Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Citroen Xsara Picasso (1999 - 2010)

Izvor: Art Konovalov / Shutterstock.com

Xsara Picasso

Kada se pojavila, Xsara Picasso je bila jedan od najneobičnijih automobila na ulicama. Francuska ekstravagancija u kombinaciji sa praktičnošću, cenom i drugim faktorima, učinila je izuzetno popularnom. Ovo je kompaktni MPV dugačak samo 428 cm, ali koji zahvaljujući konfiguraciji enterijera može da ponudi mnogo prostora putnicima i da pritom “zadrži” i veliki prtljažnik.

Prednosti Prednosti

udobnost
praktičnost
odnos uloženo/dobijeno

Mane Mane

naginjanje
ručica menjača
neprecizan upravljač

Opis modela

Generalne informacije

Od samog starta je bila veoma popularna, bilo kao nov auto u salonu ili kao polovnjak, kako kod nas, tako i u ostatku Evrope. Na primer, u Francuskoj, Velikoj Britaniji i mnogim drugim zemljama Xsara Picasso bila je najprodavaniji miniven. Generalno se pokazala prilično pouzdanom i izdržljivom, uz određene karakteristične probleme i bubice. Redizajnirana je početkom 2004. godine, kada su i branici dobili boju karoserije. Naravno, bilo je tu raznih drugih stilskih i funkcionalnih izmena. Inače, Xsara Picasso je nastavila da se proizvodi uporedo sa svojim naslednikom - modelom C4 Picasso (i njegovom produženom verzijom C4 Grand Picasso) sve do 2010, bar što se tiče evropskog tržišta, dok je na nekim drugim kontinentima nastavila i dalje da izlazi iz fabričkih hala.

S obzirom na to da koristi platformu modela Xsara, logično je da imaju i gotovo identičnu motorizaciju. Pošto se dugo proizvodila, motori su vremenom menjani ili modernizovani, pa imamo razne verzije. Uglavnom, što se tiče motorizacije teško je pogrešiti, bez obzira da li je reč o benzincima ili dizelašima. Izuzetak je 2.0 benzinac u kombinaciji sa četvorostepenim automatskim menjačem koji generalno treba izbegavati. Pomenimo benzinac od 1.6 litara sa 16 ventila i 109 KS, koji je poznat po izdržljivosti i pouzdanosti. On se npr. ugrađivao u 307-ice koje koristi naša policija i gde su se takođe pokazali otpornim na teške uslove rada.

Drugi modeli u njenoj klasi su: Opel Zafira, Fiat Multipla, Renault Scenic…

Unutrašnjost

Vozač može lako da nađe idealnu poziciju za volanom, mada se sedi relativno visoko. Zato je preglednost vrlo dobra. I putnici pozadi sede prilično visoko, ali zato komforno - imaju dovoljno mesta i za noge i za glavu. To ipak ne znači da troje odraslih može komotno da sedi, pošto nema dovoljno širine, kao uostalom ni u jednom drugom automobilu.

Prednja sedišta su prilično udobna. Ipak, nedostaje im bolja bočna podrška. Kvalitet materijala u kabini nije baš najsjajniji, mada i to zavisi od godine proizvodnje, paketa opreme, itd. Pojedini plastični delovi su tvrdi i deluju jeftino, mada su obično otporni na ogrebotine. Sa druge strane, postoji sklonost ka krckanju i drugim zvukovima.

Mnogo toga zavisi u kakvim je uslovima auto vožen i kako se vlasnik odnosio prema njemu. Komande su postavljene ergonomično, ali zato utisak kvari ne baš pregledna digitalna instrument tabla smeštena na sredinu prednje konzole. Smeta i to što je komanda za suvozački prozor smeštena odmah sa desne strane ručice menjača, tako da vozaču može ručica da smeta ukoliko želi u vožnji da otvori ili zatvori suvozački prozor.

Praktičnost

Pozadi se umesto klupe nalaze tri odvojena sedišta koja mogu individualno da se podešavaju ili u potpunosti izvade. U stvari, ukoliko želite maksimalno da iskoristite zadnji deo kao prtljažni prostor, morate da izvadite sva tri sedišta, pošto se njihovim preklapanjem ne dobija ravna tovarna površina. Osnovna zapremina prtljažnika je 550 litara, što je vrlo solidno.

Kada se iz vozila izbace sva tri zadnja sedišta, dobija se ukupan prostor od 1.970 litara, mada smo nailazili i na podatke o par stotina litara većoj zapremini. U svakom slučaju - računajte na oko dva kubna metra. Na naslonima prednjih sedišta nalaze se sklopivi stočići kao u avionu, sa rupom za držanje čaše.

U kabini ima dovoljno pregrada i ostava, uključujući i pregrade u podu ispod nogu putnika na zadnjim sedištima. Tovarna ivica prtljažnika je praktično nepostojeća, što olakšava ubacivanje tereta.

U vožnji

Citroen Xsara Picasso je vrlo udoban auto, ali to ima svoju cenu u vidu preteranog naginjanja u krivinama. Kada u obzir uzmemo i činjenicu da volan nije baš “brz” i precizan, kao da ni ručica menjača nije najsjajnija, lako dolazimo do zaključka da konstruktori nisu imali ni najmanju nameru da ovom automobilu udahnu malo sportskog duha. Na prvom mestu je bilo da naprave udoban, jeftin i praktičan porodičan automobil. U tome su i uspeli, što pokazuje i popularnost ovog MPV-a.

Vozačima kojima je oštra vožnja bila na listi prioriteta Xsara Picasso sigurno nije bila na listi kandidata. Ipak, moramo još jednom da se požalimo na lošu ručicu menjača, pošto je ta stavka važna svakom vozaču. Zvučna izolacija nije najsjajnija.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 185/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.105 din do 9.178 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.657 din do 11.678 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 19.488 din do 32.885 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 100 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase