Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Vaše mišljenje – 7 dana dovoljno za „popravni“ na tehničkom?

Vaše mišljenje – 7 dana dovoljno za „popravni“ na tehničkom?
Postavljeno 20.06.2022. u 12:47
Autor: Dragan Romčević

Do sada smo imali SAMO 3 (tri) radna dana da se vratimo na tehnički pregled bez ponovnog plaćanja pune cene ukoliko prvi put ne prođemo tehnički pregled.

Ovo je bio suludo kratak rok, pošto za to vreme često ne možete ni da zakažete odlazak u servis.

S obzirom na cenu tehničkog pregleda, ovo je mnogim vozačima bio zaista veliki problem o kojem smo u više navrata pisali.

Padnete na tehničkom, jurite majstore i servise, ne uspete na vreme da sredite auto i onda ponovo morate da platite 6.000 dinara. Ukupno, 12.000 dinara samo za tehnički pregled zbog nelogično kratkog roka koji je ostavljen za sređivanje automobila.

Poređenja radi, na primer, u Hrvatskoj je rok 15 kalendarskih (NE radnih) dana.

Rok produžen sa 3 na 7 dana!

Na sreću, ovaj rok je produžen sa 3 radna dana na 7 radnih dana.

Dakle, sada imate 7 radnih dana da sredite auto ukoliko ste pali na tehničkom i da se vratite na tehnički bez „duplog“ plaćanja.

Međutim, iz razgovora sa brojnim vozačima i radnicima u servisima zaključujemo da i dalje ostaje pitanje: Da li je 7 radnih dana dovoljno?

Naravno, 7 dana je neuporedivo bolje od 3 dana, naročito ukoliko je nešto ozbiljnije u pitanju.

Sa druge strane, servisi su često preopterećeni, naročito oni kvalitetniji i provereni, što znači da vlasniku neretko može da se zakaže dolazak tek za 3-4 dana.

Tu je i pitanje koliko će auto provesti vremena u servisu. Na primer, za neke modele ili verzije modela, naročito starije, nabavka delova može da bude zaista problematična.

Neretko zadnje kočnice umeju zaista da zakomplikuju život vlasniku – kada i majstori počnu da sležu ramenima čak i nakon zamene mnoštva delova kočionog sistema.

Šta VI mislite – da li je 7 dana dovoljno?

Dajte svoje mišljenje u komentarima – da li je 7 radnih dana (neračunajući subotu) dovoljno ili je trebalo ovaj rok produžiti za bar još nekoliko dana?

Foto: Dragan Romčević

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 24
Pregleda: 3765
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Igor Pantelic

Nije, po meni je realno mesec dana koliki je i rok za vraćanje tablica ako se ne registruje (nisam siguran za rok). Svašta može da se is komplikuje.

Odgovori

Sava

Znam da nije tema, ali opet prevaranti prodaju traktore Imt 534, jedan za 1500 drugi za 1600...ne nasedajte, iste slike kače već mesecima

Odgovori

Polovni Automobili

Poštovani, uklonili smo te oglase. Ukoliko ih ponovo primetite, molimo Vas da nam javite.

Dragan

Mesec dana unapred registrujem godinama. 05.01 mi izlazi registracija ja 06.12 idem na tehnicki pre toga se dogovorim da dovezem auto posle radnog vremena na kontrolni tehnicki (gratis).Ako je sve ok ostavljam ga ispred garaze i ujutru se odma radi tehnicki platim sve zalepe nalepnicu i vatra.Nikada nisam bio vracen sa tehnickog.

Odgovori

Goran

Posteno.Ako mislia da vozis auto i naredne godine moras ga registrovati.Imas ceo mesec da otklonis kvar ili da registrujes ako je sve 5.Cekati zadnji dan je suludo.

Dejan

Super to deluje u teoriji, samo sto ne mozemo svi da preko veze odradjujemo tehnicki kao ti. Ja moram da idem regularno. Hvalis se kako varas sistem. Super. I drugi bi voleli, ali nemaju mogucnosti.

Nikolaus

Danas skoro svaki deo mras naruciti to traje nekoliko dana, zato treba rok od ne 7 ni 15 vec 30 radnih dana ali mi imamo bolesnu kvazi agenciju!

Odgovori

Dimitrije

Izbaciti "rok" u potpunosti. Moje vozilo, moje vlasništvo. Doteraću ga na test tehničke ispravnosti kad ja budem hteo. Ili neću. Prosto i jednostavno.

Odgovori

Dejan

O cemu pricas? Da se ukine obavezan tehnicki?

Dragan

Vraćen sam sa tehničkog samo zato što narandžasta boja stop svetala "nije dovoljno narandžasta"...Da li je uopšte bitno koliki je rok za otklanjanje uočenih nedostataka :)

Odgovori

Vukašin

Ah isto kao sto su došli do bilo koje odluke. Neko neškolovan za tu tematiku i bez grama mozga predložio i još gomila prihvatila bez da su i pročitali a kamoli razmislili sa ono malo mozga što imaju. Nemačka i Austrija su predvidele mesec dana za ponavljanje al šta znaju oni šta je dobro za narod koji pretstavljaju i u čije ime odlučuju.

Odgovori

Branislav

Predlozio bi da bude minimalno 15 radnih dana da svi budi zadovoljni a I da se otklone neispravnosti a ima jos mnogo solucija da se poboljsa rad u tehničkih u Srbiji

Odgovori

Miloš

Mora da bude istaknuto na primer 20 tačaka koje će biti pregledane. Da može vozilo da se pripremi. Znači ne idem ako znam da ne prolazim tačku 14 (signalizacija). Vraćati samo za ozbiljne stvari, i naravno produžiti rok za popravku.

Odgovori

Miloš

A jednoj zemlji se vozi bure sa točkovima, hot rod, rat rod, custom made vozila, lifted trucks...da ne nabrajam više, to bi bila poslastica za naše tehničke preglede...

Odgovori

Srba

Sa novim imbecilskim pravilima samo su vlasnicima tehnickog ubacili jednu euro zutu umesto nase crvene za svaku nepravilnost,ali kako bi ministrima ispadalo po dva miliona iz gepeka da nije sisanja ovaca sendvicara,a vi ostali ili trpi il se pridruzi onom jednom Krusevcu sto se svake godine iseli trbuhom za hlebom

Odgovori

Običan smrtnik

Nije dovoljno. Jedino ako je neka sitnica u pitanju koja može brzo da se reši i ako može odmah da se nađe deo ako je potreban da li nov ili sa otpada nevažno. Ali ako je bilo šta ozbiljnije. Ja sam glupavi BSI modul za auto star 15 godina tražio nedelju dana - nov ne postoji, a polovnih bukvalno nema. I onda kad sam ga našao trebalo je nešto da se reprogramira. A auto nije ni Subaru, ni Nissan, ni Mazda. Nego glupavi Francuz. Ako za njih nema delova, ne pada mi na pamet da kupujem nekog Japanca pošto onda mogu samo da se obesim ako crkne nešto od kompjutera ili nešto što nema da se kupi. Neće ga ni otpadi za delove.

Odgovori

Bojan

Tehnički pregled DSF u Kragujevcu je meni naplatio dva puta tehnički pregled jer sam dva puta pao na tehničkom pregledu, drugi put sam pao jer mi je crkla jedna sijalica na stop svetlu u međuvremenu. Tada su mi rekli da moram ponovo platiti tehnički pregled,a da me prethodno uopšte nisu obavestili da postoji to pravilo kod njih. Rok od 3 dana nisam prekoračio ali sam ipak ponovo platio tehnički. Bruka.

Odgovori

Dejan

Meni tako nisu hteli da rade atest za plin zbog neke gluposti na autu. Kao, ne pregledaju oni samo plinski uredjaj, nego ceo auto mora da bude ispravan.

Vatrena Ptica

Урађен технички преглед важи месец дана, тако да би то био и оптимални рок за поправку ако возило није прошло технички. За 7 дана углавном није могуће решити квар, осим ако није нека сијалица у питању. Делови се поручују и стижу брзом поштом, само за то је потребно 3-4 дана, па кад се на то дода време поправке и време чекања на ред у сервису, прође 10 дана и пропадне ти технички. Значи месец дана је најбољи рок да можеш опуштено и без журбе средити све недостатке.

Odgovori

Sashko69

Savršeno logičan rok, ali valjda je svima jasno da je cilj svih tih novotarija oko tehničkog pregleda da se ljudima uzmu pare, a ne bezbednost u saobraćaju.

Dragan

3 dana je bilo smejanje u lice vozačima. 7 dana je bolje, ali opet nije dovoljno. Svako ko je ikad išao da popravlja auto, i to bez obzira da li je ovlašćeni servis ili Mika koji radi iza kuće zna koliko nekad mora da se čeka da te prime, a ako je nešto komplikovanije ili treba da se nabavi neko crevo, ventil, cilindar i slično, e onda neka ti je Bog u pomoći.

Odgovori

vita

Zaboravih da kažem, nije dovoljno 7 dana a i parametri koji se traže su visoki pa nam "ne valjaju" kočnice koje odlično služe u vožnji.

Odgovori

vita

Neverovatno je da vlast odokativnom metodom daje rok za bilo šta pa i za tehnički...zašto nije 15 dana kao u Hrvatskoj? Ustvari kako su došli do 7 radnih dana?

Odgovori

Dragan

To su godine i godine pažljivog analiziranja vrhunskih saobraćajnih stručnjaka i inženjera...