Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Tehnički pregled – „sitnice“ zbog kojih padate

Tehnički pregled – „sitnice“ zbog kojih padate
Postavljeno 17.11.2020. u 09:38
Autor: Dragan Romčević

Možda je vaš auto generalno u sjajnom stanju, ali zbog neke sitnice možete da padnete na tehničkom pregledu i da zatim potrošite mnogo vremena i nerava da to sredite, pa da se vratite na tehnički...

Podsetimo se, pre nešto više od 2 godine, kada je počela primena novih propisa na tehničkim pregledima, situacija je bila veoma haotična. Nemilosrdno se obaralo i zbog banalnih stvari, pošto ni kontrolori na tehničkim pregledima nisu znali šta je dozvoljeno, a šta nije.

Pogledajmo zbog kakvih „sitnica“ i danas možete da padnete na tehničkom pregledu.

1)   Prljav auto – ovo je najbanalnija stvar koju sebi možete da dozvolite, pošto tehnički pregled neće biti ni započet. Naime, auto mora da se slika, a tehnički pregled može da bude kažnjen ukoliko obavi pregled prljavog vozila. Gubite zakazan termin, što znači da morate da zakazujete novi...

2)   Pregorela sijalica – kod nekih automobila zamena sijalice u faru je veoma laka, a kod nekih morate da skidate branik ili točak. Možda umete sami to da uradite čim izađete sa tehničkog, a možda nemate ni približnu ideju odakle da počnete, pa morate u servis.

Zato na vreme proverite sva svetla: kratka, duga, dnevna svetla ako ih ima, prednja svetla za maglu, zadnja svetla za maglu, stop svetla, migavce (levi, desni, sva četiri), poziciona svetla (pozicije), svetla koja osvetljavaju registarske tablice...

3)   LED trake koje „glume“ dnevna svetla – ovakva „aftermarket“ dnevna svetla ne prolaze tehnički odavno.

4)   „Aftermarket“ retrovizori – neki vozači, naročito na starija vozila, ugrađuju drugačije retrovizore, koji deluju atraktivnije (bojom, oblikom, oblikom nosača...) ili imaju neke funkcije koje fabrički nisu imali. Čak i ukoliko su retrovizori potpuno funkcionalni i bezbedni, postoji mogućnost da na tehničkom pregledu zaključe da nisu fabrički ugrađeni i da zbog toga ne prođete.

5)   Točkovi nestandardnih dimenzija – fabrika je predvidela standardne dimenzije točkova za određeni model. Često mogu da se biraju i tri veličine felni (npr. 15, 16 ili 17 inča) u kombinaciji sa odgovarajućim dimenzijama pneumatika. Ukoliko stavite gume van predviđenih dimenzija, najverovatnije nećete imati problema na tehničkom, osim ako baš ne preterate.

6)   Nestalo vam je „plina“ – ako auto ima TNG (plin) ili CNG (metan) uređaj, mora da se testira na oba goriva po pitanju izduvnih gasova.

7)   Istekao rok „prve pomoći“ – rok kompleta je 5 godina. Datum proizvodnje i rok isteka pišu na kutiji prve pomoći, tako da morate da kupite novu - ne vredi da zamenite određene stavke kojima vremenom mogu da se izmene karakteristike.

8)   Brisači – moraju da rade i prednji i zadnji, za koje mnogi vozači ne znaju ni kako da ih aktiviraju, a morate da imate i funkcionalne prskalice, što neće moći da se proveri ako vam je nestalo tečnosti za pranje vetrobrana.

9)   Registarske tablice učvršćene pop nitnama – ako su vam ikada nestale jedna ili obe tablice, znate šta su muke... Dobijate novu registarsku oznaku i druge tablice, a to znači da morate da uzmete i novu saobraćajnu dozvolu i novu nalepnicu za vetrobran. Naravno, sve to plaćate.

Takođe zbog nove registarske oznake morate da se javite osiguranju, a ima tu i drugih stvari (mesečna parking karta, paket „pomoć na putu“, zelena karta...). Zato nije retkost da revoltirani vozači dodatno učvrste registarske tablice pop nitnama.

Međutim, to je zabranjeno – zato možda odbiju da vas puste na tehničkom pregledu.

10)   Obavezna oprema – morate da imate sigurnosni trougao, prvu pomoć, sajlu za vuču (ili kanap ili „rudu“), rezervni točak - osim ako nemate komplet za popravku probušene gume ili run-flat pneumatike i reflektujući prsluk. Rezervne sijalice i aparat za gašenje požara nisu obavezni.

11)   Skinuli ste naslone za glavu sa naslona zadnje klupe – kod nekih automobila moraju da se skinu nasloni za glavu sa naslona zadnje kupe da bi se naslon preklopio kada se prevoze neki veći ili duži predmeti. Ukoliko ste zaboravili da ih vratite, možete da padnete na tehničkom.

12)   Poskidajte „ukrase“ – nećemo ulaziti u to čime sve ljudi ukrašavaju svoja kola, od neobičnih ručica menjača, preko „obrva“ na farovima, do lasera koji projektuju logo ili neki natpis ispod vrata kada ih otvorite.

Uglavnom, poskidajte one koji očigledno mogu da budu problematični, pošto dovodite kontrolore na tehničkom u nezgodnu situaciju – oni zbog takvih sitnica mogu da budu oštro kažnjeni od strane inspekcije.

13)   Oštećenje vetrobrana – na početku primene novih propisa nije bilo gotovo nikakve tolerancije, da bi zatim zvaničnici MUP-a i drugih institucija objasnili da manja oštećenja na vetrobranu nisu dovoljan razlog da padnete na tehničkom pregledu.

Na primer, zvezdasta naprslina prečnika do 1 cm ili linijska dužine do 10 cm su prihvatljive ukoliko ne ometaju vozača. Ova problematika nije precizno definisana, tako da se ostavlja kontroloru na tehničkom da proceni stanje.

14)   Upaljena lampica za isključen vazdušni jastuk – recimo da imate bebu koju vozite na prednjem sedištu i zbog toga ste deaktivirali suvozački vazdušni jastuk. Zbog toga svetli lampica na instrument tabli.

Međutim, na tehničkom pregledu ne sme da svetli, pošto to može da se protumači kao znak neispravnosti. Zato gledajte da aktivirate vazdušni jastuk pre nego što dođete na tehnički pregled, pošto neki vozači ne znaju ili zaborave kako se to radi, iako je uglavnom vrlo jednostavno.

15)   Svetli „ček-endžin“ lampica – ova lampica može da upozorava na zaista brojne stvari, od najbanalnijih do veoma ozbiljnih, u zavisnosti od starosti automobila i drugih faktora. Možda ste i bili kod majstora koji je proverio auto i zaključio da možete slobodno da vozite još nekoliko dana ili čak nedelja, dok ne budete imali vremena da ostavite auto duže u servisu.

U međuvremenu stiže vreme za registraciju, vi morate na tehnički, a lampica svetli – kontrolori na tehničkom ne smeju da vas puste.

16)   Svetli lampica za koju čak ne znate ni šta znači - kod savremenih automobila postoje brojne lampice koje mogu da upozoravaju na sve i svašta ili jednostavno obaveštavaju o nečemu. Međutim, vi niste čitali uputstvo i ne znate uopšte o čemu je reč – tako ste kupili auto i vozili ga već pola godine bez ikakvih problema.

Kontrolor na tehničkom verovatno neće da se konsultuje sa vama, nego će vam reći da to sredite i da onda dođete.

17)   Sportski filter vazduha – utiče na karakteristike motora i automatski nije po propisima. Naravno, govorimo o filterima koji upadaju u oči čim se podigne hauba.

18)   Pokvarena ručka za otvaranje vrata – možda vašoj deci ne smeta da ulaze u kola samo kroz desna vrata, ali kontrolor na tehničkom pregledu neće biti srećan kada otkrije da leva vrata ne mogu da se otvore.

19)   Katadiopter, otpao ili pukao – iako vam možda deluje banalno, pošto katadiopter ne svetli, već „samo“ reflektuje svetlost, ukoliko nedostaje ili je oštećen, zbog toga možete da se nađete u problemu.

Koliko vremena imam da se vratim na tehnički pregled bez ponovnog plaćanja?

