Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Alfa Romeo 156 (1997 - 2007)

Izvor: Jose A.Rodriguez / Shutterstock.com

Alfa 156

Naslednica modela 155, koji je imao katastrofalne prodajne rezultate i ozbiljno uzdrmao firmu koja je već bila u problemima. Na sreću, 156-ica ostvarila fantastičan uspeh i osvetlala obraz italijanskom proizvođaču. Za mnoge je postala kultni model zahvaljujući svom vanvremenskom dizajnu i voznim osobinama.

Prednosti Prednosti

vozne osobine
vanvremenski dizajn
materijali u kabini

Mane Mane

prtljažnik
preglednost
pojava neprijatnih zvukova u kabini kod nekih verzija

Opis modela

Generalne informacije

Konstruktori i dizajneri modela 156 u centar su pogodili skoro sve aspekte koje želi vlasnik sportske limuzine sa ograničenim budžetom. Od fantastičnog vanvremenskog izgleda, bez obzira da li je u pitanju sedan ili karavan verzija, preko motorizacije, do voznih osobina. Napravili su sjajnu porodično-sportsku limuzinu. Mnogi veruju da je 156-ica otela i mnoge potencijalne kupce BMW-u E46 (Serija 3). Godine 1998. proglašena je evropskim automobilom godine. Imala je dva redizajna - 2002. i 2003. godine. Sedan i karavan verzija prestale su da se proizvode 2005, ali je tzv. krosover verzija nastavila do 2007. godine. Umesto željno očekivane 157-ice, stigla je 159-ka koju mnogi ne smatraju pravom naslednicom 156-ice iz brojnih razloga. Daleko od toga da je 159-ka loša, ali u odnosu na 156-icu kao da spada u drugu klasu. Mnogo faktora je bilo u igri, a glavni je finansijski.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Lancia Lybra, BMW serije 3, Audi A4…

Unutrašnjost

Enterijer je urađen stilski vrlo lepo, sportski elegantno. Materijali u kabini su relativno kvalitetni i otporni na habanje, mada s obzirom da su brojni primerci sad već u dobrim godinama, ne možete da očekujete fabričko stanje. Kvalitet, izgled i stanje kabine takođe zavisi od paketa opreme kao i od toga da li je reč o redizajnu i kojem redizajnu. Centralna konzola je blago zakrenuta ka vozaču.

Praktičnost

Sedan je dugačak 443 cm, a karavan je 444 cm. Sedan ima zapreminu prtljažnika od 360 litara, što nije baš impresivno. Karavan ima od 360 do 1.180 litara. Praktično ima najmanji prtljažnik u klasi, bez obzira da li je reč o sedan ili karavan verziji. Ne može mnogo da se pohvali ni prostorom na zadnjoj klupi. Ni broj i veličina pregrada za sitnice nije baš za pohvalu.

U vožnji

Alfa 156 je u potpunosti ispunila sva očekivanja ljubitelja ove marke. Sjajno se ponaša u krivinama. Morate bar malo oštrije da je provozate serijom krivina kako biste zaista uživali u vožnji, ali uz uslov da je vešanje u dobrom stanju. Naime, vešanje joj nije baš najotpornije na naše puteve. Udobnost je prosečna, verovatno malo ispod proseka. Postoje dve verzije sa pogonom na svim točkovima. Prva je karavan (156 Sportwagon Q4), koji je stigao 2004. godine. Teži je oko 150 kg od standardnog karavana i malo je viši. Dostupan je isključivo sa 1.9 dizel motorom od 150 KS. Druga 156-ica sa pogonom na svim točkovima je tzv. krosover verzija (156 Crosswagon Q4) - takođe stigla 2004, ima još veći klirens, kao i razne detalje koji ukazuju na off-road karakteristike (drugačiji branici, pragovi…). Ova verzija je nastavila da se proizvodi do 2007. godine, dok je klasična 156-ica otišla u istoriju 2005. godine. Najsnažnija verzija 156-ice je GTA koja se proizvodila i kao sedan i kao karavan, ali je ukupno proizvedeno samo oko 3.700 komada. Za “obične smrtnike” najsnažnija verzija bila je 2.5 V6 sa 190 KS. Ipak, za uživanje u vožnji sasvim dovoljan je bio i 2.0 motor sa TwinSpark tehnologijom (dve svećice po cilindru), koji je po pitanju snage dolazio u nekoliko verzija u zavisnosti od godišta. Prvobitne verzije su imale 155 KS. Zatim je snaga smanjena na 150 KS zbog ekoloških normativa, a onda je 2.0 dobio 165 KS i direktno ubrizgavanje goriva. Naravno, tu su i dobro poznati dizelaši Fiat grupacije, mada su prvih godina imali određenih problema, isto kao i benzinci.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Motor

Motor jtd jedan od najboljih dizelaša.limarija dobra za svoje god.s obzirom da je sportska verzija ne moraš da se nadas komforu.u krivini besprekoran.kakvi su nam putevi lezeci na svakom koraku prezadovoljan sam.

Mane Mane

Po meni nema nekih mana.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 205/55/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 15.202 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 5.437 din do 14.390 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 28.271 din do 80.814 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
5*
Deca:
4*
Pešaci:
1*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 90 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase