Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Test: Renault Clio V – konačno pokazao zube

Test: Renault Clio V – konačno pokazao zube
Postavljeno 02.12.2019. u 13:50
Autor: Dragan Romčević

Tu su i dalje prepoznatljive linije, ali novi Clio deluje prilično oštrije i atraktivnije u odnosu na prethodnika, prvenstveno zahvaljujući agresivnijim farovima sa karakterističnim „kljovama.“

Treba naglasiti da je uprkos sličnostima nije reč samo o temeljnom redizajnu, pošto Clio pete generacije koristi novu platformu koju deli sa modelom Captur.

U našim rukama se našao primerak posebno ulepšan R.S. Line paketom opreme koji između ostalog donosi prelepe „sedamnaestice“, drugačiji prednji i zadnji branik, hromirani izduv i sportska sedišta.

Uprkos „tradiciji“ da svaka nova generacija mora da bude veća od prethodne, bez obzira o kojoj klasi govorimo, Clio V je od prethodnika kraći za 12 mm, a otprilike toliko je i niži. Međutim, širi je za oko 6,5 cm.

Pošto je reč prvenstveno o gradskom automobilu, od značaja je to što ima prečnik zaokreta manji za oko 30 cm od prethodnika - 10,5 umesto 10,8 metara kod prethodnika. Možda deluje malo, ali kada pokušavate da izvedete neko parkiranje na granici mogućeg, svaki centimetar je zlatan.

Nažalost, preglednost nije sjajna, kao što se može i pretpostaviti kada se baci pogled na zadnji deo: široki zadnji stubovi i mala zadnja stakla (dodatno zatamnjena u ovom paketu).

Na sreću, tu je obilje dodataka za pomoć pri parkiranju – o njima malo kasnije, a uostalom, atraktivan sportski izgled kakav danas traže kupci bukvalno diktira da auto bude nepregledan...

Motorizacija – 100 KS iz 999 ccm

Iako trocilindarski motor ima samo 999 ccm, turbo punjač obezbeđuje maksimalnih 100 KS i 160 Nm. Deklarisano ubrzanje do 100 km/h je 11,8 sekundi. Ovi podaci ne deluju baš impresivno, ali u svakodnevnoj vožnji ipak ostavlja više nego dobar utisak.

Može sasvim lepo da „povuče“ – samo mu treba oštrije komandovati papučicom gasa i na vreme izabrati odgovarajući stepen prenosa. Stvar je u tome što maksimalni obrtni moment razvija pri, za jedan turbo motor, relativno visokih 2.750 o/min.

Uprkos tome, dovoljno je elastičan i pri nižim obrtajima. Naime, to što maksimum postiže u jednoj tački, ne znači da ispod nje, odnosno na manjem broju obrtaja nema dovoljno njutn-metara.

Dakle, kako neko ne bi stekao pogrešan utisak, motor je dovoljno elastičan i ima dovoljno snage za vožnju pod opterećenjem. Za prosečnog vozača – idealna mera.

Istina, može da deluje anemično ako ste suviše nežni sa gasom i pritom vozite u Eco (ekonomičnom) modu.

Karakter po želji vozača

Uz pomoć Multi-Sense sistema možete da birate koliko „težak“ upravljač želite da bude (Comfort, Regular ili Sport), ponašanje motora, tj. odziv papučice gasa (Eco, Regular, Sport), prikaz na instrument tabli, boju na instrument tabli i osvetljenja kabine, itd.

Postoje predefinisani modovi Eco i Sport, a možete i sami da birate razne parametre po želji. Sve je intuitivno i lako se podešava.

Zahvaljujući ovim podešavanjima može značajno da mu se menja karakter u vožnji. U Sport modu vožnja je pravo zadovoljstvo.

Imate osećaj kao da je reč o mnogo snažnijem motoru ispod haube u odnosu na Eco mod. Naravno, ukoliko vam je cilj što manja potrošnja goriva, Eco mod će vam definitivno pomoći da se suzdržite od nepotrebno oštrih ubrzanja.

U sport modu imate i prikaz velikog obrtomera centralno smeštenog, čiju boju takođe možete da menjate – sjajna opcija za uživanje u oštroj vožnji.

Akustika

Motor radi mirno i kultivisano, tako da oni koji zaziru od trocilindraša nemaju razloga za brigu. Zvučna izolacija je takođe odlična, pa u leru ili pri laganoj vožnji ne može ni da se nasluti broj cilindara. Tek kada se više pritisne papučica gasa, javlja se karakterističan zvuk koji nipošto nije neprijatan.

Dakle – zvuku motora i zvučnoj izolaciji ništa ne zameramo – naprotiv.

Ponašanje u vožnji i udobnost

Odlično se ponaša u krivinama, čemu doprinose gume dimenzija 205/45 R17. Oslanjanje ove verzije je isto kao kod standardne verzije uprkos R.S. Line opremi - dakle, ovaj paket opreme ne donosi sportsko oslanjanje.

Iskreno, tvrđe oslanjanje nije nam nedostajalo – francuski inženjeri napravili su sjajan kompromis između udobnosti i voznih osobina. Iako je oslanjanje tvrđe podešeno nego kod prethodnika i uprkos 17-icama, auto je prilično udoban.

Ne zamara ni duža vožnja po lošijem putu, a ni prelazak preko mrskih ležećih policajaca ne predstavlja traumatično iskustvo.

Upravljanje je direktnije nego kod prethodne generacije, a kada upravljač prebacite u Sport mod dobijate odličan osećaj po pitanju kontrole automobila.

Na auto-putu, odnosno pri višim brzinama ponaša se samouvereno i sigurno, tako da imate osećaj da ste u vozilu iz klase iznad, čemu doprinosi i već pomenuta dobra zvučna izolacija. Motor je takođe u potpunosti dorastao svim izazovima na auto-putu.

Potrošnja u velikoj meri zavisi od uslova i stila vožnje. Izaberete li Eco mod i budete li nežni sa papučicom gasa, ne koristeći pritom klima uređaj reda radi, možete ozbiljno da se približite fabrički deklarisanoj prosečnoj potrošnji od 4,4 l/100 km.

Nama je potrošnja došla bila oko 6,5 litara, bez klime, ali i bez velikog truda da vozimo ekonomično.

Jednostavno, kada nije bilo potrebe za visokim obrtajima, vozili smo u Eco modu prateći „savete“ sa instrument table kada treba prebaciti u viši stepen prenosa, dok bismo prebacivali u Sport mod i terali motor u visoke obrtaje kada bi uslovi vožnje postali takvi da treba brzo reagovati prilikom preticanja, praćenja bržeg toka saobraćaja, itd. Naravno, može ovaj motor da troši i mnogo više ukoliko ga konstantno forsirate.

Sistemi za pomoć u vožnji, kod parkiranja, za bezbednost...

Clio na testu je imao zaista obilje raznih sistema koji su nekada bili dostupni isključivo u višim klasama.

Od LED farova koji automatski prebacuju između kratkih i dugih svetala (pazeći da ne zaslepljuje druge vozače), radara koji prati udaljenost do vozila ispred i koči u slučaju potrebe, prepoznavanje saobraćajnih znakova za ograničenje brzine, sistem  za automatsko zadržavanje u traci, „polu-automatsko“ parkiranje, upozorenje na vozilo u mrtvom uglu, automatsku ručnu kočnicu (sama se aktivira kada stanete), odličnu navigaciju sa više načina prikaza (i 3D), Apple Car Play...

Podešavanje i aktiviranje/deaktiviranje ovih sistema je prilično lako i intuitivno.

Kada se parkirate, pomažu vam četiri kamere, odnosno dobijate pogled od 360 stepeni. Jedna kamera ispod znaka na „njušci“, jedna pozadi i dve sa donje strane retrovizora.

One snimaju kompletnu situaciju oko automobila i daju prikaz na ekranu, kako ne biste zakačili neki stubić ili drugu „nevidljivu“ prepreku.

Putnički prostor

Sportska prednja sedišta su malo tvrđa, ali daleko od toga da su neudobna. Kao što se vidi na slikama, imaju izraženu bočnu podršku, pa odlično drže u krivinama. Vrlo atraktivno izgledaju, dajući dodatnu dozu sportskog duha.

Uz podešavanje volana po visini i dubini, kao i sedišta po visini, svaki vozač će, bez obzira na visinu, lako naći poziciju koja mu najviše odgovara.

Tu je i mnoštvo mesta za odlaganje sitnica, ukupne zapremine 26 litara - za 2 litra više u odnosu na prethodnika.

U kabini su prisutni kvalitetni materijali, meki na dodir, koji ostavljaju utisak kao da se nalazite u vozilu višeg segmenta.

Na volanu se nalaze razne komande, uključujući i one za tempomat. Instrument tabla u zavisnosti od opreme može da bude dijagonale 7 ili 10 inča. Instrument tabla je moderna i pregledna bez obzira na izabrani mod.

Naročito je atraktivan veliki centralni displej sa odličnim prikazom čak i kada u njega udara sunce.

Umesto klasične ručne kočnice, tu je sada elektronska, što oslobađa prostor. Dostupan je i bežični punjač za mobilni. Centralno postavljen ekran osetljiv na dodir dijagonale 9,3 inča ima dobar prikaz, čak i kad je obasjan suncem.

Petostepeni menjač ima dobro odmerene prenosne odnose, a ručica u sportskom stilu je na dohvat ruke.

Zadnja klupa

Tu je nekoliko centimetara više u odnosu na prethodnika. Visoki odrasli putnici se pozadi neće osećati baš prijatno, ali ako se vozač i suvozač malo žrtvuju, biće prostora za sve. Ako putnici nisu besni...

Na primer, ako vozač i putnik iza njega imaju po 180 cm, sve će biti u redu. Čak i ako su malo viši neće biti problema. Ne može se više ni očekivati od automobila ove klase i ove dužine – nije ni predviđen da služi kao limuzina, već kao auto koji će u potpunosti odgovarati npr. porodici sa nešto mlađom decom.

Prtljažnik

Sa 330 litara kod prethodne generacije, prtljažnik je porastao na 391 litar – najviše u klasi.

Na slici iznad vidimo da se nasloni zadnje klupe asimetrično preklapaju.

Sa oba preklopljena naslona dobija se 1.096 litara, tj. skoro 1,1 kubni metar. Ne bi smetalo da je tovarna ivica niža, pošto ubacivanje težih predmeta može da bude nezgodno.

Na dnu prtljažnika nalazi se rezervni točak dimenzija 185/65 R15, koji se dobija uz doplatu od 110 evra. Inače, samo otvaranje prtljažnika je moglo da bude malo bolje rešeno, mada nije velika zamerka.

Zaključak

Poslušan i upravljiv automobil, udoban, sa dovoljno snage, atraktivan, velikog prtljažnika, sa obiljem bezbednosnih i sistema za pomoć u vožnji... Nama se ovaj Clio veoma svideo.

Primerak na testu košta 18.420 evra, pri čemu u tu cenu ulazi i 3.700 evra za dodatnu opremu.

Osnovna verzija sa atmosferskim motorom od 75 KS može da se uzme za 11.290 evra, dok je Clio sa turbo benzinskim motorom koji smo testirali dostupan od 13.290 evra, sa standardnom opremom koja između ostalog uključuje i full LED prednja svetla, sistem za održavanje vozne trake, aktivno kočenje u slučaju nužde, prepoznavanje saobraćajnih znakova, tempomat...

Foto: Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 9
Pregleda: 17384
Ocena: 4.5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Bane

Lep je, nema šta, samo šteta što je nekoliko hiljada € skuplji nego što bi trebalo. Mislim da će korigovati cenu i to brzo, kada dobije podatke o prodaji. Ja sam čak bio zagrejan da kupim novog, misleći da će prethodni model ići s cenom dole, a novi da će imati istu cenu. Moje Megan II sa dizel motorom u Berlina opremi je nov bio 18.300, a ipak je to viša klasa. U to doba osnovni model Clia je u Sloveniji, gde se proizvodio, bio 7.000 € +/-. Sad ne znam da li ima Dačije za te pare.

Odgovori

pop zex

Mnogo para za taj segment. Za dve generacije se sve ispomeralo. Megan II za ove pare je bio u fulu. Megane III vrlo solidno opremljen, a sad stigosmo na Clia. To prakticno vise i nije Clio

Odgovori

danijel Jekic

Za 19000eu na sajmu mogao da se kupi novi kadjar, osnovna verzija, sa 1.3 motorom i 140ks, koji ima sve od opreme sto treba. Clio je super auto, ali su malo odlutali sa cenom. Cuj, osnovna verzija, trocilindrasa oko 13.500eu??

Odgovori

Слободан

11.300 Евра је основна верзија. https://www.hitauto.rs/pdf/cenovnik/putnicka-vozila/CL5%2020191001.pdf

miroslav

Pokazao je zube jedino cenom. Za te pare mogu do sutra da nabrajam bolje, vece, snaznije i kvalitetnije automobile.

Odgovori

Glogi

Za 05 godina vise nece ni biti atmosverskih motora kod benzinaca, a kolko vidim svi ce da imaju i tri cilindra. Meni licno ne smeta, odnosno ne bi mi smetalo da kupujem novi auto, ali plasi me to kad budem kupovo polovnjaka sa 200000 km, a on ima turbinu, plivajuci, neko fensi ubrzizgavanje, pa sad jos i benzincima pored katalizatora ubacuju neke dodatne filtere kao dpf kod dizelasa...

Odgovori

ocky

...odkud znas, mozda ce sae bacati u staro gvozdje kada se pokvare, kao na primer ves masine, dok traje garancija i posle kupuj novuuuuuu...

Marko

Dajte vise ovakvih testova. Ali da budu neke bazne verzije, moze sa ovim motorom, al bez sve ove opreme, posto cu za te pare onda da kupim megana umesto da doplatim toliko za tu opremu koja mi ne treba.

Odgovori

Dejan

Realno, trebalo bi da testirate nova kola. Gomila drugih malih sajtova to radi, a njihova posecenost je mikropromil vase. Osim ako vi to ne naplacujete?