Tri radna dana. Na primer, u Hrvatskoj je rok 15 kalendarskih (ne radnih) dana.

Da li se ponovo obavlja KOMPLETAN tehnički kada sredim auto i dođem ponovo?

Ne - proveravaju se samo stvari koje prilikom prve posete nisu bile u redu.

Da li je „krilo“ u različitoj boji problem?

Ne – zbog toga ne mogu da vas obore na tehničkom. Na primer, udaren vam je auto, vi ste kupili polovno „krilo“ u drugoj boji, ali ne želite da date 50 evra za farbanje ili niste stigli da ga ofarbate. Pravilnik koji uređuje ovu oblast kaže:

„Vozilo može biti višebojno, bojeno ili prelepljeno folijom. Vozilo može biti i bojeno/prelepljeno na način koji predstavlja sliku odnosno totalni reklamni dizajn. U slučaju prelepljivanja celog vozila, boja vozila je preovlađujuća vidljiva boja“.

Kome se žaliti ako smatrate da su vas neopravdano oborili na tehničkom pregledu?

O tome smo pisali u ovom tekstu.

Zaključak

Situcija i dalje nije ista na svim tehničkim pregledima, pa može lako da se desi da vas zbog nečega na jednom tehničkom obore, a na drugom puste.

Kazne za tehničke preglede kao firmu (pravno lice) i samog kontrolora koji obavlja tehnički pregled su izuzetno oštre i kontrolori su opravdano vrlo oprezni kada su neispravnosti u pitanju.

Foto: Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 65
Pregleda: 53522
Ocena: 4.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

zvonar u crkvi

A farovi sto zaslepljuju, to nista a? dobro kupujem dzip na prolece pa izvolte nalozeni klinci, tatini i mamini sinovi kada vam budem pola haube ubacio u vasu bosansku golf 5icu ili slicno smece u kojima otpadaju bubrezi koliko je neudobno...

Odgovori

Захумље

Срам те било!

Zoran Bosiokovic

Kod nas primer, gazda prodao imanje na Staroj Planini, sada ima cenu, otvorio tehnicki tu blizu Beograda i soli pamet a u zavicaju nije video kamion.

Odgovori

Zoran Bosiokovic

U pravu ste, neki smeju neki ne. Za sve automobile su potrebni lanci za sneg u zimskom periodu, jedan par. Sta je sa onim koji su 4×4? Ocigledno onaj koji pise zakon je umislio da je najpametniji i na konsultuje mehanicare i bozace sa iskustvom. Dokaz da teorija ne moze bez prakse.

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Gore od komunizma. Pricvrscivanje tablica treba da bude na vozilu i to treba da se radi sravovima, ( zavrtnjima), jer su tablice tog vozila vlasnistvo. Okviri su izmisljeni da bi tablice ispale i naknadni peihod drzavi a to nije malo. Kako, tako tablica mora da bude na adekvatnom mestu pricvrscena da se oznake vide a kao dali pop nitnama ili srafovima nije bitno. Vidim da vezuju plastucnim vezicama sto je ruzno, moze oznaku da zakloni ali je vlasnik pred zakonom cist, nije ostetio tablicu.

Odgovori

Nedjo Dubovina

Ova država u zlatnom dobu je rešila da ubije jednu od najvećih grana društva, a to je osoba koji poseduje automobil. Šta treba da rade svi tjuneri sa svojim kolima? Da ih voze na prikolicama? Ako je država lice naroda onda narod misli da su svi u njemu imbecili i da položen test za vožnju koji sada traje 6-7 meseci o košta 800 eura nije dovoljno da upravljate bilo kojim vozilom... Da se razumemo ovo nije daleko od komunizma. Naš narod je jako siromašan i kola su jedni od načina, kakva takva koja mu omogucavaju da privredjuje društvu. Čekamo ponovno uvodjenje parnih i neparnih tablica. Čisto sumnjam da su gradjani sebi stvorili društvo koje će da ih dodatno muči na svakom ćošku, a gde je jedina vrlina posedovati bogatstvo stečeno ovako ili onako.

Odgovori

Nikola

Zdravo, vozim fiat punto 2 i svetli mi lampica za servo ali mi servo odlicno radi, za nedwlju dana imam tehnicki pa me zanima jel mogu da prodjem sa tim?

Odgovori

Polovni Automobili

Zavisi od kontrolora na tehničkom.

Polovni Automobili

Zavisi od kontrolora na tehničkom.

dragutin

Pre desetak dana prosao tehnicki sa izuzetno prljavim autom, bez ikakve opreme u kolima (dobio sam "ukor" radnika), sa izduvanim gumama (auto stojao 2 meseca nevozen, napolju, zato izuzetno prljav bio, a vremena nisam imao za sredjivanje), rucna nije najbolje radila, kocnice na ivici. radnik na tehnickom mi ukazao na sve probleme, ja se izvinuo, i auto prosao tehnicki. Generalno, neke manje promene se vide ovo po novom i ono po starom. Aj, videcemo sta ce biti sa izduvnim gasovima. Svaki drugi auto nema katalizator, ukraden, skinut od prepostenih uvoznika, itd, a ljudi to ni ne znaju, tek ce da saznaju kada krene merenje gasova.

Odgovori

Marko

Zasto ne objavite da ponovo ne mozemo registrovati automobile jer agencija za bezbednost saobracaja menja direktora.pozz

Odgovori

mixas

Ako u fabrickom uputstvu za automobil pise da se automobil ne sme slepati, zasto mi treba sajla? PP aparat imam zbog svoje bezbednosti.

Odgovori

BGD Bata

Meni na tehnickom skinuli kameru (GPS Dash Cam). Valjda je bezbednije da je nemam.

Odgovori

Dejan Zivojinovic

Odvezao sam na tehnički pregled reno 5 gt turbo koji ima fabričke spojlere, alu felne, sportska sedišta itd. Auto je u fabričkom stanju. Udaljen sam sa istog jer je gazda " ocenio" da je auto budžen. Kada sam mu pokušao objasniti da je auto zapravo fabrički čak se uvredio u smislu" ti ćeš mene da učiš kako izgleda reno 5) ?!?

Odgovori

Smudj

U pravu si, vlasnik pojma nema sta je to reno 5 gt turbo, ali njegov je tehnicki......... Srbija je ovo....

Џорџ

Нису ме пустили због мало напуклог горњег штоп светла (кобре)!!

Odgovori

DaDa

Pa moraće da izmene ovo oko izduvnih gasova... Mislim, ne može isto da se gleda količina izduvnih gasova i da zadovolji neku granicu auto 2002 recimo godište i auto 2015... Dajem primer... EURO 3 ne može da ima istu količinu izduvnih gasova kao na primer EURO 5...

Odgovori

Dragoljub

A gradski autobus , ko nemu meri izduvane gasove , on nije bitan važno da sirotinja mora da popravi sve da od kola iz 2000. napravi nov auto , da bi prošla tehnički pregled .

Bojan K.

Ako sam ja dobro razumeo ne mere se izduvni gasovi po univerzalnim veličinama za sve automobile već po fabrički određenim veličinama za određeni model i godište, ispravite me ako grešim.

Polovni Automobili

Bojan K - u pravu ste. Međutim, situacija nije baš jednostavna - pisali smo nedavno o tome u tekstu na ovom linku: https://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/saveti/7155/za-polovnjake-uvezene-nakon-2014-tezi-tehnicki-pregled

Sava

Redovno radio tehnički pregled u Moscow-u.Auto potpuno ispravan prošao i izduvne gasove po novom, ali ga vrate zbog pozicije fara, pa u njihov servis na popravku...tad bio i nikad više.

Odgovori

Dr..

Svako ima nekog ili poznaje nekog ko je dobar sa nekim na tehničkom pregledu.Tako da sve ovo što je navedeno pada u vodu za jednu crvenu.Što se tiče amss i uverenja o ispravnosti vozila tek oni rade potpuno ne realne stvari kao npr.neće vam izdati uverenje ako je štop lampa napukla,ali zato ne gledaju izduvne gasove,crkle motore,turbine koje su se raspale,menjače koji neće u brzinu itd...Imao sam priliku da lično vidim da auto sa motorom u gepeku prodje amss i šta dalje pričati...Sve se svodi na uzimanje para i punjenje budžeta preko ledja običnog čoveka...Ipak je ovo zemlja Srbija u kojoj sve može i ništa ne mora,samo je razlika koliko šta košta.

Odgovori

dzordz

previse si procitao oglasa u kom lazovi i glupavi pisu tekst: ima uverenje amss znaci da jeispravan(sto je laz) ,uverenje amss izguglajte sta je( uverenje o saobraznosti-znaci da auto ima originalno ili zvanicno izmenjeno stanje... govori da li je auto teretno i koje od teretnih-po novom pravilniku https://www.paragraf.rs/propisi/pravilnik_o_podeli_motornih_i_prikljucnih_vozila_i_tehnickim_uslovima_za_vozila_u_saobracaju_na_putevima.html) zato sto nije dovoljneo reci samo putnicki ili teretni..vec koji oblik karoserije itd, evo prilike da kazemo da kombi vozilo ne postoji vec teretno ili putnicko. prilik je i da kazemo da na zadnjoj strani vozila ne sme da bude izvor bele svetlosti ili refeksije.znaci led na svetliam za tablicu skinite nam se .

kole

Uverenje AMSS pri uvozu polovnjaka je uverenje da smo gomila beskicmenjaka koje drzava moze da gazi i ponizava do krajnih granica i da nas bespotrebno pljacka izmisljajuci sve gluplje i besmislenije propise na koje cutke pristajemo. Kurazniji i odgovorniji narodi zakrce ulice u buntu zbog minimalnog poskupljenja osnovnih zivotnih namirnica, a mi cutimo kad nam bez ikakve potrebe i logike otmu 100 evra. Ja sam naravno za to da na ulici budu ispravni automobili kojima upravljaju trezni i dobro obuceni vozaci, ali sa gomilom propisa koji nas debelo kostaju, a ni malo ne doprinose bezbednosti saobracaja je Dara prevrsila meru.

Marko

Dzaba nam tehnicki bez amss uverenja. Objavite da agencija za bezbednost saobracaja ponovo po ko zna koji put ne izdaje uverenja potrebna za registraciju vozila

Odgovori

Robert

Mozete li da mi odgovorite da li ima nekih promena zakona o izduvnim gasovima? Auto je 2001 godiste. Uvezen 2016, a prva registracija je 2017. Neverovatno mi je da se 16 godina ne racunaju. Pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

Nema nikakvih promena - od jula sledeće godine neće moći da se prođe tehnički pregled ako izduvni gasovi ne ispunjavaju određene "uslove".

Urke

Tehnicki je slika i prilika banana drzave u kojoj zivimo. Ne pustaju zato sto fali lajsna, ali zato moze da se vozi na 15 godina starim ispucalim zimskim gumama cele godine.

Odgovori

Dejan

13 godina, molim lepo. Zimske. Letnje 2 su 2008 a 2 su 2007. Znači TRISTA godina!!! Planiram da kupin na prolece ali otom potom. Mozda leba necu imati da jedem

Ивица ж.жжжл кии и или. Жжжк кии или жж жж кии КК. Ђ кии кии КК илии кии ли кии иккж кии ик Жжжђиђ иииииииииииииииииииииииииииижииииииииииииииииииииииииииииииижиии88иђ8жжиижжжлжжђ жиижжиуиу КК или лђ КК ж иккж кђ или и

Накнадно уграђена ксенон и лед светла се подразумевају а свако треће возило заслепљује све око себе .

Odgovori

Nenad

Pravilnik je debilan, na x tehničkih pregleda se gledaju lajsne, plastika oko retrovizora, rupice u branicima, a ne gledaju uopste trap, kugle, spone, ručnu....bitno je da se slika opran auto. Katastrofa

Odgovori

dzordz

sta kazu za led lampe kojima obasjavaju svoje sjajne tablice na zadnjoj strani vozila?em sto nikom normalnom nije jasno zasto neko zeli da mu se vide tablice na 1 km , em sto smeta vozilima iza slicno kao i ovi sto pale maglenke i kad ne treba.

Odgovori

Tedi

Mislim da sam procitao da je po zakonu obavezno da nocu tablice budu osvetljene iz razloga da bi bile vidljive svima u slucaju da je potrebno prepoznavanje iz nekog razloga, verovatno bolje zna autor teksta.

Polovni Automobili

Tablice moraju da budu osvetljene, ali onako kako je proizvođač predvideo - ne nekim "aftermarket" LED sijalicama ili trakama koje zaslepljuju druge vozače.

DaDa

Nikad me nije zaslepela LED sijalica za tablicu na vozilu ispred mene... Pa ona sija u tablicu...

Tablice

Jednostavno nije istina da tablice ne smeju biti pričvršćene pop nitama. Ako tvrdite da jeste, molim napišite tačno kojim to članom, stavom i tačkom kog to zakona ili pravilnika je tako definisano odnosno zabranjeno. Širite dezinformaciju pa bi red bio da se ispravite.

Odgovori

Polovni Automobili

Obratili smo se MUP-u, pa ćemo objaviti zvaničan odgovor kada ga dobijemo.

Milan

Par puta sam gledao zvanicnike iz mup-a u emisijama uzivo koji su rekli da tablice mogu biti dodatno pricvrscene ako to ne kvari vidljivost oznaka.

Sava

Okvir tablice ako se ne stavi kako treba, ili vas neko kucne po istoj pri parkiranju ista otpada, ili na razne druge načine...neko ukrade skine... lepo stavio vijke za drvo, pa krstastu glavu razbušio burgijom, i nema spadanja ni krađe tablice. Po zakonu nije dozvoljeno oštećenje tablica,ali nigde ne piše na koji način...

kole

Meni su ukrali tablice i posle toga ih lepim dvostruko lepljivom"3M"trakom. Prvo trake horizontalno izlepite na ociscen lim pozadi i na branik napred, a zatim trake zalepite i na tablice. Pazljivo ih zalepite tako da trake nalegnu jedne na druge i to je lopovima nemoguca misija da u kratkom roku odlepe, a ne izlome tablice. Jednostavno ce otici i skinuti tablice sa nekog drugog auta sto vec nije vas problem. Uostalom zar svi sistemi zastite ne sluze da odbijemo lopove za koje je vreme glavni faktor i da ih usmerimo na one koji se nisu zastitili.

Petar Petar

Auh,kakve sad budalastine procitah. Nece proci ako ima onaj kineski logo koji svetli,pa da li ste normalni o cemu vi pisete??? Zasto,ako ste vec uticajni,ne pisete da treba na tehnickom gledati stvari koje se ticu ispravnosti i bezbednosti vozila,dakle gume,trap,kocnice a ne da se ljudi obaraju zbog sminke...

Odgovori

Polovni Automobili

Ovim tekstom samo upozoravamo na stvari koje mogu da deluju nevažno, ali zbog njih može da nastane problem na tehničkom pregledu. Kao što smo i napisali u tekstu - na jednom tehničkom možda ne bude problema, ali na nekom drugom možda bude. Mi ne tvrdimo ništa, situacija nije svuda ista. Što se tiče guma, trapa i kočnica - to se podrazumeva.

Aca

Tehnicki pregled vrsim iskljucivo u firmama koje imaju vise linija tehnickog pregleda. Treba izbegavati tehnicke preglede koji nemaju mogucnost izdavanja registracionih nalepnica, a pogotovo tehnicke preglede (koje ne izdaju registracione nalepnice) a imaju i svoj auto servis.

Odgovori

Миладин

Добар чланак а могло би их (оваквих) бити и чешће и да буду и опширнији. Технички преглед је битан због безбедности свих нас и ако се неко игра својим животом то је потпуно неприхватљиво а посебно зато јер се истовремено игра и са животима других људи. Због неисправних возила се у "црним хроникама" појављују вести типа: "из непознатих разлога изгубио контролу над возило". Довољан је само неисправан амортизер или нешто мало више "луфта" у вешању па да се при наглијој промени правца изгуби контрола над возилом са трагичним последицама. Што се димензија фелни тиче сваки произвођач је тачно прописао димензије и фелни и гума за сваки модел везано за снагу мотора. У многим земљама се за било какве промене димензија фелни и гума мора прибавити посебан атест. Као друштво не смемо дозволити да се под разним изговорима оправдава угрожавање безбедности у саобраћају а посебно људских живота.

Odgovori

r53

Jasno je da automobili moraju biti ispravni ali ovo sto se gleda kod nas je budalastina. Takodje to za felne sto pisete nije istina, ako uzmemo SAD, Japan ili Nemacku kao primere. Pogledajte npr stanceworks sajt, svi ti automobili bez problema prolaze tehnicki.

Čiča Miloje

Država u kojoj su "sitnice" najbitnije je totalno neozbiljna. I sve je ovo uvedeno zbog nekakve bezbednosti, ne znam samo čije?! Npr. umesto ovih "sitnica" bolje bi bilo da su uveli pregled trapa, kakvi su putevi, mali je broj vozila sa ucentriranim trapom, a znamo kako to može da se odrazi na naglo kočenje. Kad se već brine o bezbednosti, šta znači sužavanje magistralnog puta i postavljanje ivičnjaka tako da šleperi moraju da gaze srednju liniju, a ja ne mogu nigde da se pomerim jer je ivičnjak i sa druge strane?

Odgovori

Dejq

Nigde u pravilnike ne stojibda zadnji moraju da postoje i ako su propisani od strane proizvodjaca. Dosta propusta ima u napisanom pravilniku jer ni sami insp.iz Ljerm.nemaju objasnjenja za neke stavke iz istog. Za naplatke na primer nigde ne stoje koje dimenzije samo da gume ne izlaze van gabarita vozila. ...... I jos sto sta

Odgovori

milan savic

U koju bre zemlju vi zivite? Pa ovo je srbija, zemlja mita i korupcije. Sve se ovde zavrsava sa 200gr kafu i 2 litra k kolu, ako je neki tezi "ukras" onda crvena i to je to.

Odgovori

pochaby

druze tacno tako! Jedino se ne bih slozio sa tih 200 gr kafe i tom kolom, hoce oni malo vise. Mene je ne tako davno zaustavila murija zbog prekoracenja od nekih 18 km/h pa sam im ponudio crvenu, malo mi se rugali pa sam morao jos jednu da izvadim da bi me pustili! Slicno je i na tehnickim pregledima.

Zivorad

Pitanje za pochaby: A zašto Vi zbog svega 500 dinara činite krivično delo davanja mita za koje se može ići u zatvor?! (Kazna za prekoračenje do 20 km/h je 5000 dinara, s tim da ako se plati u roku od 8 dana, iznosi 2500 dinara, a Vi ste, kako kažete, čineći navedeno krivično delo, dali "dve crvene")

Donald Trump

@ Zivorad zato sto je 2000 manje od 2500

pochaby

Zivorad dao sam mito i davacu mito koliko god i gde god budem mogao, jos cu se policajcima i lepo zahvaliti, u zatvor necvu da idem zbog toga sigurno. E sad, posto ti ne znas gde zivis, nema ti druge nego da se preselis u Nemacku, tamo se ne daje mito, niti imas potrebe za tim!

Neovlasceni Serviser

90 % ovoga ne vazi na tehnickom. Licno sam kod prijatelja oterao vozilo kojem je instrument tabla svetlela kao novogodisnja jelka, rucna nije radila, sav je bio izgreban, gume kao kod formule 1, i na kraju prosao bez ikakvih problema. Isto ce biti i sledece godine u vezi izduvnih gasova, ne razumem cemu panika kod nekih ljudi. Stavis mu 20 evra u dzep i prodjes tehnicki kao od sale.

Odgovori

Zivorad

Voleo bih da mogu da razumem ovu logiku, al mi ne ide nikako... Daš 20 evra da prođeš tehnički?! Valjda je normalnije da taj novac uložiš u popravku automobila i svoju porodicu voziš u ispravnom vozilu! To radiš zbog sebe, ne zbog prolaska tehničkog pregleda! Meni tehnički upravo koristi da znam da li mi je auto ispravan i pouzdan. Vozim "punta (z-10) jer sam zaključio da sa mesečnim kućnim budžetom od oko 1000 e "čestito" mogu da održavam samo auto ove klase.

Auto Servis

@Zivorad Живораде, људи који возе Заставу 10 имају такву логику као ви, док људи који возе озбиљне аутомобиле имају другачију логику што је сасвим нормално. То што траже на техничком прегледу у великој већини нема везе за исправношћу возила, него са неким наметнутим законима који се морају испоштовати јер је неки тамо нестручни ћата који вероватно нема ни возачку дозволу написао тако како су му наредили. Технички преглед у Србији служи за то да склони са улица 70% возила, а да би се тај број возила некако надоместио са запада ће да се увезе оно што њима више не треба и тако у круг, све је то политика а не брига за безбедност у саобраћају.

Neovlasceni Serviser

@ ocekivao sam ovakav odgovor, izgleda da nisi bas razumeo. Ponavljam,auto nije bio moj vec od drugara, naravno da moj auto necu tako " odrzavati " , jer auto koji imam vecina ljudi u nasoj drzavi moze da zaradi za jedno 150 godina, ali to je sad druga team. Poz

Zivorad

@Auto Servis: Izvin'te, na šta mislite kada kažete "ozbiljan automobil"? Po uobičajenoj klasifikaciji a u zavisnosti od tehničkih karakteristika i namene, postoje mali gradski automobili, automobili niže srednje, srednje, više klase, sportski automobili, minivenovi... itd. Valjda je "ozbiljan" je svaki tehnički ispravan automobil, koji bezbedno, u skladu sa svojim specifikacijama, služi svojo svrsi! (Gde mi udari na sujetu? :) )

Dr..

Živorade....ako ti čekaš da ti na tehničkom pregledu utvrde dali ti je auto ispravan,znači da ti voziš auto godinu dana možda pokvaren,dok ne odeš na tehnički i oni ti utvrde kvar.Siguran sam da godišnje ne predješ više od 5000km jer da predješ više taj tvoj auto srednje klase kako ga ti nazivaš sada bi bio jednom nogom na otpadu.

Vlada

@Neovlasceni serviser..Moj brale, pricas o skupom automobilu,a baratas sa 20 e.Jedno sa drugim nikako ne ide..Znam procitao sam sta si napisao sve mi je jasno..Ili si kupio taj auto po deseto struko nizoj ceni/ima nacina,kako/,ili ga vozikas kada ga stranka doveze na servis..Jeste da ovo nije tema,ali nekako mi nije jasno za tih 150 godina..Ako pricas za Bugati Veyron,onda ni 200 godina nije dovoljno..Ali ko u Srbiji vozi tako nesto..Niko..

Zika

@"Neovlasceni Serviser" Ne koristi se tudjim imenom

dragan s

Tehnicki pregled i Registracija Automobila u Americi - https://www.youtube.com/watch?v=Wa3ukx-ew28&t=907s - 200 dolara za ford pikap a u srbiji preko 2000 evra , nikad im nije dosta samo izmisljaju zaone

Odgovori

Vasic Srboljub

Bravo, svakaa cast na clanku. Jedino ste propustili da napisete za ksenone... I obavezno da dodju na teh sa opranim kolima,jer kod zubara ne idete bez opranih zuba,niti kod urologa neokupani?!

Odgovori

Polovni Automobili

Ksenone nismo stavili pošto je to ipak ozbiljnija intervencija na autu u smislu uticaja na druge vozače - mislimo na moguće zaslepljivanje. A pranje smo stavili pod tačku 1 - slažemo se sa Vama da je važno kod tehničkog pregleda.

021

Ne mogu reći da tehnički pregled ne treba da bude savestan i detaljan, al kome mogu da smetaju laseri ispod vrata kad se otvore. Pa onda treba da se ukine i fabrička svetiljka koja stoji i obasjava taj prostor. Malo je to sve preterano u državi gde ljudi jedva da mogu da priušte automobil i krpe za njegovo održavanje. Kočnice, trap, sistem za upravljanje, to je u redu, al koga zanima neka glupa sitnica. Kad budemo jači i automobili će biti bolji, svi tome težimo.

Odgovori

Robert

Procitao sve komentare. I kao obicno komentari reflektuju stanje uopste. Vi koji izbegavate zakon ispravnosti narusavate opste bezbednost tudjih i svojih zivota! Zato budite puno odgovornije I jos vise svesni sta radite kad vozite bilo kakav auto. Hvala za ovaj clanak!