim, čak i veoma loš snimak može da dokaže npr. da niste:

  • prošli kroz crveno
  • oduzeli nekome prednost
  • udarili pešaka koji je već bio na zebri, već da je on bukvalno istrčao ispred vas
  • udarili vi auto koji je bio ispred vas, već da je on iznenada krenuo unazad (to se dešava relativno često, verovali ili ne)

Čak i kada ste krivi za saobraćajnu nezgodu, snimak može da pokaže da postoje olakšavajuće okolnosti. Na primer, možda je do udesa došlo zbog toga što ste bili prinuđeni da izbegnete pešaka koji je izleteo na put i odmah zatim pobegao kada je shvatio šta se desilo zbog njega.

I u mnogim drugim slučajevima snimak može da vam donese olakšavajuće okolnosti kada skrivite saobraćajnu nezgodu, ali i da pokaže da postoji podeljena odgovornost u slučaju udesa.

Zaključak

Jedan Pravilnik koji bi precizno uredio ovu oblast, u velikoj meri olakšao bi život i vozačima i sudijama i veštacima, a verovatno bi značajno smanjio i broj suđenja koja traju godinama i godinama...

Međutim - u pisanju tog pravilnika obavezno moraju da učestvuju vrhunski stručnjaci iz oblasti vezanih za ovakvu vrstu tehnologije – kako bi se maksimalno smanjila mogućnost manipulacija, nesporazuma, nerazumevanja od strane nadležnih, ali i da bi sami vozači znali šta mogu da očekuju na sudu i da u skladu s tim kupe odgovarajuću kameru.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 37
Pregleda: 20855
Ocena: 4.3
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Dusan Stojanovic

Takodje. Sami su je skidali

Odgovori

Bane

Vozim auto van grada, raskrsnica blizu naše granice u Mađarskoj. Auto s leve strane stane i krene i dođe do sudara. Uspeo sam da izbegnem da ih direktno udarim (srećom, vozila je dva deteta), već mi praktično samo pocepa oba vrata s moje vozačeve strane. Izlazi žena gripozna, jedva gleda i počne neku priču. Kad je sve ispričala, dogovorimo se da pozove policiju. Tu je krenula priča ovo ono, ja kažem - imam snimak, imam kameru u kolima. Dajte da vidimo, pogledaju i kaže da priznaje da je njena greška, odmah se okrenula priča. Epilog: na autu su zamenjena vrata, dobio sam odštetu, izgubio mesec i po i tonu nerava, ali je kamera isplatila svoju vrednost nekoliko puta. Ko zna kako bi se drugačije završilo. Možda isto, a možda i ne.

Odgovori

Vlada

SAvet vestaka saobracajne struke je, da je potrebno imati kameru,sto bolje rezolucije u automobilu..Kada snimak postoji vestak ce lako potvrditi veredostojnost snimka..Ovlasceni sudski saobracajni vestak daje svoje misljenje,koje ni jedan sud u svetu ne moze ad obori..

Odgovori

Marko

Da, imao sam nesreću da moram da se sudim i znam kakvo je stanje sa veštacima. Veštaci nisu bezgrešni anđeli sa neba, nego ljudska bića sa ljudskim potrebama... Da ne lajem dalje. Znate svi o čemu govorim. Kao što je neko već napisao, sve može ali i ne mora, a nekad ni ništa ne može - zavisi koliko veza i para imaš.

Bojan Nikolic

Da je tako ne bi me sudija otkačila komentarom "zabole me za tvoju kameru, ili potpiši sporazum s policijom ili ti oduzimam dozvolu" a imao i svedoke događaja i snimak iz auto kamere. Ništa to ne vredi u našem pravosuđu.

Odgovori

Steva

Ako je tako kako vi kažete onda lepo imate pravo da ih tužite. Molim Vas ne izmišljate gluposti.

Vlada

@Bojan Nikolic..Slazem, se sa Stevinim komentarom..Naime ukoliko odbrana smatra da je njena stranka ispravna postoji pravo zalbe na prvostepenu presudu..Drugostepeni postupak moze,da prihvati kameru,ako je sve nedvosmisleno dokazano..Sto se tice sudije,moras je razumeti,imaju na hiljade predmeta,i pokusala je da te otkaci,pa ako prodje,prodje..

samo

U situaciji kada sam zapoceo preticanje jednog vozila, desilo se da je covek odlucio da nesto zaobidje pa je bez gledanja u retrovizor i davanja zmigavca skrenuo na mene i tako me isgura na bankinu, zavrsim ja u kanalu pored puta a on nastavi dalje. Upravo tu je falila kamera, sto sam posle izvesnog vremena i nabavio!

Odgovori

Nevolem

Nakanjujem se odavno da kupim kameru ali uvek ima nešto preče. A pre nekoliko dana sam na Ibarskoj imao dva opasna kočenja u razmaku od pola sata vožnje gde sam se jedva izvukao iz bedaka. Ni kriv ni dužan sam mogao da nagrabusim. Mislim da je kamera stvarno nužna za ljude koji prave kilometre. Može da ti bar umiri savest ako sudija okrene glavu od dokaza. Može da se kao prilog za YT iskoristi a za napaljene može da se okrene i ka unutrašnjosti kabine da snima, na oborena sedišta pa da ostane lepa uspomena.

Odgovori

BGD Bata

Kao sto sam vec rekao, meni skinuli GPS kameru sa sofersajbne na tehnickom. Ludilo.

Odgovori

Cetixx

Zar je toliko veliki problem, skinuti kameru, dok ne prodje tehnički?

Crni Gruja

Dugo sam istraživao koju kameru da uzmem, baš zbog svakakvih budala na putu. Jedan savet, probao sam nekoliko, one kamere tipa retrovizor i tome slično od 3-4 hiljade dinara zaobiđite, bacanje para i ništa se ne vidi. Postoje one daleko skuplje i jesu dobre ali baš da opravdava cenu od 200-300e i nisam stekao osećaj. Svuda u svetu pa i kod nas toplo preporučuju kameru Xaomi 70mai, verzije 1s i pro, ko šta voli, razlika u obliku i malo u funkcijama tj kvalitetu, neznatno i što pro ima opciju za GPS modul, ali je veća jer ima ekran. Ja sam uzeo1s verziju, u Srbiji je oko 65e i mogu reći odlična je i već je isplatila sebe zbog samo dve sporne situacije.

Odgovori

milan savic

Prosle god mi iz sporedne ulicice izleti dete na biciklu. Nisam ga ni video sreca sto mi je zena vrisnula kooociii i sto sam iso sporo. Bicikla zgazena, ja u sok, mali lezi na milimetar od tocak. Dolazi njegov otac i oce da se bije. Covece idi tepaj svoje dete sto ga nisi naucio kako se vozi bicikla. Od tad imam kameru u kola. Moja savest je meni najgora moguca kazna, ne znam kako bi ziveo sa tim da sam ga zgazio. I kamera mi sluzi da mojoj savesti dokazem da sam uradio sve po pravilu i da ja nisam kriv a posle da se dokazujem ne daj boze na sud.

Odgovori

021

To što ti je dete iskočilo pred auto, može i da mu se oprosti, sva sreća pa je sve dobro prošlo za oboje. Bitno jeda je taj roditelj svestan greške. Ne ponovilo se. Al kad matoi ludaci, pešaci i ovi na biciklovima uvrte u glavu pravo prvenstva i ko muve bez glave lete pod točkove to mi nije jasno. Lakše je valjda zaustaviti korak nego auto od 2t.A što se snimanja tiče, druže ako te spuca neka pijana ili drogirana budala u nekom kršu, pa još nema iz čega da se naplatiš, pa ti je u glavi kako voziš skrpljen auto, e pa lepo ga prvo prevaspitaš na licu mesta, pa tek onda nek sud odlučuje ko je kriv. A to što Dejan reče kako ne prolazi snimak oko iznuđivanja ili ucene, to je smišljeno kako bi te lekari ucenjivali kad si u nevolji i uzeli i crno ispod nokta, al to nije tema. Najbolje da se ništa od ovoga ne dešava. Sretno svima na točkovima.

samo

Ipak si mnogo pogresio druze, sto nisi tepao oca tog deteta!!! Ne zato sto je bio nepravedno agresivan prema tebi, nego zato sto je on licno ugrozio zivot tom detetu, pustivsi ga tako svojevoljno bez nadzora u takvu opasnu avanturu!

Acko Ignjatović

Samo da u eventualnom pisanju nekog podzakonskog akta o regulisanju ove oblasti ne učestvuju koje kavi "stručnjaci" iz Agencije za bezbednost saobraćaja. To je zasigurno Agencija čiji zaposleni badava primaju platu sa naših ledja (kao i mnoge druge, tačnije sve). Da li su svojim radom doprineli smanjenju saobraćajnih nezgoda za bar 0,1%. Neverujem. Naprotiv. Nisam siguran da svi znaju i da upravljaju automobilom.

Odgovori

Marko

Pa šta misliš, da li će učestvovati?? Napisaće zakon koji će biti ko i svaki drugi - prosečan čovek neće ništa razumeti, kao što ni sad ne razume iz zakona šta sme da se snima, šta ne sme. Zakone pišu ljudi koji možda znaju pravu ali ne znaju da se izražavaju i nabacaju gomilu nekih pravila tako da niko ne može da se snađe. Pošto odmah svhate da je zakon loše napisan, onda počnu izmene zakona svakih godinu ili pola godine, pa neki pravilnici, pa ovo, pa ono... I na kraju ni pandur, ni advokat, ni sudija ne znaju da protumače šta u stvari neka rečenica znači zato što je napisana tako da može da znači dve-tri stvari.

Dokaz

A sta da radi neko kome je taj isti policajac bukvalno unistio kameru?

Odgovori

Aleksandar

Tuzba, privatna tuzba i resena stvar.

Ivan

Ko bre ima para za tuzbe da se vuce po sudovima, u kom svetu vi zivite??

Somsomar

Ivane na primer ja imam para da tuzim policajca privatno, a po cenu da od toga nemam nista, jednostavno bi mi bilo zadovoljstvo mu naneti stetu zato sto je bio djubre prema meni, nije sve u parama, ima nesto i u principima, a kad ne mozes fizicki da se obracunavas sa njima, jer to je krivicnoi delo, e pa onda okreces drugu stranu i ides po zakonu, onom malo mutnijem!

Vlada

@Dokaz..Daj molim te pojasni kako unistio kameru,kao fizicko lice/van duznosti,mada i tad je policajac,pa mora da vodi racuna o svojim postupcima/ili kao sluzbeno lice,recimo saobracajac ili pripadnik ukp,ili interventne jedinice..Pojasni,da ti tvrdnja ne bi bila sumnjiva..Jer svako od njih zna da proceni tezinu svog postupka..Ako si krimogeno lice,bas ga briga,ali ako nisi,a mangupirao se,tesko njemu..

DJ Zex

tako je, tuzicu ga i odracu ga na sudu, makar mu deca krepala od gladi

Marko

Da tuži pandura? Sa srećom... Dva ročišta godišnje, izgubiš na suđenju posle 5 godina. Platiš svog advokata, njegovog, sudske troškove. Platiš žalbu, pa sve ispočetka...

Vlada

@Marko..Nemas ti iskustva sa sudjenjima..Jeste da dugo traju,ne dodje ovaj ili onaj,pa advokat itd,ali na kraju sve dodje na svoje mesto..

Vlada

@Marko..Zaboravih ovo da kazem..Da bi tuzio Ovlasceno sluzbeno lice/Osl/Moras da imas validne dokaze,svedoke ili snimak..A sve drugo,e on je mene tukao ili maltretirao,vrlo tesko se dobija..Zatim na stav suda utice i tvoj dosije,jer ako je pun,niko ti nista nece verovati..Pa ako na doticnog policajca nema pismenih zalbi na ponasanje,opet pisi propalo..Moras da znas da policajci skoro nikada ne nasrcu na neosudjivana lica,sem kada su bahati i bezobrazni,ali i tada paze kako ce reagovati..

Marko

Vlado, možda i dođe sve na kraju na svoje mesto, ali imam i ja svoj "kraj", da ne kažem vek trajanja. A u pravu si da nemam iskustva sa suđenjima. I to malo što imam, skratilo mi je život za ko zna koliko. Imam zato iskustvo sa odlaganjima i kad mi u februaru zakažu ročište za septembar...

Miro

Kod nas sve može a i ne mora!

Odgovori

Ivica

Kamera obavezno !!!! Dragoceno pomagalo u saobracaju , steta sto nije obavezno .

Odgovori

nislija

Kamera i video materijal kao dokaz na sudu, namerno nisu regulisani zakonom. Da bi video snimak bio regulisan u ZOBSu i merodavan bezuslovno na sudu po tom istom zakonu, a ne da sudija sam procenjuje, moralo bi onda sve zakone "azurirati" tako da prepoznaju video materijal kao dokaz. Ovo se kod nas nikad nece desiti, jer bi se video materijal koristio u razlicitim situacijama, kod npr. korupcije i mita, iznude, pretnje... U svim tim slucajevima bi mnogo toga isplivalo na povrsinu i ono sto treba, ali i ono sto ne treba. Iz ovog razloga ne postoji interes da se video materijal zakonima uvrsti kao dokaz. Takodje svaki video materijal moze biti oboren na sudu uz jednu prostu konstataciju, a to je da NISTE imali dozvolu ili odobrenje da snimate, od strane lica koji se nalaze na samom snimku.

Odgovori

Dejan

Snimaš javni prostor, ne treba ti dozvola.

Dejan

Upravo tako, iskaz svedoka se uzima kao verodostojan dokaz, a snimku kamere se ne veruje... Baš zato što bi običan čovek mogao da snimi sve i svašta i onda prijavi sa snimkom kao dokazom. Ovako te lepo škartiraju - nisi imao dozvolu da snimaš i završena priča. Bukvalno reč lažova jača od video/audio snimka.

Slobodan Tosic

Sme da se snima javni prostor i uopšte ti ne treba dozvola za to, ne širite netačne informacije.

Dejan

Slobodane - smeš da snimaš javni prostor, ali ako snimiš nekoga kako te ucenjuje, iznuđuje ti novac, traži mito i slično - to ne smeš da snimaš, a i ako nekako izvedeš da se to smatra snimanjem javnog prostora, opet ti takav snimak ništa ne znači na sudu. Smeš da snimaš neki prostor kao javni prostor, ali ne neku osobu posebno. Isto kao što sa auto kamerom ne smeš da pratiš drugi auto npr. pola sata i snimaš ga da bi dokazao da krši propise ili radi nešto ilegalno - u tom slučaju na sudu možeš da nastradaš samo ti.

Slobodan Tosic

Dejan sme da se snima auto dovoljno dugo da dokaže se da krši propise ili šta već, upravo sad provereno sa advokatom i sudijom, imam ga u kući.

Dejan

Slobodan - OK, ja nisam pravnik, govorim na osnovu onoga što sam usput na osnovu svog i tuđih iskustava naučio. Problem je u tome šta ti možeš da uradiš sa tim snimkom. Na primer, snimim neki auto kako prolazi kroz crveno na semaforu i odnesem u policiju da prijavim? To se ne prihvata. Ili neko dođe kamionom i istovara đubre negde pored puta - ja ga snimim kamerom i prijavim policiji? Jedino da podnesem privatnu tužbu? U suštini, smem da snimam, ali džaba...

Vlada

#Nislija..Nekada je snimak od javnog znacaja..Sam primer su koje kakva ubistva slucajno snjimljena od strane privatnih kamera na zgradama i ulazima,te autobusima,itd,itd..Ti snimci pomazu u istragama,i predstavljaju neoboriv dokaz,da se nesto dogodilo..Slicno je i sa kamerama u automobilima..Tvoja kamera snima u vidokrugu kretanja automobila i za to ti ne treba nicija dozvola,jer nije zakonom precizno regulisano..Na sudu je da proceni da li je snimak validan ili ne..