Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Zabranjeno preticanje za kamione na auto-putevima – uskoro?

Zabranjeno preticanje za kamione na auto-putevima – uskoro?
Postavljeno 29.09.2022. u 11:51
Autor: Dragan Romčević

Pokrenuta je inicijativa od strane Ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da se teretnim vozilima zabrani preticanje na auto-putu. Kao razlog navedeno je „ubrzavanje saobraćaja i podizanje bezbednosti“.

Dakle, uskoro jedan kamion neće smeti da pretekne drugi kamion.

Inače, kako Ministar kaže:

„Analizirali smo pozitivnu uporednu praksu i sprovođenje različitih pilot projekata vezanih za zabranu preticanja teretnim vozilima na auto-putevima. Pokazalo se da dobre rezultate u kontekstu ubrzanja saobraćaja daje zabrana preticanja za teretna vozila na auto-putevima u određenim vremenskim intervalima kada je pojačan intenzitet saobraćaja, recimo od 6 do 18 časova. Zabranom preticanja za teretna vozila na auto-putevima će se smanjiti gužve, ubrzati saobraćaj i dodatno povećati bezbednost učesnika u saobraćaju“.

Zahtev o izradi studije upućen je „Putevima Srbije“. Kako je u ministarstvu istaknuto, namera je da već sledeće letnje sezone ova mera stupi na snagu.

Razgovarali smo sa vozačima kamiona – većina smatra da će ova mera imati veoma negativne posledice i to ne samo po njih. Kažu da će ova mera dovesti do toga da se u desnoj traci stvaraju nepregledne kolone kamiona ukoliko na čelu bude neki kamion koji se kreće brzinom od 70 km/h.

Stoga će autobusi da se kreću levom, tj. obilaznom trakom, a iza njih će se brzinom autobusa kretati kolona automobila koji neće moći da idu brzinom od 130 km/h koliko im je dozvoljeno.

Uglavnom, zaključak vozača kamiona je da ni vozači automobila nemaju mnogo čemu da se raduju. Situacija bi bila potpuno drugačija da auto-put ima 3 trake, ali samo sa 2 trake, ova mera može da se pokaže kontraproduktivnom iako je ideja bila najdobronamernija.

Sada ostaje da vidimo kakva će biti studija koju će izraditi „Putevi Srbije“, kao i da li su vozači kamiona sa kojima smo razgovarali bili u pravu u svojim predviđanjima.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 15
Pregleda: 5084
Ocena: 2
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Cedo

,Каквих забрана има по европи, ово ће бити у реду. Код нас још увек смеју да возе викендом и празницима, по цели дан. И у летњој сезони, без икаквих ограничења.

Odgovori

Djole

Ministar Momirović je vrstan stručnjak u oblasti saobraćaja i infrastrukture, ako on ne reši ovaj problem njegovim genijalnim idejama, evo ne znam ko će. Samo ne znam kako misli da reši problem preticanja nepregledne kolone kamiona u voznoj traci koji mile za nekim sporim vozilom koje ide 70km/h. Kvazistručnjaci nas masakriraše na svim poljima, nemam reči.

Odgovori

taratatira

Treba resiti ovaj problem, to svakako. Pre par dana autoputem od nisa do beograda neki kapmion je krenuo da obilazi drugi. Obilazenje je trajalo bukvalno 5 minuta. Cinilo se da taj sto pretice vozi brze mozda pola kilometara na sat od ovog "sporijeg" Iza, nas 30 se skupilo, kolona nepregledna. Mozda im ovo nije najbolja ideja, mozda treba ici sa varijantom da ne moze neki kamion da obilazi drugi ako ne proceni da ima makar 30% vise snage i uslova za obilzak.

Odgovori

Realista

O cemu vi pricate. Ne mozete da resite voznju levom trakom na autoputu kroz BG. Svi se nabiju u levu traku koja mili, a desna ostane prazna i brza. Ko da smo u engleskoj. I to niko ne vidi i ne moze da resi? O ponasanju u kruznim tokovima i da ne govorim...

Odgovori

Fantom

Ma samo rokaj po vozačima. I kad dođeš kući pa za vikend pegla muzika iz kafane celu noć da ne može da se spava, pa udari vatromet u ponoć, pa komšijin pas laje celu noć kao da je 200 lopova preskočilo ogradu. E onda kad jedan takav zaspi za volanom, biće kuku majci, kako je mogao da zaspi???

Odgovori

Marko

Boli njih uvo za nas, nego kako ce Superbovi sa blinkerima da peglaju 180 na sat??

Odgovori

Novica Loncarevic

To je uredu samo ako ovaj ispred vozi 89,a vozilo koje pretiče 90km/h, šta kada neko vozi fap 16.16 kiper kojem je deklarisana brzina 60. To vozilo treba da stavi belu zastavu kao vodja puta,a ovaj nekoliko km na kraju kolone crvenu. Kada prvi prodje naplatnu rampu u podne,kada će je proći onaj na kraju kolone?

Odgovori

Dragan Vasilijević

Pa vi ste idioti. U redu je zabraniti na pojedinim deonicama ali ovo je čist primer debilizma. Smetamo gospodi koja su potkrala drzavu i voze se u autima od par stotina hiljada evra. Ta gospoda i njihova deca ne poštuju nikakve zakone, gaze ljude na pešačkim prelazima ali njima ni policija ne sme ništa. Jadni ste i bedni.

Odgovori

Vlada

@Dragan Vasiljevic..Potpuno mi je nejasan Momirovic..Predlaze potpunu nebulozu od zakona,pogotovo sto nas autoput ima srednju i preticajnu traku..Nisam vozac kamiona,ali sam u cudu,da ljudi ne shvataju realnost.Pa u letnjoj sezoni,kroz nasu zemlju prodje nekoliko miliona vozila.Srednju traku bi zauzela kolona kamiona duga bar 50 kilometara..A gde su autobusi i laka vozila koja nece da idu preko 120-130 km/h..Ili ne mogu..Bio bi veci kolaps nego na granicama..Sve neki pametni predlozi od kvazi strucnjaka..Deca uspesnih privrednika,pozelela da budu ministri.Pa bi da uredjuju saobracaj..

Milos

Kad taj sto ide 90 pretice ovog od 89 mi onda cekamo 5 minuta da nastavimo voznju, inace ovo se u Evropi zove trka puzeva i u nekoliko zemalja je zabranjeno i daje odlicne rezultate jer se ne stvaraju kolone vozila iza tog kamiona koji zlostavlja preticajnu traku

Vlada

Agencija za bezbednost saobracaja prednjaci u koje kakvim novim saobracajnim zakonima.A nikada ne konsultuju vozace sta misle o tome.Konkretno za ovaj slucaj,vozaci kamiona su apsolutno u pravu.Ako se potvrdi ova glupost od zakona,stvorile bi se kilometarske kolone kamiona koje bi totalno zattvorile desnu traku autoputa za laka vozila.Ideja je katasrofa u najavi..

Odgovori

Sasa

Veći je problem sto ne drže propisano odstojanje između vozila tako da i ako možeš ne možeš da ga pretekneš,što na auto putu što po regionalnim putevima

Odgovori

Vlada

@Sasa..Nije to toliko strasno na auto putu.Ima mesta za sve,ali problem je na regionalnim putevima,tipa Ibarska magistrala,gde strahovito usporavaju saobracaj i lome puteve,duplo vecom bruto tonazom od dozvoljene.Zatim stranim kamionima zabraniti koriscenje regionalnih puteva.Momirovicu bi bilo bolje da se pozabavi tom problematikom,nego sto izigrava velikog strucnjaka..

Marko

O pretovaru da ne govorimo. Kad se uništi put neki, onda se svi čudimo kako. Imam ja nekoliko primera. Put bio kao trkačka staza, odjednom krenu kamioni sa peskom i za godinu dana puta više nema. Prestanu da idu kamioni, a puta i dalje nema. Samo krateri kao da su haubice kopale.

Marko

O pretovaru da ne govorimo. Kad se uništi put neki, onda se svi čudimo kako. Imam ja nekoliko primera. Put bio kao trkačka staza, odjednom krenu kamioni sa peskom i za godinu dana puta više nema. Prestanu da idu kamioni, a puta i dalje nema. Samo krateri kao da su haubice kopale.