Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Stigla je 5. generacija, ali kako je sve počelo – Renault Clio

Stigla je 5. generacija, ali kako je sve počelo – Renault Clio
Postavljeno 23.09.2019. u 12:44
Autor: Dragan Romčević

Davne 1990. godine dobili smo filmove kao što su „Sam u kući“, „Pretty Woman“ i „Ples s vukovima“. Takođe nam je stigao i potpuno novi model - Renault Clio.

Naslednik modela Renault 5 nastavio je tradiciju svog prethodnika, ali je pored novog imena doneo i brojna unapređenja. Od tada je prodat u preko 15 miliona primeraka i postao najprodavaniji model francuske kompanije.

Clio je jedan od automobila koji su ostavili veliki trag u istoriji automobilizma. Običnim verzijama za široke narodne mase omogućio je mnogim porodicama da za relativno malo novca dođu do solidnog automobila, a sportskim verzijama „tešio“ je entuzijaste koji su i dalje patili za slavnim R5 u raznim „trkačko-civilnim“ verzijama.

Danas, kada je 5. generacija stupila na scenu, podsetimo se kako je sve počelo.

1990. godina – Clio I

U Parizu je predstavljen potpuno novi model – Clio. Proglašen je za Evropski automobil 1991. godine. Redizajniran 1994, a zatim opet 1996, pri čemu redizajn nije bio samo „šminkanje“, već je unapređen i po pitanju mehanike, bezbednosti, motorizacije, novih tehnologija... Sada je već izgledao znatno drugačije od prvobitne verzije.

Naime, uprkos dobroj prodaji, Francuzi nisu spavali na lovorikama, pošto je konkurencija bila veoma jaka. Uspeh nije izostao – Clio je bio jedan od najprodavanijih automobila u Evropi.

Ipak, to što je prvenstveno bio namenjen širokim narodnim masama, kao pristupačan, štedljiv i praktičan auto, ne znači da nije ostavio trag i sportskim verzijama kojima je pomerao granice u svojoj klasi.

Tu su razne, veoma snažne verzije kojih se starije generacije i danas rado sećaju smatrajući da novi automobili ne mogu da ponude takav osećaj u vožnji bez obzira na snagu motora.

Podsetimo se da je Clio prve generacije bio dužine samo 3,7 metara, širine nešto preko 1,6 i težine oko 900 kg. To znači da je njemu motor od 1.4 litra i 80 KS bio više nego dovoljan za oštru vožnju. A kada ispod haube ubacite agregat od npr. 110 KS, priča postaje vrlo zanimljiva.

Upravo je Clio RSi, predstavljen 1991. godine, imao motor od 1.800 kubika i 110 KS. Tu su bile i disk kočnice na svim točkovima, što je u ono vreme bilo vrlo zanimljivo. Pridružio mu se i Clio 16V (ili Clio 16S) sa motorom iste kubikaže, ali sa 16 ventila i snagom od 137 KS.

Od standardne verzije razlikovao se po raznim aerodinamičkim detaljima spolja, sportskim sedištima i pokazivačima na instrument tabli. Na nekim tržištima se prodavao bez katalizatora, što je omogućavalo snagu od 140 KS, zahvaljujući čemu je do 100 km/h mogao da stigne za 7,8 umesto za 8 sekundi.

Renault je 1993. predstavio ograničenu seriju od 3.800 komada verzije Clio Williams sa 2.0-litarskim motorom i 147 KS, koja je služila u homologacijske svrhe za pravu trkačku verziju. Međutim, zbog velike potražnje Francuzi su proizveli još nekoliko „tura“.

1998. godina – Clio II

Clio druge generacije – malo duži i viši, sličnog oblika karoserije ali znatno blažih i savremenijih linija, u skladu sa tadašnjim trendom, nastavio je uspeh prethodnika. Pored očekivane motorizacije, vrlo brzo se pojavio i Clio RS - sa 2.0 16V motorom od skoro 170 KS i maksimalnom brzinom od 220 km/h.

Blagi redizajn usledio je 2000. godine, sa novom opremom i instrument tablom, a tada je osvojio i 4 zvezdice na Euro NCAP kreš testu, što je bilo u vrhu klase.

Takođe je unapređena motorizacija. Prvo je 1.6-litarski motor dobio 16 ventila, da bi zatim i ostali manji benzinci bili unapređeni 16-ventilskom koncepcijom.

Oduševljenje automobilske javnosti izazvao je Clio V6 Renault Sport. Kako se od kompaktnog automobila stvara legenda? Tako što se iz Lagune uzme V6 motor sa 230 KS, ugradi na mesto zadnje klupe umesto ispod haube, pogon prebaci na zadnje točkove i izvrši još mnoštvo modifikacija. Dakle, sada imamo Clio sa centralno postavljenim V6 motorom i pogonom na zadnjim točkovima! Sklapao se u pogonima firme TWR u Švedskoj. Do 2003. napravljeno je 1.513 komada. 

Znatno ozbiljniji redizajn usledio juna 2001, sa prepoznatljivim „ćoškastijim“ farovima, novom instrument tablom i centralnom konzolom, digitalnim kontrolama za klima uređaj, a u ponudu je ubačen 1.5 dCi motor.

Clio V6 Renault Sport 2003. pored ksenonskih farova i drugih izmena, dobija injekciju snage (sada ukupno 255 KS), pa sada ubrzava do 100 za 5,8 sekundi. Tu su i felne od 18 inča, unapređeno oslanjanje, a proizvodnja je prebačena iz  Švedske u Francusku – proizvedeno 1.309 komada.

Clio je 2004. ponovo redizajniran. Tu su drugačiji prednji branik, svetla za maglu, maska hladnjaka, a blago su „našminkani“ i farovi. Stigao je 1.5 dCi motor sa 100 KS; RS verzija dobija 134 KS, a kupci mogu da biraju između dve opcije podešenosti oslanjanja.

Godine 2006. usledio je još jedan redizajn, pri čemu treba imati u vidu da je godinu dana ranije, tj. 2005. godine u proizvodnju krenula 3. generacija. Clio II je nastavio da se proizvodi čak do 2012. kao Clio Storia ili Clio Campus u zavisnosti od tržišta.

Pomenimo i sedan (limuzinsku) verziju koja je u zavisnoti od tržišta nosila ime Symbol, Thalia, Clio Classsic, Clio Sedan. U nekim zemljama Južne Amerike prodavala se i kao Nissan Platina.

2005. godina – Clio III

Clio III lansiran je 2005. godine. Pored verzija sa troja i petora vrata, proizvodio se i kao karavan. S obzirom na sve oštriju konkurenciju, znatno je napredovao u svakom smislu – od primenjene tehnologije, bezbednosti, kvaliteta materijala u enterijeru, opreme...

Bio je prvi automobil u svojoj kategoriji sa pet zvezdica na EuroNCAP kreš testu. Izabran je i za Evropski automobil za 2006. godinu.

Redizajniran je 2009, a proizvodio se do 2014, iako je 4. generacija stigla 2012. godine.

2012. godina – Clio IV

Septembra 2012. u Parizu predstavljen je Clio IV – ozbiljniji i agresivniji nego ikada, model koji je bio dizajnerska prekretnica. Za 4,5 cm niži i 3,6 cm širi od prethodne generacije, i proporcijama je naglašavao da ne želi da ga posmatraju kao klasično prevozno sredstvo. Upravo proporcije su činile da deluje veće nego što zaista jeste, navodeći mnoge posmatrače da ga porede sa klasom iznad.

U odnosu na prethodnike, dizajn je naglašeno sportski. Može se reći da se neuporedivo više naglaska dalo upravo tome da karoserija deluje dinamičnije nego kod bilo koje prethodne generacije. Od „oštrih“ farova i velikog logoa na „njušci“, preko spuštajuće linije krova, do naglašenih bokova na zadnjoj strani i zakošenih zadnjih svetlosnih grupa.

2019. godina – Clio V

Skoro tri decenije nakon predstavljanja ovog modela, stigao je novi, Clio pete generacije.

Novi Clio je još moderniji i sportskiji, a zadržao je sve najbolje od svojih prethodnika:

- Kao i Clio I, "ima sve što i veliki". Baš poput tog modela predstavljenog 1990. potpuno novi CLIO opremljen je tehnologijama iz vozila više klase, kao što su Mégane i Espace.

- Od Clija II preuzeo je izuzetno visoke standarde kada je reč o prostranosti i udobnosti.

- Kao i CLIO III, dovodi nas u novu eru po pitanju utiska kvaliteta.

- Od Clija IV nasledeo je snažan dizajn koji je poslužio kao nadahnuće za celu Renaultovu paletu i postao istinski simbol.

Najupečatljiviju vizuelnu razliku čine farovi, po ugledu na Megana, sa karakterističnim „kljovama“.

Clio je ranije iz generacije u generaciju rastao, ali je Clio V kraći od prethodnika za 1,2 cm i za nijansu niži i uži. Međutim, prostor za putnike nije žrtvovan – oni na zadnjoj klupi imaju 26 mm više prostora za noge. Veći je i prtljažnik. Sada ima 391 litar. Pritom je prečnik okretanja smanjen sa 10,8 na 10,5 metara, što ga čini spretnijim u gradskoj gužvi i prilikom parkiranja.

Poseban naglasak je stavljen na kvalitetnije materijale u kabini, kao i na bolju zvučnu izolaciju. Mnoštvo pregrada za sitnice ima ukupnu zapreminu od čak 26 litara.

Umesto analogne instrument table, tu je ekran koji u zavisnosti od paketa opreme ima dijagonalu od 7 ili 10 inča, dok je za navigacioni sistem i razne kontrole zadužen tač-skrin ekran od 9,3 inča smešten na sredini.

U ponudi su benzinski motori od 1.0 litra sa 75 KS (atmosferski) i 100 KS (turbo), kao i 1.3 litarski sa 130 KS (turbo), dok ljubitelji dizelaša na raspolaganju imaju 1.5 dCi sa 85 i 115 KS.

Uskoro ćemo novi Clio imati na testu, pa možete da očekujete još informacija i naše utiske.

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 10
Pregleda: 13802
Ocena: 4.1
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Majstor Rile

Skuplji od megana svi evropski automobil i su precjenjeni

Odgovori

Nevolem

Nisam imao Reno-a nikada. Kad sam prvi put video novog Megana RS i ovog Clia baš sam se oduševio. Sačekaćemo koju godinu da se dovuče nešto od polovnjaka pa da probamo. Iako su slični izgledom više bi mi odgovarao Megan, nekako je potentniji, stabilniji. Dizajn mi savršeno odgovara i kod Clia i kod Megana, savremeno, izuzetno i pedantno što se tiče linije sa strane. Sa prednje strane i kod jednog i drugog mi smetaju samo "kljove" ispod farova. Unutra je prevelik "tablet" kod Clia, bar za moj ukus. Od motora bih voleo samo benzin (celog života samo benzin jer dizel je za traktore i tenkove) sa turbinom, naravno.

Odgovori

Инжењер

Одличан ауто али далееееко изнад нашег стандарда..

Odgovori

hakosuka

pa i ne postoji nov auto blizu naseg standarda

Zlatko Smiljanić

Što se mene tiče ovo je fenomenalno urađen gradski automobil. Dizajn je neverovatan. Istovremeno je elegantan, sportski, ženski, muški, mladalački, oštar, mek - bukvalno sve. Prvenstveno spolja. Unutra je "cool", moderan i sigurno unapređen u odnosu na prethodnu generaciju. Kakav je motor posle 150.000 - 200.000 km??? Siguran sam da ga niko neće toliko voziti, jer neće imati priliku - doći će sledeća generacija!

Odgovori

Milos Djordjevic

Za 3, 4 godine na zapadu veci deo ce preci 150000km, bice ih i sa vecom ali i sa manjom kilometrazom. To je neki prosek.

Bobana

prvi put vozim Renoa Clia 1.5 dci/ dizel,kupila pre devet dana i svaka informacija mi je dobrodosla...presla oko hiljadu km i deluje super,a lepo izgleda...

Odgovori

Šone

Reno je zakon. Imao sam 4 Renoa i ne bih znao da izabarem najboljeg. Svi su bili odlični, a kupovao sam krševe. Kakvi li su novi (verovatno nikada neću saznati) ?

Odgovori

Duci

Sjajno. Kralj superminija. Sa Renoom 5 ovo bi bila sedma generacija.

Odgovori

021

Prelep auto, samo neznam za taj motor 1.0. Videćemo kako će se pokazati posle 150-200 hiljada.