Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Audi A4 (2008 - 2016)

Izvor: Teddy Leung / Shutterstock.com

Audi A4

Ova generacija A4-ke nosi oznaku B8. U odnosu na B7 ima veće međuosovinsko rastojanje za 16 cm i duži je za 12 cm. Polovnjaci u prodaji su uglavnom veoma bogato opremljeni pošto su kupci novih po nepisanom pravilu obično bili dobrostojeći, pa im nije bio problem da dodaju nešto novca za bolju opremu.

Prednosti Prednosti

kvalitet izrade
zvučna izolacija
vozne osobine

Mane Mane

prostor pozadi
velika masa
cena

Opis modela

Generalne informacije

Ne deluje “dovoljno” različito u odnosu na prethodne generacije, ali tek kada ga malo ozbiljnije provozate shvatite koliki je napredak učinjen na skoro svim poljima. Kada su u pitanju motori - svi benzinci osim 3.2 V6 FSI koriste turbo punjač i direktno ubrizgavanje - tu nema mnogo biranja. Dizelaši su još odavno prešli na common-rail tehnologiju ubrizgavanja goriva. Izbor motora je prilično širok, kao i broj kombinacija motora, pogona na prednjim ili svim točkovima, menjača... Audi A4 B8 je redizajniran početkom 2012. godine. Tu redizajniranu verziju možete da nađete i pod oznakom B8.5, slično kao što je situacija sa VW Passatom B5 i B5.5. Uprkos godinama, i stariji A4 B8 polovnjaci izgledaju sveže i atraktivno - jednostavno, to je recept koji Audi izuzetno uspešno koristi već decenijama, uspevajući da postigne to da čak i nekoliko decenija stari modeli deluju sveže i privlačno zahvaljujući diskretnim izmenama kod novih generacija i generalno uspešnom vanvremenskom dizajnu. Najpopularniji motor je 2.0 TDI sa 143 KS koji generalno važi za prilično pouzdan, mada i njega prate klasični problemi koji muče i sve ostale dizelaše. Dostupan je kao sedan/limuzina i kao karavan (pri čemu je karavan dostupan i u all-road verziji), a kabriolet verziju je praktično “ukrao” model A5. Postoji i all-road verzija, isto kao i kod prethodnih generacija i drugih Audijevih modela. Razlikuje se po tome što ima širi trag točkova, veći klirens (najmanje odstojanje od tla), drugačiju masku hladnjaka, razne plastične i metalne zaštitne elemente, što funkcionalne, što one koji imaju čisto estetsku prirodu…

Drugi modeli u njegovoj klasi su: BMW serije 3, Mercedes C klase, VW Passat, Lexus IS…

Unutrašnjost

Što se tiče prostora pozadi, uprkos tome što je lider među konkurencijom, putnici na zadnjoj klupi se ne bi žalili na još malo mesta, mada sede prilično udobno. Naročito zbog toga što je Audi A4 B8 dužine oko 4,7 metara. Po pitanju prostora na zadnjoj klupi vlada poprilična kontroverza. Uporedni testovi auto magazina kažu da je najbolji u svojoj klasi po ovom pitanju, ali se sa druge strane mnogi žale da na zadnjoj klupi jednostavno nema dovoljno mesta za ovoliki auto. Uglavnom, dvoje odraslih će sedeti udobno i relativno komforno ukoliko nisu suviše visoki, dok je treća odrasla osoba apsolutno nepoželjna, mada može da stane. Vozačko okruženje je relativno ergonomično, mada ima zamerki. Na primer, nekima smeta solidan broj malih dugmića na čije se pozicije i funkcije treba duže navikavati. Enterijer nakon mnogo godina uglavnom izgleda očuvano, pošto su materijali prilično otporni na habanje (uz neke izuzetke).

Praktičnost

U odnosu na prethodnu generaciju, prtljažnik je povećan na 480 litara kod sedana, što može da se poveća na 962 litra kada se obore nasloni zadnjih sedišta. Osnovna zapremina prtljažnika kod karavana je 490 litara, a kada se obore nasloni dobije se 1.430 litara. Praktičnost je generalno dobro, kako po pitanju organizacije pregrada, tako i po pitanju njihove zapremine.

U vožnji

Treba imati u vidu da je ovaj automobil poprilično težak. Ne nudi zadovoljstvo u vožnji kakvo mogu da pruže npr. Alfa Romeo 159 ili BMW serije 3. Naravno, podrazumeva se da je na putu vrlo siguran i stabilan - neki auto novinari se kod quattro verzija čak žale da pri jurcanju kroz krivine ide kao po šinama, što njima smeta upravo zbog nedostatka zabave u vožnji. Ipak, to što njima smeta, prosečan vozač će shvatiti kao fantastičnu preporuku po pitanju bezbednosti za volanom. Karakteristike oslanjanja mogu da se podešavaju, tako da vozač može da bira želi li tvrdo vešanje kada je raspoložen za nešto oštriju vožnju ili udobno kada vozi po lošim putevima ili jednostavno želi da što odmorniji stigne na cilj. Naravno, kao i kod svakog iole savremenijeg automobila, postoje razni modovi za menjanje i drugih karakteristika - npr. ekonomična vožnja, sportska vožnja i slično uz mogućnost podešavanja pojedinih parametara.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Pouzdanost Održavanje Komfor Motor

Odličan aauto, dovoljno prostora za sve, imam verziju od 170ks sto je dovoljno za stq god vam treba auto...

Mane Mane

Po meni, obzirom na S ljne paket i gume 18 malo je tvrdji za nase navike...

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 195/65/R15:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.554 din do 8.395 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.980 din do 10.627 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 29.307 din do 36.320 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP - 5*

Odrasli:
93%
Deca:
84%
Pešaci:
39%
Sigurnosne asistencije:
71%
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 579 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase