Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Sve o električnim skuterima – sa kojom kategorijom se voze, koliko koštaju, koliko mogu da pređu, cena registracije...

Sve o električnim skuterima – sa kojom kategorijom se voze, koliko koštaju, koliko mogu da pređu, cena registracije...
Postavljeno 22.05.2019. u 10:39
Autor: Dragan Romčević

Električni skuteri su sve popularniji širom sveta, pa je taj trend stigao i kod nas. Međutim, oni su za mnoge i dalje nepoznanica, pa ćemo odgovoriti na najčešća pitanja.

Sa kojom kategorijom može da se vozi moped (skuter) na struju?

Sa AM kategorijom. Ovo važi samo ako je zakonski reč o mopedu – tj. ako mu maksimalna brzina nije veća od 45 km/h, a snaga motora od 4 kW.

Ukoliko mu je maksimalna brzina veća od 45 km/h ili snaga motora veća od 4 kW, onda AM kategorija nije dovoljna već je neophodna A1, A2 ili A kategorija u zavisnosti od snage motora i odnosa snage motora i mase vozila.

Pogledajmo šta kaže zakon:

1) A1 - Motocikli čija radna zapremina motora nije veća 125 cm3 i snage motora do 11 kW čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,1 kW/kg i teški tricikli čija snaga motora ne prelazi 15 kW,

2) A2 - Motocikli čija snaga motora nije veća od 35 kW i čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,2 kW/kg,

3) A - Motocikli i teški tricikli čija snaga motora prelazi 15 kW,

Zakon ovde ne pravi razliku između motocikala na električni i na klasičan pogon – gleda se snaga motora, bez obzira da li je reč o elektromotoru ili klasičnom motoru.

Dakle, postoji razlika između električnih mopeda i električnih motocikala?

Postoji, isto kao i kod običnih mopeda i motocikala.

Ovo je zakonska definicija mopeda, bez obzira da li ima klasičan motor ili elektromotor:

  • moped je motorno vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina, bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri čemu radna zapremina motora, kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem ne prelazi 50 cm3, ili sa motorom čija najveća trajna nominalna snaga ne prelazi 4 kW kada vozilo ima električni pogon,

A ovo je zakonska definicija motocikla, takođe bez obzira da li ima klasičan motor ili elektromotor:

  • motocikl je motorno vozilo sa dva točka ili sa tri točka asimetrično raspoređena u odnosu na srednju podužnu ravan vozila (motocikl sa bočnim sedištem), čija najveća konstruktivna brzina, bez obzira na način prenosa, prelazi 45 km/h, ili sa motorom čija radna zapremina motora kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem prelazi 50 cm3, ili sa motorom čija najveća trajna nominalna snaga prelazi 4 kW kada vozilo ima električni pogon,

Koliko košta registracija električnog skutera?

Električni skuter (moped) mora da se registruje svake godine. Procedura je ista kao kod klasičnog mopeda.

Prva registracija je oko 7.500-8.000 dinara, u zavisnosti od cene tehničkog pregleda i drugih „detalja“. Svaka sledeća registracija je jeftinija, pošto se ne plaćaju registarske tablice i saobraćajna dozvola.

Koliko košta električni skuter?

Pristojan može da se kupi za oko 1.500 do 2.000 evra. Cena može da ide i znatno naviše, ukoliko uzimate „ozbiljniji“ model ili dodajete razne opcije kao što su baterija većeg kapaciteta, sistem regenerativnog kočenja (puni bateriju prilikom kočenja), sistem za povećanje autonomije...

Kod nekih možete da dodajete raznu opremu, kod drugih ne možete.

Možete da nađete i jeftinije od 1.000 evra. Imate neke za samo 750 evra, sa motorom od 1.5 kW, baterijom od 20 Ah, autonomijom (dometom) 80 km. Međutim, teško je naći bilo kakve podatke o proizvođaču i konkretnom modelu.

Jeftino može na kraju da bude skupo

Ako za 600-700 evra kupite električni skuter, teško možete da očekujete ozbiljniji kvalitet. Naravno, znamo kakva je finansijska situacija u zemlji, pa mnogi razmišljaju:

„Ne treba mi za trke, ni da prelazim 100 kilometara. Treba mi samo za kratke vožnje, do prodavnice, fakulteta, posla, škole...“

Međutim, kada shvate da njihov novi ljubimac ima problema da savlada uzbrdice ili da baterija traje znatno kraće nego što piše u karakteristikama, kasno je da se bilo kome žale.

Kvarovi i garancija

Ove stavke su još dva razloga da dobro proverite kakav električni skuter i od koga kupujete. Ako vam neko kaže da na električnom skuteru nema šta da se pokvari, znajte da je to daleko od istine.

To što umesto klasičnog motora ima elektromotor, ne znači da je imun na kvarove. Tu su svi ostali delovi i komponente koji su isti ili slični kod električnih i klasičnih skutera.

Stoga dobro proverite o kojem je proizvođaču i modelu reč. Vidite po domaćim i stranim forumima da li se govori o njemu. Pozovite prodavca i detaljno se raspitajte o svim karakteristikama.

Proverite kakva je servisna mreža i dostupnost rezervnih delova. Nađite sve karakteristike baterije i proverite da li može da se nađe nova originalna ili zamenska i koliko košta.

Bolje da platite više u startu, ali da budete sigurniji. Ako se nađete u situaciji da se skuter pokvari, pa ne možete da nađete deo za njega ili ne možete da ostvarite garanciju, sva početna ušteda zbog niske cene može da padne u vodu.

Kao i kod svih drugih proizvoda, električni skuteri sumnjivog porekla mogu da imaju jedne karakteristike na papiru, a druge u praksi, od kapaciteta i trajnosti baterije, do maksimalne brzine.

Baterije

Neki električni skuteri imaju mogućnost lakog vađenja baterije, tako da možete jednu da izvadite i stavite na punjenje, a drugu ubacite i nastavite vožnju. Ova opcija je vrlo korisna i ukoliko živite u zgradi, pa skuter parkirate na nekom mestu bez utičnice u blizini. Odnesete bateriju u stan i stavite je na punjenje.

Cena dodatne ili zamenske baterije zavisi od mnogo faktora, pa to proverite pre kupovine samog skutera. U Srbiji ima više firmi koje se bave sklapanjem raznih kombinacija (voltaža, snaga) litijum-jonskih baterija po želji mušterije.

Moguće je i menjati vrstu baterije – npr. staviti litijum-jonsku umesto „olovne“ (da, postoje električni skuteri sa takvim baterijama), povećati kapacitet dodavanjem ćelija i obaviti neka druga „budženja“. Mogućnosti su prilično široke, ali i rizici – nestručno povezivanje, loša elektronika koja kontroliše pražnjenje ili punjenje...

Koliko može da se pređe sa jednim punjenjem baterije?

Prosek je 40-60 kilometara, ali isto kao što potrošnja goriva kod klasičnih motora zavisi od stila vožnje, i kod električnih skutera brzina pražnjenja baterije zavisi od brzine kojom se krećete, intenziteta ubrzanja, težine vozača (i putnika), čeonog vetra...

Dakle, ako pri svakom kretanju oštro ubrzavate ili imate saputnika, računajte na osetno smanjenje autonomije, odnosno dometa – tj. broja kilometara koji možete da pređete sa jednim punjenjem baterije.

Nedovoljno naduvani pneumatici takođe imaju uticaj na potrošnju električne energije.

Koliko dugo traje punjenje baterije?

Zavisi od vrste i kapaciteta baterije, kao i od toga koliko je ispražnjena – u proseku od 4 do 6 sati.

Naravno, ne morate da čekate da se baterija napuni do 100%. Treba imati u vidu da brzina punjenja baterije nije konstantna, već se menja u zavisnosti od toga koliko je baterija napunjena.

Na primer, litijum-jonsku bateriju koja se ispraznila do 10% stavimo na punjenje. Za 5 sati može da se napuni do 90%. Međutim, da bi od 90% stigla do 100% treba još nekoliko sati.

Koliki je životni vek baterije?

Životni vek zavisi od vrste baterije, broja punjenja i uslova korišćenja, ali i od toga kako definišemo kraj životnog veka.

Naime, svakoj bateriji vremenom opada kapacitet. Ako posle tri godine bateriji ostane 70% prvobitnog kapaciteta, može se reći da je vreme za zamenu iako ona i dalje može da se koristi. Od vlasnika zavisi kada će je zameniti.

Neki proizvođači definišu životni vek baterije prema broju punjenja – npr. 400 ciklusa punjenja. To ne znači da je baterija „gotova“ nakon što je napunite 400 puta.

Čitava priča oko baterija je prilično komplikovana, pa ne može uopšteno da se objašnjava. Prvo mora da se odredi da li pričamo o litijum-jonskim ili nekim drugim, tu je zatim sofisticiranost sistema koji kontroliše punjenje baterije, što u velikoj meri utiče na njen životni vek...

Koja je maksimalna brzina električnog skutera, tj. mopeda?

Zakonsko ograničenje je 45 km/h, tako da je skoro svima maksimalna brzina upravo 45 km/h. Međutim, postoje neki kod kojih uz doplatu može da se dobije „sistem“ za kratkotrajno povećanje maksimalne brzine kako bi se bezbednije obavilo preticanje.

Foto: Pixabay.com 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 72
Pregleda: 59590
Ocena: 4.4
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Petar

Pozdrav za sve Ja samo da pitam posto sam kupio električni skuter dali je potrebna registracija i vozacka dozvola za njega ako moze odgovor

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, potrebna je registracija i vozačka dozvola.

Слободан

Осим уколико не мислиш на електрични тротинет, онда не треба дозвола. Али треба посебна налепница.

Dragan

"Ako za 600-700 evra kupite električni skuter, teško možete da očekujete ozbiljniji kvalitet." Ово је žestoka neistina. Ja sam moj kupio za 530e pre više od dve godine. Jedini kvar je bilo bušenje gume. Prešao sam skoro 7.000km bez i najmanjeg problema, a sa velikim uživanjem. Udoban, komforan, prenosio sam njime sve što mi je palo na pamet, vozili se i žena i ja zajedno, startan, brz... Ne znam šta rade ti za 2000e, kuvaju kafu i čiste po kući?

Odgovori

Nebojsa

Koji si elektricni skuter kupio?

Dejan

@Nebojša - ma ignoriši ga. Uzmi sam pa pogledaj po domaćim i stranim sajtovima kakve su cene i karakteristike, pa sam zaključi. Verovatno prodaje te najjeftinije kineske skutere sa olovnim baterijama pa prodaje prazne priče.

Crni Đorđe

Vidim da je stariji tekst, ali nema veze, suština ostaje ista. Laž je teška da je za toliko para kupio el. skuter i da je super. Za 530 evra, bez obzira što je to bila 2017. godina, nema šanse da je kupio ništa normalno. Baterija sigurno nije litijum-jonska, što znači da će imati razne probleme kod punjenja. Ma bre za te pare ne može ljudska bicikla da se kupi, a ne električni skuter, o čemu pričamo!!! Ni onda, ni sad. Pošto su se cene promenile u međuvremenu.

Itaj alit

Dali za ove od 650w treba kategorija ili netreba da bi se moglo voziti električni moped od 650evra molim odgovor

Polovni Automobili

Poštovani Itaj alit, potrebna je AM kategorija za električni moped od 650 W.

Polovni Automobili

Poštovani Itaj alit, potrebna je AM kategorija za električni moped od 650 W.

Тале

Имам тротинет од 350 w. Немојте ми рећи да ће морати регистрација за њега који максимум брзину има 35???

Odgovori

Polovni Automobili

Nemamo informacije o tome - i druge države se bore sa tim problemom, pošto ne znaju kako da ga reše.

CSM2017 DOO

U potpunosti se slazemo sa tekstom sem jedne stvari... Kod registracije pri kupovini novog vozila oslobadjate se od tehnickog pregleda prvih dve godine jer je vozilo novo (barem je takva situacija kod nas u firmi). Nasa firma nudi garanciju 24 meseci, obezbedjen servis i rezerne delove za sve modele.

Odgovori

Nebojsa

Koje skutere prodajete?

black ozzy

ko jos registruje motor????? pre cu mu pobeci nego da plaacam za tri meseca sto cu voziti motor 30 000 din. nema leba ovde u srbiji.

Odgovori

Debejko

''Nema leba'' al' se ima za motor 3 meseca. Svaka čast državi na standardu sirotinje!!!

branko

Izgleda kod nas je sve za džabe, ko jos registruje pa druže ko hoće da se vozi a ne da beži, zato ove što nisu registrovani i ne gledam,

black ozzy

pa to nije sve... posto ti je gorivo?..pa jebeni zakon mora sve da bude fabricki na motoru ! nema vise prepravki ni budzenja...a o autima ni da nepricam.ko da vozimo speditere a ne auta

Sinisa

Dosta netačnih info. U textu. Do250w se ne registruje. N grupa, dopuna zakona, svi neobavešteni otprilike. Ispod 4000 w do 45 km moped, preko motocikli. Moped registracija oko 1300 din. Motocikli koga briga. Za moped treba izjava o saobraznosti i coc, plus svi papiri za reg. Ako kupujete novi, i ne ide na tex. pregled 3 god. Ako ne uzimate novi i nema papira može i preko fis. isečka koji naravno nemate, tako da vam je bog u pomoći.

Odgovori

Polovni Automobili

Siniša, šta konkretno nije tačno u tekstu? Koja je to dopuna zakona sa N grupom? Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila kaže: Vrsta N - motorno vozilo koje je projektovano i konstruisano prvenstveno za prevoz tereta.

Dejan

Pričaš gluposti, N su teretnjaci.

Sasa

Imamo el.skuter,bicikl sa el.motorom,kineski,snage 0.25 kw. Vozili smo ga po gradu, Trsteniku neko vreme. Jednog dana nam je milicija napisala kaznu za neregistrovano vozilo. Sudija je presudio da mora da se registruje, i apelacioni sud je to potvrdio, bez ikakvog vestacenja. U presudi pise da to LICI na pravi skuter??? Kad smo probali da registrujemo svi su nam rekli da ne moze da se to uradi, zbog male snage... Tako da vas sve upozorim, nisu svi zakoni isti, postoje i neki lokalni...

Odgovori

Sinisa

Nije po zakonu, nisu smeli da te kazne, ide i grupu n sa pol. Mašiinama i ne podleže reg. POD USLOVOM DA IMA PEDALE.

aleksandar

Pa kako je moguce da ti je sud proglasio preksrsajem ako to vozilo pripada vrsti K3 koja ne podleze registraciji?

Debejko

U državi koja je najveći neprijatelj naroda, ne isplati se pratiti tehnološke trendove, jer su se zakon iz '74 i vlast iz 1874, potrudili da narod ne može sam sebi NIŠTA da olakša, a da ga dara ne košta više nego mera. Električni scooteri sa autonomijom od 40-60km i cenom od 1000-3000e su još uvek neisplativa investicija za preveliku većinu. Registracija od 7-8,000din i nedajbože ''održavanje od 40-50e na 500km'' su tek ekstremne nebuloze u ideji o ekologiji i uštedi na bilo kom nivou. E-bicikli su već zanimljivija kategorija i tu bi valjalo potražiti ''spas'', manite se scootera, to je još uvek skup i neisplativ sport.

Odgovori

Sinisa

Preko 250 w ide reg. i košta oko 1300 din do 4000 w.

Vlada

Ali sto Kinezi na Pancevackom buvljaku imaju teretne el. tricikle..Vuku,tovare do maximuma,i ne zale se ,ni na baterije,niti na bilo sta..Dok mi polemisemo,da ili ne,mucimo se,pricamo o skupoci,njih to ne interesuje.. I koliko sam video,ti tricikli ne idu uopste lose..

Odgovori

Marija

Mogu da kažem da električno biciklo kod nasuopšte nije jeftina"zabava"Skupi akumulatori,skupi rez.delovi ,i gume su skupe.Pa ,majstori su isto skupi.tako da treba dobro pogledati sve ponude.

Odgovori

Vlada

@Marija..Bas tako,vrlo skupa i nerentabilna zabava..Sto kaze neko,ima i trotineta..Ima,ali trotinet je trotinet a bicikl je bicikl..

Vlada

Problem elektricnih skutera su baterije,koje generalno kratko traju..Posle nekoliko godina koriscenja,postaju neupotrebljive.Jos veci problem je visoka cena novih baterija,pa se ne isplati kupovati ih..Tako da je investicija E moped za sada neisplativa..Nemacki oglasi su prepuni e mopeda kojima je losa baterija..

Odgovori

branko

tekst je odlican i kod mene u mestu ima po neki elektricni skuter,izgledaju lepo jedino im zameram sto nemaju bas nikakav zvuk cisto da se cuje da nailazi,za do posla ili do pijace po gradu je sigurno bolji od benzinaca i jevtiniji za voznju,nisu mi jasne bicikle na struju ,bicik treba da bude bicikl a ne da sedis i ne okreces pedale to nikada nebih kupio

Odgovori

Bobi

ЈА САМ ПРОДАО СКУТЕР ОД 49 КУБИКА И НЕМАМ НАМЕРУ ДА СВАКЕ ГОДИНЕ ПЛАЋАМ НАМЕТ И ПЉАЧКУ ДРЖАВЕ ДА РЕГИСТРУЈЕ БИЦИКЛЕ С ПОМОЋНИМ МОТОРОМ И КУПИО БИЦИКЛУ БЕЗ МОТОРА ТАКО ДА НЕЋУ МОРАТИ РЕГИСТРОВАТИ НИКАД.ОВИ НЕМАЈУ ПОЈМА ДА ПОСТОЈЕ ЕЛЕКТРО ТРОТИНЕТИ КОЈИ ДОСТИЖУ 100 КМ НА САТ И НЕ РЕГИСТРУЈУ СЕ.

Odgovori

branko

trotinet 100km/h i ne registruje se verovatno ne treba ni vozacka dozvola ,tako nesto svom detetu ne bih nikada kupio,kod nas je izgleda fora da nesto bude savim dzabe i to je onda dobro,kakva registracija kakva polisa osiguranja a kada se desi nesreca onda kuku lelke

Sergio

Kad bude vise njih uradilo tako onda ce morati da se registruju i bicikli, a jos da ne pricam sto ce morati da se kupuju novi kod ovlascenih dilera jer niko nema papire.

Igor Mladenovic

Za elektricna vozila bi trebali da daju subvencije cak i prilikom nabavke, registracija bi morala da bude besplatna. Tek tada da im poverujemo da se brinu o ekologiji.

Odgovori

sart

Ta silna briga o ekologiji druze je obicna farsa i pravdanje odredjene vrste pljacke! To ti potvrdjuje upravo sto si i napisao da bi trebali subvencionisati el vozila, dok njima to ne pada na pamet, nego ce im pre pasti na pamet neki novi namet vozacima!

Тале

О каквој екологији причамо када изнад наших глава сакодневно, седам дана у недељи мажу небо хемијом која унеређује природу!? Погледај шуме, све живо пропада а они гистро воде рачуна о издувним гасовима и кесама. Ајде бре, кора од банане држава колонија.

kontraverzni

SONJA Imao sam u planu da kupim jedan od el skutera i odravanje mu je na 500km cena je 40-50 e i to je obavezno da bi ti ostala garancija. A sta servisiraju nije mi jasno

Odgovori

branko

el skuter ne moze da potrosi 50e struje za pola godine ,sta ima da rade na njemu na svakih 500km i da naplate toliko servis

Sonja

Zna li neko da izracuna koliko ustvari kosta struja za punjenje baterija po kilometru?

Odgovori

Aca

Zna svako dete u 5 razredu osnovne skole.

Laik

Aco, Aco… Ajde prosvetli nas primitivne. Samo ne zaboravi gubitke. Znaš ono kad se npr. baterija greje - to je praktično pretvaranje električne energije u toplotnu. Ima još par stvari. Ja sam potpuni laik, pa bih voleo da nam neki stručnjak kao što si ti objasni. I koliko košta struja trenutno, koliko je ono po različitim tarifama, može li zbog punjenja da se pređe u skuplju tarifu/zonu ili kako se to već zove...

branko

imate na racunu za placanje struje koliko kosta 1KW to nije tajna,naravno salimo se,negde sam procitao da voznja elektricnim automobilom kosta 1din/km a skuteri su laksi i manji trebalo bi da je manje od 1 dinara

Слободан

Можеш да купиш мерач снаге за пар хиљада динара. Рецимо: http://www.mikroprinc.com/proizvodi/merna-i-test-oprema/merenje-elektricnih-velicina/merenje-snage/strujomer-pm001/index.php Утакнеш га у зидну прикључницу (230 V) па у њега кабл за пуњење батерије. На крају пуњења са њега очиташ потрошену енергију (у КWh) и помножиш са ценом једног KWh важеће тарифе и зоне. http://www.elektrovojvodina.rs/sl/korisnicki_servis/cena-struje-za-domacinstva1

Igor Mamužić

Živim u Subotici gde su ovi električni skuteri i bicikli prilično popularni, pogotovo među starijim sugrađanima. Do sada nisam video NI JEDAN registrovan, nisam čak ni čuo (a kamoli video) da je iko kažnjen za vožnju ovih neregistrovanih vozila. Prilično sam siguran da većina vozača el. vozila nema ni vozačku dozvolu AM kategorije.

Odgovori

Sonja

Cim dodje do nekog ozbiljnijeg udesa ili ako neko pogine odmah ce poceti da ih kontrolisu vise pa ce biti frka neko vreme i onda sve po starom.

Vlada

@Igor,moras priznati da su Subotica i okolina drzava u drzavi..Sve sto u drugim delovima zemlje ne moze,tamo moze,bez ikakvih problema..Pocev od carine,pa do svih ostalih sfera zivota..

Igore

jos nije pocelo nije jos izaso zakon

Stefan peric

Kako se zove skuter

Odgovori

Gustav Kirchhoff

Druga priča je da je zakonodavac namerno izmislio reč / termin "MOPED" u cilju da se sprovede oporezivanje i sve živo što ima dva točka tj. registruje se, bez obzira šta koristi kao gorivo za pokretanje. U Mađarskoj, odakle dolazi pretežan broj ovih električnih scooter-a ne treba ih registrovati kao ni motore do 50 kubika i vozite ih kao običan bicikl. Žalosno je da u Srbiji ne možeš voziti električni scooter a da ne moraš platiti registraciju i da imaš B kategoriju i nositi na tehnički, gde ljudi koji rade na tehničkom, pojma nemaju u elektrotehniku. Sve u svemu, napredno je kada stigne poslednje slovo tehnike u zemlju, gde na svakom ćošku te država opelješi za porez i za neke izmišljene zakone i pravila.

Odgovori

Gustav Kirchhoff

http://www.centar-motor.com/Files/Images/klasifikacija2019.pdf Svi se registruju kao skuteri do 49 kubika. To je tzv. žuta tabla. Što se tiče vozačke dozvole: ko ima vozačku dozvolu izvađenu pre 2012.- te godine, ne mora da poseduje AM kategoriju za vožnju ovih električnih mopeda a ko je izvadio vozačku dozvolu posle 2012.-te godine, mora da ima položenu AM kategoriju. L1e-A: Bicikl s pomoćnim motorom: (1.) Bicikli, konstruisani za upotrebu pedala, opremljeni pomoćnim pogonom, čija je glavna namjena pomoći pri pogonu na pedale, i (2.) Izlazna snaga pomoćnog pogona se smanjuje pri brzini vozila ≤ 25 km/h i (3.) Najveća trajna nazivna ili neto snaga ≤ 1 000 W i (4.) Bicikl s motorom s tri ili četiri točka, koji ispunjava posebne dodatne kriterije za razvrstavanje u potkategorije od (1.) do (3.) smatra se tehnički ekvivalentom vozilu L1e-A na dva točka. Bicikl s pomoćnim motorom do 25km/h i do 1 kw NE TREBA DA SE REGISTRUJE, NE TREBA KACIGA I VOZI SE KAO OBIČAN BICIKL !

Odgovori

Sonja

Svi moraju da imaju AM kategoriju za skuter,samo sto se ovima koji su ranije imali vozacku dozvolu automatski upisivala am kategorija.

Stevo

Da li skuteri sa pedalama koji imaju snagu do 1kw i brzinu do 25 km moraju da da se registruju? I da li to piše u zakonu ako ne moraju, jer kako dokazati policajcu da ne ide više od 25 km i kolika mu je snaga motora, pošto liče na skuter, jedino što imaju pedale. Verovatno jesu loši, ali su jeftini i ima ih u upotrebi.

Слободан

Не треба кацига, не треба ни глава...

Polovni Automobili

@Stevo - Pisaćemo o njima sledeće nedelje.

kontraverzni

koliko kosta odrzavanje el motora? skuplje nego gorivo?

Odgovori

Sonja

Elektromotor se ne odrzava.Samo se popravlja ili zameni kad crkne.

branko

elektro motor kao isvaki drugi motor mora da se odrzava inace nista nije vecno,on ima kuglicne lezajeve i oni moraju povremeno da se podmazu sa mascu ili posle odredjenog broja sati rada i da se zamene,

Слободан

@branko Дај не лупај, молим те. Чуј, подмазивање (херметички затворених) лежајева...

branko

Slobodan,,,, lupaš ko otvoren prozor, remontovao sam ko zna koliko el.motora i ni jedan jedini nije imao hermetički zatvorene ležajeve, drago mi je da čujem i naučim nešto novo,

Слободан

Можда си на неким миксерима подмазивао лежајеве. Можда си један од оних "мајстора" који загреју товатну маст у тигању па мало "пропрже" лежајеве и то још наплате као поправку. Када лежај пропадне, он се замени. Људи возе електричне аутомобиле стотинама хиљада километара и ни на једном није никада цркао мотор или лежај мотора.

branko

koliki sam ja majstor znaju moje musterije i nema dana da nemam neki posao a to valjda govori nesto,odrzavam elektro uredjaje i naravno da treba povremeno podmazati kuglicne lezajeve a konusne i ponekad pritegnuti,ko tako ne radi na kraju mora da promeni el motor ali nas narod ima obicaj da prvo pokvari stvar pa onda da procita uputsvo o rukovanju i ODRZAVANJU ,cita se uputstvo tek kada izbije beli dim,znam neke koji su vozili BMW sa razvodnim lancem sve dok se nije toliko isteglio i prezubio a onda je steta preko 1000e ( jel oni nemaju zupcasti kajis koji se menja na 80000km) a kada je na lanac tu nema odzavanja,jedan takav je dosao kod drugara u radionicu pre neki dan

Dragan Eremić

Nešto više od godinu dana, posedujem "ne-klasičan" bicikl Sparta (Holandija), sa elektro-motorom, koga napaja baterija NiMH 7, tako do ovo nije ni klasičan, a ni bicikl na struju. Pogon (lanac) se ostvaruje okretanjem pedala, te je vožnja dosta lakša i brža nego kod klasika (svi "obični" biciklisti mi gledaju u leđa), pogotovo na usponima, ili kada se vozi "u vetar". U vožnji je vrlo čvrst i stabilan. Provereno, može da ponese dosta tereta. Autonomija mu je jakih 25 km, a tolika mu je i brzina (u 2. brzini, od 4, koliko ih ima). Ima Shimano/Inter M/Nexus menjač. Naravno, tu je i punjač baterije, koja se napuni za najviše 2 sata, a ima i LED indikatror napunjenosti baterije (3 crte). Točkovi (Al bandaži) su od 26 cola, a kočnice su doboš. Prednje LED osvetljenje je putem dinama, a zadnje je "blinker". Veoma sam zadovoljan sa njim, jer zadovoljava moje potrebe da skoknem sa njim od tačke A, do tačke B, po gradu ili bližoj okolini, a ne treba mi ni vozačka kategorija. Preporuka svima.

Odgovori

Sonja

Koliko je placen?

Dragan Eremić

Platio sam ga 200 e, u očuvanom stanju, kod mene je sada u još boljem. Ugradio sam mu 2 korpe, napred, na kormanu i pozadi, na paktregeru.

nebojsa

Da li mozes da ga slikas plus plocicu ako je ima sa tehn.karakteristikama!?Mozes I na moj viber 063.613 797

kupac

Pa nisu valjda svi skuteri losi od 500-1000,to je kao reci da je jugo los,ili danas dacia?!

Odgovori

Dejan

Ma super je Yugo… A Dacia je već druga priča, odnosno treća, sa početnom cenom od 9.000 evra za Logan sa 75 KS... Pa pogledaj samo koliko košta običan bicikl, iole kvalitetniji. I ti bi sad za 600 evra da kupiš dobar nov električni skuter? Napraviće ga kinezi i za 300, samo je pitanje kakav će biti.

Dragan

Nisu, samo nema gorih.

branko

poredenje juga i dacije ne stoji,nekada sam imao Reno12 tj model dacija 1300 pa ona je bila vasionski brod za juga,keca,tristaca ,ficu i sve nase iz zastave,mogu da zamislim kakvi su sada dacija automobili jel moja je bila 1976 god

Dejan

@Branko - Te starije verzije su možda bile dobre, ali Dačije iz 80-ih i 90-ih su neopisiv užas. Yugo je za njih čudo od automobila po pitanju pouzdanosti.