Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Da li je moj auto hečbek ili kupe, SUV ili pikap, karavan ili miniven...

Da li je moj auto hečbek ili kupe, SUV ili pikap, karavan ili miniven...
Postavljeno 10.07.2020. u 13:23
Autor: Dragan Romčević

Svrha ovog teksta je da olakšamo kupcima i prodavcima automobila – da prilikom pretrage ili postavljanja oglasa izaberu pravu vrstu karoserije.

Nećemo ići u „sitna crevca“, pošto su proizvođači suviše zakomplikovali čitavu priču.

Objasnićemo osnovne tipove vozila prema obliku karoserije i to onako kako treba da se postavljaju u oglasima.

Marketinška odeljenja proizvođača neka izmišljaju nove kategorije koliko god žele – u našim oglasima kupe sa 4 vrata je limuzina.

Isto kao što hečbek sa 3 vrata nije kupe, čak i ako mu u nazivu modela stoji reč „Coupe“.

Uostalom, i sami proizvođači se konstantno hvale kako se njihov novi model izdvaja od konkurenciji po jedinstvenom dizajnu karoserije koji ga čini „takvim i takvim“, spaja „ to i to“, uzima najbolje od „oba sveta“, itd.

Dakle – ovo radimo zbog kupaca i prodavaca, da pojednostavimo pretragu.

Limuzina (sedan)

Ima 4 ili 5 vrata – zavisi kako računamo poklopac prtljažnika. Prtljažni prostor ne mora da bude odvojen od putničkog prostora fiksnom pregradom - kod mnogih je moguće oboriti naslon zadnjih sedišta da mogu da se ubace duži predmeti.

Kod nekih se zadnje staklo podiže zajedno sa limenim delom poklopca prtljažnika, a kod drugih ne. Mnoge limuzine postoje u obe verzije.

Da bi privukle kupce, limuzine sve više izgledaju kao kupei. Proizvođači nas već dugo ubeđuju da su neke njihove limuzine u stvari kupei sa 4 vrata. Mogu da ih zovu i avioni bez krila, ali u oglasima treba da idu u kategoriju limuzina.

Ako ima zadnja vrata – onda je limuzina.

Primeri: VW Passat, Renault Laguna, Citroen C5, Opel Vectra...

Hečbek

Ima zasečen zadnji kraj, pri čemu zadnje staklo može da bude bukvalno vertikalno (naročito kod manjih modela) ili zakošeno pod prilično velikim uglom.

Postoje različita dizajnerska rešenja, tako da je ponekad teško definisati o kojoj kategoriji je reč.

Može da ima 3 ili 5 vrata (računa se i poklopac prtljažnika koji se podiže zajedno sa zadnjim staklom). Prtljažnik nije odvojen od putničkog dela fiksnom pregradom.

Neretko verzije sa 3 vrata nazivaju kupeima – to je i dalje hečbek, čak i ako se u samom nazivu modela nalazi reč „Coupe“!

Primeri: VW Golf, Ford Focus, Opel Astra, Ford Fiesta, Škoda Fabia, Fiat Punto...  

Karavan

Mnogo hečbeka i limuzina ima karavan verziju. Karavan je verzija sa više prtljažnog prostora zahvaljujući podignutom krovu u zadnjem delu. Može da bude duži od osnovne verzije, ali i ne mora – nema pravila.

U nazivu ima dodatnu oznaku kao što je: Avant, Sportwagon, Wagon, Touring, ST (Station Wagon), Tourer, Variant... Napomena - ako ga proizvođač opisuje kao „shooting brake“, on po našim pravilima takođe ide među karavane. „Shooting brake“ je samo još jedan „fensi“ naziv za karavan.

Kupe

Ima 2 vrata ili 3 u zavisnosti od toga kako računamo vrata/poklopac prtljažnika. Nema pravila po pitanju prtljažnika – može da bude i napred kao kod Poršea. Izgleda sportski, nizak je, uglavnom ima zadnju klupu, a prostor za putnike na zadnjoj klupi može da bude bukvalno beskoristan ili može da ga bude dovoljno da dvoje odraslih komforno sede.

Postoji mnogo „lažnih“ kupea – proizvođači svoje limuzine i hečbekove nazivaju kupeima ili im čak u sam naziv modela ubace reč „Coupe“. U našim oglasima to nisu kupei – treba da idu odgovarajuću kategoriju: limuzina ili hečbek.

Dakle – hečbek sa troja vrata nije kupe!

Primeri: Opel Calibra, Audi TT, Toyota Celica, Fiat Coupe, Mercedes CLK...

