Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Volkswagen Nova Buba (1998 - 2011)

Izvor: steved_np3 / Shutterstock.com

Volkswagen Nova Buba druge generacije (1998 - 2011)

VW je želeo da iskoristi slavu prve generacije Bube, tako da je druga generacija dobila prepoznatljiv retro dizajn koji je šarmirao kupce širom sveta. Naravno, Nova Buba je konstrukcijski savremen auto, tako da čak ni koncepcijski nema veze sa starom Bubom - motor napred umesto pozadi, ima prednji pogon, poznate benzinski i dizel motore VW familije…

Prednosti Prednosti

vozne osobine
originalan retro stil
izbor motora

Mane Mane

prostor na zadnjoj klupi
zapremina prtljažnika
praktičnost

Opis modela

Generalne informacije

Nova Buba dostupna je u klasičnoj formi, odnosno kao nešto između kupea i hečbeka, i kao kabriolet sa platnenim krovom. Kada se kod kabrioleta spusti krov, on se ne sklapa u prtljažni prostor kao kod mnogih drugih kabrioleta, već ostaje napolju, što ne deluje baš privlačno. Prednost ovakvog rešenja je to što se ne smanjuje prtljažni prostor, mada prtljažnik ne može da se otvori kada je krov spušten. Deli platformu, menjače, motore i druge komponente sa automobilima kao što su VW Golf IV, Audi A3 i Seat Leon. Dužine je 413 cm, a visine 150 cm. Kupcima su ponuđene brojne specijalne verzije, sa drugačijim raznim stilskim detaljima, bojama eksterijera i enterijera, bogatijom opremom i to u ograničenim serijama kako bi dobile na ekskluzivnosti. Ipak je Nova Buba pravi “lifestyle” auto, odnosno to joj je glavni marketinški adut. Proizvodila se u Nemačkoj i u Meksiku. Redizajnirana je 2016. godine, kada je osvežena i ponuda motora.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Mini, Opel Astra GTC, Audi TT…

Unutrašnjost

Nova Buba je pravi četvorosed, što znači da pozadi mogu da sede isključivo dve osobe, bez obzira da li je u pitanju standardna ili kabriolet verzija. Putnicima višim od 185 cm pozadi neće biti prijatno zbog nedostatka prostora iza glave izazvanim oštro spuštajućim krovom. Enterijer je dizajniran sa velikom dozom retro stila, kako bi se ispratio spoljašnji izgled. Tu su razni detalji koji podsećaju na rešenja kod originalne Bube, kao na primer okrugla instrument tabla, koja je, inače, veoma pregledna. Tu je i “ručka” ispred suvozača. U svakom slučaju, ne može se reći da je enterijer Nove Bube dosadan ili neoriginalan. Naprotiv, u kombinaciji sa kožnim sedištima, može da deluje veoma atraktivno i sportski.

Praktičnost

Prtljažnik ne nudi mnogo prostora. Od 210, preko 340, do 770 litara kada se obore nasloni zadnje klupe. Pritom otvor prtljažnika nije naročito širok, a i tovarni prag je visok, pa ubacivanje teških i kabastih predmeta nije baš lako. Kabriolet verzija ima prtljažnik od 270 litara i ne postoji način da se poveća obaranjem naslona zadnje klupe. Pošto ne postoji verzija sa zadnjim vratima, pristup zadnjoj klupi može da bude nezgodan, pa Nova Buba definitivno nije pogodna da bude porodični automobil. Kabina ne može da se pohvali zadovoljavajućim brojem ostava i pregrada.

U vožnji

Vozač ima osećaj da upravlja znatno većim automobilom. Osećaj u vožnji se znatno razlikuje u odnosu na bliskog rođaka Golfa. U krivinama je stabilna i sigurna. Upravljivost je iznenađujuće dobra, uz veoma malo naginjanja karoserije. Primerci proizvedeni 2002. godine i kasnije imaju unapređeno vešanje, pa su između ostalog i osetno zabavniji za vožnju, naročito u kombinaciji sa 1.8-litarskim turbo benzincem sa 150 ili 180 KS. Široki prednji stubovi u velikoj meri ometaju preglednost u krivinama i na raskrsnicama, a neki vlasnici se žale da je teška za parkiranje uprkos kompaktnim dimenzijama.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 19.600 din do 32.900 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 20 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase