Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Test: Renault Kadjar – da li je redizajn opravdao očekivanja

Test: Renault Kadjar – da li je redizajn opravdao očekivanja
Postavljeno 20.01.2020. u 11:29
Autor: Dragan Romčević

Redizajnirani Kadjar - hoće li unapređenja i nova motorizacija obezbediti nastavak veoma uspešne prodaje ovog modela do dolaska nove generacije?

Na našem testu našao se dizelaš sa 1.5-litarskim motorom od 115 KS. Mala potrošnja mu je glavni adut. Nije ni trom kao što bi neko pomislio zbog kombinacije motori ove snage i velikog SUV-a.

Šta je doneo redizajn?

Motorizacija je u potpunosti obnovljena. Neki motori su dobili više snage i obrtnog momenta, a ubačeni su i potpuno novi motori. O izboru pogona ćemo detaljnije govoriti u nastavku.

Primetno veći Renault logo na njušci, šira maska hladnjaka, moderniji farovi, drugačiji oblik svetala za maglu koja uz određeni paket ili uz doplatu mogu da budu u LED tehnologiji, a takođe imaju funkciju osvetljavanja krivine.

LED tehnologija je takođe prisutna pozadi - u svetlu za vožnju unazad, svetlima za maglu i migavcima.

Primetne su razne izmene u enterijeru uz više prostora za sitnice, unapređeni „infotejnment sistem“, drugačije komande… Nećemo ulaziti u poređenje sa prethodnom generacijom – bilo bi suvoparno.

Dimenzije

Po dimenzijama nalazi se na zlatnoj sredini - nudi dovoljno prostora za putnike, solidan prtljažnik, a pritom nije problematičan za parkiranje. Generalno, u gradskim uslovima sjajno se snalazi.

Recimo da Kadjar sa dužinom od 4,5 metara spada u grupu u kojoj su Nissan Qashqai, Škoda Karoq, Peugeot 3008, Kia Sportage i slični SUV-ovi. Konkurencija je izuzetno oštra. Neki konkurenti su malo kraći, neki duži, neki spadaju u premijum segment, neki pokušavaju da se predstave kao da su u premijum segmentu…

Kakav je van asfalta?

Jasno je da ni Kadjar, ni njegovi direktni konkurenti, nisu namenjeni avanturistima koji žele da krenu u neko bespuće. Ipak, to ne znači da vozač mora da zazire od silaska s asfalta. Tu je klirens od oko 20 cm, što je za nijansu manje od udaljenosti od tla koliko imaju ozbiljni terenci. Od ove klase veći klirens ne može ni da se očekuje, niti ima svrhe.

Podsetimo se i da mu je blizak rođak Nissan Qashqai, kao i da Renault već dugo koristi tehnologiju i veliko iskustvo japanskog proizvođača na polju pogona na svim točkovima.

Nažalost, na testu smo imali verziju sa prednjim pogonom. Stoga nismo hteli da rizikujemo vožnjom po nekim ozbiljnijim terenima, već smo izabrali nekoliko ruta kojima bi vozač mogao da se kreće kada ide npr. na pecanje, na roštiljanje u prirodi, u obilazak nekih prirodnih znamenitosti, i slično.

Inače, verzija s prednjim pogonom može da se dobije sa sistemom „Extended Grip“ koji pomaže kod vožnje po klizavoj i rastresitoj podlozi. Mogu da se izaberu tri moda u zavisnosti od uslova. Naš primerak nije imao ovaj sistem - ipak, i bez njega se odlično pokazao van asfalta.

Istina, u početku smo malo zazirali od odlaska u prirodu zbog širokih niskoprofilnih guma na 19-icama. Naime, pneumatici dimenzija 225/45 R19 izgledaju veoma atraktivno i „sportski“, ali nipošto ne deluju kao dobar izbor za vožnju po nezgodnom terenu.

Kadjar nas je iznenadio. Više je smetala buka od prelaska preko rupa i neravnina nego što su se one „prenosile“ do putnika. To ne znači da je zvučna izolacija loša. Naprotiv, i na ovom polju je urađen dobar posao, ali put po kojem smo vozili bio je zaista loš.

Zapušteni makadamski putevi puni rupa, poluzaleđeno blato, pesak na šljunkari… Svuda smo prolazili bez problema. Nismo imali priliku da ga testiramo po snegu, ali po mokroj travi i opalom lišću, koji sjajno simuliraju sneg i led, prolazio je takođe samouvereno. Napomenimo da je imao zimske gume Pirelli SottoZero 3.

Naravno da mnogo toga zavisi i od vozača, tj. od njegovog iskustva u vožnji van asfalta po različitim podlogama, kao i razumevanja mogućnosti određenog automobila. Nije mali broj vozača ozbiljnih terenaca koji su ostali zaglavljeni isključivo zbog sopstvene sujete i želje da dokažu kako je njihov auto nezaustavljiv.

Mi smo znali da raspolažemo samo prednjim pogonom, da gume tih dimenzija nisu baš najpogodnije za veranje preko nezgodnih prepreka, pa smo u skladu s tim i radili off-road testiranje. Smatramo da će i u ovakvoj konfiguraciji ispuniti potrebe više od 90% kupaca automobila iz ovog segmenta.

Ponašanje na asfaltu

Udoban, prilično meko upija čak i veće neravnine kao što su izbočeni šahtovi, a ni prelazak preko „divljih“ betonskih ležećih policajaca nije traumatičan.

Sa druge strane, uprkos mekšem i udobnijem oslanjanju, u krivinama se ponaša sigurno i stabilno. Vozač može bez straha da se igra bržim prolascima kroz krivine, pri čemu u ovom slučaju definitivno pomažu i niskoprofilne gume.

U oštrim krivinama se naginje, ali ne preterano - i slično kao direktni konkurenti.

Upravljač je dovoljno brz i direktan, za nijansu lakši nego što nam se sviđa, mada konstruktori prilikom određivanja ovakvih karakteristika na umu imaju prosečnog vozača, a ne entuzijastu koji želi da glumi Kolin Mekrea u porodičnom SUV-u.

Generalno, nađen je dobar kompromis udobnosti i voznih karakteristika. Kočnice su efikasne, a bezbednosni sistemi dobro drže situaciju pod kontrolom prilikom kočenja ili oštrijeg skretanja po vlažnom ili poluzaleđenom asfaltu.

Vozačko mesto

Sedišta su udobna. Imaju dobru bočnu podršku. Podešava se ne samo lumbalni deo, već i dužina sedalnog dela, tako da oni višeg rasta neće imati osećaj da im deo butina ostaje u vazduhu i obrnuto.

Uglavnom, uz sva podešavanja sedišta i upravljača po visini i dubini svako će moći da nađe idealnu poziciju.

Komande su ergonomski postavljene - nema mnogo dugmića, sve je na dohvat ruke. Ništa revolucionarno, ništa ekstravagantno. Jednostavno i funkcionalno.

Ipak, iz nekog razloga nije nam odgovarao naslon za ruku, mada je ručica menjača odlično postavljena. Takođe i komande za radio traže malo navikavanja.

U kabini imamo kvalitetne materijale i primetan je visok nivo kvaliteta završne obrade.

Preglednost je dobra, što je i normalno s obzirom na povišenu poziciju sedenja. Veliki retrovizori značajno olakšavaju parkiranje, naročito onima koji nemaju poverenje u parking senzore ili im njihova signalizacija nije dovoljno precizna.

Zadnja klupa

Pozadi ima dovoljno prostora za dve odrasle osobe visoke i do 190 cm. Može da stane i treća, ali tada neće biti baš komforno, prvenstveno zbog centralnog tunela.

Putnici na zadnjoj klupi imaju otvore za ventilaciju, kao i dva USB priključka.

Prtljažnik

Pod prtljažnika je u ravni sa tovarnom ivicom, pa je ubacivanje tereta veoma lako, mada tovarna ivica jeste malo povisoko. Ali ovo je ipak SUV - možemo da navedemo mnogo primera hečbeka i limuzina u koje se teže ubacuje teret u prtljažnik.

Osnovna zapremina je 472 litra, mada na brojnim mestima možete da nađete drugačiju „litražu“ - od 427 do 572 litra. Da li je reč o razlikama u zavisnosti od opreme, vrste pogona (zadnji diferencijal zauzima dodatni prostor) ili o greškama, zaista ne znamo.

Kada se obore nasloni zadnje klupe, dobija se 1.478 litara i ravan pod.

Posebna poslastica za one koji imaju potrebu da povremeno prevoze predmete duže od 2,5 metra predstavlja mogućnost preklapanja naslona suvozačkog sedišta (unapred) tako da čitavom dužinom imamo (relativno) ravnu površinu.

Performanse i potrošnja

Kadjar sa ovim motorom je težak oko tonu i po, a maksimalni obrtni moment od 260 Nm razvija pri 2.000 o/min, pa ga treba poterati u malo više obrtaje ukoliko tražite dinamičniju vožnju. Sa druge strane, maksimalnu snagu od 115 KS razvija pri 3.750 o/min; nešto niže nego što je uobičajeno za dizelaše.

Stoga, kada se malo bolje upoznate sa njegovim karakterom i prenosnim odnosima menjača, Kadjar sa 1.5-litarskim dizelašem od 115 KS može da se vozi vrlo prijatno. Po fabričkim podacima do 100 km/h ubrzava za 11,7 sekundi, što je daleko od impresivnog, ali i daleko od podatka koji je važan prosečnom vozaču.

Pri nižim brzinama, naročito u gradskoj vožnji, dovoljno je dinamičan. Na otvorenom putu pri preticanjima treba biti odlučan sa papučicom gasa, dobro proceniti situaciju i neće biti problema. Naravno, ako ne izaberete odgovarajući stepen prenosa i „potopite“ papučicu gasa pri 1.600 obrtaja očekujući da će auto da poleti - vreme je da kupite drugi auto ili da naučite da vozite.

Potrošnja - bez preterane brige može da se postigne prosečna potrošnja od 5,5 l/100 km. Na otvorenom putu pri brzini od oko 80 km/h potrošnja može da padne „lepo“ ispod 5 litara. U gradskim uslovima u zavisnosti od saobraćajne gužve, potrošnja ide na oko 6-6,5 litara.

Naravno, vožnju u gradskim uslovima vozači različito shvataju, naročito kada ne žive u istom gradu. Zamislite da se vraćate sa posla i 5 km kroz grad prelazite duže od sat vremena, radujući se svaki put kad ubacite u drugu brzinu…

Koliko košta novi Renault Kadjar?

Naš primerak u Bose paketu opreme (koji između ostalog donosi sjajan audio sistem), a uz paket Sigurnost (490 evra - aktivno kočenje, praćenje mrtvog ugla, bočni parking senzori) i metalik boju, košta 26.030 evra.

Ukoliko želite najjeftiniji novi Kadjar - to je verzija sa 1.3-litarskim benzincem od vrlo „zanimljivih“ 140 KS (do 100 km/h za 10,4 s) po ceni od 18.640 evra. Njegov Life paket opreme nije impresivan, ali pokriva sve što prosečnom vozaču treba.

Najjeftiniji dizelaš, upravo ovaj sa 1.5-litarski motorom koji smo testirali (Blue dCi 115) - kreće od 22.190 evra, ali naglašavamo da u startu ima viši Limited paket opreme koji između ostalog donosi i senzore za kišu i svetla, dvozonsku klimu, svetla za maglu sa funkcijom osvetljavanja krivine, karticu umesto ključa, preklopive retrovizore, all-season gume, automatska duga svetla, Extended grip (pomoć pri vožnji van asfalta), alu felne 17-ice, zatamnjena stakla, napredniji multimedijalni sistem, Android Auto, Apple CarPlay…

Zaključak

Ukratko - udoban, komforan i funkcionalan porodičan automobil, koji zahvaljujući visokom klirensu (udaljenost od tla) može lakše da se parkira tamo gde bi drugi automobili udarali „patosom“ i krene opušteno u avanturu van asfalta.

Pritom se zbog visoke pozicije sedenja u njega lakše ulazi i lakše izlazi, bolja je preglednost u saobraćaju, lakše se ubacuju mališani u dečja sedišta…

Motor Blue dCi 115 je po našem mišljenju odličan izbor za prosečnog vozača koji ceni nisku potrošnju, a nisu mu neophodne ozbiljnije performanse. Takođe je i registracija prilično jeftina zbog kubikaže i snage.

Iako je reč o atraktivnom SUV-u, Kadjar ne spada među one koji „vrište“ za pažnjom svojim oštrim linijama i agresivnim „namrštenim“ farovima. Idealna opcija i za nekoga ko želi kvalitetan i dobro opremljen SUV, a ne želi da „bode oči“ vozilima premijum marki.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 23
Pregleda: 17786
Ocena: 4.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Bariš

Da li je ovaj čovek auto novinar i gde je radio pošto ne mogu da nađem podatke na netu o njemu, a interesuje me? Hvala. Ima nekoliko bitnih profesionalnih kolegijalnih zamerki na tekst: - Insistirati na vožnji van puta sa fwd autom samo jer ima viši klirens je besmisleno. Ovaj auto se zato ne kupuje, a to 'van puta' u blažoj varijanti bi mogla i ogromna većina običnih auta sa normalnim klirensom. Previše potrošenog teksta ni na šta. - Te(k)st ne odgovara na pitanje iz naslova, već izolovano posmatra model. Osim navođenja novih motora, nemamo direktno poređenje sa prethodnikom U VOŽNJI, a to je ključno za pitanje iz naslova. itd. itd. ovo je bilo samo na brzinu.

Odgovori

Dragan Romčević

Zahvaljujem se na konstruktivnim komentarima. Bavim se automobilima od 2004. godine, pisao sam za Auto Start, Auto Bild, Vrele gume i Turbo, kao i za više internet sajtova. Za Polovne automobile pišem od 2012. godine. To je kratka verzija. Što se tiče praktičnih iskustava sa automobilima, imao bih materijala za knjigu, ali nažalost, nije sve za javnost. U svakom slučaju, žao mi je što po Vašem mišljenju nisam dovoljno kvalitetno uradio test - bez sarkazma. Nadam se da će sledeći put biti bolje.

Bariš

Iskreno, ranije sam video par tekstova o raznim auto temama koji su bili vrlo dobri, pa me je zato ovo, tako da kažem, 'koncepcijsko lutanje' u tekstu pomalo i iznenadilo, i zato sam se zapitao ko je zapravo ovaj čovek. Kritika je zaista trebalo da bude konstruktivna i nezlonamerna. Pozdrav.

Bariš

pitao bih još samo - zašto praktično iskustvo 'ne bi bilo za javnost'?

Dragan Romčević

Nažalost, na to pitanje ne mogu da odgovorim. Ne želim da Vam vređam inteligenciju beskorisnim uopštenim odgovorom ili nekim besmislenim frazama, a konkretno ne mogu da odgovorim iz profesionalnih razloga. Možda jednog dana...

amos

suvise je ovo mlad auto da bi se moglo bilo sta polemisati po pitanju kvaliteta, jedino vreme i silni predjeni kilometri su pravo merilo pouzdanosti i kvaliteta. sto se tice izgleda, to je opet stvar ukusa.

Odgovori

altom70

Letos uzeo redizajnirani 1.3 benzinac u limited paketu s nekim doplatama. Za sada, zaista imam samo reci hvale. Motor pravljen u saradnji s Mercedesom, vuce sjajno. Kvalitet materijala u odnosu na model pre redizajna bolji za 30 posto. Jedino mi se cini da su za gepek malo slagali, sumnjiva mi je ta litraza koju navode...Sve u svemu, apsolutni best buy u klasi. Jedina sustinska mana koja zapravo i nema veze s samim automobilom je sto cena stvarno vrlo brzo pada, pa se nadam da cu moci da priustim da ga promenim za 3 do 4 godine, dok se jos isplati.

Odgovori

Igor

Zbog sirokih guma 225?

Odgovori

Goran

Odlican model..svidja mi se.. Da li moze neka zamena uz doplatu za novi kadjar? Imam audi q3 2012, 2.0 tdi..izvanredan..

Odgovori

Јесте Али

Знате ону причу о Јапанском канистеру који стане у џеп од кошуље, а прима 20 литара ? Иста прича је и за 1,5 и 1,6 дизел са зилион коњских снага. Бачене паре за нови, јер је прескуп и губи вредност жестоко, а бачене паре и за половни, јер су мотори у распаду. Једноставно се не исплати у било којој варијанти. Тржиште је у овин стварима највећи судија.

Odgovori

ja

Što e tiče 1.5 dci motora,ja vozim Megan 2 sa 85 konja i imam pređenih 540 000 km.Nikakav problem sa motorom nemam,od zamene do zamene ulja ne dosipam ništa pošto padne sa maksimuma na minimum.Eto koliko je loš taj moor

draganbg

I ja imao megana sa 400.000 km, 1.5. svasta sam vozio u zivotu, ali 1.5 jedan od boljih motora na koji sam naleteo. Mozda nije toliko za otvoreno, ko je cesto na auto putu, ali ko je 70% po gradu, fenomenalan auto. Motor sam samo redovono odrzao u ovlascenom servisu, nikad jedan probelm nisam imao. Kod mene je bio 4 godine, uzeo sam sa 250.000km, pravih. Imao sam jedan manji zahvat, i redovne servise. Sto ce reci 20.000 din sam dao za 150.000km, pored redovnih servisa, a i to nisam morao da menjam. Motor u svojoj klasi, i litrazi, jedan od najboljih na svetu. Pa i mercedes ga stavlja u svoja vozila, sta dalje da se prica?

kole

@ja,draganbg Gospodo,čovek priča o novim 1,5 i 1,6 koji imaju gomilu konja a ne o tim vašim starim Dci motorima.

ja

To je isti motor samo je razlika u turbinama.Motor je savršen i Mercedes ga stavlja u svoje automobile manjih klasa a,b,cla i slični,čak i 1.6 dizele stavljaju.Reno ima SAVRŠENE dizel agregate.

draganbg

@kole Pa i ja pricam o novijem dci motoru, konkretno 2010to godiste je bio, slican ovima danas, sa par ks manje samo. Bilo kako bilo, zlobni mogu samo da mrze 1.5dci, 1.6dci i ovaj novi, 1.7dci. Dotle ih mercedes stavlja li stavlja, a nisam cuo da oni vaze za neke koji ne znaju sta rade u auto industriji? Tu su i 1.3tce motori, koji je mercedes razvio u saradnji sa renaultom.

Bane

250kkm pravih, 106 KS motor i za sada nikakvih problema. Megan 2006. Treba samo odraditi preventivni servis turbine na vreme.

BB

Jeste ali... Tačno, užasan motor. Ko još vozi francuze... Uzmeš k'o čo'ek švabu, recimo Mercedes A, B ili C klasu sa čistokrvnim 1.5 dizelom pa da se navozaš...

zika

Samo golf 4 tedei crveno di

Odgovori

Шта се оно на динари сјаји :D

Добар, али ако је Т црвено онда је то метак у чело. Годинама сам га возио, био 4х4, све црвено, а задња лева штоп лампа скроз поцрнела изнутра од дима, био скинут кат. По граду, само прва и друга, у трећу не смем.. иде ко да је битурбо, е то је био живот. Сад возим ланд крузера 4.2 а Голф остао у лепом сећању

Draganbg

Imao sam kadjara bose edition sa 1.6dci motorom. Odlican auto, bez pogovora. Atraktivan, udoban, konforan, sa solidnim perfomamansama za 130 konja, 1.6dci. Prosto mi i cudno da ljudi hrle da kupuju nissan Qashqai , reno je ipak za jednu lestvicu iznad, naroctio po dizajnu, kao i kvalitetom izrade. Odlican SUV za malo novca, verovatno spada u jedan od 3 najboljih po odnosu na cenu za koju se prodaje. Ovaj novi, "redizajnirani", nije doneo ama bas nista novo, ako se ne gledaju kozmeticke promene. Sedista, volan, uprvljacki deo, izgled vozila, sve je isto, pa cak i farovi. To malo promene unutra, oko navigaije i dugmica, par promena na vratima, spolja sto su stavili metalni reso, ubacili macije oci nazad, i promenili izgled svetla za maglu. Nisu imali potrebe da ista menjaju, ali treba odrzati navalu jeftinih sportagea, tucsona. Najveci problem kadjara je brz pad cene, platite ovaj bose novi 26000eu, za godinu dana, sa 20.000km, ne vredi vise od 18.000 do19.000.

Odgovori

Milan

Jeftiniji Tucsoni i Sportage...Pa ovi automobili su daleko iznad kađara u svakom smislu. I po kvalitetu izrade, kvalitetu plastike, opremi, prostranosti, garanciji... Jednostavno kađar kao da nije ista klasa sa njima. Da ste imali prilike da ih provozate, sigurno ne biste tako pričali. Jedino što je kod Kađara dobro je motor koji je uglađen i sa nešto nižom potrošnjom nego gore pomenuti modeli. Sve ostalo...ni blizu. Imao sam prilike da vozim i kađara sa 115KS kao i Qasqai sa 130KS...što se tiče performansi ništa posebno, sem pomenute potrošnje koja je korektna. Oba se ponašaju kao igračke i mnogo manji automobili nego što stvarno jesu. Qašqai na svako pomeranje volana skakuće kao da je međuosovinsko rastojanje bar duplo manje nego što jeste. Generalno, sve su to dobri automobili, ali mislim da su po onome što pružaju, južnokoreanci daaaaleeeeko bilji nego Reno ili Qasqai.

draganbg

Vozio sam i jedan i drugi, jedino sam samo probao qasqai pa ne mogu da suzdim o njemu kakav. Sportage, najnoviji model sam vozio 5000km. 1.6 benzinac, 136 ks mislim da ima. Malo je prostraniji, ali ne moze da se poredi sa Kadjarom. Motor, tromo, a trosi, od pumpe do pumpe juris gorivo. Lep spolja, ali taj motor je tuga. Kada sam uzeo dizel kadjara od 1.6, garantovano ima 30% vise snage, i potrosnja mu je minimum 30% manja, u realnoj voznji, ne po njihovim kvazi fabrickim testiranjima. Kadjar je daleko moderniji, i daleko kvalitetnije odradjen auto. O tucsonu ne zelim da pricam, nikako, to mi je dizajnerski promasen auto skroz, no, nevazno. Sportage novi spolaj izgleda dobro, nema sta, no, unutra za dve tri godine pocinje da skripi sve ko u lada nivi, i to sa samo 50.000km. To sto je precenjen ovde, je druga prica. I njemu nakon godinu dana padne cena minimum 20%, slicno kao i kadjaru, ista sudbina.

Deksa

Milane, da ti prvo objasnim, u firmi kojoj radim voze se koreanci, prvo IX35, Sportage, Tucson, presao sam boga oca sa njima...unutra jeftina plastika u novim Tucsonima kao u Yuga, posle nekog vremena sve krca, auto skace kao magarac na svaku rupu a o potrosnji da ne pricam, kao da vozis auto od 3000cm. Takodje sam imao prilike da vozim Kadjara u nekoliko verzija, udobnost i upravljivost neuporedivo bolja...motor 1.5dci je savrsen motor, imao sam megana 2 sad vozim megana 3. Nadam se da ce ovo nekom pomoci pri odabiru ali smatram da su korejci jos dosta iza evropskih vozila...pozdrav