Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako dezinfikovati automobil dok traje epidemija korona virusa

Kako dezinfikovati automobil dok traje epidemija korona virusa
Postavljeno 07.04.2020. u 14:40
Autor: Dragan Romčević

I dalje se vrlo malo zna o COVID-19 virusu, kojeg u svakodnevnom govoru nazivamo samo – korona ili korona virus. Mnogi vozači su stoga zbunjeni kada je u pitanju dezinfekcija automobila, pošto sa svih strana stižu oprečna mišljenja, nestručni saveti, recepti za dezinfekciona sredstva iz kućne radinosti...  

Problem je u tome što se o virusu COVID-19, u narodu poznatijem kao „korona“ i dalje mnogo toga ne zna.

Zato na prvom mestu treba primenjivati klasično pranje i čišćenje unutrašnjosti automobila, ali mnogo češće i detaljnije nego inače. Time se uklanja najveći deo virusa.

Koja sredstva treba koristiti za pranje i čišćenje?

Treba koristiti klasična sredstva za uklanjanje nečistoće, pri čemu su naročito efikasni deterdženti za pranje sudova – oni odlično rastvaraju masnoću, pa i direktno utiču na korona virus zbog njegove prirode.

Dakle, vlažna krpa natopljena u sapunicu – njome dobro prebrisati sve površine u automobilu.

Koliko često treba prati, čistiti i dezinfikovati auto?

U automobilu je nemoguće stvoriti 100% sterilnu sredinu, naročito ako ga svakodnevno koristite.

Napolju dodirujete druge stvari, unosite sve i svašta na obući, odeći i rukama, možda ste vozili ili i dalje vozite nekoga ko je inficiran koronom, ali ne pokazuje nikakve simptome...

Stoga učestalost čišćenja i dezinfikovanja zavisi od toga koliko vozite auto i vaše procene rizika.

U svakom slučaju, možete svakodnevno ili čak više puta dnevno, prebrisati površine koje najčešće dodirujete: volan, menjač, ručicu menjača, razne komande (svetla, migavci, klimatizacija/ventilacija, audio uređaj...).

Čišćenje (pranje) na prvom mestu, dezinfekcija na drugom

Ponavljamo – prvo treba ukloniti što više nečistoća sa svih površina u automobilu, a zatim koristiti neko od sredstava za dezinfekciju.

Naravno, ukoliko mnogo vremena provodite u kolima, možete više puta dnevno da prebrišete volan i ostala mesta koja često dodirujete npr. alkoholom, vlažnim maramicama ili nečim drugim.

Čime dezinfikovati auto?

U enterijeru automobila imamo različite vrste veštačkih materijala koji mogu da se oštete suviše agresivnim hemikalijama. Tu su razne vrste plastike, penaste gume, veštačke kože, itd.

Stoga savetujemo da ne koristite hidrogen (vodonik peroksid) ili varikinu (natrijum hipohlorit), bez obzira da li je reč o razblaženoj varikini ili nekom od raznih proizvoda koji sadrže varikinu.

Istina, ukoliko bi se dovoljno razblažili, hidrogen i varikina možda ne bi izazvali oštećenja, ali ostaje pitanje koliko bi u tom slučaju bili efikasni u borbi protiv virusa. Jednostavno, suviše je nepoznanica.

Stoga je najsigurnije koristiti alkohol – i to u koncentraciji od 60% do 70%. Naglašavamo da je reč o tzv. medicinskom alkoholu – votka ili druga žestoka pića ne mogu da budu zamena, koliko god da su „jaka“. Alkohol može da bude etanol ili izopropil alkohol – koji uspete da nađete.

Alkohol je generalno bezbedan po sve materijale u automobilu, mada može da izazove promenu boje na nekim vrstama plastike. Stoga je dobra ideja prvo obaviti testiranje na maloj površini, na nekom skrivenom mestu ili mestu koje ne upada odmah u oči.

Kako piše američki Consumer Reports (www.consumerreports.org), Džef Staut, izvršni direktor u firmi „Yanfeng Automotive Interiors“, globalnom lideru u snabdevanju komponenti za unutrašnjost automobila, koja ima fabriku i u Kragujevcu, kaže da skoro svaka površina u kolima može da se čisti izopropil alkoholom.

On navodi i da se izopropil alkohol koristi u njihovim fabrikama kako bi se obrisale nečistoće, mrlje i slično sa bilo kojeg proizvoda pre slanja proizvođačima automobila. Takođe, svi proizvodi ove kompanije – od plastičnih delova, preko farbanih detalja koji imitiraju hromiranu površinu, do imitacije kože, testirani su kako bi se osiguralo da ne počnu da se razgrađuju kada se izlože čistom izopropil alkoholu.    

Objasniti razliku između „klasičnog“ alkohola (etanol) kojeg uobičajeno koristimo i izopropil alkohola nije baš lako. Generalno, etanol se koristi za dezinfekciju, u proizvodnji alkoholnih pića, itd, dok se izopropil alkohol više koristi u raznim granama industrije, pošto odlično služi kao rastvarač. Takođe, ne sme nipošto da se pije.

Može li votka ili rakija ako nema alkohola?

Ne – žestoka alkoholna pića nemaju dovoljno visok procenat alkohola da ubiju korona virus.

Asepsol – velika zabluda – on ne ubija korona virus!

Iako se asepsol proteklih meseci navodio kao jedno od efikasnih sredstava za uništavanje korone, danas znamo da od njega nema nikakve koristi.

Zaboravite dezinfekciona sredstva iz kućne radinosti

Sirće sa raznim dodacima, etarskim uljima, sodom bikarbonom, aloja verom, limunovim sokom... Ne ubijaju korona virus.

Povidon jod?

Delotvoran je protiv COVID-19 virusa, može da se koristi u različitim koncentracijama, ali nije baš jeftin i iz drugih razloga nije pogodan za dezinfekciju površina u automobilu.

Koliko korona virus može da preživi na staklu, plastici, metalu, gumi?

Testiranja se i dalje obavljaju, ali računajte da može da preživi više od nekoliko dana. Stoga je najbolje da se ne oslanjate na pretpostavku da će virus umreti sam od sebe.

Navodno kraće preživljava na poroznim površinama, kao što je tkanina. Ipak, mišljenja stručnjaka na ovu temu su i dalje podeljena, konstantno stižu rezultati novih testiranja i istraživanja, pa je nezahvalno bilo šta tvrditi na ovu temu – jednostavno nemamo dovoljno pouzdanih  informacija.

To takođe u velikoj meri zavisi i od temperature. Generalno, što je niža temperatura, virus će duže preživeti.

Kako očistiti tač-skrin ekran?

Vrlo komplikovano pitanje. Nije svaki tač-skrin ili ekran „osetljiv na dodir“ isti, odnosno nema istu zaštitu od ostavljanja tragova prstiju i drugih nečistoća. Ako ga preterano „izribate“ alkoholom, naročito u većoj koncentraciji, ili to činite suviše često, možete da uništite taj zaštitni sloj.

Generalno važe ista pravila kao za mobilne telefone i tablete. Možda je zato bolje osloniti se samo na meku vlažnu krpu (mikrofiber) sa rastvorom deterdženta za sudove, kojom ćete blago očistiti površinu ekrana, zatim prebrisati samo vlažnom krpom i na kraju suvom da ne bi ostali tragovi.

Proizvođači automobila generalno savetuju da se tač-skin ekrani čiste samo mekom vlažnom krpom. Ne preporučuju da se koriste alkohol, bilo kakvi deterdženti, rastvarači ili bilo kakve druge hemikalije.

Potražite u uputstvu za automobil ili na sajtu proizvođača savet u vezi ove problematike.

U svakom slučaju, velika je korist i samo od toga da vlažnom mikrofiber krpom uklonite što više nečistoća i virusa sa tač-skrin ekrana, čak i bez upotrebe bilo kakvih drugih sredstava, bez obzira da li služe za dezinfekciju ili generalno kao pomoć u čišćenju.

Šta sa kožnim sedištima i drugim kožnim delovima?

Koža zahteva posebnu negu. U zavisnosti od vrste, može da se ošteti ili dobije fleke ukoliko koristite suviše agresivna sredstva za čišćenje.

Stoga se prvo dobro informišite koji je najbezbedniji i najefikasniji način za čišćenje kožnog enterijera vašeg automobila, mada bi to već trebalo da znate.

Generalno, kožna sedišta, bez obzira da li je reč o pravoj, „ekološkoj“ ili nekoj imitaciji kože, imaju određenu vrstu zaštite koja može da podnese alkohol. Ipak, ako preterano koristite alkohol, naročito u višoj koncentraciji, i taj zaštitni sloj može ubrzano da počne da se troši.

Poseban je problem kod starijih automobila, kod kojih je taj zaštitni sloj na kožnim sedištima i drugim kožnim delovima već nestao usled čišćenja, uobičajenog habanja ili jednostavno starosti. Stoga se može pretpostaviti da je takva koža ili „koža“ osetljivija na alkohol ili neka druga sredstva.

Pritom, koža ili „koža“ je vrlo često bojena, pa ta boja može da se skine na određenim mestima.

Zato ponavljamo – informišite se na više mesta o adekvatnoj brizi o koži ili „koži“ – od pranja, uklanjanja mrlja, mazanja zaštitnim sredstvima (krema, mleko za kožu...) i slično. Ovde nema univerzalnog recepta.

Dugmići, prekidači i druge komande

Ovde treba biti dovoljno pažljiv da tečnost iz krpe ili sunđera ne prodre do osetljive elektronike, a opet da uspete da koliko-toliko izvučete nečistoće iz teško dostupnih mesta.

Mnogima će verovatno biti suviše naporno da brišu mnoštvo površina, a zavlače krpu između dugmića/prekidača, pa će početi da prskaju npr. alkohol klasičnom prskalicom. Ovaj način dezinfekcije ne preporučujemo, kako višak tečnosti ne bi stigao do osetljive elektronike.

Ključevi

Začarani krug – prljavim rukama otključavate auto dok ste napolju, ali zatim isti taj ključ koristite da upalite auto. Jedino da ponovo dezinfikujete ili obrišete ruke vlažnim maramicama nakon što upalite auto – drugi savet nemamo.

Dezinfikujte ruke pre nego što uđete u auto

Nije loša ideja da sa sobom nosite nešto za dezinfekciju ruku (flašicu alkohola, hidrogena ili neko drugo sredstvo) ili bar vlažne maramice kojima ćete moći donekle da očistite ruke.

Treba naglasiti da ukoliko koristite vlažne maramice, nema veze da li su antibakterijske ili ne – pošto u ovom slučaju problem pravi virus, a ne bakterija.

Dakle, otvorite vrata, „sredite“ ruke, zatim uđete i zatvorite vrata. Na ovaj način smanjujete kontaminaciju onih delova na koje biste se oslanjali rukama prilikom ulaska u auto.

Spoljašnjost automobila

Na prvom mestu spoljašnje kvake – ovde opet ne znamo sa sigurnošću kako alkohol i u kojoj koncentraciji može da deluje na lak ili boju na samoj kvaki ili plastiku ukoliko je plastična bez ikakvog premaza, kao i na lak/boju karoserije automobila u okolini kvake i na samoj kvaki ukoliko je u boji karoserije.

Stoga je možda bolje osloniti se samo na pranje vodom i šamponom – da se fizički uklone nečistoće i virusi.

Takođe i češće pranje automobila spolja ne može da škodi.

Dezinfikujte klimatizaciju/ventilaciju

Klima uređaj može i u „normalnim vremenima“ da bude veoma opasan, pošto se u njemu javljaju razni mikroorganizmi koji stižu do pluća putnika, a sada imamo i posebnu brigu – korona virus.

Isparivač je jedan od glavnih krivaca – na njemu se tokom korišćenja klima uređaja javlja kondenzacija, a gde ima vode ubrzo se javljaju i bakterije, alge, buđ... Odatle se ove „kolonije“ šire dalje.

Da li se tu razmnožava i korona virus, ne možemo da tvrdimo pošto nema dovoljno informacija, ali bolje je ne rizikovati. Verovatno najbolje rešenje je profesionalna dezinfekcija u nekom od servisa koji se time bave. Cene nisu baš „privlačne“.

U servisima uglavnom koriste poseban uređaj u koji se natoči dezinfekciona tečnost (ili dve vrste dezinfekcionih tečnosti), nakon čega taj uređaj unutar zatvorenog automobila sa uključenom klimom i recirkulacijom počinje da ispušta paru koja je u stanju da stigne do najskrivenijih delova ventilacionog i rashladnog sistema.

Da li će ovakav način čišćenja potpuno dezinfikovati ventilaciono/rashladni sistem? Ne znamo – zavisi od dezinfekcionog sredstva, načina na koji se čišćenje sprovodi, itd. Na primer, ono što ubija bakterije i buđ, ne mora da ubija i viruse.

Obavezno treba promeniti i filter kabine (polen filter). Čišćenje može da traje od pola sata naviše.

Možete i sami da se pozabavite ovom problematikom. U prodavnicama auto delova i kozmetike možete da nađete razna sredstva za čišćenje klima uređaja.

Postoje razne pene koje se uz pomoć dugačke cevčice ubacuju duboko u ventilacioni sistem i sprejevi koji se aktiviraju i ostave u automobilu određeno vreme uz uključen klima uređaj i recirkulaciju vazduha, kako bi dovoljno dugo delovali na sve delove sistema.

Što se tiče efikasnosti ubijanja korona virusa, vrlo smo skeptični. Narodski rečeno – ne verujemo da će mnogo pomoći.

Mnogi savetuju i asepsol ili neko slično univerzalno sredstvo za dezinfekciju (alkohol), koje treba obilno ušpricavati u usisnik/e kroz koje spoljni vazduh ulazi u kabinu. Ponavljamo - asepsol ne pomaže!

Uglavnom, u tom slučaju recirkulacija vazduha treba da bude isključena, ventilacija uključena na najjače, a filter kabine izvađen.

Povremeno uključujte recirkulaciju, a naprskajte i ventilacione otvore. Postoje i sredstva u obliku spreja koja se koriste na isti način.

Nema garancije da će bilo koji od navedenih načina, čak i u profesionalnim servisima, biti efikasan. Ali smatramo da vredi učiniti sve što je u našoj moći da se bar smanji koncentracija virusa.

Nemam ja vremena da svaki dan ribam kompletan auto!

Ne morate to da radite svaki dan, niti da čistite svaku površinu.

Fokusirajte se na one koje su „najugroženije“:

  • volan (kompletan – uključujući i multifunkcionalne komande)
  • ručice i komande iza volana
  • ručica menjača
  • ručica kočnice
  • komande ventilacije/klime
  • tač-skrin
  • sigurnosni pojasevi i kopče
  • naslon za ruku
  • ručica za otvaranje vrata
  • ručka koju vučete kada zatvarate vrata
  • komande el. podizača prozora
  • unutrašnju ručku za zatvaranje prtljažnika ukoliko postoji na vašem autu
  • i generalno sve ono što najčešće dodirujete

Zaključak

Da zaključimo - fokusirajte se na pranje unutrašnjosti automobila, naročito onih površina koje načešće dodirujete. Što više virusa fizički otklonite, makar i samo vlažnom krpom, manja je šansa da se zarazite.

Zatim iskoristite nešto od dezinfekcionih sredstava.

U svakom slučaju – dok vozite auto, ne dodirujte lice, naročito usta, nos ili oči. To su tri glavna ulaza za koronu.

Nažalost, alkohol kao najbolje i najbezbednije sredstvo za dezinfekciju bukvalno svega – svi znamo kakvo je stanje po pitanju njegove dostupnosti...

Zato moramo da se snalazimo kako znamo i umemo.

Foto: Pixabay.com  

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 4
Pregleda: 107407
Ocena: 4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Sasa

Iznajmio sam auto u MMS Auto rent a car dobio sam garancije da je dezinfikovan, poverovao sam im na rec.

Odgovori

Dr Toxic

Sokiran sam koliko smo kolektivno ograniceni. Aman ljudi, ova tzv bolest se leci zdravim razumom...Naime da postoji insult koji je opasan na nacin na koji nam svakodnevno sipaju ( iako o fiziologiji tog virusa ne znaju nista ) oni ne bi mogli da ga kontrolisu na nacin na koji to rade...Te virus je ojacao, te je oslabio ali je promenio virulentnost, te ne umire se od njega ali nas svakodnevno zasipaju brojevima o mrtvima i onima na respiratorima.. od ni jedne druge bolesti se vise ne umire..za sve smrti zasluzan je ovaj virus koji je na svim top listama br 1. Oni mogu da kontrolisu samo i jedino informacije...i nista vise..Patogenost nekog uzrocnika nikako.. Hajde sada malo razmislite svi i uozbiljite se .. Maske vas od bilo cega stite kao busan kurton..Ako sad ovo nije jasno..onda za nas sve nema pomoci a ni resenja..

Odgovori

Иван Ристић

Narodski "Korona" ili "Korona virus" je porodica virusa, stručni naziv virusa je SARS CoV2 a bolest koju izaziva se zove COVID-19.

Odgovori

vlada

Ne bih da namecem bilo kome moje misljenje..U ova krizna vremena ne vodim previse racuna o spoljnoj cistoci automobila..Obavezno hlorom dezinfikujem spoljnu bravu i kvake automobila..Dakle hlor u sto jacoj dozi,ionako je spoljna upotreba.Unutra je obavezna dezinfekcija alkoholom/75%/ i koriscenje rukavica..Cesto isperem i gume hlorom,za svaki slucaj..Koristim prskalicu za voce..Postupak sa hlorom koristim za sva spoljna vrata na kuci,gelendere obavezno,ulaznu kapiju,sva mesta koja se dodiruju rukama,ponekad i stepenista..

Odgovori