Kabriolet/roadster

Svaki automobil kojem se skida krov, ručno/automatski, platneni/čvrsti, bez obzira da li se sklapa u prtljažnik ili mora da se ostavi u garaži. Ovde svrstavamo i „targa“ vozila, koja možemo da nazovemo polu-kabrioletima. Kod njih je zadnje staklo fiksirano, a skida se samo gornji deo krova.

Primeri: Peugeot 207 CC, Audi TT Roadster, Audi A5 Cabriolet, VW Eos, Ford Focus CC...

Monovolumen (miniven ili MPV)

Izgleda kao povišeni karavan, sa skraćenim motornim prostorom i visokom i uspravnom pozicijom sedenja, kako bi se maksimalno iskoristila dužina i širina karoserije. Neki modeli imaju i treći red sedišta.

Primeri: Chrysler Voyager, VW Sharan i Touran, Renault Scenic, Opel Zafira, Citroen Xsara Picasso, Ford S-MAX, Mazda5…

Džip/SUV

Ovde svrstavamo sva vozila koja ostavljaju utisak da se dobro snalaze van asfalta, bez obzira da li je reč o rasnom terencu (Land Rover Discovery), urbanom šminkeru bez pogona na svim točkovima (Nissan Juke) ili klasičnom pripadniku SUV porodice (BMW X5).

Ovde svrstavamo i tzv. krosovere, kao što su karavani sa većim klirensom i raznim „off-road“ dodacima i izgledom. Na primer, Audijeve „all-road“ verzije, Opel Insignia Country Tourer, Volvo „Cross Country“ modeli, VW Passat Alltrack...

Ovo činimo da ne bismo dodatno komplikovali, pošto krosovera ima zaista mnogo i ne postoji racionalan način da povučemo jasne granice. Njihova „teritorija“ se preklapa sa „teritorijama“ gotovo svih drugih kategorija.

Na primer, ako mislite da postoje konkretni i nepobedivi argumenti koji određuju razliku između SUV-a i krosovera (CUV), u velikoj ste zabludi. Na primer, postoje SUV-ovi koji nemaju klasičnu šasiju, kao npr. Pajero, Grand Cherokee, Range Rover...

Uglavnom, džip/SUV ili krosover, ne mora da ima pogon na svim točkovima, reduktor, blokadu diferencijala, veliki klirens (udaljenost od tla), itd. Važno je samo da liči na „terensko“ vozilo.

U svetu automobila po ovom pitanju ne postoje jasni standardi.

Dakle, kada su oglasi u pitanju, ako liči na „džipa“, onda je „džip/SUV“.

Primeri: Audi Q7, Q5, Q3, BMW X5, X3, X6, Dacia Duster, Mercedes ML, Ford Kuga, Honda CR-V, Hyundai ix35, Opel Antara, Škoda Yeti…

Pickup (pikap)

Praktično terenac (SUV/džip) sa otvorenim tovarnim prostorom. Robustan i izdržljiv, pošto se od njega očekuje da nosi ozbiljan teret, vuče tešku prikolicu i probija se kroz bespuća. Postoje verzije sa jednim ili dva reda sedišta i pogonom na svim ili samo zadnjim točkovima.

Nesporazum oko naziva pikap: da pomognemo i oko jednog uobičajenog nesporazuma. Kod nas je izraz „pikap“ uobičajen za laka dostavna vozila - npr. Zastava Poly, VW Caddy, Citroen Berlingo, Fiat Doblo, Peugeot Partner... Međutim, njih ne svrstavamo u putnička vozila.

Oni se nalaze u u delu sajta gde su transportna vozila, do kojeg stižete kada kliknete na sličicu kamiona. Ukoliko postavljate oglas za "van" ili lako dostavno vozilo, prilikom postavljanja oglasa kliknite na sličicu kamiona ispod kojeg piše "Transportna vozila". Zatim se ispod pojavljuju nove opcije među kojima je i sličica kombija ispod koje piše "Kombi/Laka dostavna vozila".

Pikap, ili kamionet, kako ga takođe neki nazivaju, može da se registruje i kao putničko i kao teretno vozilo, što otvara potpuno novu priču... 

Foto: Mario Lazić

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 13
Pregleda: 29258
Ocena: 2.8
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Aleksandar Stojanović

Svaka čast za dobro obrađenu temu! Pojmovi su dobro definisani, ima sad tu još mnogo toga, ali je suština obuhvaćena. Kriterijumi su baš kako treba da se ne čitalac ne izgubi u mnoštvu detalja. Sve pohvale.

Odgovori

Слободан

Роудстер и кабриолет нису исто. Односно није сваки роудстер уједно и кабриолет.

Odgovori

Polovni Automobili

Potpuno ste u pravu, ali mi pokušavamo da pojednostavimo stvari kada je kategorizacija u pitanju.

Su-57

Mislim da objasnjavanju razlike izmedju lizmuzine i hatchback-a, niste posvetili dovoljno paznje. Primer za to je skoda octavia, superb itd. Najpreciznije ova vozila bi trebalo svrstati u kategoriju "liftback". Vozilo koja ste vi naveli kao primer vw passat spada u grupu "sedan" vozila, tj. troprostornih vozila(prostor za motor, putnike i prtljag odvojeni). Sa druge strane, liftback vozila karakterise na prvi pogled limuzinski izgled, ali sa zakosenijim zadnjim staklom nego kod hatchback-a, koje se pri tom otvara zajedno sa prtljaznikom. Dakle liftback ima elemente sedana i hatchback-a(nesto izmedju). Znam da je zbog lakse pretrage na sajtu potrebno izvesno uproscavanje, posebno zato sto prosecan posetilac ne pravi tu razliku. Tako imamo situaciju da pojedinci stavljaju oktavije u limuzine, a drugi u hatchback. Usko gledajuci definiciju, ni jedni ni drugi nisu u pravu, ili su donekle u pravu, zavisi iz kog ugla se gleda.

Odgovori

Polovni Automobili

U pravu ste, ta problematika je vrlo nezgodna. Pritom imamo i npr. Opel Insigniu i kao klasičnu limuzinu i sa hečbek zadnjim krajem, a vizuelno se skoro uopšte ne razlikuju. Ako ubacimo i liftback u pretragu, samo ćemo doprineti zbunjivanju i kupaca i prodavaca. Verujte da konstantno pokušavamo da unapredimo pretragu, ali da pritom sve bude što jednostavnije, pa su razni kompromisi neophodni.

PETAR Karas

A sada da sve ovo zapamte oni kojima je potrebno ma hajde molim vas. Kucas glavne stvari koje te zanimaju i to je to sta izadje izadje gledas ono sto te zanima. Nego ima tu bitnije stvari i teme kojim se vi gospodo ne bavite iz polovnih automobila a ako ste bas poceli da se bavite raznim temama. Evo recimo registracija i bonusi i malusi i nova uredba od dodatnih 10posto na polisu su meni pomogli da ustedim 2000 din a nista me nije k ostalo 4 dana bez auta, a to da li je sedan kupe I heč bas i ne znam koliko je bitno bilo kome. Pozdrav

Odgovori

Polovni Automobili

Važnijim temama se bavimo već skoro deceniju, ali niste pratili. Pisali smo i o izmenama po pitanju bonusa. A to što Vama nije korisna pretraga po pitanju tipa karoserije, ne znači da nije korisna drugim vozačima. Nije sramota kada neko nešto ne zna, pošto se niko naučen nije rodio, sramota je kada se neko hvali time što nešto ne zna. Sve najbolje.

PETAR Karas

Za vazniju temu sam vas i pohvalio i sto se tice bonusa i malusa to sam saznao kod vas ali procitajte jos jednom pa ce te shvatiti. Verujem da takva pretraga nije bitna ni 90posto ljudi a ne samo meni. Uradite analizu sta najcesce ljudi oznacavaju za pretragu automobila i shvatices o cemu vam zelim reci. Pozdrav dobri ste ali moze bolje.

Polovni Automobili

U redu, nismo razumeli taj deo. Zahvaljujemo se. Shvatamo sada šta želite da kažete i prihvatamo to kao konstruktivnu kritiku, koju ćemo uzeti u obzir prilikom rada na sajtu. Hvala i još jednom sve najbolje.

Petar

A sta je sa targom,zaboravili ste to,i to je interesantno za pomenuti,odskace od obicnog cabria

Odgovori

Polovni Automobili

Nismo preskočili, niste pažljivo čitali deo o kabrioletima. Tu se pominje targa.

Dejan

Ma znaš šta hoćeš pa to i tražiš, pre svega po modelu, posle upoređuješ karakteristike. A da su sve zbrkali - vala jesu, a da ste sve lepo objasnili - vala jeste.

Odgovori

Filip Stojkovic

Hatchback se zove tako zato sto mu se ceo zadnji deo (back) otvara kao jedna celina (hatch)

Odgovori