Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Renault Laguna (2007 - 2015)

Izvor: Dong liu / Shutterstock.com

Renault Laguna treće generacije (2007 - 2015)

Od prethodnice je za 12 cm duža (4.695 mm), što uopšte nije mnogo, pošto su i svi direktni konkurenti porasli i postali mnogo ozbiljniji u svakom smislu. Pritom je trebalo popraviti ne baš najbolji imidž po pitanju pouzdanosti koje je imala prethodna generacija. Stoga su Francuzi naglašavali da su veliki trud uložili na ovom polju.

Prednosti Prednosti

dobra završna obrada
vozne osobine
praktičnost

Mane Mane

prostor na zadnjoj klupi
preglednost unazad
prostor za noge na suvozačkom mestu

Opis modela

Generalne informacije

Prva generacija se pojavila 1994, druga 2000, a treća 2007. godine. Nažalost, iako se pokazala odlično i ispravila mnoge “grehe” svojih prethodnica, nije uspela da ostvari zadovoljavajući prodajni uspeh, pa su Francuzi ipak odlučili da ime Laguna 2015. godine pošalju u istoriju. Može se reći da je nasledio model Talisman. Dostupna je u limuzinskoj verziji sa hečbek zadnjim krajem (staklo se podiže kada se otvara prtljažnik), kao karavan i kao pravi kupe. Dostupna je sa vrlo širokim izborom motora. Od 1.5-litarskog dizelaša sa 110 KS i 1.6-litarskog benzinca iste snage, do 3.0-litarskog V6 dizelaša sa 235 KS i 3.5-litarskog V6 benzinca sa 238 KS. Redizajnirana verzija (Phase 2) počela je da se prodaje novembra 2010. godine. Kod nje je najprimetniji znatno agresivniji prednji kraj. Ponuda motora je ostala bukvalno ista.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: VW Passat, Ford Mondeo, Citroen C5…

Unutrašnjost

Materijali u kabini su kvalitetni, a iako nisu na premium nivou završna obrada je odlična, u rangu sa nemačkom konkurencijom. Enterijer je stilski urađen veoma lepo i elegantno. Instrument tabla je klasičnog izgleda i veoma pregledna. Prednja sedišta su dovoljno udobna, uz solidnu bočnu potporu. Na zadnjoj klupi, nažalost, nema mesta koliko se to očekuje od ovolikog porodičnog automobila. Komande su raspoređene ergonomično i na dohvat ruke. Standardna oprema je uglavnom dovoljno bogata kod svih verzija.

Praktičnost

I karavan i limuzinska verzija imaju pravilan i dovoljno širok otvor prtljažnika, pri čemu je i sam prtljažnik pravilnog oblika pošto na bočnim stranama postoje korisne zatvorene pregrade. Obraranjem naslona zadnje klupe dobija se ravna tovarna površina. Ubacivanje tereta je u oba slučaja lako. Karavan ima osnovnu zapreminu prtljažnika 510 litara, što se povećava na 1.595 litara obaranjem naslona zadnje klupe. Kod limuzine prtljažni prostor je od 450 do 1.377 litara. Inače, karavan je duži za 11 cm.

U vožnji

Laguna je na putu vrlo dinamična, naročito ako ima veće felne i šire gume. Upravljač je brz i precizan, pa vozač može lako i sigurno da vodi ovaj auto i kroz niz uzastopnih krivina. Pritom udobnost nije znatno narušena ni ako ima gume nižeg profila, a tada se stabilnost osetno poboljšava posebno pri oštrim manevrima. Pogodna je i za duža putovanja pošto je zvučna izolacija dobra, dok motori nisu suviše bučni. Neke verzije imaju sistem za zakretanje zadnjih točkova, što pomaže i kod parkiranja, ali i pri vožnji visokim brzinama.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Potrošnja Komfor Motor

Imao sam Lagunu 2008 sa 2.0 dCi 150 ks u Paris Initiale opremi, odlična ide kao mećava potrošnja za ovoliki auto i ovako jak, uopšte nije jaka, meni je trošila nekih 8l prosek grad sigurno nekih 60%, od opreme sve što su premium brendovi imali imala je i ona

Mane Mane

Bočni deo kožnog sedišta je urađen od skaja pa tu brzo dođe do pukotina, malo škripi centralna konzola, ali se to brzo i lako rešava.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/60/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 7.123 din do 16.838 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 6.006 din do 17.255 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 24.650 din do 36.500 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 90 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase