Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Land Rover Freelander (1997 - 2006)

Izvor: nitinut380 / Shutterstock.com

Land Rover Freelander prve generacije

Freelander može da bude solidan porodični auto, sa kojim može da se ide slobodno van asfalta, sa dovoljno prostora u kabini i prtljažniku. Ima premium imidž koji mnogi kupci toliko žele – ipak je to jedan Land Rover, što je bilo naročito značajno u vreme kada se pojavio s obzirom na nedostatak premium konkurencije. Svestranost, imidž, izgled, poreklo – sve su to bile stvari zbog kojih su ga mnogi vozači odmah zavoleli. Nažalost, ubrzo je mnoge on razočarao svojom pouzdanošću...

Prednosti Prednosti

zvučna izolacija
vozne osobine i na asfaltu i van njega
materijali u kabini otporni na habanje

Mane Mane

pouzdanost
performanse
mali klirens

Opis modela

Generalne informacije

Proizvodio se kao klasična petovratna verzija i kao trovratna sa mogućnošću uklanjanja zadnjeg dela krova, pri čemu je krov mogao da bude čvrst (skida se u kompletu) ili platneni. Krovovi su izmenjivi, tako da praktično na jednu verziju može da se montira krov sa druge, što je sjajna opcija. Freelander je kompaktni krosover-SUV sa pomalo komplikovanom istorijom razvoja, ali kada je Land Rover došao u vlasništvo BMW-a sve je došlo na svoje mesto. Freelander je odmah pri lansiranju postao hit među kupcima i bio je na vrhu po prodaji ovog tipa vozila čitav niz godina. Tokom devet godina prodato je preko 540.000 primeraka. Postoje ozbiljne razlike po pitanju pouzdanosti kada su u pitanju verzije pre i posle redizajna. Na primer, Roverov benzinski motor koji se od samog starta ugrađivao pokazao se katastrofalno. Bilo je tu i raznih problema sa eletronikom i mehanikom, ali treba naglasiti i da su problemi ispravljani pojedinačno i pre redizajna. U svakom slučaju, što mlađi primerak kupite, to je veća šansa da će biti pouzdaniji. Freelander je bio prvo vozilo marke Land Rover sa samonosećom karoserijom, što znači da nema konstrukciju pravog terenca - šasiju na koju je montirana karoserija.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Toyota RAV4, Nissan X-Trail, Honda CR-V…

Unutrašnjost

U enterijeru su korišćeni kvalitetni materijali, koji su vremenom unapređivani. Sedišta su vrlo izdržljiva i otporna na habanje, što je odlična stvar za kupce polovnjaka. Kabina je dovoljno prostrana. Verzija sa petora vrata može da bude solidan porodični automobil. Trovratni Freelander, bez obzira da li je softbek ili hardbek, može da ima zadnji deo konfigurisan za dva ili tri putnika. Kada se ukloni zadnji deo krova, dobija se neka vrsta „landaulet“ vozila – zadnji putnici imaju otvoreno nebo iznad sebe, dok oni napred sede kao u klasičnom automobilu. Deluje atraktivno i zabavno.

Praktičnost

Ne može se reći koja je verzija najpraktičnija, pošto ta stavka zavisi od želja i potreba vlasnika. Na primer, petovratna verzija omogućava lak ulazak na zadnju klupu, ali zato verzije sa troja vrata imaju mogućnost otvorenog prtljažnika što teoretski omogućava transport većih predmeta koji možda ne bi mogli da stanu u zatvorenu verziju. Prtljažnik je od 311 do 1.194 litra kod trovratnih i 354 do 1.319 litara kod petovratne verzije. Nasloni zadnje klupe mogu samo da se obore, a mogu i zajedno sa sedalnim delom zatim da se podignu i prislone uz prednja sedišta. Tako se dobija duža ravna tovarna površina. Kabina ima dovoljno pregrada i ostava.

U vožnji

Napravljen je sjajan kompromis kada su u pitanju vožnja po asfaltu i van njega. Ima nezavisno vešanje i napred i pozadi, što u dobroj meri objašnjava udobnost i dobro ponašanje na asfaltu. Istina, naginje se u krivinama, ali ipak ostaje siguran i stabilan. Ima niži klirens (18,6 cm) od uobičajenog za „ofroudere“, što doprinosti stabilnosti. Uprkos tome, odlično se snalazi van asfalta. Ima pogon koji funkcioniše tako što pri normalnoj vožnji vuku samo prednji točkovi, a pogon na zadnji se uključuje kada prednji počne da gube trakciju. Nema reduktor. Opciono je mogao da se uzme Hill Descent Control sistem za pomoć pri silasku niz strmu nizbrdicu. U svakom slučaju, po pitanju off-road mogućnosti, opravdao je imidž svoje marke.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Komfor Motor

Motor 2.0 TD4 najbolji iz ponude

Mane Mane

Kardan

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/80/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 0 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 7.986 din do 14.920 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 24.700 din do 33.000 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
3*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 100 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase