Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Nov ili polovan auto za 10.000-15.000 evra

Nov ili polovan auto za 10.000-15.000 evra
Postavljeno 16.10.2020. u 14:03
Autor: Dragan Romčević

Recimo da imate budžet od 10.000-15.000 evra i planirate da kupite auto. Da li kupiti NOV manji, sporiji/slabiji i sa manje opreme ili POLOVAN veći, snažniji/brži i sa više opreme?

Obe opcije imaju prednosti i mane.

Naglašavamo da kupac okvirno raspolaže novcem u rasponu od 10.000 do 15.000 evra, što ne znači da mora obavezno da potroši sve do poslednjeg evra.  

On želi što bolji, odnosno što isplativiji auto za sebe u tom rasponu, a idealno bi bilo da nađe auto koji mu odgovara za 12.500 evra i teoretski uštedi 2.500 evra za prateće troškove, održavanje i eventualne kvarove.

Ko je kupac?

Recimo da je kupac prosečan čovek, porodičan – to u startu komplikuje priču sa novim kolima iz „polo“ klase zbog prtljažnog prostora.

Jeste li nekada u gepek bilo kojeg auta ubacivali kolica za bebu, mali dečji bicikl, torbu, par kesa, manji kofer? Veći karavan to lako „proguta“; manji hečbek teško. Naravno, tu su nosač za bicikl i krovni nosač, mada to komplikuje priču i „logistički“ i finansijski.

Ostavimo ipak mogućnost da vozač nema decu, pa mu ova stavka nije toliko važna.

Definišite 1. fazu prioriteta

Na prvom mestu treba da odlučite da li kupujete auto srcem ili razumom. Dakle, kupujete li auto koji:

  • se vama lično sviđa ili njime želite da ostavite utisak na okolinu
  • predstavlja racionalan izbor – u skladu sa vašim realnim potrebama i finansijskim mogućnostima

Ako želite oboje istovremeno, moraćete da napravite razne kompromise. Ti kompromisi koštaju – plaćate imidž neke (premium) marke, velike i atraktivne alu felne, metalik boju, sportske dodatke na karoseriji (spojlere, „suknjice“, dupli hromirani izduv...), bogatiju opremu u kabini, naprednu multimediju...

Definišite 2. fazu prioriteta

Generalno kupovinom polovnjaka za isti novac dobijate veći, komforniji, brži/snažniji auto sa bogatijom opremom u odnosu na kupovinu novog vozila.

Sa druge strane, kod novog dobijate garanciju, koja ide od 2 godine, pa naviše, ali uz ograničenje kilometraže (npr. uglavnom do 100.000, ali i do 150.000 km).

Stavite sve „na papir“

Mnogo je faktora u igri, a lako se zaboravljaju veoma važne stvari.

Pritom nije lako pratiti i upoređivati cene polovnih automobila različitih marki, godišta i slično. Čak i kad je reč o jednom modelu, razlike mogu da budu velike.

Međutim, ni kod novih automobila situacija nije sjajna, pošto cenovnici nisu uvek ažurni, pa možete da saznate:

  • da se cena u međuvremenu promenila
  • da taj model ili generacija modela više nisu u ponudi
  • da ta verzija nije dostupna na lageru, već se poručuje i čeka i po više od pola godine
  • da određeni paketi opreme nisu (više) dostupni
  • itd.

Dakle, kada su novi automobili u pitanju – ne oslanjajte se na cenovnike na sajtovima prodavaca, već obavezno proverite telefonom.

Prednosti novih automobila

Na prvi pogled lako je zaključiti da je kupovina novog automobila bolji izbor:

  • imate fabričku garanciju od najmanje 2 godine
  • znate da auto nije udaran
  • ne morate da brinete kako je održavan pre kupovine
  • svi delovi su novi, pa je znatno manji rizik od kvara na putu i nepredviđenih troškova
  • svi delovi su fabrički (prva ugradnja)
  • itd.

Mane novih automobila

Međutim, nije sve tako sjajno:

  • prinuđeni ste da kupite manji auto
  • morate sve servise da radite u ovlašćenom servisu, gde su cene više
  • skoro sve popravke takođe morate da obavite u ovlašćenom servisu, a postoje i popravke čije troškove ne pokriva garancija, što znači da će njihova cena biti znatno viša. Postoje razni primeri, ali to zavisi od proizvođača do proizvođača, tako da tu ne možemo ništa da generalizujemo

Problem sa garancijom kod novih automobila

Pre kupovine nađite detaljno navedene garantne uslove, kako biste znali šta da očekujete. Uobičajena je zabluda da kupac novog automobila nema o čemu da brine – samo mali servis i to na 30.000 km.

Međutim, tih 30.000 km se neretko „skrati“, pa čak i na 10.000 km, u zavisnosti od načina i uslova vožnje. O tome smo pisali u tekstu: Uništavanje motora menjanjem ulja na 30.000 km

Tako ćete potrošiti znatno više novca nego što ste planirali po pitanju malog servisa, a za neke marke i modele on nije baš jeftin.

Takođe, garancija ne pokriva potrošne delove, kao što su kočne pločice i diskovi, sijalice, svećice, grejači kod dizel motora, amortizeri i razni drugi elementi oslanjanja, itd. Poseban problem su oni skuplji delovi ili kvarovi, za koje se posebno obavlja procena da li je reč o grešci u proizvodnji ili materijalu, ili o „nestručnom rukovanju“, kao npr. prebrzo stradanje plivajućeg zamajca ili lamele.

Slično važi za stradanje dizni ili drugih elemenata ubrizgavanja goriva – proverava se da li je reč o korišćenju lošeg goriva ili je reč o propustu u proizvodnji.

Ni škripanje, cvrčanje ili krckanje koje se čuje u kabini, bez obzira odakle dolazi, ukoliko nisu baš izraženi, često ne pokriva garancija.

Tu je i DPF filter, koji može da se zapuši i posle samo nekoliko desetina hiljada kilometara, u zavisnosti od uslova vožnje i ukoliko vozač nije upoznat sa čitavom pričom oko DPF-a.

I novi automobili se kvare... I pre isteka garancije, i pre isteka 2 godine i pre 100.000 km. Motori i izduvni sistemi postaju sve sofisticiraniji, sa sve više senzora, elektronike i pratećih sistema kako bi uspeli da ispune oštre ekološke standarde, što znači da traže više pažnje i da su skloniji raznim problemima.

Ne mora to da bude ozbiljan problem – dovoljno je da jedan prljav senzor počne da šalje pogrešne podatke... Auto mora u servis iako je sve ostalo u potpunosti ispravno.

Dakle, fabrička garancija nije baš tako bajkovita kako mnogi misle.

Pad vrednosti

Ljudi suviše generalizuju i dramatizuju kada je pad vrednosti novih automobila u pitanju. Osnovni problem je u tome što ne pada vrednost isto svim markama, modelima i klasama automobila. Na primer, najbrže vrednost gube najluksuznije limuzine i SUV-ovi (npr. BMW „sedmica“, S klasa, A8, Q7, X5, Cayenne...). Možda je razlog skupo održavanje i eventualne skupe popravke?

Kada govorimo o automobilima za „obične smrtnike“ – to je već druga priča. Generalno najsporije pada cena „nemcima“ – konkretnije kolima iz VW grupacije (Audi, VW, Škoda, a i Seat je tu).

Redovno se u svetu rade analize na ovu temu, ali treba imati u vidu da je Srbija specifično tržište i da ne mogu da se primenjuju isti aršini za Golf kupljen u Srbiji za keš i za onaj koji je nakon tri godine vraćen lizing kući u Nemačkoj.

Uostalom, logično je da potpuno novom automobilu brže pada vrednost, tako da vozač koji često menja kola toga treba da bude svestan. Ukoliko mu to finansijski ne odgovara, onda neka on kupi polovnjaka starog 2 ili 3 godine. Ili neka nov auto zadrži bar 5-6 godina.

Pritom zaboravljamo da isplativost različitih opcija u ogromnoj meri zavisi od finansijskih mogućnosti vozača. Nemcu sa platom od 4.000 evra ne predstavlja veliki izdatak mesečna rata od 400 evra da bi na lizing uzeo (praktično rentirao) najnoviji luksuzni Audi, vratio ga posle dve godine i uzeo drugi, potpuno novi.

Može li da se kupi nešto novo iz „Golf“ klase u ovom cenovnom rangu?

Može, ali ponuda je skoro nepostojeća – cenovnici su zbunjujući, ne zna se da li i dalje važe, da li tih vozila uopšte više ima... Uglavnom, ako i uhvatite neki auto iz ove klase, to će biti benzinac od 100 KS.

Nađe se još poneki model za koji se treba protegnuti dodatnih 600-700 evra preko 15.000, tako da bi teoretski i oni mogli da upadnu u ovu grupu.

Dakle, ostaju samo novi automobili iz „polo“ klase?

Teoretski da. Naravno, tu su razna vozila marke Dacia, zatim neke „budžet“ limuzine kao Citroen C-Elysee, Škoda Rapid (prestala da se proizvodi 2019. ali je još ponegde ima), Škoda Scala (teoretski naslednica Rapida), itd.

Što se tiče automobila iz „polo“ klase, oni danas mogu da posluže kao sasvim ozbiljna vozila, u zavisnosti od motorizacije, naravno. Pritom mogu i ozbiljno da se napakuju opremom, ali tada se opasno približavaju granici od 15.000 evra.

U svakom slučaju – ukoliko ste odlučili da uzmete nov automobil, naš savet je da nipošto ne žrtvujete motorizaciju u korist bogatije opreme.

Drugim rečima – dodajte još malo novca i uzmite jači motor. Verujte da „konja“ nikada nije dovoljno.

Sa jačim motorom vozićete opuštenije, preticaćete bezbednije, motor će biti rasterećeniji, lamela će vam duže trajati (osim ako ne umete pravilno da koristite kvačilo), bićete bezbedniji na auto-putu i brže i bezbednije ćete se na auto-put uključivati, a pritom potrošnja goriva neće biti mnogo veća, ako uopšte bude. Registracija će možda biti za nijansu skuplja.

I ne – snažniji auto nije automatski opasniji. Takve stvari mogu da izjave samo oni koji ne znaju ništa o automobilima.

Prednosti polovnih automobila

Ne morate da brinete o gubitku garancije. Šalu na stranu, sa jedne strane jeste pod rizikom da neki teži kvar padne samo na vaša pleća, ali sa druge strane:

  • ne morate da idete u ovlašćeni servis na zamenu ulja
  • manji pad vrednosti kako prolaze godine
  • za isti novac možete da kupite veći, komforniji, luksuzniji, prestižniji, udobniji automobil, koji pritom u ovom cenovnom rangu može da bude star samo nekoliko godina i minimalno pohaban spolja i iznutra  
  • bezbednost – nov automobil nije po automatizmu bezbedniji od polovnog, naročito ako poredimo nešto iz „polo“ klase i iz „passat“ klase. Ni Passat ili neki njegov konkurent (Insignia, 508, Avensis, A4, Mazda6...) iz ovog cenovnog ranga neće zaostajati po bezbednosti, osim ako već nije ozbiljnije udaran. Naprotiv, zakoni fizike ne mogu da se krše, a Passat može da bude znatno teži od Pola, što je izuzetno značajan faktor prilikom udesa.
  • ponovo bezbednost – postoji solidna mogućnost da će polovnjak više klase imati i bolje sisteme aktivne bezbednosti od novog automobila niže klase. Naglašavamo da ovo zavisi od slučaja do slučaja.
  • možete sami ili u neovlašćenom servisu da obavljate razne modifikacije bez rizika od gubitka garancije (sve dok to ne utiče na tehnički pregled)
  • slobodniji ste po pitanju ugradnje „plina“ (situacija je tu šarolika)
  •  itd.

Mane polovnih automobila

Znate i sami da je kod polovnjaka teoretski veća šansa da će doći do nekog kvara. Sve zavisi od godina, verzije, pređene kilometraže, uslova održavanja i vožnje...

Ali možda je do nekog ozbiljnijeg kvara već došlo, pa je on otklonjen i vi ste sada mirni duže vreme? Recimo da je prodavac odlagao zamenu plivajućeg zamajca, ali je u nekom trenutku morao da ga zameni i par meseci posle toga vi kupite taj auto. Možda je isto tako zamenjen ili remontovan turbo punjač? Ili su dizne menjane ili čišćene, pa ste vi sada mirni duži period?

Međutim, tu je mogućnost manipulisanja pređenom kilometražom, mogućnost da je auto udaran, kao i da još neke druge stvari nisu onakve kakvim se predstavljaju.

Nema pravila – na vama kao kupcu je da proverite auto. Informišite se na vreme, raspitujte se, budite odgovoran kupac.

Šta od polovnjaka može da se kupi za 10.000 do 15.000 evra?

Izbor je toliki da ne znamo odakle da krenemo. Hoćete Porsche Cayenne od 2006. do 2009. godišta? Skupa registracija i održavanje? Tu je zato Audi A6 2.0 TDI od 2011. do 2014. godišta. Previše upada u oči?

A klasika – VW Passat 2.0 TDI? Širok je izbor čak i Passata B8-ica sa 1.6 TDI i 2.0 TDI motorima. O Golfovima 7 da ne govorimo – ako idete do 15.000 evra, tu su oni 2018. i 2019. godište.

Isto tako, mogu da se nađu razne verzije veoma mladih hečbeka iz „Golf“ klase (Focus, Megane, Astra, Leon...) ili nešto starije ali u sportskim verzijama.

Ako se spustimo klasu naniže, tu su razni modeli iz „polo“ klase, stari samo nekoliko godina, sa najsnažnijim motorima u ponudi (ne računajući one „baš sportske“ verzije), veoma bogatom opremom i pritom su izuzetno očuvani.

Zaključak

Svi bismo mi kupovali nove automobile kada bismo mogli. Naravno, one marke, klase i motorizacije koju bismo mogli da priuštimo.

Pošto je to kod nas redak slučaj, kupujemo polovnjake. Oni koji raspolažu budžetom od 10.000 do 15.000 evra imaju na raspolaganju veoma širok izbor polovnjaka, i to vrlo mladih, pa s obzirom na ponudu novih u ovom rangu, verovatno je za većinu vozača mnogo bolji izbor kupovina polovnjaka.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 69
Pregleda: 43457
Ocena: 3.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Slovenac

Svako treba da nadje auto koji je za njega idealan i to je nesto potpuno subjektivno. Moj otac recimo nikada u zivotu polovnjaka nije kupio, iskljucivo nov iz salona. To su bili mali benzinci, nije mu bitan ni proizvodjac ni dizajn samo da je auto iz salona i da je sa 0 km. Ja recimo imam totalno drugacije zahteve jer auto ne koristim u lokalu ili za posao ali zato volim da putujem i da uzivam u voznji pa sam vec drugi put odabrao dizelasa sa 2000 kubika, srednja klasa, star 4-5 godina ali sa servisnom knjigom i garancijom na (malu) kilometrazu. Takvi mogu da se kupe izmedju 10 i 15 hiljada evra, izgledaju kao novi i ako ih odrzavate kako treba ne biste trebali imati nikakvih problema narednih recimo 3 do 5 godina.

Odgovori

Mrki

Promasili ste totalno cenovni rang, da ste rekli izmedju 2000 i 4000 evra, pa u redu, ali 10000-15000, ko bre ima jos toliko para da daje za kola.

Odgovori

Brdaus

Treba kupiti polovan automobil, sa km do 100.000 km, sa servisnom istorijom, u predposlednjoj ili zadnjoj godini garancije ( 4 ili 5 godina star ). Sa full opremom po mogucstvu i min. 130 ks. A lepota je u oku posmatraca.

Odgovori

Bocko

Postoji mnogo ozbiljniji problem od ove dileme " staro-novo" To je smicalica sa proverom izduvnih gasova od sledeće godine. Ako sam dobro shvatio, ko ove godine uveze auto iz 2006 god kači ga propis iz 2020te

Odgovori

Mioljub Antonijevic

Kace propisi iz 2014

klavire_prevozi_ostoja

Isključivo nove automobile. Neću da solim pamet onima koji jedva skrpe kraj sa krajem i koji se jedva nategnu za 2000 - 3000e, ali ja ove godine kupio trećii auto koji je nov. Prvo sam kupio Zastavu 10 2006e, pa sam 2011e kupio Fabiju i prošle god. sam kupio Škodu Rapid. Znači nijedan luksuzan auto, ali bih pre vozio novu Škodu, nego polovnog Audija, BMWa, "Mečku" ili neku "premium marku. Ima nešto u tom "mirisu novog", u saznanju da niko nije prdio, vatao švalerku, turirao na semaforima i čukao po parkinzima pa lickao auto pre tebe, da je auto pouzdan i da mogu da krenem na put bez bojazni da će se nešto pokvariti i da će me ostaviti na putu. Nisam zahtevan vozač, preležao sam dečije bolesti da mi treba auto za dokazivanje (nikad ih nisam ni imao zapravo), nemam potrebu za velikom kubikažom, "full opremom", tako da teško da ću se odlučiti ikad za polovnjak. Možda kao B auto, pošto planiram da kupim Ladu Nivu za neku vožnju po terenu, ali otom potom.

Odgovori

Marko Petrusic

Lepo receno, postujem misljenje. Neko kupuje auto kao prevozno sredstvo, neko iz ljubavi. Ako je neko kupio auto 3.0 sa full opremom ne mora da znaci da je to iz dokazivanja i da je turiran na semaforu. Da li je neko prdnuo ili 'vatao svalerku to zna samo doticni. Pricam kao neko ko iskreno voli limuzine i uziva u voznji. Imam dosta prijatelja u Holandiji, Nemackoj, Austriji i Svajcarskoj i nema nista lepse nego kad sednem u auto i odem u posetu. Volim kad nisan na haubi guta auto put, kad se i posle 700 km osecam udobno i kad auto radi kao da ga vozim tek 50 km. Malo luksuza ne znaci da je covek sklon dokazivanju. Pozdrav!

aleksandar

svaki auto ima svoju namenu za koju je napravljen. jednom sam u golfu 3 presao 1100km za dan, i osecaj na kraj dana je od prilike kao kad dobijes batine. sa pasatom 6 (onda bio nov) sam presao nekoliko puta 1500-1800km za dan, i moze da ti se prispava, ali ne da si slomljen. jos bolji auto moze biti samo jos bolji, a sto si stariji vidis da moze tako i nikako drugacije.

Ivo

A koliko li se samo prirode uništi dok se proizvede litar benzina plina i sl goriva .Ma oni izviru ispod kamena i potpuno su ekološki kako da ne

Odgovori

Laki

Nikad nov auto u ovoj zemlji i u gradu Beogradu , auto mi izlupan a nijedanput ga ja nisam udario. Bar jedanput mesecno kad izadjem iz zgrade i pogledam auto ugledam nesto novo na autu , parkiram auto kod nekog trznog centra izadjem opet neko ostecenje. Da li ljudi ne znaju da voze ili sta li je ne znam , u pitanju je Audi A6 C5 model , nije mali auto da se ne primeti . I da kupim nov auto , ni pijan ne bih kupio nov auto a kamoli trezan.

Odgovori

heisenberg

Mišljenja sam da je najbolji auto nov auto, ali se kupovina novog auta u Beogradu graniči sa mazohizmom. Kada budem živeo negde u inostranstvu, imao kuću sa garažom ili dvorištem, obezbeđeno parking mesto na poslu i normalnu "prateću infrastrukturu", kupiću novo i skupo vozilo. Do tada teram Golfa iz 2008e koji košta kao dve moje plate i ne razmišljam mnogo o tome da li će me neko čuknuti, odvaliti retrovizor ili nešto slično

Bane

To nema nikakve veze gde se zivi. Zivim u Beogradu i idem u trzni centar pa sam kupio polovan auto? Polovni automobili kupujemo jer nemamo novac. Vozio po gradu, selu ili gde god. Novo je najjeftinije,

volvo for life

Za 10-15 soma se kupuje plastikaner sa mikro motorom od 3-4 cilindra i 900-1400 kubika, nasviran turbinama, na sredini veliki kineski tablet i gomila jeftine plastike. Sve se to raspadne posle 5 godina i 100h km, a sve vreme se voziš u konzervi koja troši 50% više nego što su te ubeđivali. Za 7.000 evra sam lično uvezao volvo s60 iz Nemačke od prvog vlasnika (Nemca, profesionalnog vozača u penziji). Kladim se u 1000 evra da moj volvo ima duplo više opreme (između ostalog webasto, memoriju sedišta i retrovizora, telefon, kožu, sve moguće senzore, itd), da je udobniji, brži (200ks, KN filter i remap urađeni u volvou u Nemačkoj, ide 240 ko od šale), manje troši (2.0t petak motor sa plinom ugrađenim u Nemačkoj, 10l na otvorenom do 120), da ima bolji stereo i da će, iako ima 180.000km i 13 godina sahraniti svu kinesku konfekciju koja se kupuje u cenovnom rangu od 10-15h e. Pritom je još i bezbedniji (200kg je teži od c-segmenta zbog duplih limova i pasivne bezbednosti). I ostane ti 7 soma.

Odgovori

Kupujem auto Za sebe

Kralju, nisi napisao da ima desnu kracu nogu i da ga je vozio samo do pijace. Ubedio si me, kupljeno.

Predrag

Taj tvoj Volvo su kupili kinezi jos 2010.

milan

Novi Kia Ceed 1.4 100KS

Odgovori

Nije Nego

Venčanica - garantovano

Dobar drug.

Cao svima. Ljudi, dozovite se pameti vise, niko apsolutno ne misli na ekologiju, ni ovi sto nam dadose opsiran savet sta moze da se kupi a ni vi sto komentarisete.... Kakvi bre vise dizelasi i benzinjare, plinare itd... Elektrika, baterije, to gledajte. Cela Evropa ce uskoro postati necujna na putevima i procvetati samo mi slepci i dalje gutamo dimcine iz auspuha, dokle tako! Niko na ovu decu i starce ne misli.... Ekologija je jedina nasa svetla budućnost, a mozda ce i ovi na vlasti da pocnu ozbiljnije da se bave ugradnjom el. punjaca kada vide u kom pravcu mi zelimo da idemo. Ponavljam MI !!! Jer mi diktiramo sve, zbog nas su tamo gde jesu! Pozdrav svima.

Odgovori

Marko Petrusic

Svi mi shvatamo da svet ide u tom pravcu samo proci ce jos mnogo vremena dok elektricni automobili u potpunosti ne zamene SUS motore, pogotovo u zemljama u razvoju kao sto je nasa. U Norveskoj do 2025 nece moci da se kupi automobil sa SUS motorom, ali oni ne moraju da brinu o finansijama, korupciji, radnim mestima i ostalom kao mi. Drzava prvo mora da bude stabilna u svakom smislu da bi moglo toliko napora da se ulozi u elektrifikaciju vozila, da ne pricam o ostalim ekoloskim potrebama ljudi. I mora se ostaviti prostora za entuzijaste, uvek ce postojati ljudi koji na posao idu na struju a vikendom zele da voze Supru tjuniranu na 800 ks. Jer... Bwaa Bwaa Bwaaaaastutututututu :D

Dejan

Električni automobili su ekološki samo u eksploataciji, da bi dobili 1 kg baterija potrebno je uništiti mnogo prirode, a u električnom automobilu ima više stotina kg baterija Sem toga ni struja kojom se napajaju nije iz ekoloških izvora, plin i CNG su odličan kompromis

pochaby

Dobar drug. sta ti covece palamudis? zivis li ti u realnosti ili u nekim iluzijama? A ni sam nisi dovoljno upucen u tematiku koju si ovde izlozio, sto ti je ovden Dejan i objasnio.

021

Nemaš ti pojma. AUTI SU NAJMANJI ZAGAĐIVAČI samo se najviše koriste i na njima je najlakše uzeti lovu, zato su i izmišljeni svi ti dodaci kao čuvamo okolinu. Osvrni se oko sebe i pogledaj šta sve zagađuje i koliko.

goran

poslednjih desetak godina kupujem iskljucivo vozila stara do godinu dana, da li testna vozila, ili od neke firme koja pere novac, nevazno. Obicno su presla do 10.000km. Prosecnog cenovnog ranga oko 17.000eu. Sva u garanciji. Vozim godinu dana, do godinu i po, onda prodajem pa opet kupujem do godinu dana. Za godinu, godinu i po, izgubim na ceni oko 1500eu prosecno, ne racunajuci, servis od 20 do 30.000din. I sva vozila su kupljena iz Srbije, ne iz uvoza, uglavnom od ovlascenih prodavaca. Uglavnom se fokusiram na renault, KIA, Nissan. Pasate, golfove i slicne skalamerije izbegavam u sirokom luku. Nije da ne gube na ceni, gube i to dosta, skupi servisi i nenako su demode, lose izrade, sa starim tehnologijama motora.

Odgovori

Valent

Fiat tipo 4 godine star 1.6 multijet sedan u lounge opremi sa valjda "pravih 60k km" radi posao a i ja radim moj sa njim

Odgovori

pedja

Najisplativije i je kupiti auto star par godina....Do 5 god najvise naravno ko moze.....Kupiti nov auto je totalna glupost,u tih prvih 3-4 godine izgubis polovicu placenog.....Imam mogucnosti ali nikad nov uzeo nisam.....Sad vozim Vw tiguana iz 2017 god....bez ijednog problema.....

Marko Petrusic

Bio sam u istoj dilemi pre 2 godine i na kraju ipak odlucim da kupim auto srcem. E klasa spicasta mi se svidjala od kako je izasla i konacno je cena polovnjaka spala na cifru koju mogu da isplatim. Provozao sam par automobila koji se mogu kupiti novi za 15000 ili stari godinu dve dana. Dzabe to mirise na novo kad mi je jos od malena usadjena ljubav prema Mercedesu i Porscheu, 911-ci konkretno. Jedan san mi se ostvario, sad polako tezim ka drugom, tesko da cu ga ostvariti ali nada ne umire. Inace ne kajem se ni malo zbog izbora polovnog automobila, najvise zbog toga sto sam naleteo na odlican primerak.

Odgovori

samo

Cesta situacija u Srbiji: kupi se nov auto najnize klase, klot opreme, pa se drugarima sa ponosom prica kako je novo ipak novo, a za mesecnu ratu ode trecina plate. Suprotna situacija, skupi se par somica, kupi se naravno polovan auto neke premijum klase, koji je naravno iz te kllase trenutno najjeftiniji na oglasima, iznjakan, zapusten, i krece prica o ljutoj masini, o kvalitetu te marke, o ogromnim dimenzijama i td i td... a gume se kupuju polovne sa 2-3 mm sare...

Odgovori

sluzbenik

Naveo si dve situacije koje su prisutne kod nas, ali znaj da ima dosta ljudi medju kojima sam i ja, koji kupuju malo skuplja vozila stara do 5, najvise 6 godina i koji pazljivo biraju sta kupuju. Ja konkretno ne prelazim veliku kilometrazu, jer mi je posao takav. Sedim u kancelariji do 16h, a ako idem negde sluzbeno imamo par firminih vozila. Bilo bi zaista idiotski da dam 15.000 za nov auto nize klase prema kome osecam gadjenje i da za 4-5 god. predjem 70.000km. Tu kilometrazu bez ikakve drame izgura dobar polovnjak vise klase u kome se osecam dobro, a na kraju izgubim mnogo manje novca nego za onaj nov. Gume inace kupujem nove.

samo

sluzbenik. Upravo tako, potpuno se slazem, i mislim da je ta opcija najbolja, kupiti vozilo taman te starosti da je glavni i najveci deo vrednosti izgubilo, a opet se moze naci sa istorijom odrzavanja, ako se, sto kazes pazljivo bira! Znam licno da se vozilo staro 10-12 god staro, u nekoj passat klasi tesko nalazi da bude korektno sa km i odrzavanjem. Ali, potrebe su razlicite, tako da i misljenja o ovoj temi!

Acko Ignjatović

"Na prvom mestu treba da odlučite da li kupujete auto srcem ili razumom. Dakle, kupujete li auto koji: se vama lično sviđa ili njime želite da ostavite utisak na okolinu" Onaj ko kupuje automobil da bi ostavio utisak na okolinu, bi se morao obratiti psihijatru da nema neku F dijagnozu, jer kupuje automobil za komšije da bi ga videli u tom automobilu, što mu ništa ne znači. I to su ovi sitni mangupčići nedovoljno obratzovani, koji nisu mogli da se pokažu znanjem u školi, pa bi sad da skernu pažnju na sebe automobiliom. Po pravilu oni ne daju novac za kupovinu, nego deda,baba, otac itd. I po još jednom nepisanom pravilu, vrlo brzo ga slupaju ili upropaste a vrlo često i svoj život. Dakle, treba kupiti što jeftiniji, što manji mautomobil kojim se obezbedjuje sebi zadovoljstvo, odnosno, pre svega potreba za što manje pare, a nikako za komšije i nihovu priču.

Odgovori

Milos

Ne može se na taj način generalisati. Budi ti visok skoro dva metara kao ja i pokušaj da kupiš što manji automobil. Nema mesta ni za mene samog, a kamo li da neko sedne iza mene. Druga stvar je to što mi automobil treba i za duža putovanja i vrlo mi je bitno da je udoban. Takođe mi treba prtljažnik koji je bar upotrebljiv. Da li to može da ispuni mali i jeftin automobil? Ne. Zbog toga svako kupuje automobil prema svojim potrebama i mogućnostima. Treba odrediti koje su najbitnije stvari koje vaš automobil treba da ima kako bi zadovoljio vaše potrebe i tražiti automobil prema tome.

Dragan

Nisu mogli da se dokazu znanjem u skoli.A skola je merilo vrednosti,bar u Srbiji.A sta samo odlikasi treba da voze dobra auta a ovi sto nisu imali mamu i tatu doktore i profesore,oni jugice nek voze.Pokazi ti da si odlikas u zivotu a skolu ostavi po strani.Ko moze nek kupi sebi dobar auto i ako mu je potreban.

Bane

Bogami više je nas koji možemo da se pružimo do dve - dveipo hiljade. Pa onda gledamo 2005 - 2008 godište a tu je obavezno 200000 predjenih km. I tako smo zadovoljni što smo seli u nekog pikasa ili senika koga još nije počela da grize korozija o boja se još drži a sedišta nisu pocepana i volan nije izlizan. I gle čuda ima klimu a ne kao ova moja trojka gde moram ručno da spuštam stakla. I tako ćemo ga terati do 300 - 350 hiljada dok ga ne doteram da ga je teško prodati kao i ovu moju trojku za koju ne mogu uzeti više od 500 (daj bože 600) evra. Pa kažemo neka ga ne stoji dokle može jer znam šta sam mu sve dao i da me neće ostaviti makar u lokalu. Teraćemo ga dok jednom ne bude vraćen sa tehničkog jer mu toliko toga treba uraditi da je bolje onda dati nekom auto otpadu za delove.

Odgovori

vlada

Najgora stvar vezana za tvoj komentar je,što je surovo realan !

Kimi

Po automobilima koja se kod nas voze, i ne bih rekao da je to najčešća kategorija. Koliko mi se čini, najčešća kategorija su vozila od 3-5000€, tako da to što pišete ne stoji. Uostalom, iako je bilo koja kategorija najčešće, to ne znači da tekstovi za kupovinu vozila treba da budu isključivo za tu kategoriju. Ima i ostalih, koji mogu da priušte i nešto skuplje. Inače i sam vozim auto od nekih 2500€ i znam šta sam sve sredio i koliko uložio. 350 000 na satu, ali sam spreman da pređem s njim i 2000km bez brige, što sam i radio više puta. Bez obzira na godište, ako je auto održavan godine su samo broj xD

Marko

Za ovoliko para definitivno polovan, ali star 10 godina, nego nešto max 2-3 godine staro, extra očuvano, tipa Ford Focus, sa nekim jačim motorom - da mogu pretičem šlepere bez razmišljanja gde ću ako naleti neka budala iz suprotnog smera duplo ili trostruko većom brzinom od ograničenja.

Odgovori

Dragan

Postovani, U dilemi sam da kupim polovan audi A3 motor 1.4 TFSI ili 1.8T 2009-2011 god. Zanimaju me prednosti i mane datog vozila. Konkretno treba mi za svaki dan od kuce do posla,po gradu i ako treba i na dalji put. Kupio sam prošle godine nov iz salona auto Passat B8 2.0 TDI. Treba mi benzinac jer zao mi je nov auto da palim do radnje i nazad sto bi rekli. Molim za savet koji auto da izaberem. Hvala unapred. Budite mi zdravi

Odgovori

Инжењер

Шкода Фабија бензин.

Somsomar

ako ti je zao da svaki cas palis i gasis nov auto, onda si napravio veliku glupost sto si ga i uzeo! dok ovo sto trazis savet ovde , vise mi lici na hvalisanje nego na iskreno pitanje, jer ako si znao da izaberes passata opciju onda ti vrlo dobro znas doneti odluku i za ovaj drugi, tako da budi i ti nama ziv i zdrav!

Acko Ignjatović

Reno 4 najpovoljniji za od kuće do radnje

Bane

Ma covece kupio si da ga palis svaki cas. Ove lomatine vrlo brzo neces ni moci da upalis.

Mioljub Antonijevic

Ako je samo po gradu i do posla, onda bilo koji karavan iz uvoza. Koliko sam ja razumeo uvoznike vecinom sto veci auto je vozila baba samo tu po gradu i do pijace i nije presao mnogo. Mozda je najbolje isto Pasat ali karavan. Takvi se po EU voze po gradi i samo do posla.

Poštovani

Ma poštovani , uzmi burago , nit se pali nit gasi a i zgodan je po gradu, mali!

Karic

Nov naravno, evo vec 4-ta godina S klasa benzinac 3000 cc.

Odgovori

Vlada

@Karic..Prvi put u zivotu kupio sam nov automobil.Bez kredita ili lizinga,iskesirao veliku sumu novca..Blizu 6 cifara.I pokajao se..Ne sto je brend los,vec me radnici gledaju ispod oka,jer oni i nas zajednicki rad mi je to omogucio..A realno kada pogledas,gomila lima sa malo boljom opremom,velikom snagom i povelikom registracijom.A godisnje gubi na vrednosti bar 10 .000 e..Mnogo lepse sam se osecao u automobilu manjeg cenovnog ranga..I jos jednom da ponovim,gomila lima i plastike,kojoj svake godine rapidno opada vrednost..

Somsomar

Karicu ti si verovatno od onih braca Karic?! Ajte molim te ko jos to moze sebi da priusti? Ti ako mozes onda svaka cast, i treba, glupo je skrtariti i ne poziveti ako ti se to u zivotu pruza!

Dragan

Ja licno kad kupujem auto,to radim proracunato.Znam za cega mi treba,za koje relacije,ne koristim auto put tako da auto sa dpf filterom nema sanse da kupim i to je to.Nas narod nije takav,kod nas samo da bude Audi A6,BMW i ako u zivotu nece otici 50 km od mesta stanovanja,bitno da je veliko.Nema se,glumi se.I prvenstveno kupujem ono sto mogu da odrzavam vrhunski.Za mene polovno uvek bolje.

Odgovori

Marko

Pa kad kod nas A6 star 15 godina predstavlja statusni simbol... Još ako ima zatamnjena stakla i drveni krst na retrovizoru... Uzme lik Porše Kajen za 9.000 evra iz 2005. godine i svi misle da je ultra opasan mafijaš.

Milan

Čim sa imao uslov kupio sam nova kola i to 2014 i da danas ih vozim sa uživanjem, golf klasa je u pitanju. Dvoje dece i nas dvoje, bunker dobar za naše potrebe. U pitanju benzinac 100ks, solidan i za put i za grad, nema da divljaš. Tada je u srednjem paketu opreme bio 12300. Cena na oglasima danas oko 7500. Sada je cena novih u proseku veća za 3000. Da smo jači finansijski, kupiš nova i na svakih 5god zameniš sa novim, i u krug.

Odgovori

chudoba

dobro si to rekao " da smo jaci finansijski" ali posto nismo, a ljudi smo razlicitih potreba, onda kupujema sta mozemoi i sta mislimo da je najbolje za nas.

Isto Milan

to je sada minimum konja da bi iole siguran otisao na dalji put ,za po gradu ok ali kada izadjes na neki drum i par slepera se vezu a ti upalio klimu i potovario familiju i samo mozes da places u koloni i da se nerviras!! ekrani mi ne trebaju silne asistencije isto ali mi treba nm da mogu sigurno da obidjem a ne da divljam

Milan

Ranije se vozilo sa mnogo manje konja i mnogo manje kilovata i svuda se stizalo. Ako hoćeš da voziš iole po propisima ovo ti je sasvim dovoljno. Upravo zbog toga se i prave problemi, mnogo konja i još jedan unutra i eto problema na putu jer misli da sve može. A dođe 5min ranije. Bezbednost na prvom mestu. Što se svi pridržavao propisa u inostranstvu.... pridržavaj se i ovde.

isto milan

milane nisi shvatio moju poentu ne za divljanje nego potreba da obidjes neko vozilo na putu bez znojenja,a 100 ks nekada je bilo pojam a ti sto pricas nekada i sada je razlika od milion vozila vise i frekvencija saobracaja 10 puta veca i imas jako malo prostora za obilazak!! imam jarisa verso sa 87 ks i mislio sam brza masina ,medjutim plin ,klima,dvoje djece i zamasna zena napravise pakao u obilazenju )))) e sada vozim(jarisa nisam prodao i nikada necu) grande punto 1,4 tjet voznja i obilazenje je pravo uzivanje probaj neki auto sa turbinom ili bilo koji sa 200nm i onda mi reci da gresim))))) naravno u skladu sa ogranicenjima,ja sam veterinar ali obozavam automobile ali ne brzu i suludu voznju

klavire_prevozi_ostoja

Zašto kaažeš "golf klasa" a misliš na Kiju Ceed?

Srbosav

Vrlo jednostavno neozenjen bmw f10 m paket, ozenjen, deca neka skoda oktavija karavan nova

Odgovori

Bosko

Zasto bi mi ozenjeni morali da vozimo skodu

Srbosav

Ne mora skodu moze i ferari 458 ako postoje mogucnosti, ali s obzirom da se prica o cifri od 15ak hiljada glupo bi bilo krpiti bmw star 10god na stetu porodice, a ako je brak dvoje normalnih koje vezuju pravi razlozi i ako je covek u njemu emotivno ispunjen totalno nepotrebno pokazivanje misica kroz auto dokazivanje komsijama, nepoznatim ljudima i tom delu zenske populacije koji okrece glave za dobrim autima

Bosko

Ne mora ferari, moze i mercedes c 220 star 5 godina, karavan, porodican automobil, nisam ga kupio zbog komsija vec isključivo zbog sebe i svoje porodice, zarad uzivanja u voznji, ja posle 20 godina braka zelim da uzivam u voznji kako sam tako sa porodicom, a mercedes je pravi automobil za to, lagano opušteno, bez manijacenja i skretanja paznje'

Srbosav

Bosko vozi sta hoces niko nije napisao da Mora Skoda, ja trenutno vozim bmw f10 520d 2013 godiste imam 27 god i neozenjen sam kad se ozenim planiram da prodam bmw i kupim ganc novu skodu octaviju jer je cu tada imati druge prioritete i sem redovnog servisa i registracije ne planiram da popravljam auto sa 300 hiljada plus km a te price star tri i pet god ne kvari se su price za malu decu jer su svaki od tih automobila po nemackim autobanovima isli su gas u patos po minimum 150 hilj km a to ne moze da ne izazove habanje i dotrajalost pojedinih delova, postujem svaciji izbor ali novo je novo ko moze da priusti

Srbosav

Bosko nigde nisam napisao da MORA bilo sta, vozi sta hoces i ne zamenjuj teze

Vlada

@Bosko..Bas me nasmeja sa komentarom..Ne mora niko da vozi Skodu.Ipak ta Skoda,nije sportski automobil,a njen dizajn predstavlja prototip za ozbiljne porodicne ljude kojima je najvaznije da budu sigurni i bezbedni u voznji,a gepek dovoljno prostran da stanu stvari cele porodice.Prevashodno ne predstavlja visoku klasu automobila,a samim tim i njeno redovno odrzavanje bi trebalo da bude prihvatljivo.Naravno,ko moze sebi da priusti visoku klasu poput Mercedesa,a tu ne racunamo bicikle zvane A, i B klasa,jos bolje,.I da li si primetio da vecina poslovnih ljudi u Srb.vozi Skodu..A ozenjeni...E oni moraju da cute i trpe..Sto su vozili,vozili su.

Vlada

@Srbosav..U pravu ste i ti i Bosko..Svako zna svoje prioritete i mogucnosti..Postujem i njegov stav,hoce covek da se oseca bezbedno,da putuje udobno itd,itd..Mada c klasa je uzas od auta,totalni promasaj Mercedesa.Ali najvise me raduje tvoje razmisljanje,dakle jos uvek ima razumne dece u nasoj zemlji..Mogu ti reci da odavno nisam procitao tako normalan i realan komentar kao tvoj.Kome Bmw nije kucni ljubimac i bog,vec auto u realnom smislu.

Srbosav

Hvala Vlado, hvala i za objasnjenje godpodinu ,,Mora" oko skode, video sam i u nekim prethodnim komentarima da imas realnu pricu sto je po meni preduslov za kvalitetnu komunikaciju koja nije bas cest slucaj na nasim prostorima, svako dobro

Vlada

#Srbosav/Bosko je nasmejao sve nas,sa onim,zasto bi ozenjeni morali..Ne mora niko nista,on je covek odabrao Mercedes,zna svoje platezne mogucnosti,a taj mercedes spolja odlicno izgleda,udoban je,prepun opreme,fabricke felne su mu prelepe,itd,itd..Jedina mana su mu preskupi elektronski kvarovi od kojih ti se zavrti u glavi.I to na maloj kilometrazi..Ti si pomenuo Skodu,sto je po meni odlican izbor za ljude bez preteranih zahteva.Skoda ima veliku servisnu mrezu,skoro u svakom gradu,a sam auto je odlicna zamena za preskupi Audi i ostale automobile iz vise klase.Cene delova nisu male.ali tako je za svaki auto,ako zelis kvalitet..

Ivan

Moj izbor je novi automobil, Fiat Tipo 1.4 benzin, sedan, 95 KS. U jacoj opremi moze da se kupi za 11200 evra.

Odgovori

Marko

Ako je to isti motor kao onaj iz 500L, onda se ne isplati. Na papiru 95 konja izgleda OK, ali je u praksi užas - neelastičan, neće da vuče ni kad spustiš brzinu, a troši. Taj motor im je totalni promašaj.

Sale

Bolja je Skoda Scala 1.0 95 ks, jest da je slabija oprema i da je skuplja 1800e ali je turbo i noviji model auta. Znam neke koji voze kao sluzbeni auto i odusevlejni su.

kole

I onda probas neki ozbiljan auto, pa odes kuci da places u nekom cosku. Vozio sam sluzbeni 500L sa tim motorom, muka ziva. Napises novo, zatrpaju te minusima. Napises polovno, samo sto te ne tuku. Ljudi, izaberite ono sto mislite da je za vas najbolje i ne osvrcite se na komentare. Jos se nije rodio, ko je svetu ugodio. Ja uvek polovno do 5 god. preko 150 ks, moj brat uvek nove kotobanje do 12.000, ja u tome pilice ne bih vozio. Ko gresi, bog bi ga znao, ali znam da uvek stignemo gde smo krenuli.

Dejan

Izgled automobila je solidan. Ali taj motor je možda dovoljan za mali automobil! Za Tipa i 500L je katastrofa, a o potrošnji da ne pričam. Još veće razočarenje za mene je Astra J turbo sa 140KS, ide malo bolje od Tipa.