Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Zašto biciklisti ne žele kacige i reflektujuće prsluke?

Zašto biciklisti ne žele kacige i reflektujuće prsluke?
Postavljeno 08.06.2021. u 10:32
Autor: Dragan Romčević

Prošle godine je održan okrugli sto „Bezbednost biciklista u Srbiji“ – tu se govorilo o izmenama Zakona o bezbednosti u saobraćaju, a u okviru toga i o raznim merama za poboljšanje položaja biciklista u saobraćaju.

Podsetimo se – trenutno bicikl po zakonu mora da ima upaljeno jedno belo svetlo na prednjoj strani i jedno crveno svetlo na zadnjoj strani, ALI samo prilikom kretanja noću i u uslovima smanjene vidljivosti.

Takođe na bočnim stranicama prednjeg i zadnjeg točka bicikla moraju biti izvedena reflektujuća tela koja reflektuju svetlost bele ili žute boje.

Međutim, neki smatraju da bi biciklisti obavezno trebalo da nose i zaštitne kacige i reflektujuće prsluke, bar kada voze van naselja ili po neosvetljenim delovima puta.

U više navrata je bilo predloga da se uvedu ove obaveze u Zakon o bezbednosti saobraćaja, ali se od toga ipak odustalo.

Sami bicklisti se veoma oštro protive ovakvim predlozima. Stoga smo kontaktirali nekoliko udruženja biciklista i pitali ih za mišljenje.

Akcenat na kontrolu svetala, umesto na uvođenje prsluka

Zoran Bukvić, predsednik UG Ulice za bicikliste kaže:

„Naš stav je da nikako ne bi trebalo ići na to da reflektujući prsluci i kacige postanu obaveza.

To je stav i Evropske biciklističke federacije. Mi smo se tome protivili još 2015. godine, kada je MUP inicirao promene po ovom pitanju u Zakonu o bezbednosti saobraćaja.

Mi smo od MUP-a tražili da se izjasne na osnovu čega tvrde da reflektujući prsluci doprinose bezbednosti biciklista i nismo kao dokaz dobili nikakvo konkretno istraživanje, niti podatke koji bi bili validan argument za uvedeđenje te obaveze.

To što oni doprinose bezbednosti pešaka, jasno je zbog čega je to tako, ali ne smemo da izgubimo iz vida da biciklisti takođe imaju i obavezu da imaju svetla napred i nazad. Ta svetla su obavezna u svim zemljama Evropske unije sa razlogom.

Sa druge strane, prsluci su obavezni samo u šest ili sedam zemalja Evropske unije - npr. ako se ne varam u Slovačkoj, Rumuniji i Mađarskoj van naselja…

Akcenat bismo svakako stavili na svetla. Samo oko 10% biciklista na nivou čitave Srbije koristi prednja i zadnja svetla po propisima, prema našim istraživanjima. U gradu je taj procenat veći, ali kad uzmemo podatke iz cele zemlje dođemo do desetak odsto.

Nije nam poznato da li je MUP radio svoja istraživanja. Uglavnom, mislimo da bi MUP trebalo time da se bavi i da zaboravimo priču o kacigama i prslucima.

Zašto su kacige problem? Zato što je nošenje kacige obaveza koja može da odbije značajan broj ljudi od korišćenja bicikla. U Australiji su pre 30 godina uveli obavezu nošenja kacige smatrajući da će time poboljšati bezbednost, ali su kao rezultat dobili prepolovljen broj biciklista.

Naglasimo takođe da kaciga nije obavezna ni u zemljama u kojima je biciklizam veoma razvijen, kao što su Holandija, Danska, Francuska, Engleska, Nemačka, Austrija…“

Propisno osvetljen bicikl više nego dovoljno uočljiv

Dragan Jovanović, predsednik udruženja "Vozi Ulice" iz Šapca, smatra da nema razloga da mislimo da bi uvođenje obaveznog nošenja reflektujućeg prsluka učinilo bicikliste bezbednijim:

„Ne postoje istraživanja koja bi potvrdila takvu tezu. Ne želimo da pristanemo na redukciju građanskih sloboda na osnovu nečijeg paušalnog mišljenja, neozbiljno je“.

Takođe kaže da u zakonodavstvima evropskih država, samo u malom procentu njih postoji opšta obaveza nošenja reflektujućih prsluka u uslovima smanjene vidljivosti.“

Dodaje da je propisno osvetljen bicikl više nego dovoljno uočljiv da vozač automobila (naročito ukoliko poštuje ograničenje brzine) na vreme uoči biciklistu, kao i da literatura kaže da su izvori svetlosti uočljivi sa veće udaljenosti nego reflektujuće površine i da su u tom smislu superiorni sa bezbednosnog aspekta:

„Većina bicikala nije propisno osvetljena, a većina vozača automobila ne poštuje ograničenje brzine i zbog toga im je percepcija sužena i imaju manje vremena da uoče objekte na putu.

Masovno kršenje postojećih propisa ne bi trebalo da bude razlog za uvođenje novih propisa, jer novi propis takođe treba sprovoditi na terenu da bi zaživeo. Zato je logičnije i jednostavnije forsirati sprovođenje postojećih propisa nego uvoditi nove, koji u startu sigurno neće biti bolje poštovani od postojećih“.

Za obavezu nošenja kacige Jovanović tvrdi da je u pitanju potpuno pogrešan pristup problemu:

„Tu je ideja da ja treba nekako da sačuvam glavu kada me vozač udari automobilom. Ne. Ja ne želim da me on uopšte udari.

Dakle treba nam infrastrukturno odvajanje različitih modaliteta saobraćaja, i naravno znatno niži nivo tolerancije prema nebezbednoj vožnji, prvenstveno prema tesnom preticanju, ali i prema probijanju ograničenja brzine kretanja koje je i po statistici najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda, svejedno da li u njima učestvuju biciklisti ili ne.“

U skladu sa stavom Evropske biciklističke federacije

Igor Velić, master inž. saobraćaja, Osnivač i urednik portala posvećenog bezbednosti saobraćaja www.sigurnestaze.com objašnjava:

„Ovo pitanje je predmet rasprave u Srbiji već duže vreme i ja bih se ovde vezao za stav Evropske biciklističke federacije koja ne preporučuje meru obaveznog svetloodbojnog prsluka za bicikliste, pogotovo ne u urbanoj sredini.

U svega par evropskih zemalja, svetloodbojni prsluk je obavezan ali isključivo noću i van naseljenog mesta.

Ova mera suštinski ne doprinosi bezbednosti biciklista. Ako suštinski želimo veću bezbednost biciklista to nam neće dati mera obaveznog svetloodbojnog prsluka već rad na unapređenju biciklističke infrastrukture (biciklističke staze/trake, zone 30, zone usporenog saobraćaja itd.) i promocija održive urbane mobilnosti.

Korišćenje kacige za vožnju bicikla preporučio bih prilikom rizičnijih vožnji koje su vezane za sportski biciklizam (npr. brzu vožnju na otvorenom putu, brdsko-planinski spust, klizav teren i slično).

Takođe, mnogo bolji rezultati bi se postigli insistiranjem na tehničkoj ispravnosti bicikala (obavezna reflektujuća tela (katadiopteri) na točkovima, obavezna svetla prilikom noćne vožnje).

S obzirom na efikasnost, dodatna mera bi mogla biti i propisivanje katadioptera koji treba da se nalaze na pedalama ili na prednjem i zadnjem delu bicikla, kako bi se povećala uočljivost bicikla spreda i otpozadi noću i u uslovima smanjene vidljivosti.

Tehnički ispravan bicikl nudi značajno pouzdaniju uočljivost bicikliste koja je „opraštajuća” prema propustima u zaboravljanju ili gubljenju zaštitne opreme, njenoj pokrivenosti (npr. torbom), bočnoj uočljivosti, okolnim refleksijama i sličnim problemima.“

Obavezna zaštitna oprema odbija ljude od korišćenja bicikla

Marko Trifković  iz Novosadske biciklističke inicijative kaže:

„Svetloodbojni prsluci, kacige, štitnici, svetla odeća su najčešće pominjane preporuke biciklistima, a deo javnosti se bez mnogo kritičke analize zalaže za obavezno uvođenje zaštitne opreme. Ove mere se u malom broju zemalja primenjuju, dok je u u nama susednoj Bosni i Hercegovini posle nekoliko godina neuspešne primene obavezno korišćenje prsluka i kacige ukinuto.

Razloga ima mnogo: u slučaju nezgode teret odgovornosti i doprinosa nezgodi prebacuje se na bicikliste, iako smo prema policijskoj statistici izazvali nešto manje od trećine nezgoda u kojima smo učestvovali i najčešće smo žrtve.

Dodatno, ne bavimo se drugim značajnim pitanjima za bezbednost biciklista: svega 20% ili manje biciklista je pravilno osvetljeno, dok najveći broj bicikala nije opremljen katadiopterima koji omogućavaju uočljivost sa velike distance i sa strane, što je obavezna oprema tehnički ispravnog bicikla. U takvim okolnostima je priča o prslucima i odeći izlišna.

Svetla odeća nekada narušava siluetu i utapa biciklistu u pozadinu, dok je u nekim uslovima upravo tamnija odeća prednost. Uvođenje obaveznih kaciga u Australiji, devedesetih godina je za kratko vreme prepolovilo broj biciklista i do 50%, dok nije postiglo očekivane efekte, dok najbezbednije zemlje za bicikliste nemaju ovakve mere.

Iako bi se temi mera i zaštitne opreme mogla posvetiti serija tekstova zbog složenosti, najveći problem je povezan sa činjenicom da obavezna zaštitna oprema odbija ljude od korišćenja bicikla i ne postiže očekivane mere, dok su na benefiti većeg broja biciklista izuzetni.“

Vidi i budi viđen

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, ima drugačiji stav:

„Relevantna istraživanja pokazuju da su svi učesnici u saobraćaju bezbedniji što su uočljiviji. To važi za pešake, motocikliste, automobile, traktore, kamione... Načelo – vidi i budi viđen.

Dakle, ako važi za sve ostale, onda važi i za bicikliste.

Međutim, biciklisti su za razliku od motornih vozila na 4 točka tzv. ranjivi učesnici u saobraćaju i zbog toga je prisutan stav da biciklisti treba da preduzmu naročite mere da bi bili uočljiviji.

Što se tiče kaciga, one umanjuju mogućnost teških povreda i smrti usled teških povreda glave.

Naravno da kaciga nije svemoguća, kao što nije ni kaciga za motocikl, sigurnosni pojas i vazdušni jastuk u automobilu i slično. Ipak – kaciga svakako doprinosi bezbednosti bicikliste.

Nerazumljiv je stav da se biciklistička udruženja protive nečemu što će učiniti bicikliste bezbednijim.Pritom vidimo da raste broj biciklista koji nose kacige i odeću visoke vidljivosti iako ih zakon na to ne obavezuje. Ne mora to da bude prsluk, može da bude i majica jarkih boja, jakna sa reflektujućim detaljima i slično.

Takođe nisam primetio da se biciklistička udruženja trude da objasne biciklistima koliko je važno da imaju osvetljenje na biciklima (napred belo, pozadi crveno) koje je i po zakonu obavezno.

Neshvatljivo mali procenat biciklista ima propisano osvetljenje, što je naročito opasno na putevima van naselja.

Takođe se dešavaju i saobraćajne nezgode tokom dana, kada je dobra vidljivost, čak i kada biciklista ima osvetljenje, ali vozač ga nije uočio na vreme jer nije obratio potrebnu pažnju. I u ovakvim situacijama reflektujući prsluk ili odeća visoke vidljivosti može da bude od velike pomoći.

Nedovoljna uočljivost biciklista je jedan od najčešćih uticajnih faktora koji dovodi do stradanja biciklista. Podizanjem procenta upotrebe propisanih svetala i katadioptera, odevnih predmeta visoke vidljivosti i ostalih elemenata koji povećavaju uočljivost, možemo značajno smanjiti broj stradalih biciklista.

Očekujem od biciklističkh udruženja da podrže napore za unapređenje bezbednosti biciklista kroz povećanje njihove uočljivosti.“

Zaključak

U svakom slučaju, savetujemo i da pročitate tekst koji smo nedavno objavili: Pažnja – bicikl na vidiku!

Tu ćete naći korisne savete i za bicikliste, ali i za vozače automobila, kao i propise koje biciklisti moraju da poštuju.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 38
Pregleda: 7251
Ocena: 4.3
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Dankam

Obavezno ostavi etikete sa cenom. Možda su i one svetleće. Nego šta nego tteba prsluk. Bicikliste se znaju pojaviti iz sporednih ulica iznenada. Uplaši me kada izleti. Da ga ne bi zgazio....

Odgovori

Arpad

Biciklisticka STAZA je predvidjen SAMO za bicikliste. Mopedi, skuteri nema sta da traze tamo. Drugo je ako je u pitanju biciklisticka TRAKA.

Odgovori

Dare

Ako pored puta postoji staza biciklisticka moped je u obavezi da je koristi, tj. da vozi njom a ne po putu. Za motore, automobile i ostale je zabranjeno bilo kakvo koriscenje

Odgovori

Dragan

Svaki biciklista mora imati potvrdu o poznavanju saobracajni propisa. Mora biti adekvatno osvetljenj to stoji ali i svaki vozac auta mora znati da pesak i biciklista imaju prvenstvo. Zasto jer isi ljavanje prednosti u odnosu na drugog ucesnika u saobracaju snosi istu odgovornost kao i onaj koji nije postova prednost. Resenje je uvedite biciklisticke staze postavite kamere po ulicama i kao najvažnije ukinite "kuma pobratim i ujku" jer dok je njih trojice u srbskom zakonu Srbija ne moze dalje od Balkana ubilo kom smislu reci

Odgovori

Vlada

A jutros pogibe biciklista u Subotici..Na zalost..Pokosio ga kombi,biciklista na mestu ostao mrtav..Da li je biciklista bio osvetljen,obelezen,ne zna se..Vozac kombija ce objasnjavati pred sudom,saobracajni vestaci ce davati svoje misljenje..A mi ovde polemisemo o prsluku ili fensi biciklima i garderobi..

Odgovori

Vd

U razlicitim periodima sam vozio svakodnevno bajk do posla i nazad... Sta mogu da kazem o tom iskustvu. Vozaci automobila toliko brzo voze i EKSTREMNO neobaziru na bilo sta drugo sem na ostale automobile/kamione/autobuse da je totalno nevazno sta cu ja da nosim. Jednom mi se desilo da jedan takav u Dzipu bukvalno ide na mene (a preko trotoara) u sred bela dana... pao sam sa bajsa a on je lagano i bez zaustavljanja zakacio gumu i i nastavio dalje. Dakle mogao sam da imam semafor na glavi dzaba jer se vozaci jednostavno neintersuju nizasta sem za sebe (da sam bio u Fap-u sigurno bi stao)... Primena zakona u kojima je pesak uvek u pravu u odnosu na biciklistu, biciklista uvek u pravu u odnosu na automobil.... I odmah svi srecni, bezbedne ulice i trotoari. Bolja infrastruktura za biciklizam. Naravno bahati vozaci nece biti srecni jer nece moci da voze kao na reliju...

Odgovori

Janko

Druze lepo si objasnio, mogao sam da imam semafor na glavi, ali to pojedinima ovde ne vredi objasnjavati, prsluk i prsluk kao da za normalne svetla nisu dovoljna

Vlada

@Vd..Nemoj da mislis da takvi divljaci nerviraju samo vas bicikliste..Opsta saobracajna nekultura je svuda prisutna,pocev od onih koji ne znaju za sta migavac sluzi,do nepoznavanja prednosti,saobracajnih znakova ili kruznog toka..To neznanje je toliko uzelo maha,da i oni koji znaju moraju da budu bezobrazni u saobracaju upravo zbog takvih..Da,istina je da za takve nikakvo obelezje ne vredi.Po Bgd saobracajnicama,malo je biciklista jer su svesni svega toga..

Fuixx

I ja sam bajker, kacigu stavim uvek zbog sebe, ne mora auto da me zgazi mogu i sam da padnem pa glavom u ivičnjak i eto belaj. Prsluk imam, na noćnoj vožnji ako vozim po neosvetljenom putu navučem na torbu (pošto uvek imam torbu na leđima) i nije to loša stvar. Kad idem autom noću i stižem biciklistu sa prslukom realno vidim ga sa više stotina metara... E sad da li moze i treba da bude obavezno 'bem li ga. Ali veći problem je što možeš ti uvesti šta god hoćeš ako niko ne poštuje. Kao što većina nema nikakva svetla a obavezni su, tako neće imati ni prsluk.

Odgovori

Vlada

Procitah,objasnjenje kvazi strucnjaka iz nekog udruzenja..Taj ocigledno ne vozi automobil..Biciklista je ucesnik u saobracaju,i to mora svima biti jasno..Moraju biti vidljivi i danju i nocu/prsluk/,zbog sopstvene bezbednosti..Kaciga takodje zbog licne bezbednosti..Biciklisti tesko shvataju da se uocavaju tek na 20 metara a nekad i manje..Oni sami moraju misliti o sebi,jer zivot je jedan.Dzaba svi zakoni,ako ga biciklista ne postuje,jer je najranjiviji,najmanji i najugrozeniji..I to je fakat..

Odgovori

Somsomar

E dobro da si svima otvorio oci da je zivot jedan, jer to zaista niko do sada nije znao! Zasto bi se ti brinuo dali ce neko nositi kacigu? Zanimljivo koja silna briga za tudju bezbednost. Ajd ono vidljivost u redu, mora da bude vidljiv svako ko ucestvuje u saobracaju. Ajde onda da bude i bajkersko odelo obavezno, da se stvarno svako maximalno zastiti da vozaci automobila ne moraju brinuti toliko hoce li oboriti biciklistu ili ne!

Vlada

@Somsomar..Ja sam prvo covek,a tek onda vozac..Nisam bezobziran i bahat,ne bih voleo iko da se povredi,u slucaju nezgode..Zaista ti pristaje prve tri reci u niku..Ako nisi imao nesto pametno da kazes bolje da si cutao..

Dejan

Meni kao biciklisti najveći problem su drugi biciklisti - kad te pretiču na biciklističkoj stazi ili na ulici ne koriste zvonce i tako lako dolazi do sudara, preko 90% nema nikakvo svetlo noću, voze kao muve bez glave, na raskrsnici običnoj maloj opasnije kad sretnem drugog biciklistu nego bilo šta drugo pošto ne znam gde će da krene ni kojom putanjom, itd. Kad ih vidim sa telefonom u ruci poludim. Pešaci su tek posebna priča. Zato mi je sigurnije da sednem u auto nego da padnem i slomim ruku zbog drugog bicikliste ili pešaka iako sa biciklom u lokalu stižem 10 puta brže na kraćim relacijama, ne trošim gorivo i ostalo.

Odgovori

Nevolem

Jeremy Clarkson je bio najiskreniji: "ja plaćam na registraciji korišćenje puteva a biciklisti ne. Sklonite ih sa puteva kojima prolaze vozila..."

Odgovori

klavire_prevozi_ostoja

Da, ali uporedi državu u kojoj živi Klarkson od one u kojoj živiš ti :)

Janko

Ovaj Okanovic u svakoj corbi zaprska,sto se tice svetala nocu treba da budu obavezna i strogo sankcionisana nepostovanja, a sto se tice prsluka i kaciga ipak treba ostaviti svakom po sopstvenoj proceni jer uniformisati ljude i ubijati im sopstveni stil je kao kad bi vozacima automobila nalozili da svi moraju da kupe beli auto i da nose crvenu kosulju zbog bolje uocljivosti na putevima

Odgovori

klavire_prevozi_ostoja

Kakav crni stil? O čemu ti pričaš? Tebi rođače ako je do stila ti se obuci kako ti je volja pa šetaj sa rukama u džepovima. Kao vozač auta i bicikla rećiću ti da je najveći problem neuočljivost biciklista. I ako imaju sijalice, imaju neke kineske, sa istrošenim baterijama koje ne dobacuju ni pola metra. Reflektujući prsluk košta 200din, a mogu da se kupe i majice sa reflektujućim trakama sa 500 - 600din, koje sasvim solidno izgledaju (osim ako ti se ne sviđa žuta ili zelena boja, ali kao što rekoh, ako ti se tera moda, teraj je peške). Koristim i to i kacigu (doduše samo na otvorenom putu, ne na stazama) imam dva jaka svetla napred, jedno trepćuće napred i pozadi jedno koje trepće i jedno koje stalno svetli. I oko ruke reflektujuću nalepnicu. Čuvajte glave, jednu imate, milion puta sam zamalo udario biciklistu jer ga ne vidim, ne zato što sam bahat i jurim ne znam ni ja koliko.

Janko

Ostoja imam elektro bajk placen 1800e sa ful led osvetljenjem jacim nego na tomosu, imam ful opremu majcu, biciklisticke i kacigu placenu oko 150e sve uklopljeno sa bojom bicikla i ne pada mi na pamet da navlacim jkp prsluke preko toga, onaj ko je corav i treba mu reflektujuci prsluk da bi video osobu od 110kg na biciklu koji svetli jace nego pojedini skuteri ne treba da mu se produzuje vozacka dozvola

Klavire_prevozi_ostoja

Izvini Lense Armstronže nisam te prepoznao. Šta mene briga koliko košta tvoj bicikl, nije to tema (msm super, pohvalio si se, drago mi je zbog tebe). Poenta je da ti moraš da misliš o svojoj glavi. Ti JKP prsluci glavu čuvaju, u par slučajeva sam izbegao katastrofu jer nisam video da noću neko menja gumu, jer mu "JKP Prsluk" narušava "njegov stil".. Ne nosim ih na bajsu, imam nekoliko reflektujućih zelenih majica, imam traku koja ide oko ruke. Mislim, realno, nalupetao si se za stil, jer ništa od te opreme ne služi da bude lepo, već da čuva glavu. To je kao da si rekao "neću da nosim šlem i HTZ cipele na gradilištu, narušavaju mi stil".. A to za produžavanje dozvole, pa šta da ti kažem, u ovoj državi je zakon takav da se dozvole produžavaju i sakatima i ćoravima i gluvima i glupima, šta god ti (a i ja isto, da se razumemo) mislili o tome. Pozdrav

Vlada

@Janko..Sto se tice tvog bicikla i opreme to je ok..Volis da imas lepo,i moderno i to je ok..Ipak na putu ti to nista ne vredi ako nisi uocljiv..Tebi kao biciklisti je najvaznije da sacuvas zivot,da li ti je to jasno..A izgleda da nije..Nemam nista protiv bicikla na putevima,ali kao vozac bi voleo da nemam stresa zbog njih..Pa najgore je ne daj boze zgaziti nekog,pesaka,biciklistu..Stres,traume za vozaca,a za povredjenog borba za zivot,pa sudovi,dokazivanja itd..A sve to zbog jednog prsluka koji moze da spasi glavu..

Pijandurista

Ja kad god nosim prusluk vozaci me vise respektuju na putu. Verovatno misle da sam stranac. Inace 90% vozim obilaznim letnjim putevima jer mi se uvek povraca kad vozim u nasem road rage saobracaju.

Odgovori

Miki

Iz daljine nisu sigurni dal ke pandur u zutom prsluku pa uspore da mozes da ih cujes kad vide da nisi pandur ne bi imao misljenje da te respektuju

Superstar

Napravite vise biciklistickih staza po gradovima pa ce te manje pricati o bezbednosti biciklista.Najbolje bi bilo da biciklista nosi pancir prsluk,full face kacigu,moto cizme pa da bude bezbedan umesto da se omoguce bezbedne staze za njih.U bg-u se redovno desava da se voze motocikli i automobili po biciklistickoj stazi najvise na adi i potez kod sajma pa se time jos dodatno ugrozava bezbednost biciklista a o pesacima na stazi da ne pricam.Tako da i na to malo staza koje su namenjene biciklistima se ne postuju pravila...

Odgovori

Dejan

A gde da ih naprave? Čitava zemlja je urbanistički haos i odavno je kasno da se bilo šta ispravlja čak i da neko hoće da ispravlja. Nema mesta više nizašta. Samo nove zgrade i gužve. Bicikli ne mogu da reše ništa.

bećar

To se neko zali na uslove u gradu? Pa gospodo malo vas je na jednoj gomili, ko pilici u kavezu, pa krece kuknjava i nervoza, nema dovoljno parkng mesta, guzve u saobracaju nesnosne, sad i voznja bicikla problem. Resenje je verovatno napraviti jos vise zgrada, natrpati se sto blize centru, pa sad jos jedan grad u gradu kao onaj beograd navodi... Za jedno 10 godina imacete na raspolaganju svako po jedan m2 prostora i opet cete dzamiti u pilicarniku!

Vlada

&Bećar.. Izgleda da si promašio temu.. Pročitaj pažljivije, možda te tema i zainteresuje. Najveći problem su u stvari biciklisti po malim mestima, ne osvetljeni i ne obeleženi, koji često voze pripiti.. Jesi li video nekad bicikl na putu, savijen kao sajla.. A tek šta se desilo biciklisti? Beograd nije tema, on ima dosta mesta za vožnju, grad je osvetljen itd. Ne pdsmejavaj se, nečem što ne razumeš..

bećar

Vlada ja nisam komentarisao na temu nego na komentar gore. Niti sam tebe ista pitao kao sto te nisu ni ostali ovde bilo sta pitali, dok vidim polemises na svaki komentar, ne samo ovde nego u mnogim temama koje su na ovome sajtu. Trebao bi autor da te angazuje da vodis ovaj sajt!

Vlada

@Becar..A bre becar,pa zar istina toliko boli..Izvini druze,nisam hteo,nemoj da se ljutis..Volis da potcenjujes i lupetas o pilicarnicima..Ako ti zivis u pilicarniku,drugi ne zive..Niti ce ikada ziveti.Sto se tice ostalih tema,pa kada porastes mozda ces i ti imati velikog zivotnog iskustva..Evo dacu ti i pozitivnu na komentar, da se ne jedis..

Vozač

Za početak biciklistima kazne povećati 5x za neosvetlenost i nepoštovanje osnovnih saobraćajnih propisa a za alkohol i teže prekršaje 10x . Pa valjda će naučit a ne vozači uvek krivi.

Odgovori

Vlada

@Vozac..Vecina biciklista ne shvata da su ucesnici u saobracaju kao i motorna vozila,te da su duzni da postuju saobracajne propise,kao i da snose odgovornost za prekrsaje.Medjutim,najvaznije ne shvataju,da svojim neznanjem i samovoljom rizikuju sopstvene zivote,te zivote vozaca koji ih zgaze iz bilo kog razloga..Verujem da je vecina videla bicikliste trkace koji su propisno odeveni,obelezeni i drze se kolone i rastojanja na putu,Oni bi trebali biti primer za sve ostale..

Hahaha

Pa, da budu fensi. Kako drugi mogu da ih vide sta su obukli, ako nose ruzne prsluke. Kompleksi su to

Odgovori

klavire_prevozi_ostoja

Pa eno ga jedan biser gore koji reče da mu "uniformisanje" narušava sopstveni stil. Verovatno vozi bajs u Armani odelu pa će mu kaciga i eventualno prsluk narušiti manekensku estetiku :)

Vlada

@Klavire prevozi ostoja..Glupo mi je da pominjem tudju fensi garderobu..Cesto vozim kvad,koji je recimo skuplji 8 puta od fensi bicikla.To ne pricam da bi se hvalio,vec da pojasnim nekima..Kaciga je obavezna po zakonu,prsluk ne,ali ga uvek nosim..Kvad ne vozim radi mangupiranja vec uzivanja..Ali bezbednost i uocljivost je uvek na prvom mestu,prevashodno zbog neobuzdanih divljaka za volanima motornih vozila..

Klavire_prevozi_ostoja

@Vlada - Nije bitno to ŠTA ti voziš ili onaj gore sa "profi ebajkom od 1800e", ne znam čemu potenciranje toga, čisto hvalisanje. Da li tvoje prevozno sredstvo košta 50e ili 50000e i da li je Ponika ili Harley Davidson, nije bitno dokle god ti to voziš kako treba i ne ugrožavaš niti sebe niti druge osobe u saobraćaju. I to je tačno, uočljivost i bezbednost na prvom mestu.

Vlada

@Ostoja,ja dajem primer, nisam rekao vrednost, toga što povremeno vozikam. Ali potenciram bezbednost, ona je za mene na prvom mestu, uvek i svuda.

Miki

Ostoja i Vlado obmotajte i po jedan prsluk oko glave da budete jos uocljivi i brinite o vasoj bezbednosti i ne namecite svoje misljenje drugima

Vlada

@Miki..Ti si jedan od onih strucnjaka koji su ubedjeni u staru izreku,Niko mi nista ne moze..Sto se mene tice ja samo dajem komentare iz iskustva,a ti radi sta hoces,ionako sve znas..Dakle slican si mnogima koji sve znaju po pitanju saobracaja,a kada se nesto desi,kajes se sporo,i mukotrpno..

klavire_prevozi_ostoja

Ja o svojoj bezbednosti brinem, vozim motor, auto i bicikl i za 20god, osim jednog čukanja (gde se pijani debil iz sporedne ulice spucao u mene) nisam imao nikakve probleme. I nemam ja šta tebi ili bilo kome da namećem, svako je kovač svoje sreće i svako ima izbor da li će da nosi kacigu, prsluk, majicu, da li će da vozi ispravno vozilo, po propisima, da li će da vezuje pojas, poštuje ograničenje... I svako je odgovoran da snosi posledice svog (lošeg ili dobrog) izbora.