Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Citroen C5 (2008 – 2017)

Izvor: lendy16 / Shutterstock.com

Citroen C5 druge generacije

Najteža optužba koju je dobio ovaj model jeste da previše liči na nemački automobil. Dok su prethodnoj generaciji zamerali da deluje previše „dosadno i nedefinisano“, ovoj generaciji se sa jedne strane mnogi dive zbog dinamičnog, oštrog i atraktivnog dizajna, ali drugi je praktično optužuju za izdaju klasičnog francuskog dizajna. Deluje smešno, ali je istinito... Bacimo ipak pogled na važnije stvari.

Prednosti Prednosti

prostranost
udobnost
zvučna izolacija

Mane Mane

loša ergonomičnost
nedovoljna dinamičnost/agilnost
pojedini plastični delovi u kabini krckaju

Opis modela

Generalne informacije

Izgleda kao „nemac“, ali je udoban kao „francuz“ i u krivinama ne pruža osećaj zadovoljstva onima koji traže adrenalin. Dostupan je isključivo kao klasičan sedan i kao karavan. Kod sedana se podiže samo limeni deo vrata prtljažnika – staklo ostaje na svom mestu. Iznenađuje prostranost na zadnjoj klupi, kao i gotovo nepostojeći centralni tunel koji kod gotovo svih konkurenata predstavlja veliki problem po pitanju smeštanja stopala trećeg putnika (u sredini). Nažalost, vozačko okruženje kao da je sam Pablo Picasso dizajnirao, u najnegativnijem mogućem smislu. Ergonomija komandi, koncept volana sa fiksnim centralnim delom koji smeta prilikom okretanja volana i još neki detalji su jednostavno suviše neobični da bi se našlo logično objašnjenje za takva rešenja. Verovatno mnogim vozačima to neće smetati – uostalom, svako može sam da proba na licu mesta. Citroen C5 je redizajniran 2011 godine, a zatim ponovo 2012. – bile su to uglavnom blage izmene, što kozmetičke, što mehaničke, uz ubacivanje novih motora.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Peugeot 508, VW Passat, Renault Laguna…

Unutrašnjost

Materijali su kvalitetni, ne bas na nivou nekih konkurenata, ali generalno ostavlja dobar utisak. Nažalost, ima plastičnih delova koji nisu dobro učvršćeni, pa krckaju pri dodiru ili vožnjiu, što ume da iritira. Jednostavno, najveći deo enterijera je odlično urađen, ali ove sitnice znatno kvare utisak. Ergonomija je veoma loša - fiksni centralni deo na volanu prepun je dugmića, isto kao i centralna konzola. Deluje neorganizovano i haotično. Pritom je mnogo veći problem to što je centralni fiksni deo na volanu toliko velik i takvog je oblika da prilikom okretanja volana nije retkost da rukom zakačite „ćošak“ tog fiksnog dela. Još jedan detalj – dugme za aktiviranje sva četiri migavca je skoro kod suvozača, daleko od vozača... Veoma je pozitivno to što pozadi zaista ima mnogo prostora – pritom centralnog tunela gotovo da nema, pa i tri odrasle osobe mogu da sednu na zadnju klupu. Ovde je odrađen odličan posao.

Praktičnost

Citroen C5 druge generacije ima prosečan broj pregrada i ostave za sitnice – konstruktori se nisu baš pretrgli po tom pitanju; moglo je to i mnogo bolje s obzirom na prostranost. Što se tiče prtljažnika, sedan verzija se sa svojih oko 440 litara nije baš proslavila. Karavan ima od 535 do 1.490 litara, što je recimo u proseku klase. Za potrebe prosečne porodice sasvim dovoljno. Tu su i razni detalji, u zavisnosti od paketa opreme, koji olakšavaju svakodnevno korišćenje vozila.

U vožnji

Vozne osobine ovog automobila definitivno nisu u skladu sa njegovim dinamičnim izgledom. Konstruktori su zamislili da ovo bude udobna i komforna limuzina, bez ambicija da otima kupce konkurenciji svojim sportskim duhom. Inače, C5 druge generacije može da se dobije sa klasičnim vešanjem i sa hidropneumatskim „Hydractive 3“ oslanjanjem koje omogućava da se auto podiže i spušta i da se se podešava koliko će auto da bude udoban. Sa hidropneumatskim oslanjanjem se manje naginje nego sa klasičnim. Međutim, neki vozači kažu da je sa klasičnim vešanjem vožnja „prirodnija“ i da deluje kao da je auto agilniji i dinamičniji u krivinama. U svakom slučaju, Citroen C5 je auto za opuštenu vožnju, a u kombinaciji sa hidropneumatskim vešanjem, veoma udobnim sedištima i mogućnostima za pronalaženje idealne pozicije za volanom predstavlja sjajno prevozno sredstvo za velike razdaljine.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Motor

Udobnost, odnos kvaliteta-cene, snaga motora.

Mane Mane

Los kvalitet rucke za zatvaranje vrata sa unutrasnje strane koja skripuce na neravninama i jedina pravi "buku"

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 21.000 din do 99.000 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP - 5*

Odrasli:
81%
Deca:
77%
Pešaci:
32%
Sigurnosne asistencije:
83%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 269 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase