Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Ako auto fabrički nema DPF ili katalizator, da li će proći tehnički

Ako auto fabrički nema DPF ili katalizator, da li će proći tehnički
Postavljeno 09.02.2021. u 14:23
Autor: Dragan Romčević

Ukoliko vozite dizelaša koji nikada nije imao DPF filter ili stariji auto koji se proizvodio bez katalizatora – pitate li se da li će vaš auto moći da prođe tehnički pregled od jula ove (2021.) godine?

Naslovi u medijima „prete“ da neće moći više da prođe tehnički i da se registruje.

Dobili smo mnogo ovakvih pitanja, pa ćemo razjasniti tu problematiku.

Odgovor je jednostavan – ako je auto konstruisan i proizveden bez katalizatora i DPF filtera, to znači da ne mora ni da ih ima da bi mogao da prođe tehnički pregled.

Dakle, ako originalno, fabrički, nikada – ni kao nov nije imao DPF i katalizator, nema potrebe da se oni ugrađuju zbog oštrijih tehničkih pregleda.

S obzirom na to da se katalizatori ugrađuju duže od 30 godina, većina benzinaca na našim ulicama danas bi trebalo da ih ima, odnosno proizvedeni su s katalizatorom. Izuzetak su, naravno, „jugići“, „kečevi“...

Da li dizelaši imaju katalizator?

Da – katalizator mogu da imaju i dizelaši. Mogu da ga imaju i dizelaši sa DPF filterom i bez DPF filtera.

Kod onih sa DPF filterom, naročito kod iole novijih, uglavnom je smešten u isto kućište sa DPF-om. Zato kad se kod dizelaša ukloni DPF filter, obično odlazi i katalizator.

Da li moj auto fabrički ima DPF i od kada se ugrađuju DPF-ovi?

Ne možemo da kažemo na osnovu godišta ili drugih podataka da li vaš auto ima DPF filter. Pokušajte da proverite u ovlašćenom servisu preko broja šasije.

Recimo da je DPF počeo kod retkih vozila da se ugrađuje od 2001. godine. Masovnija ugradnja kreće 2005-2006. godine.

Ako je auto Euro 5, što je standard uveden u septembru 2009, onda skoro sigurno ima DPF. Međutim, moguće je da auto bude iz 2009. i 2010, a da nema DPF. Objašnjenje leži u raznim propisima, kao i u raznolikim pravilima određivanja godine proizvodnje automobila.

Zato se ne oslanjajte na godište, nego proverite preko broja šasije, po mogućnosti na više mesta – ništa nije 100% sigurno.

U nekim slučajevima ne pomaže ni zavirivanje ispod auta ili gledanje iz kanala.

Zaključak

To što je auto fabrički proizveden bez katalizatora ili DPF-a, apsolutno ne znači ni da automatski prolazi ispitivanje izduvnih gasova na tehničkom pregledu.

Kakvi će biti izduvni gasovi – to zavisi od stanja u kakvom je motor, kakvo mu je sagorevanje, da li je izduvni sistem negde oštećen...

Dakle, ako su motor i prateći elementi i sistemi ispravni i u relativno dobrom stanju, proći će ispitivanje izduvnih gasova bez obzira na starost vozila i činjenicu da je vozilo fabrički proizvedeno bez katalizatora ili DPF filtera ukoliko je reč o takvom automobilu.

Foto: Unsplash.com

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 27
Pregleda: 52882
Ocena: 4.2
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Zoran Bosiokovic

Devedesetih je opel na razne modele ugradjivao katalizator i taj auto je bio nesto jeftiniji i bexolovni benzin je tamo bio jeftiniji ali je auto imao nesto manju snagu. Ko nije hteo narucuvao je auto bez katalizatora. Ja licno sada imam dva kadeta isto godiste jedan je sa a drugi bez katalizatora.prolaze oba tehnicki. Normalno oni koji trose ulje i dime ne vredi ako prodju tehnicki jer ce policija da ih iskljuci a i tehnicki ce lose da prodje.

Odgovori

Zoran Bosiokovic

Ticajwm okolnosti moj prijatelj ima kadeta proizveden '91 i uvezen iz Svedske, imao katalizator i skinuo. Ja imam kadeta uvezen iz Nemacke isto godiste nikada nije imao katalizator. Tamo su davali povlastice onima koji kupe auto sa katalizatorom jer on smanjuje snagu. Auto bude jeftiniji i bezolovni benzin je bio jeftiniji. Ukoliko bi tamo skinuo katalizator kazne su velike jer je koristio popuste a zagadjuje.

Odgovori

Живан

Дали десни волани пролазе технички ја други невозим

Odgovori

Polovni Automobili

Zavisi. Pozovite nekoliko tehničkih pregleda i proverite.

Marko Petrovic

Ne uzbuđuje te se , uvešće se ekološka taksa da se plati pa koji auto zagađuje više mora da plati i to je to. Nine zakon uveden zbog zagađenja nego zbog plaćanja. !! Pa se diže frka što veća da budemo srećni kad za 5000 din više možemo da registrujemo naše neekološko vozilo.

Aca

Kao sto je napomenuto u tekstu,izduvni gasovi najvise zavise od stanja motora,dizna,sagorevanja,nije samo bitno da auto ima dpf ili katalizator...na zapadu se isto vade,nista manje nego i kod nas..auta sa preko 250000 km retko koji da poseduje.sad,problem jeste da se prodje tehnicki po ovlascenim servisima,drzavnim tipa amss(qamtc,adac)dok kod privatnika se tolerise i prolazi...tako da braco,ne boj te se.nadje se rupa u zakonu..

Odgovori

Слободан

Нетачно. Катализатор и филтер честица смањују загађење неколико десетина пута. Неисправан мотор може да загађује можда 2 или 3 пута више, ако нешто екстремно није у реду, ако и тада. Кад скинеш филтер честица загађиваће 30 пута више.

chudoba

to da ce se jos uvek naci tehnicki koji ce pustati sve zivo je tacno. jer dobro mi je poznato da takvi tehnicki pregledi jos uve postoje u Slovackoj. Ja licno znam jedan takav kod nas, a tu privilegiju sam i ja koristio, zbog naravno auto prikolice, tako da se ni najmanje ne opterecujem sto se tice donosenje nekih "strozih" propisa.

Waske

Sa ili bez katalizator a ili dpf ako je motor los sagorevanje i ili rad motora svejedno imace veliki % izduvnih gasova.

Odgovori

Apsurd...

Nije problem ima ili nema katalizator,dpf,problem je datum 1 mart 2014 tj. datum uvoza. Kako je moguce da vozilo uvezeno dan pre moze da prodje a vozilo uvezeno dan posle tog datuma ne moze da prodje posto za njega vaze visestruko strozije mere. Kako je moguce i po kom zakonu i kriterijumu neko moze da razlicito tretira ispravna vozila koja su recimo potpuno identicna po svim fabrickim specifikacijama,godistu pa cak i kolicini stetnih izduvnih gasova i jedina razlika im je datum uvoza? Naravno podrazumeva se da su oba vozila uvezena po zakonu i ova drzava im je dala potvrdu na ispravnost u tom momentu! Kako je moguce da se diskriminisu vlasnici i to retroaktivno zbog datuma uvoza? U normalnoj drzavi vozila istog tipa,godista i ispravnosti trebalo bi da se tretiraju isto nevezano za tamo neki datum uvoza ili ako je vec neko napisao ovako nenormalno pravilo dal ce da odgovara neko sto je dozvolio da se ta vozila uvezu posle tog 1. Marta 2014, i vlasnici dovedu u zabludu i trosak!!!

Odgovori

samo

To je normalno za nase "strucnjake" koji su direktno iz osnovne skole seli za sto da pisu zakone i donose neke norme i pravila, bilo bi cudno da je sve jasno i uredno uradjeno. onda to ne bi licilo na Srbiju. Ali, kada se donosi neki novi zakon po kome ce prosecnom vozacu oteti, ponavljam OTETI novac, onda je to jako efikasno uradjeno, naravno za njih.

Слободан

То важи само у случају да не постоје фабрички подаци о издувним гасовима за тај модел (а постоје за практично све), па се узимају стандарди донети 2014.

Cisto onako...

@ Slobodan Opel Zafira 2.0 dizel 2004g,potpuno ispravna i sto se motora i izduvnog sistema tice(provereno do zadnjeg detalja u ovlascenom servisu(ne kosta me nista,drzi prijatelj a i ja sam mehanicar),presla 175000 stvarnih,ja sam prvi vlasnik,kupio ja licno u Nemackoj,uvezao u RS 2015g. Na prosloj registraciji iz zezanja proverili izduvne gasove,masina ispljunula podatke i konstatovano je da vozilo prolazi bez problema da je uvezen do 2014 a po pravilima posle 2014 prelazi granicu za trunku i ne bi prosao. Toliko o podacima i standardima.Radi se o jednom vozilu,kakve veze ima datum uvoza? Logicno kao i sve drugo u Srbiji,zar ne?

Somsomar

Slobodane, trebalo bi da bude tako, ali za sada nije,o tome se samo prica, za sada se jos uvek koriste one nebulozne norme koje je agencija postavila, a dali ce to resiti do leta ostaje namda se nadamo, bar mi koji vozimo starija vozila.

branko

ja licno mislim da od ovoga nema nista,koji je to kreten osmislio da za isto vozilo vaze razliciti propisi samo zbog datuma uvoza ,dobice oni narod na ulicama tj ispred skupstine ima da budem medju prvima,ako treba zapalicemo auta ispred skupsine jel po zakonu nisu za voznju,ovako nesto ja mislim da nema u svetu naucnici bez mozga i kupljenim diplomama,svako bi od nas voleo da ima nov auto i da se ne cima sa nekim glupostima

Velja Robija

Dobra tema.

Odgovori

devla

Lopovi c3e tek krenuti da kradu katalizatore na parkingu. Sada, osim prodaje kao kilo, prodavace se dobro i preko oglasa, onima kojima je ukraden, kao meni. I sad, auto mi je bio besprekoran, skinuli su mi katalizator, euro 4, stavio sam neki zamenski, univerzalni. I rado bi i kupio za moj model opet novi, sta kosta da kosta, no nema da se nabavi, moze od preko. Pa me interesuje da li ce zamenski da obavljaju dobro posao prilikom merenja?

Odgovori

Слободан

Нису сви универзални катализатори исти. Неки су задовољавају само Евро 1 стандарде, други Евро 2, па 3, 4, 5. То им пише у спецификацији, и што је виши стандард то су скупљи.

Dack

Preko obd za par minuta se proveri da li postoji DPF filter . Lepo piše u zakonu da se prvo proveri preko obd na tehničkom. Uhvatili ste se gasova a zaboravljate da ko je skinuo vazdušni jastuk i njega morate imati. Meriće se vlaga u količinom sistemu

Odgovori

branko

merice vlagu u kocionom sistemu i ravninu lima na krovu i haubi pa ako je neko ispravljao nema da vozis ovo samo kod nas moze ali valjda ce i tome doci kraj

Igor

Ma bice kao u Bugarskoj mere izduvne gasove na ugasenom automobilu. Ako ovi nasi lesinari koji su doneli taj zakon ne izmisle da komunalna policija stojina tehnickom umesto kamere. I ovako ih ima lom

Odgovori

Dejan

A koja je svrha merenja na ugašenom autu? Šta, da bude nula izduvnih gasova? Ili se uzmu rezultati od drugog auta? Ako je to, kako se uzimaju i ubacuju u sistem?

Ognjen Krsmanovic

Ma bojim da će to prolaziti ako se uplati još neka taksa za zagađenje da se napuni budžet, već nekako, daleko smo mi od Evrope

Odgovori

Sergio

Tako je isto i u Britaniji. Gledao sam neku emisiju ranije. Čovek u starog Land Rovera ubacio plin sam i registracija mu višestruko jeftinija, pošto se mere izduvni gasovi kad radi na plin i naplaćuje taksa po vrednostima. Samo što kod nas to neće prepisivati iz Britanije.

Marko Marko

Nikada niko nece moci vizuelno da ustanovi da li auto ima DPF filter ili katalizator ako je samo izvadjeno sve iz kucista, osim ako nije uradjeno traljavo ili ako se bas i zainate da ustanove. Kakvo je stanje motora takav ce i biti rezultat na tehnickom, ni jedan dpf ili katalizator nece spreciti prekomerno zagadjivanje, znaci stanje motora, dizni, egr ventila........ Ljudi ne plasite se, samo redovno odrzavajte svoja vozila i sve ce biti ok. To nije teško.

Odgovori

Bocko

Do sada je samo 20 % Tehnickih pregleda nabavilo kompletnu opremu za kontrolisanje vozila po novim propisima od 01.07.2021.god. Sta ce i kako ce ostali da nastave sa radom,ne zna se,ali je zasigurno da ovi sto budu spremni,nece moci da odradjuju posao kako treba jer ce se napraviti ogroman haos i guzva.tj.neci biti slobodnih mesta na Tehnickom Pregledu.

Odgovori

Pijandurista

Ti koji ne ispunjavaju uslove, biće zatvoreni. Znači oko 60% zatvara, bilo je priče o tome.